Hilversum Verbonden Nieuwsbrief, sept 2016
          4e jaargang, nummer 4
 
 
Seinkracht weer van start; buurtdiner op 23 sept.
 
Net als in veel andere wijken bruist het ook in Hilversum Oost van de activiteiten. Zo wordt er op vrijdag 23 september een buurtdiner georganiseerd op het grasveld tussen Seinhorst en de Morgenster-kerk. Alle buurtbewoners zijn van harte welkom. De maaltijd is mogelijk geworden doordat meerdere organisaties de handen ineen hebben geslagen, zoals Versa Welzijn, HilverZon, Hilversum Leeft Samen, de Morgenster en de gemeente Hilversum.
Aanmelden via: m.bakker@leeftsamen.nl    < Meer info >
 
Daarnaast wordt de 'Voor Elkaar in Hilversum Oost'-flyer verspreid in de buurt, met daarin aandacht voor activiteiten voor en door inwoners uit Hilversum Oost. De gedachte: 'Laten we de wijk samen socialer, leuker en duurzamer maken'.
 
In deze flyer ook veel aandacht voor de energiebespaar-actie die HilverZon samen met Hoom dit najaar in Hilversum Oost en andere wijken organiseert. Immers, een energie-neutraal Hilversum begint met energie besparen.
 
Een ander initiatief in de wijk is het starten van een Zonnefabriek door energie-coöperatie HilverZon. Op het dak van het Rotor Media gebouw aan de Arendstraat komen 526 zonnepanelen te liggen waarvoor het geld bijeen gebracht wordt door wijkbewoners die geen zonnepanelen op hun eigen huis kunnen plaatsen, of het niet willen of mogen. Meer info: www.HilverZon.nu
Nog dit najaar start HilverZon door heel Hilversum met de inschrijving voor deelname aan Zonnefabrieken. Ideaal voor huurders. Doe mee!
 
Heb je iets te repareren, of wil je gewoon even langskomen voor een kopje koffie op je wilt advies om zelf iets te fixen? Je bent van harte welkom.
 
Repair Cafe Hilversum  -  Weggooien? Mooi niet!
 
1 okt. - Wijkcentrum de Koepel - Kapittelweg 399a, Kerkelanden
5 nov. - Wijkcentrum Lopes Dias - Lopes Diaslaan 213, Noord
10 dec. - Wijkcentrum Riebeeck - Van Riebeeckweg 50, H'sum zuid/oost
(telkens op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur)
 

Hilversum Actief / Sportfair op zondag 25 sept.

Op koopzondag 25 september 2016 vindt de eerste editie van de “Hilversum Actief”-markt plaats. Dit is het vervolg op de SportFair en op de Vrijetijdsmarkt.
Naast tientallen kraampjes van Hilversumse vrijetijds-bestedings-organisaties, is er aandacht voor sport en bewegen. Marktbezoekers kunnen meedoen aan clinics en naar demonstraties kijken van diverse sporten en culturele organisaties. Ook is er een podium met dansdemonstraties, culturele optredens en demonstraties van verenigingen.
Voor meer informatie en om je vereniging, stichting of bedrijf aan te melden kijk op www.HilversumActief.nl
Gezocht:
beroepsbeoefenaren die
met passie willen vertel-
len over hun beroep en
hier iets van willen laten
zien aan VMBO-leerlingen.
 

Het Gooi on Stage - editie 2017

Op donderdag 9 maart 2017 vindt de 2e editie plaats van Het Gooi on Stage. Een geweldig format, waar leerlingen van 8 Gooise VMBO-scholen in korte tijd kennis kunnen maken met tal van beroepen.
 
Het Beroepenfeest duurt een dagdeel (ochtend of middag). Tijdens rondes van 30 – 45 minuten, gaan leerlingen en beroepsbeoefenaren in gesprek met elkaar over vak en beroep. Geef hen een goed beeld van uw werkdag en laat hen uw eigen passie voor het vak zien! Er komen 3 of 4 groepen van ca 300 leerlingen na elkaar op het Beroepenfeest.
De agenda van sociaal maatschappelijk Hilversum vind je op onze website.
 
Jouw initiatief (*) ook in onze agenda, op onze website of in de volgende nieuwsbrief? Stuur een email aan: info@hilversumverbonden.nl
(*) activiteiten voor/door inwoners van Hilversum zonder winstoogmerk
Hilversum heeft een Stadsdichter
Sinds enkele maanden heeft Hilversum officieel een Stadsdichter. Dit jaar is dat Robert Grijsen en hij publiceert iedere week op vrijdag een gedicht op zijn twitter-account (@robertgrijsen). Zijn inspiratie haalt hij bij wat er in de stad gebeurd; evenementen, gebeurtenissen, etc.
 
Het bestuur van Hilversum Verbonden waardeert dit initiatief en wil het werk van de Stadsdichter meer bekendheid geven, door het te publiceren op de website.
De toekomst van Hilversum Verbonden
 
Hilversum Verbonden krijgt regelmatig de vraag; 'Wat willen jullie nou precies bereiken?' Wij moeten constateren dat dat een goede vraag is.
 
Concrete activiteiten organiseren kunnen we, en het is leuk om onze andere basis-activiteiten in de lucht te houden (website, nieuwsbrief, twitter-account, Voor Elkaar-flyers). Op deze manier hebben we inmiddels een lange lijst van door ons georganiseerde activiteiten, en ook hebben we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan diverse nieuwe initiatieven in Hilversum.
Echter, welke rol zien we voor 'HV' om de lange termijn?
 
Raadpleging van een groep maatschappelijk actieve mensen uit het netwerk bracht geen uitkomst. Plannen genoeg, maar wie gaat dat dan doen?
Daarom heeft het bestuur besloten dat we ons voorlopig beperken tot de genoemde basis-activiteiten. Verder wachten we af wat er op onze weg komt. 
Ideeën zijn welkom.
 
De 'Deel-economie'. Kan ik meedoen?
Een serie over 'Best Practices' van de deel-economie, waar je zo aan mee kunt doen.
Deel 7: Urban Farming 035
 
 
Groen, gezellig en gezond; kleine moestuintjes in de stad
 
Urban farming = stad + boer. Kortom: de stedelijke boer uithangen, met kleine moestuintjes midden in de stad. Het bestaat over de hele wereld, alleen in Hilversum zijn er al 10 locaties. Elk braakliggend terrein is geschikt voor één of meer bakken van een vierkante meter de stuk, verplaatsbaar als het moet. Dit alles van en door jullie zelf. En behalve Groen ook Gezellig: Is je buurman op vakantie, dan geef jij zijn plantjes toch water. En misschien kan hij jou helpen met het zaaien van snijbonen…
 
Meer informatie: urbanfarming035.nl
 
Wanneer we lokaal dezelfde oplossingen kiezen dan maken we Hilversum vanzelf socialer, duurzamer en leuker. Het Hilversum van de toekomst wordt namelijk niet ontworpen op de tekentafel, maar ontstaat vanuit de kracht van mensen en gemeenschappen. Het is deze kracht die zichtbaar moet worden.
Door bestaande en nieuwe initiatieven zichtbaar te maken en initiatiefnemers met elkaar in contact te brengen wordt een bijdrage geleverd aan de leefbaarheid, duurzaamheid en zelfs aan innovatie. Klein is het nieuwe groot en het delen van kennis en ervaring met anderen wordt steeds belangrijker.
Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/hilversumverbonden