Altenatuur Nieuwsbrief
 
augustus 2019

ONZE ADRESSEN
 
www.altenatuur.nl
 
facebook.com/altenatuur
 
twitter.com/@altenatuur
 
e-mail: altenatuur@gmail.com
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
1
21-Dorpen Golfwedstrijd
 
2
Nationale Nachtvlinder Nacht
 
3
Open Monumentendag 2019
 
4
Fort Giessen zet het hek open!
 
5
Wandelen in het linielandschap
 
6
Copy 't Altenatuurtje 111
 
 
 
 
AGENDA
 
31 augustus (za):
21-Dorpen Golfwedstrijd
Plaats:
Golfpark Almkreek, Hoekje 7b, Almkerk
Tijd: 12.00 - 18.00 uur
 
31 augustus (za):
Fort Giessen zet 't hek open
Plaats:
Fort Giessen, Giessensesteeg, Giessen
Tijd: 12.00 - 16.00 uur
 
31 augustus (za)
Nationale Nachtvlinder Nacht
Plaats:
Fort Giessen, Giessensesteeg, Giessen
Tijd: 21.00 - 24.00 uur
 
14 september (za):
Open Monumentendag
Plaats:
Giessensesteeg, Giessen
Tijd: 10.00 - 16.00 uur
 
28 september (za):
Wandelen in het linielandschap
Plaats:
Giessensesteeg, Giessen
Tijd: 11.30-16.00 uur
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21-Dorpen Golfwedstrijd
Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur staat 31 augustus met een kraam op Golfpark Almkreek te Almkerk om aandacht te vragen voor onze vereniging. Op een ludieke manier proberen we ook geld op te halen voor onze vereniging én mensen te enthousiasmeren een vogelkastje te doneren (zie het als een tweede huis op de Golfbaan) dat op het park opgehangen gaat worden in maart 2020.
 

Het leuke is dat wij de Altenatuur-leden mogen uitnodigen om op die dag kennis te komen maken met de golfsport in de vorm van een clinic (proefles). We gaan putten, chippen en swingen met aansluitend een spelletje golf in de kleine baan. Ontvangst 12.00 uur, verwacht einde is rond 18.00 uur.
 
Voor veel meer info en het gehele programma klik je even op deze link.

 
Nationale NachtvlinderNacht
LET OP! Datum en tijd zijn veranderd!
Door ieder jaar de nachtvlinders te lokken en tellen weten we al aardig hoeveel nachtvlinders er rond het fort vliegen! Al meer dan 200! Deze avond bent u met de kinderen ook weer welkom om mee te kijken wat er op de lampen afkomt.
We gaan door tot middernacht!
 
 

 
 
Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. In Altena is dat Fort Giessen.
 
U bent welkom op 14 september vanaf 10 uur!
 
Voor meer informatie zie de tekst hierna.

 
 
Fort Giessen zet 't hek open!
 
 
Vorig jaar is het geheel gerestaureerde Fort Giessen feestelijk heropend. Brabants Landschap heeft veel energie en geld geinvesteerd in het in goede staat terug brengen van het fort. En dat is gelukt! Er staat weer een prachtig fort zoals boven aan deze Nieuwsbrief is te zien! 
Het zou zonde van al dat werk zijn als het verborgen zou blijven achter een gesloten hek.
 
Dus kijk in de agenda en kies een geschikte datum!
 
Door presentaties en films is te zien wat de functie was van het fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook is er een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. Alles verzorgd door de Archeologische Vereniging. Altenatuur laat de natuur van Altena zien. U mag rondwandelen over het fortterrein en vragen stellen aan de gidsen die u kunnen bijpraten. 
Overvaren met een trekpontje over de fortgracht naar het nieuwe educatieparkje moet u ook zeker even doen!
 
 

 
Wandelen in het linielandschap
28 september 2019, vanaf 11.30 uur.
Daphne van Hekken en Hannie Visser-Kieboom, de organisatoren van het Liniepadfestival, hebben dit jaar fort Giessen als uitvalsbasis gekozen voor het thema: 'Wandelen in het linielandschap'. Het idee achter het liniepadfestival is het in het zonnetje zetten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het daarbij behorende linielandschap.
Zij hebben mede namens de VVV een viertal wandelroutes bedacht die op 28 september op het fort gepresenteerd worden. De start van het festival is om 11.30 uur met een kortewandeling rond het fort in Giessen. 
Na dezewandeling zullen om 13.00 uur de overige wandelingen gepresenteerd worden. Bezoekers van het festival kunnen vervolgens één van de wandelroutes gaan lopen.
 
 
Een andere mogelijkheid is de activiteiten op het fort bij te wonen. De Archeologische vereniging en Altenatuur zullen die middag nader uitleg geven over hun activiteiten in, op en nabij het fort. 
Zo zullen geïnteresseerden uitgebreid kennis kunnen maken met het Wereld Oorlog I-parkje en de daarbij behorende tentoonstelling. 
Altenatuur zal nadruk leggen op noodzakelijke veranderingen in het linielandschap. Er zullen enkele oude en nieuwe landbouwwerktuigen aanwezig zijn om natuur inclusieve landbouw, minister Carola Schouten noemt het Kringlooplandbouw, concreet in beeld te brengen. Daarnaast kan er geproefd worden van de oogst uit het in stroken geteelde voedsel, zoals een pannenkoek, een gefrituurde twister en een kommetje pompoenensoep. 
De kiem voor deze oogst is gelegd door brugklasleerlingen van het Altena College, in april van dit jaar, tijdens hun landschapsbelevingsdag.
 
 
Hopkuilen aanleggen, Strokenteelt en Landschapsbeleving hebben het afgelopen jaar hoog op de doe-agenda gestaan van de Liniewerkers, de vrijwilligersgroep van Brabants Landschap. Ook zij nodigen velen uit om een “proefje” te komen nemen in de met riet gedekte, door brugklasleerlingen opgerichte, schuilhut. 
 
 

 

Copy 't Altenatuurtje 111

In oktober willen we het volgende Altenatuurtje uitbrengen. Darvoor willen we graag copy ontvangen. Heeft u een mooie natuurervaring of wilt u iets onder de aandacht brengen, we horen het graag! Insturen kan naar redacteur Wouter van Rijsbergen wjvanrijsbergen@online.nl of altenatuur@gmail.com. De sluitingsdatum is 15 september!
 
                            ♦
Altenatuur
de natuurbeschermingsvereniging
van het Land van Heusden en Altena