Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief april 2017 - Ecolonie & Eigentijds Festival
Beste belangstellende,

De lente is hier op Ecolonie definitief begonnen; de bomen kleuren voorzichtig groen; de bijen vliegen helaas niet na de zeer koude wintermaand januari; onze vier volken blijken dood te zijn. Gelukkig is er wel ander jong dierenleven: veel kippen, kuikentjes en twee jonge ganzenkuikentjes. Waarom we die laatste hebben vertellen we verderop in de nieuwsbrief. En natuurlijk ook veel lammetjes, die dit jaar anderhalve maand later zijn geboren, omdat de bokken er later bij zijn gekomen. Voor het eerst laten we de lammetjes die we houden bij de moedergeit.

De zaden van onze groenten en bloemen ontkiemen razendsnel in onze kassen; al bijna weer zo groot om ze uit te planten in de tuinen. De nachten van de koude maartmaand heeft het gras in de weilanden nog niet echt doen groeien. Aardappels worden komende week  gepoot.  In de kaasmakerij wordt weer volop kaas gemaakt. Ons warmwatersysteem van zonnecollectoren op de boerderij werkt voortreffelijk en geeft een aanzienlijke besparing op de energiekosten. We zijn gaan samenwerken met andere geitenhouders in de omgeving om ook hun melk te verwerken in onze kaasmakerij. De eerste kruiden zijn geplukt en dan vooral sleutelbloemen voor het maken van medicinale wijn. De eerste shiitakes groeien al weer aan de stammetjes.
 
Goed nieuws is het dat ook dit jaar het aantal reserveringen tot nu toe weer hoger is dan voorgaande jaren. De voorbereidingen voor het Eigentijds Festival en het Kinderfestival zijn in volle gang. Nieuw is dat een Franse groep bij ons ook in juni voor Fransen een festival gaat organiseren.

Momenteel werken we hard aan de aanleg van een groot zuiveringssysteem (o.a. twee grote zandfilters en andere voorzieningen) om ons afvalwater schoon in de beek te lozen. Dat brengt erg veel werk en kosten met zich mee. Gelukkig is het hier al weken zonnig en droog, wat het werken vergemakkelijkt. De hexagon (zie eerdere nieuwsbrieven) wordt verder afgebouwd, zodat de eerste gasten er in juni kunnen verblijven.

Al met al een levendige dynamiek op onze terreinen waar momenteel bijna dertig vaste en tijdelijke mensen hun steentje aan bijdragen. Maar er zijn ook zorgen. We zijn nog steeds op zoek naar een boer voor onze geitenboerderij, naar participanten voor de zomermaanden die op de receptie willen komen werken en we zoeken nog vrijwilligers voor het Eigentijds Festival en het Kinderfestival. Als je zelf niet kunt komen ken je mogelijk mensen in je omgeving die je kunt wijzen op onze plek en de wensen die we hebben.

En ... onze prachtige nieuwe website al eens bezocht?

Hopelijk tot ziens het komende jaar,
 

met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Eigentijds Festival 2017

van 24 juni t/m 1 juli
 
Meer dan 130 verschillende workshops staan er vermeld op de website van het Eigentijds Festival. Ook als je (nog) niet van plan bent om te gaan is het een bijzondere ervaring om kennis te nemen van de diversiteit aan informatie. Als je die informatie gelezen hebt is de stap nog maar heel klein om je vrij te maken en jezelf het cadeau te geven om een hele week met gelijkgezinden de onverwachte krachten in je zelf te ontdekken. 
 
Als je je opgeeft kun je nog tot 1 mei je voorkeuren wat betreft de workshops kenbaar maken. Daarna stellen we het programma definitief samen. 
 
 

Oproep vrijwilligers / participanten

Eigentijds Festival

Tijdens het Eigentijds Festival kunnen we nog wel wat hulp gebruiken! Bijvoorbeeld in catering, als assistent in de keuken, voor het opdienen en opruimen van het eten, in de afwas of schoonmaak. Het is soms hard werken, maar ook erg gezellig!
 
Buiten je diensten als vrijwilliger kun je (gratis) meedoen aan de verschillende workshops, lezingen en andere activiteiten, of genieten van de festivalsfeer op het terras van de Orangerie.
 
Lees hier meer over de voorwaarden 
 
We zijn ook op zoek naar één of twee assistent vuurmannen die de zeer ervaren vuurman Harmen de Haas willen assisteren en door hem willen worden opgeleid voor deze wel heel speciale functie. Je kunt ons mailen via info@eigentijdsfestival.nl
 
Kinderfestival
Ook voor het Eigentijds Kinderfestival, dat gehouden wordt van 14 t/m 17 augustus kunnen we nog hulp gebruiken! We zijn op zoek naar groepsbegeleiders en assistent-groepsbegeleiders, begeleiders voor de huttenbouw en medewerkers voor de crêche. Vindt je het leuk om met kinderen te werken in een prachtige en inspirerende omgeving? Kijk dan op de website. Daar staat uitgebreide informatie over bovengenoemde taken en wat je er voor terugkrijgt.
 
