<
Parijsonline
Nieuwsbrief 105, juli 2013

Amis lecteurs bonjour,
 

Paris à Vélo

Op verzoek van verschillende nieuwe abonnees deze nieuwsbrief opnieuw!

Het is zomer en we gaan erop uit! Met de fiets ditmaal ;-). In deze nieuwsbrief nu eens geen tentoonstellingen en ander binnengedoe. Daarvoor verwijs ik u naar Parijsonline en Parijsmagazine.

Fietsen door Parijs, gekkenwerk of juist heel charmant?

Tot een paar jaar geleden waren fenomenen als een strand in Parijs en fietsen door Parijs ondenkbaar. Onder burgemeester Delanoë is daar verandering in gekomen. In de zomer kun je tegenwoordig aangenaam zonnen aan de Seinekades op Paris Plage en in de stad zie je steeds meer fietspaden en kun je op verschillende plekken fietsen huren. Sinds 2003 is het aantal kilometer fietspaden toegenomen van 27 tot 314 km.

In deze nieuwsbrief:
Tips voor fietsen in Parijs >>>
Boeken over fietsen in Parijs
>>>
Dossier: Fietsen in Parijs >>>
Au restaurant >>>
Hoteltip
>>>
 

 

 

 

 

 


Tips voor fietsen in Parijs


Fietstochten met gids

^

bajaFietsen in Parijs is veilig en vooral heel erg leuk. Maar je wilt misschien niet alles zelf moeten uitzoeken. Bajabikes biedt wat dat betreft een aantrekkelijk pakket van mogelijkheden.

Samen met de gids fiets je op een rustig tempo door de stad en zie je heel veel bekende bezienswaardigheden.

Zo krijg je The Iron Lady, La tour Eiffel of gewoon de Eifeltoren zeker te zien tijdens deze tocht. De gids zal je ook meenemen naar wat onbekendere, maar minstens zo mooie, bezienswaardigheden.

baja2

Met wat ‘insider tips’ van jouw eigen lokale Nederlandse gids kun je na het volgen van een van de tours in Parijs zelf de stad van de liefde verder gaan ontdekken, want dan weet je precies waar je moet zijn! Een tour geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar!

 Bekijk hier de tours van Bajabikes>>>!


Een fiets huren in Parijs

^

Je kunt op verschillende plaatsen in de stad fietsen huren en op eigen gelegeheid door de stad fietsen. Er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven actief.

Zelfs de RATP verhuurt fietsen onder de naam Roue Libre. Hun grootste verhuurstation zit in Les Halles.

In het 5e arrondissement zit Gepetto, een Nederlandse fietsenhandel/fietsenmaker waar je ook fietsen kunt huren. Een goed alternatief voor mensen die het Velo Libre systeem wat ingewikkeld vinden. Meer info >>>

Dan is er de mogelijkheid om bij de Vincipark-parkeergarages in de stad een fiets te huren. Als je daar namelijk je auto parkeert kun je gratis fietsen mee krijgen.


Vélos Libres

^

De stad Parijs is bezig aan een project om het fietsen te bevorderen en daarmee de luchtvervuiling in de stad te beteugelen. Sinds 2007 staan overal zogenaamde Vélib's (Vélos Libres) ter beschikking voor iedereen die zich per fiets wil verplaatsen.

Er zijn duizenden fietsen en elke 300 meter vind je stations waar je een Vélib' kunt huren. En het is goedkoop: het eerste halfuur is gratis, verder kost een dagabonnement een euro per uur, een weekabonnement 5 euro en voor een heel jaar ben je 29 euro kwijt.

De fiets is een degelijk, stabiel model voor zowel mannen als vrouwen. Hij heeft een mandje voorop, een verstelbaar zadel, een versnelling en halogeenverlichting. Onderhoud is 24 uur per dag mogelijk. Meer informatie vind je op paris.fr >>>>.


Fietsroutes

^

Er zijn legio mogelijkheden.

