INHOUD
1. Nationale rouw 2. Opnieuw reisverbod Damas de Blanco
3. Salsafilm op Amsterdams-Spaans Filmfestival
4. Aantal reizigers van Orlando naar Cuba steeg met 200%
5. Cartoon: Ironie van Cubaanse revolutie
6. Cabaretier Natascha Emanuels (78) overleden
7. EU lanceert wetgeving sanctiebeleid tegen Iran
8. De charme van Cuba 9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws |
CUBA U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen. |
Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter |
Alle actuele berichten over Cuba op Facebook |
BEST GEÏNFORMEERDE WEBLOG OVER CUBA
|
CUBA-ARCHIEF
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. |
VRIJWILLIGERS
Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis. De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier. |
1. Nationale rouw in Cuba |
De Cubaanse regering heeft voor gisteren en vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd vanwege de vliegtuigramp die Cuba vrijdagavond trof. Bij openbare gebouwen hangt de vlag halfstok.
De Boeing 737-200, gehuurd door de vliegmaatschappij Cubana de Aviación van een kleine Mexicaanse chartermaatschappij, stortte vrij kort na het opstijgen van het vliegveld José Martí neer bij het plaatsje Santiago de las Vegas, ten zuiden van Havana. Het was op weg naar Holguín. Onder de 110 omgekomen passagiers waren er ruim 60 afkomstig uit Holguin. Familieleden van de slachtoffers zijn vrijdagnacht met bus of vliegtuig naar Havana gebracht. Onder de omgekomenen is ook een Argentijns echtpaar van 60 jaar. Partijleider Raúl Castro bracht zijn deelname over aan de familieleden van de slachtoffers van ‘dit catastrofale incident.’ Hij herstelt van een herniaoperatie.
|
2. Opnieuw reisverbod Damas de Blanco |
Berta Soler van de mensenrechtengroep Damas de Blanco mag niet naar de VS om de Milton Friedman Prijs voor de Vrijheid in ontvangst te nemen. Soler is de leider van de Damas de Blanco.
Een dag later werd bekend dat een ander lid van de vrouwengroep, Leticia Ramos Herreria (zie foto), gearresteerd werd juist op het moment dat ze Cuba wilde verlaten om in New York een bijeenkomst bij te wonen. Versperring‘Vanochtend verliet ik mijn huis om naar het vliegveld van Varadero te gaan. Nog geen twee blokken van mijn huis had de politie een versperring geplaatst' (…) ’en zij deelden mij mee dat ik mijn huis niet mocht verlaten en dat ik geen toestemming had om mijn land te verlaten’ (.…) ‘Zij toonden mij een document van de rechter waar in stond dat ik mijn huis niet mocht verlaten.’ (…) ‘Ik werd door de politie naar het bureau gebracht waar ik een uur lang vast zat voor men mij weer terug naar huis bracht.’ Het verbod valt samen met een expositie van Cubaanse schilders in het Kennedy Center in Washington die op 8 mei werd geopend. Ruim 400 Cubaanse kunstenaars zullen daar hun opwachting maken. De Amerikaanse regering leverde daarvoor de nodige visa. |
3. Salsafilm op Spaans Film Festival |
Het Amsterdams Spaans Filmfestival dat van 29 mei tot 3 juni wordt gehouden, heeft dit jaar geen Cubaanse producties op het programma staan. Maar de film Indestrutible, el alma de la salsa? De ziel van de salsa is onverwoestbaar, een Spaanse productie, heeft veel Cubaanse trekken.
Deze betoverende muzikale odyssee brengt ons vanuit Madrid op veel plaatsen in de Amerika’s op zoek naar allerlei bronnen van die gewijde traditie die we salsa noemen. We volgen de Spaanse flamencozanger Diego “El Cigala” die de reis maakt om uiteindelijk een salsaplaat te maken.
Meer informatie - Tijd: vrijdag 1 juni 2018, 18.45 uur - Cast: Diego “El Cigala”, Jaime Calabuch, Los Muñequitos de Matanzas, Omara Portuondo, Gonzalo Rubalcaba, Bobby Valentin, Jorge Santana en Óscar de León. - Regisseur: Javier Pareja - Spanje 2017, 88 minuten - Spaans, Engels ondertiteld
- Plaats: Pathé Tuschinski 2, Amsterdam.
- Toegangsprijs: €12,50
Link
|
4. Aantal reizgers van Orlando naar Cuba steeg met 200% |
Ruim anderhalf jaar geleden (op 29 november 2016) begon de luchtvaartmaatschappij JetBlue een dagelijkse dienst zonder tussenstops van Orlando naar Havana. In Orlando (Florida) wonen veel Amerikanen met wortels in Cuba of de Spaanssprekende wereld.
