Bekijk deze nieuwsbrief online Nieuwsbrief #23 - 21/07/2021
Fijne vakantie!

Inhoud nieuwsbrief
 
Een woord vooraf door Arjan van der Wart, directeur onderwijs
Het is zomervakantie! Een moment waar we allemaal wel naar uit hebben gekeken, verwacht ik. De afgelopen twee schooljaren waren uitzonderlijk. De coronapandemie heeft veel impact op de samenleving en op ons.
 
Het leek af en toe alsof we in een film meespeelden over het einde van de wereld. Dergelijke films gaan vaak over een groep mensen die de hoop niet opgeeft en over voldoende veerkracht beschikt om verder te gaan. Ik denk dat we de afgelopen jaren hebben laten zien dat we over veerkracht beschikken.
 
Net als jullie hoop ik dat we het komende schooljaar zo normaal mogelijk kunnen starten. Op dit moment weten we nog niet of er vanuit de overheid nieuwe richtlijnen zullen komen. We weten wel dat er medio augustus een persconferentie zal zijn over de start van het nieuwe schooljaar. In de laatste week van de zomervakantie zullen wij jullie informeren.
 
Ik wens jullie een heel mooie zomervakantie!
 
Start nieuwe schooljaar
Bij de start van vorig schooljaar ontving je een uitgebreid coronaprotocol om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en goed voorbereid kon beginnen. Op dit moment ziet het ernaar uit dat we het nieuwe schooljaar ‘normaal’ kunnen beginnen. En normaal wil zeggen: alle leerlingen en docenten komen naar school en er kunnen weer (buitenles)activiteiten worden georganiseerd. Daar kijken we natuurlijk enorm naar uit!
 
Uiteraard houden we de richtlijnen in de gaten. Mochten er toch nog beperkingen nodig zijn, dan hoor je dat vóór het begin van het nieuwe schooljaar. Hou daarom de berichtgeving van school in de gaten!
 
Zelftesten
Net als alle andere scholen voor voortgezet onderwijs hebben we de afgelopen weken het verzoek gekregen om leerlingen en personeelsleden vóór de zomervakantie vier extra zelftesten mee naar huis te geven. Je hebt deze zelftesten bij het ophalen van jouw rapport op vrijdag 16 juli mee gekregen. De oproep is om twee keer na terugkomst van (een eventuele) vakantie (in het binnen- en buitenland) te testen én twee keer voor de eerste schooldag. Lees meer over testen in de zomer.
 
Schoolgids 2021-2022
Veel praktische informatie vinden jij en je ouders in de schoolgids. Hierin kunnen jullie uitgebreid lezen over de uitgangspunten van de school, het onderwijs, de schoolregels, contactpersonen etc. De schoolgids is online beschikbaar op de website.
 

 
 
 
Bereikbaarheid in de zomer
Van week 29 tot en met week 34 is de school gesloten. Uitsluitend voor noodgevallen is onze vakantietelefoon bereikbaar: 0348-484100. Wij kunnen echter alleen ingaan op daadwerkelijke noodgevallen van persoonlijke aard. Wij vragen dan ook vriendelijk maar dringend dit telefoonnummer uitsluitend in zo’n situatie te gebruiken.
 
Vragen en opmerkingen over bijvoorbeeld roosters en klassenindelingen kunnen tegen het einde van de zomervakantie aan de betrokken coördinator leerlingzaken of afdelingsleider gesteld worden.
 
Vanaf donderdag 26 augustus zijn zij zowel telefonisch als per mail weer bereikbaar en zullen ze dit soort berichten beantwoorden.
 
Voor vragen kunnen jij en je ouders ook kijken bij de FAQ Nieuw Schooljaar. FAQ Nieuw schooljaar.
 
Samenstelling klassen
Bij het samenstellen van de klassen houden we rekening met de vakken- en profielkeuze en de groepssamenstelling. We kunnen leerlingen dus niet zonder meer plaatsen bij (al) hun vrienden of vriendinnen. Wijziging van klas is daarom niet mogelijk! Zelfs een gelijke profiel- en vakkenkeuze biedt niet de garantie dat leerlingen bij elkaar in de klas komen.
 
Lestijden
Zoals wij in de vorige nieuwsbrief al lieten weten, hebben we komend schooljaar op het Minkema College een 70 minutenrooster voor alle leerjaren.
 
