logohkwvl

 

 


Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2023 - nr. 74

 

1

 

 

Algemene vergadering Heemkunde West-Vlaanderen

'Bovenlokaal samenwerken in West-Vlaanderen'

 

 

Op zaterdag 4 maart 2023 word je samen met andere vrijwilligers vriendelijk uitgenodigd. We verzamelen om 14u in Lichtervelde in het Huis Vancoillie (Statiestraat 179, op wandelafstand van het station).

Al enkele jaren geleden verloren we de provinciale werkingsmiddelen voor heemkundige kringen en Heemkunde West-Vlaanderen. De uitdagingen voor de heemkundige kringen en de koepel zijn er niet minder op geworden (wegvallen steun, het vinden van vrijwilligers, digitale mogelijkheden,...). Het is zeker zinvol om te kijken welke toekomst we voor onszelf zien. Samen met alle West-Vlaamse heemkundigen (we hopen op een ruime aanwezigheid van zo veel mogelijk kringen en vrijwilligers) willen we op zoek naar hoe we elkaar kunnen versterken. Wat zijn recente ontwikkelingen (andere bovenlokale subsidiemogelijkheden, crowdsourcingsprojecten, artikelendatabank, verzekering, ...)? En hoe gaan we daar mee om?

Wil je mee zijn, schrijf je meteen in via bijhorend inschrijvingsformulier.

Nog vragen of opmerkingen? Hendrik Vandeginste, hendrikvandeginste@hotmail.com of 0496/77 30 77

 

 

 

 

 

 

Heemprijs 2023

 

Ook dit jaar wordt opnieuw de heemprijs Heemkunde West-Vlaanderen uitgereikt. Dit keer tijdens de heemdag in Wevelgem op 24 juni 2023 in de namiddag.

 

Lees verder

 

 

 

 

 

 

Heemkring ‘Aan de Schreve’ Poperinge: De Beeldenstorm. Van oproer tot opstand in het Westkwartier, 1566.

 

 

Geuzen en protestanten worden nogal snel geassocieerd met de Beeldenstorm van 1566 en het vervolg ervan in Nederland. al te vaak wordt vergeten dat de protesten al langer aansleepten, dat het een economische opstand was tegen ongelijkheid en dat dit alles begon in de meest welvarendste regio van die tijd, het Westkwartier.

 

Lees verder

 

 

 

 

 

Heemkring ‘Aan de Schreve’ Poperinge: Van het kasteel naar het front. Het oorlogsdagboek van Jozef Simons 1914-1918.

 

 

De Kempenaar Jozef Simons (1888-1948) werd in 1909, als pas afgestudeerde licentiaat in de handelswetenschappen, huisleraar bij graaf Joseph de Brouchoven de Bergeyck in Beveren-Waas en verhuisde met het hele gezin in 1913 naar De Lovie.

Lees verder

 

 

 

 

 

Heemkring Dorp en Toren – Deerlijk: 10de Leon Defraeyprijs voor Heemkunde

 

 

Op vrijdag 3 maart wordt om 19.30 uur in zaal d’Iefte in Deerlijk de 10de prijs Leon Defraeye voor Heemkunde uitgereikt.
De prijs bedraagt 500 euro en dit zijn de genomineerden.

Lees verder

 

 

 

 

 

Heemkring Wibilinga-Wevelgem: Busreis naar Normandië

 

 

 

 

 

Op 19-20 en 21 juni trekt de heemkring naar Normandië. Deze driedaagse reis vindt plaats met een bus en er wordt overnacht in Hotel Caen Port de Plaisance.

 

Lees verder

 

 

 

 
   

 

Archeologisch-historische kring van Koekelare: Spaenhiers vzw: Het Brugse Vrije door de ogen van schilder-cartograaf Pieter Pourbus

 

 
 
 
 

 

Lezing door archeoloog dr. Jan Trachet die in opdracht van UGent het laatmiddeleeuwse havenlandschap rond Brugge onderzoekt.

Lees verder

 

 

 

 
   

 

Heemkring ‘De Poperinghenaar’ Poperinge: publicatie: George Sutherland 1921-2022. De Schotse Poperingenaar.

 

 

 

Onlangs overleed George Sutherland in de gezegende leeftijd van 100 jaar. In Poperinge en de wijde omgeving was hij niet alleen bekend om zijn lange carrière op de 'Engelse kerkhoven', meer bepaald het Lyssenthoek Cemetery, maar vooral om zijn innemende vriendelijkheid en zijn hulp bij verschillende projecten o.a. het behoud van Talbot House.

 

Lees verder

 

 

 

 
   

 

 

 

 

Noteer nu reeds in uw agenda: HISTORIES FESTIVAL

23 September 2023 in GENT !!

 

 

 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteitenkalender op

 

 
 
 
Met dank aan onze sponsors!

 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]