VÄLKOMMEN till DrömCentrum Minerva. Smile
Här får du råd och inspiration om hur drömmar kan förstås, tolkas och användas.
Du har väl läst tidigare månadsbrev (klicka på tidigare brev)
Se även Info och Aktiviteter längst ned i detta brev.

Gå in på www.dromcentrum.se  
Där kan du läsa om den nya utbildningen i DrömTerapi som startar till hösten. Jag kommer själv inte att hålla någon mer tvåårslång utbildning. Därför överlämnar jag nu med varm hand denna roliga, givande och djupt transformerande utbildning till lic. drömterapilärare Eva och Birgitta.
På hemsidan hittar du också verksamma också drömterapeuter, drömkurser, cirklar, föredrag, m.fl aktiviteter.
Se även DrömWeekend i Ramvik 14-15 maj.

Hej alla drömintresserade.
Tema denna gång är
DAGSDRÖMMAR och VAKENHET

Som DagSdröm tar jag upp vulkanen Eyafjallajökull som nu upptar all nyhetsmedia. Om Vakenhet, lite info om Lucid Dreaming – att vara vaken i drömmen under sömnen.
- - - - - - - - - - -  -
En vulkan bildas då het magma (smälta bergarter) tränger upp från jordens inre genom sprickor i jordskorpan och stelnar till lava då den når ett kallare medium, såsom luft eller vatten.
. När magman når markytan eller havsbotten har vi ett vulkanutbrott och magman övergår till att kallas lava.

DAGSDRÖM
Vulkanutbrott! Vulkanen spyr ut eld och lava., tinar isen, skapar översvämning och bildar aska som lägger sig över nejderna.

Tolkning
Vulkanutbrott: Det som varit gömt och instängt i djupet kommer nu upp till ytan och ut.
Samma sak händer med Jorden som med oss människor i denna tid av kris. Det som tystats ned (t.ex katolska kyrkans pedofili, Röda Korsets förskingring av miljoner) kommer upp till ytan och ut. Det som gömts i individens skrymslen och vrår (känslor , hemligheter, behov) kommer upp till ytan och ut.
Eld och lava: passioner, hetta, vrede, det som glödgar och förgör
Is: nedfrusna känslor, fastfrusen energi
Isen tinar: det frusna tinar och forsar fram
Översvämning: känslor svämmar över, tar överhanden
Aska lägger sig över nejderna: destruktiv beläggning som hindrar växt och hälsa. (meddelar oss egentligen att det är viktigt att vi står kvar i frid och kärlek trots våra eruptioner eller starka känsloupplevelser - och inte låta det lägga sig som ett sot över vår livsupplevelse och förstöra den)


VAKENHET
Att vara vaken i drömmen (lucid dreaming eller klardrömmande) innebär ett uppvaknande till medvetenheten om att du sover  och drömmer och det du ser är en dröm, allt medan du också kommer ihåg vem du är och var du befinner dig.
Här inser du att du har makt över drömmen och kan påverka den.
”Lucid” betyder klarhet-upplysthet och refererar till den klarhet du i din medvetenhet upplever medan du sover och drömmer.
Många har upplevt detta någon gång, men vaknar genast upp ur sömnen när de inser att de sover och drömmer.
Det är dock möjligt att fortsätta sova och drömma, allt medan du är fullt klar över att du sover och drömmer. Det är dessutom önskvärt, dels för att det är ett helt underbart tillstånd att vara kristallklart medveten och klartänkt, dels för att det bidrar till medvetenhet och klartänkthet även i det vakna livet i vardagen.
Lucid dreaming är ett fantastiskt redskap för personlig växt, nya insikter och upplevelser, att läka sig inifrån, att bli mästare över sig själv och sitt liv, att mogna och helas, bemöta utmaningar, med mera. Under sömnen finns ju inga gränser så allt är möjligt.

Här kommer några förslag till dig som vill träna upp ditt klardrömmande:

1. Träna dig dagtid genom att tänka ”detta som jag möter nu är en dröm”
    Försök gärna också tolka. När chefen skäller på dig, tänk ”detta är en
    aspekt av mig som skäller på mig och har makten i mitt psyke och får
    mig att må dåligt”
2. Bestäm dig för att du ska vara medveten i drömmen i natt.
3. Bestäm hur du vill använda det lucida tillståndet i sömnen.
    Exempelvis koncentrera dig på att behålla klarheten och iaktta din
    dröm.
4. När du sover och blir medveten om att du drömmer, kom då ihåg att
    hålla dig lugn och avslappnad. Du måste hålla distans (”det jag ser är
    en dröm”) och inte låta dig absorberas av drömmen (”detta händer mig”)

När du börjar klara av detta, att hålla distansen, kan du börja använda dina klardrömmar mera kreativt. Här finns inga begränsningar. Bäst är att börja med att bygga upp sin inre styrka och helhet, till exempel genom att möta sin skugga genom att modigt gå framåt mot ”monstret/fienden”.  Då brukar den antingen försvinna eller förändras till något mindre skrämmande. På så sätt blir dina inre fiender i stället till en tillgång.
Bygg därmed så upp din tillit och känn din styrka.

När du känner att du har övat upp ditt klardrömmande, kan du använda det på många andra sätt. Till exempel: iaktta hur du ( ditt drömjag) beter dig i drömmarna, bestämma dig för att flyga, öva talanger som att tala inför grupp, lösa problem, tolka-lösa mardrömmar, möta läromästare, färdas i olika dimensioner, träna nya färdigheter, möta-acceptera-ta emot okända eller förnekade sidor ….. Din potential är oändlig och endast du kan begränsa eller spränga gränserna.

Jag önskar dig lycka till med din medvetandeförhöjning både under din vakna tid och under sömnen. Behåll ditt tillstånd av frid och kärlek vad än som sker.
 
Varma hälsningar från Minerva-Li 

Info: Du kan stödja vår hemsida och nyhetsbrevet genom att bli medlem i DrömCentrum för 200:-/år. Se www.dromcentrum.se
         Där kan du också köpa böcker till lågpris.
         Där finner du praktikanter som tar emot klienter i drömterapi till reducerat pris.


Aktiviteter:  Helgkurser i drömtolkning och drömarbete, kurser, cirklar, drömträffar, föredrag, mässor, mm, hålls på olika ställen i Sverige. Du hittar dem i kalendariet på www.dromcentrum.se som leder till Facebook. Passa på medan det finns platser kvar på de olika aktiviteterna.