Rooster kader/mavo en mavo/havo
1e uur    08.20 - 09.30 uur  
pauze  09.30 - 09.50 uur
2e uur  09.50 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
pauze  12.10 - 12.35 uur
4e uur  12.35 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur
pauze  14.55 - 15.05 uur
6e uur  15.05 - 16.15 uur

Rooster basis/kader
1e uur    08.55 - 09.30 uur  
2e uur  09.30 - 10.40 uur
pauze  10.40 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
4e uur  12.10 - 13.20 uur *
pauze  13.20 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur
6e uur  14.55 - 16.05 uur
 
* LET OP: 
Voor leerjaar 3: op de dag dat je de hele dag keuzevakken hebt, begint de pauze na het 4e uur eerder.
 
Denk mee om gevolgen van corona voor het onderwijs te beperken!
Wij hebben jouw hulp en die van jouw ouders nodig! Vanuit de overheid zal het Minkema College de komende twee schooljaren geld ontvangen in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) om de gevolgen van de coronapandemie voor de leerlingen zoveel mogelijk te beperken. Om dit geld op een goede manier te besteden, is er een collegebrede taskforce opgericht. Lees meer over de Taskforce.
 
Vul de enquête in
Om de opgelopen achterstanden te onderzoeken, hebben wij jouw hulp en die van jouw ouders nodig! Door het invullen van de enquête help je ons met een overzicht te maken van de achterstanden en het opstellen van een plan voor de leerlingen. Deze enquête kun je invullen tot 31 augustus.
Alvast bedankt voor jouw hulp!
 
Organisatie: wie is wie?
Het Minkema College heeft afdelingsleiders die zich hoofdzakelijk richten op de inhoud en organisatie van het onderwijs. Met ingang van schooljaar 2021-2022 hebben we, naast pedagogisch medewerkers, ook leerlingcoördinatoren. Zij houden zich bezig met leerlingzaken. Hieronder ziet u de indeling voor schooljaar 2021-2022.
 
Opleiding Afdelingsleider Ondersteuning
kader/mavo & basis/kader leerjaar 1 t/m 4
mevr. Joyce Emons (waarnemend afdelingsleider
Dhr. Youssef Ben Salah (pedagogisch medewerker)
Dhr. Dennis Nagel (leerlingcoördinator)
mavo & mavo/havo leerjaar 1 t/m 4
mevr. Heleen van Esch
Mevr. Pauline Breukel &
mevr. Marloes Pol (pedagogisch medewerkers)
Mevr. Joyce Emons (leerlingcoördinator)
Personele wijzigingen
Mevr. Gerdine Jongeneel neemt aan het eind van dit schooljaar afscheid van het Minkema College en wordt directeur van een vmbo-school in Hilversum. We danken haar hartelijk voor haar inzet en wensen haar veel succes.
 
Op dit moment zijn wij bezig met de werving en selectie van een nieuwe afdelingsleider basis/kader en kader/mavo. Tot deze aantreedt, neemt mevr. Joyce Emons waar als afdelingsleider. Dhr. Carl Breedijk wordt met ingang van het nieuwe schooljaar adviseur kwaliteitszorg. Mevr. Heleen van Esch wordt de afdelingsleider mavo en mavo/havo. Zij heeft in het verleden ook onderdeel uitgemaakt van de locatieleiding.
 
Boodschappenlijstje
Voor alle klassen geldt een standaardpakket dat leerlingen dienen aan te schaffen:
 
 • 23-rings multomap + gekleurde tabbladen
 • een aantal schriften: 
        leerjaar 1 en 2: 10 schriften met lijntjes, 3 schriften met centimeterverdeling
        leerjaar 3 en 4: 4 schriften met lijntjes 4 snelhechters
 • etui met: pen, potlood HB, gum, puntenslijper passer, liniaal, geodriehoek, lijmstift, schaar, rolletje plakband, kleurpotloden (6 kleuren)
 
Voor het vak tekenen is nodig: zachte kleurpotloden, HB potlood, slijper, gum
Voor wiskunde: geodriehoek, passer, ruitjesschrift (1 bij 1 cm) of multopapier A4 met multomap (1cm papier), rekenmachine (casio fx-82 ms).
 
Als je wil, mag je ook een papieren agenda gebruiken (niet verplicht).
 
NIEUW: Kuario-app
Met ingang van het nieuwe schooljaar gaat het Minkema College werken met de KUARIO-app. Met deze app betaal je bij de printers, in de kantine en bij de automaten.
 
Betalen zonder contant geld
Met KUARIO kun je dus betalen zonder contant geld. Dit zorgt er niet alleen voor dat transacties sneller kunnen worden uitgevoerd, maar het verhoogt ook de veiligheid en maakt betalingen inzichtelijk.
 
Opwaarderen via jouw account
Jij of je ouders kan/kunnen via KUARIO je saldo opwaarderen en zien wat er met het tegoed, wat alleen op school te gebruiken is, gekocht is. Je maakt een account via de KUARIO-app of kuario.com.
 