Om te beginnen zijn in bepaalde delen van de stad fietspaden aangelegd.

Op de informatiesite van de stad (paris.fr) is tegenwoordig een aantal pagina's over fietsen in Parijs met routesuggesties. Je kunt er bovendien een kaart vinden waarop de fietspaden en fietsveilige gebieden zijn aangegeven (>>>).

Een van de meest favoriete en rustige routes is het Canal St Martin. Je kunt hiermee vrij gemoedelijk de stad uit fietsen langs het Canal St Martin, waarvandaan je tot aan Meaux kunt doorrijden.

Aan het Canal St Martin kun je overigens fietsen huren bij Cyclopouce >>>.

Maar je kunt ook in andere rustige arrondissementen fietsen zoals het 5e arrondissement. Je kunt dan vanaf het Panthéon over de Rue St Jacques zuidwaarts fietsen, bijvoorbeeld richting de landelijke buurtjes in het 14e en het Parc Montsouris.

Ook kun je vanaf de Bastille de Promenade Plantée af fietsen. De eerste kilometer moet je parallel aan de promenade over de Avenue Daumesnil fietsen, maar vanaf de Jardin de Reuilly kun je je weg vervolgen over de oude en verlaten spoorweg richting de boulevard Périphérique.

In de hieronder aangeraden gids Fietsen in Parijs is de Promenade Plantée onderdeel van een van de beschreven fietsroutes. (foto: Joke Radius)


Boeken over fietsen in Parijs

^

Parijs per fiets

Deze handige fietsgids is geschreven en uitgegegeven door Joke Radius. Het gidsje is ideaal voor wie een fiets wil huren, een uitgestippelde route wil rijden en bovendien onderweg ook wat achtergrondinformatie wil lezen. De gids is een succes, want inmiddels is er een tweede druk.

Deze tweede druk van Parijs per fiets bevat drie tochten die langs water, parken, kerkhoven en boulevards gaan, over voormalige spoorwegtracés en door heel smalle straatjes. De kaarten geven duidelijk de route aan. Voor het totaaloverzicht is het handig om daarbij een plattegrond van Parijs te gebruiken. De routes zijn 25 à 30 kilometer lang: goed om een hele dag mee bezig zijn en onderweg rustig hier en daar op een terras neer te strijken.

Info en online bestellen >>>


Au restaurant

^

Langs het Canal Saint Martin. Vanaf de Bastille wegfietsend de stad uit langs het Canal kom je over de hele route leuke cafés en eettentjes tegen.

Om te beginnen Chez Prune [1] (36, Rue Beaurepaire) en Antoine et Lilly [2]. Het stuk van het kanaal heet hier Quai Valmy en je zit dan op de hoogte van Place de la République.

Ook zit hier (aan de rechteroever van het kanaal) het legendarische Hotel du Nord [3]. Bekend van de filmklassieker van Marcel Carne. Het is nu echter geen hotel meer maar een aardig café-restaurant >>.

Verderop langs het kanaal, het Canal heet hier Bassin de la Villette (19e arrondissement), vind je Café les Rendez-Vous des Quais [4] in een oude loods aan de Quai de Seine (nr 10) met eraan vast een mk2-bioscoop.


Hoteltip

^

Op Parijsonline wordt een selectie hotels aanbevolen. Dit is een persoonlijke selectie uit het aanbod van Bookings.

Ditmaal Hotel du Moulin. Aardig hotel midden op Montmartre voor een lage prijs en wat vooral ook interessant is zijn de goede beoordelingen en de stallingsgelegenheid voor fietsen in de tuin van het hotel!!!

hoteldumoulin

Meer informatie en reserveringen >>>>


Komende maanden meer over fietsen in Parijs op het Parijsmagazine >>

A la prochaine fois!
 
Gotze Kalsbeek
Parijsonline.nl 


Oude Parijsonline-nieuwsbrieven bekijken? De nieuwsbrieven vanaf nr. 40 zijn terug te lezen in het archief van de mailprovider (YMLP) >>>>.