Tijdelijke participanten
Voor de zomermaanden zijn we nog op zoek naar tijdelijke participanten die vooral op de receptie, in de winkel en in het atelier van Ecolonie willen meewerken.
 
 
 
 
Verder zijn we op zoek naar een boer voor de geitenboerderij. Hij of zij hoeft dat werk niet alleen te doen. Nu al zijn we bezig met het ontwikkelen van een team van vijf mensen die samen de melkbeurten en de geiten verzorgen. Dat gaat geweldig goed. De gezochte boer is een primus inter pares, een eerste onder gelijken, een coördinator,  die full time op de boerderij aanwezig is. Het liefst iemand met enige ervaring, maar de functie kan ook beschouwd worden als een ideale leer/werkplek. 

Meivakantie activiteiten

In de eerste week van de meivakantie (22-29 april) is er van alles te doen op Ecolonie: yoga voor volwassenen, kinderyoga (vanaf ca 8 jaar), gezinsspeurtocht in de natuur, heerlijke ontspannende massages, en twee bijzondere workshops 'Kleisculptuur creëren en Yoga'. Voor deze laatste activiteit is het noodzakelijk je vooraf in te schrijven. Wacht niet tot het laatste moment!
In de tweede week (29 april - 7 mei) is er een week Wandelen & Schilderen met Kees Fluitman als schilderdocent en iemand van Ecolonie als wandelgids. Zes nachten met volpension, 's ochtends de natuur in, en 's middags geïnspireerd an de slag met een schildersdoek.
 
Van 14 tot 19 mei organiseren we in samenwerking met Patricia Queritet een intensieve Soul Art week met o.a. meditatie, beweging, verbinding en kleine ceremonies die diep contact leggen met onze ziel.
 
Van 21 tot 27 mei  is er de tweede Wandelweek van dit jaar: Wandelen & Yoga, met Caroline Kluijtmans. Wandelen en yoga is een gelukkige combinatie. Door het wandelen kun je ontladen, kracht en nieuwe frisse energie opdoen.
 
Van 25 tot 31 mei tot slot is er een Vitaliteitsweek met Jos Gerritsen en Carla Verhaaf van Puur Vitaal. Een week ontspannen, in je kracht komen, bewegen en genieten. In een kleine groep, gevuld met (zelf) reflectie en bezinning.
 

Zand - rietfilter

Zoals in de inleiding al genoemd zijn we begonnen met de aanleg van een groot zand / rietfilter. Het stond al heel lang op ons verlanglijstje, maar de uitvoering liet op zich wachten door gebrek aan financiën. Behalve twee riet / zandfilters van elk 150 m2, wordt er ook een grote bezinkbak gemetseld van 60 m3, een septictank geplaatst van 10 m3 en diverse vetputten. Daarnaast zijn we bezig met het bouwen van 5 nieuwe composttoiletten die het totaal daarvan op 12 brengt.
 

Kippen

Zoals iedereen weet die hier is geweest houden wij (van) kippen. We worden daar stap voor stap, wat de eieren betreft, steeds meer zelfvoorzienend in. We streven er naar 200 kippen te houden die in een hele grote ren buiten lopen.  Dat buiten lopen heeft één nadeel. De buizerd heeft de kip in het vizier en vooral in de winter op zijn menulijstje staan. Natuurlijk doen we er alles aan om dit te voorkomen door te werken met grote netten over de kippenren. Maar aangezien de buizerd  zo ontzettend slim is en zelfs de kleinste mazen in het net weet te vinden, hebben we  nu twee ganzenkuikens gekocht die,  als ze groot zijn, de kippen moeten bewaken.  

Nieuw: Kleding

Op de website van de Eigentijdse Winkel hebben we onlangs de laatste hand gelegd aan een nieuwe categorie producten. Naast de bekende verzorgingsproducten van Oikos, bieden we nu ook kleding aan.
 
We bieden onder andere zelfgemaakte schattige cocoons voor baby's, jurkjes, broekjes en jasjes voor kinderen aan. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische materialen. Verder bieden we t-shirts voor heren van biologisch katoen aan. En als slagroom op de taart fleurige applicaties om op kleding of andere objecten te naaien.

Bij een bestelling van meer dan € 25,00 krijg je deze maand zo'n fleurige applicatie kado.
 

Facebook

De facebook pagina’s van Ecolonie en het Eigentijds Festival krijgen steeds meer volgers. We roepen iedereen op die pagina’s te delen met vrienden, familie en kennissen. Op de pagina van Ecolonie staan de actuele berichten over onze gemeenschap; op die van het Eigentijds Festival met bijna 4500 volgers vind je steeds een actuele inbreng van activiteiten van diegenen die actief zijn in ons achterland. Heel boeiend om te zien wat er allemaal leeft.
 
     
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
  Vind ons op Facebook