In de video zie je hoe je via de PC een account en een wallet kunt aanmaken en het saldo opwaardeert.
 
 
Digitale agenda
We willen je niet verplichten tot de aanschaf van een papieren agenda. Tijdens de Minkemalessen zal de (gratis) Google Agenda gebruikt worden als het plannen van huiswerk & toetsen ter sprake komt. Deze is aan Magister gekoppeld en tegenwoordig wordt zelfs het huiswerk hiernaartoe overgezet. Dat maakt het plannen in de Google Agenda een stuk eenvoudiger.
 
Boeken volgend schooljaar
Wat moet je kind doen om volgend schooljaar met de goede boeken in de klas te zitten? We hebben even alles helder voor je op een rijtje gezet!

Lees verder
 
LET OP: Bestellingen die vóór 23 juli zijn geplaatst, worden vóór de eerste schooldag op het woonadres geleverd
 
 
 
 
SteinSuccesPlan
We starten het schooljaar met het SteinSuccesPlan (SSP). Hierin beschrijven we doelen voor de leerling, school en ouders. Hiermee blijven we met elkaar in verbinding.
 
In een SteinSuccesPlan komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wat vond ik van de afgelopen weken op het vmbo?
 • Waar ga ik deze periode hard aan werken?
 • Wat wil ik in periode twee bereiken?
 • Hoe ga ik dit aanpakken?
 • Wat heb ik nodig om mijn doel(en) te bereiken?
 • Wie heb ik nodig om mijn doel(en) te bereiken?
 • Wat zijn mijn sterke en wat zijn mijn minder sterke punten (schoolvakken, gedrag, huiswerk)?
 • Wat ga ik doen om mijn minder sterke punten te verbeteren?
 • Wie of wat kan mij daar bij helpen?
Tijdens de oudergesprekken op 28 (avond) en 30 september (middag en avond) zal de mentor het door hem/haar opgestelde SteinSuccesPlan met jou en je ouder(s) doornemen. Omdat wij veel waarde hechten aan oudercontact, is deelname aan dit oudergesprek op Stein verplicht.
 
Tenminste drie keer in het schooljaar verwacht de mentor jouw met jouw ouder(s) op school. De uitnodiging hiervoor volgt per mail via Magister. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de RIVM-richtlijnen die op dat moment gelden. Het SteinSuccesPlan kun je terugvinden in Magister bij de logboekitems.
 
Wendagen
De leerlingen van klas 1 starten na de vakantie op dinsdag 31 augustus weer met een bijeenkomst met hun klas en mentor (14.00-15.30 uur).
 
De eerste week van het nieuwe schooljaar (2 t/m 4 september) staat verder voor de brugklasleerlingen volledig in het teken van elkaar leren kennen. Tijdens deze 'wendagen' maken de leerlingen kennis met hun klas, hun mentor en het Minkema College als geheel. Aan het eind van de week sluiten we om 12.15 uur af met een BBQ.
 
De leerlingen van klas 2 t/m 4 starten op woensdag 1 september volgens het lesrooster.  Voor de leerjaren 2 t/m 4 staan er dit jaar ook enkele activiteiten in de planning om de opstart na corona zo feestelijk mogelijk te maken en het groepsproces te versterken.
 
Ouderavonden
Naast de gesprekken tussen mentor en de leerling over o.a. het SteinSuccesPlan in week 39 zijn er ouderinformatieavonden aan het begin van het schooljaar.
 • ouderinfoavond leerjaar 1 - donderdag 2 september, aansluitend info avond dyslexie
 • ouderinfoavond leerjaar 2 en 3 - donderdag 9 september
 • ouderinfoavond leerjaar 4 - dinsdag 14 september
Uiteraard is dit wel afhankelijk van de RIVM-richtlijnen die op dat moment gelden
 
Kennismaking nieuwe bruggers
 
Op woensdagmiddag 30 juni hebben we 150 nieuw aangemelde brugklasleerlingen welkom geheten op onze school. Zij hebben met hun nieuwe klas en hun mentor kennisgemaakt.
 
 

Een spannend moment voor iedereen! De tijd op de basisschool zit erop en een nieuwe stap wordt gezet: de stap naar de middelbare school. We hopen dat zij een bijzonder mooie tijd op onze school tegemoetgaan!
 
Diploma-uitreiking
Op 12 en 13 juli kregen de geslaagde vmbo-leerlingen van het Minkema College hun welverdiende diploma uitgereikt. Op school. Of dit laatste kon, was nog lang onzeker, want corona gooide de afgelopen periode regelmatig roet in het eten voor allerlei festiviteiten. De leerlingen werden klassikaal ontvangen in de kantine, de MakerSpace of de gymzaal.
 
 
Corsage en traktatie namens de Ouderraad
Bij de deur werden leerlingen met hun ouders op de foto gezet. De rode loper lag uit en de entree was mooi versierd. Namens de ouderraad waren er corsages die de leerlingen konden opspelden op hun mooie outfit. Ook kregen zij allemaal iets lekkers aangeboden van de OR.
 
Boukje van der Lecq, voorzitter OR: “De OR is trots op alle kandidaten, zeker in deze rare coronaperiode waarin ze zich staande hebben moeten houden, in zo’n belangrijke fase van hun leven.”
 
Iedereen had zijn of haar best gedaan. Op de tafels in de ruimte waar de diplomering plaatsvond, stonden mooie pakketjes met daarin wat lekkers en het fotojaarboek. We vonden het heel fijn en belangrijk om de leerlingen persoonlijk toe te spreken en op school hun diploma te laten ondertekenen. En we kijken er met een goed gevoel op terug. We zijn trots op deze lichting, zeker ook omdat ze allemaal geslaagd zijn. Wat een feest!
Ook de directeur Onderwijs, Arjan van der Wart, en vele medewerkers hadden een speciale boodschap voor de geslaagde leerlingen!
 
Examenresultaten
Op onze vmbo-locatie zijn alle leerlingen geslaagd (100% voor zowel basis, kader als mavo). Op onze havo/vwo-locatie is 97% van de leerlingen geslaagd op de havo, 97% op het atheneum en 100% op het gymnasium.
 
AVG-privacymodule in Magister
Wij laten jou en je ouders met beeldmateriaal (foto’s en video’s) graag zien waar we mee bezig zijn. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens feestelijke gebeurtenissen (zoals diploma-uitreiking en het gala), sportactiviteiten, excursies (werkweken in binnen- en buitenland), schoolreizen en in lessen. Ook maken wij elk schooljaar klassenfoto's.

Wij gaan uiteraard zorgvuldig om met deze foto’s en video’s. Vanuit de privacywetgeving zijn wij verplicht om toestemming te vragen voor het gebruik van beeldmateriaal van onze leerlingen als hij/zij jonger is dan 16 jaar. Leerlingen van 16 jaar en ouder mogen zelf toestemming geven.

Toestemming wijzigen of kenbaar maken in Magister
Magister biedt een module waarin de ouder(s) zelf de toestemming kan/kunnen doorgeven en wijzigen. Zodra je ouder(s) inlogt/inloggen in Magister wordt verwezen naar deze module.

Als jouw ouder(s) vorig jaar deze module al heeft/hebben ingevuld, hoeft er niets te gebeuren, tenzij je ouder(s) de toestemming wil/willen wijzigen.
 
Google
Zoals we je eerder lieten weten, is eerder dit schooljaar door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vastgesteld dat Google niet voldoet aan de privacywetgeving.
 
Inmiddels heeft SIVON (dat is één van de partijen die namens het onderwijs aan tafel zit) laten weten dat er goede afspraken gemaakt zijn met Google. Deze afspraken bestaan uit een uitgebreide set contractuele, organisatorische en technische maatregelen. Daarmee worden de door de AP geconstateerde privacyrisico’s in voldoende mate afgedekt.
 
Zonder te diep in te gaan op de technische details is de crux van de oplossing dat Google zichzelf niet langer beschouwt als verwerkingsverantwoordelijke, maar als verwerker van de gegevens. Dit gewijzigde standpunt maakte de weg vrij om sluitende afspraken te maken.
 
 
Vakantie naar rode of oranje landen
 
Op de website www.wijsopreis.nl kun je de geldende maatregelen vinden per land. Ook buitenlandse zaken biedt een reisapp met informatie. Check deze aub voordat je op vakantie gaat. Quarantaine na een vakantie is geen geldige reden voor verzuim. We zullen in dat geval leerplicht moeten inschakelen en zijn niet verplicht deze leerlingen afstandsonderwijs aan te bieden.
 
Ouders die in quarantaine zitten mogen uiteraard ook niet op school of op het schoolplein komen. Vanzelfsprekend gelden deze voorschriften ook voor onze werknemers; we hebben hen hierop gewezen.
 
Agenda
01/09: Eerste schooldag

De volledige nieuwe jaaragenda staat op de website.
 
Nieuwsbrief #23, 2021 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. 

Wij maken u erop attent dat u uw inloggegevens nodig heeft om in Magister de gegevens en resultaten van uw kind(eren) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kunt u niet in Magister. Mocht u de inloggegevens kwijt zijn, vraagt u dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.

Contact adres: Minkemalaan 1, 3446 GL Woerden.
Vragen? Neem contact met ons op.