Een lokale krant rekende uit dat tussen februari 2016 en februari 2017 10.824 reizigers naar Cuba werden geteld. Tussen februari 2017 en dezelfde maand in 2018 waren dat er 30.513. De stijging is opmerkelijk omdat de regering Trump in een poging het Cubabeleid van president Obama terug te draaien, de reisbeperkingen naar Cuba vergrootte. Het aantal passagiers naar Cuba van JetBlue in New York daalde echter. Dat waren er in februari 2018 1.721 en een jaar eerder nog 3.031, een daling van 43%. Vorige week werd bekend dat JetBlue een nieuwe vlucht zonder tussenlandingen van Boston naar Cuba begint. Ook de vluchten vanuit Zuid-Florida zullen worden uitgebreid.
Bron * CiberCuba, 15 mei 2018
|
5. De ironie van de Cubaanse revolutie |
Cartoon van Santana
|
6. Cabaretier Natascha Emanuels (78) overleden |
Op 7 mei is actrice en cabaretier Natascha Emanuels overleden. Zij raakte o.a. bekend door haar naakte verbeelding van Cuba in de geruchtmakende moderne opera Reconstructie. Zij was ook de eerste naakte vrouw ooit op het Nederlands toneel.
De Opera Reconstructie (1969) werd tijdens het Holland Festival, opgevoerd in theater Carré in Amsterdam. Op het toneel lagen verscheidene voorwerpen van een tijdens de voorstelling te bouwen monument van Che Guevara. Wanneer het beeld voltooid is, is het elf meter hoog. De makers van de opera, o.a. Louis Andriessen, Jan van Vlijmen, Peter Schat, Harry Mulisch en Hugo Claus wilden een poging doen Che terug te brengen naar het gebied waar hij thuis hoort namelijk 'de bestrijding van het VS-imperialisme in Latijns-Amerika. Zijn standbeeld, dat de guerrillero op een realistische manier laat zien, gewapend en wel, wordt door zeven arbeiders opgetrokken,’ schreven zij in het libretto.
|
7. EU lanceert wetgeving tegen sanctiebeleid Iran |
De Europese Unie gaat Europese bedrijven beschermen die zaken blijven doen met Iran. De Amerikaanse regering, die zich verleden week heeft teruggetrokken uit de nucleaire deal met Iran, dreigt binnen de komende '90 tot 180 dagen 'zware' sancties in te stellen tegen ondernemers die met het land in zee gaan.
Als tegenmaatregel heeft de Europese Commissie vrijdagochtend rond 10.30 uur het proces in werking gezet om de zogeheten 'blocking statute'-wetgeving te gebruiken. Die dateert uit 1996, toen de Verenigde Staten sancties wilden opleggen aan Europese bedrijven die handel dreven met Cuba. De wetgeving verbiedt bedrijven in de EU zich te schikken naar het Amerikaanse sanctieregime en beschermt ondernemers tegen de straffen die rechtbanken in de VS hen opleggen. Het bedrijfsleven kan ook compensatie krijgen.
Voorbeeld Cuba Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft woensdag tijdens een diner van EU-regeringsleiders in Sofia al voorgesteld het 'blocking statute' van stal te halen. In een verklaring stelde hij vrijdag dat alle lidstaten volledig achter zijn plan staan. 'We moeten én zullen nu actie ondernemen', aldus Juncker. De Commissie heeft het formele proces rond de wetgeving nu in gang gezet met als doel die rond te hebben op 6 augustus. Dan gaat de eerste tranche van de Amerikaanse sancties in. De 'blocking statute'-wetgeving is echter in de praktijk nooit getest, omdat de EU het dispuut met de VS rond de handel met Cuba via de diplomatieke weg wist op te lossen.
Bron * Ria Cats, Financieele Dagblad, 19 mei 2018
|
Cuba is aan het veranderen, maar het oude straatbeeld vol oldtimers bestaat gelukkig nog steeds. Toen Harmke Kraak Cuba bezocht, kregen de panden in Havana net een kleurige lik verf en bleek er culinair veel te ontdekken. Wat altijd zal blijven: de verliefde stelletjes op de Malecón en de muziek. ‘Cuba swingt!’, roept Harmke Kraak van Harmkes Travel Trips.
‘Het eerste wat me opvalt in Havana zijn de statige koningspalmen en uiteraard de oldtimers: oude Buicks, Pontiacs en Chevrolets tuffen voorbij. We logeren in Hotel Nacional, een paleisachtig gebouw uit 1930, en verkennen de oude stadswijk Habana Vieja met zijn pleinen. Op Plaza de San Franciscus (zie foto) is de barokke kerk uit 1731 de blikvanger. Op het bomenrijke Plaza de Armas luisteren we naar gitaarmuziek van een oude man. De muntgeur die we ruiken komt van een bloemenstalletje. Het is de geur van hierba buena. Cubanen doen dit ‘goede kruid’ in hun mojito, de cocktail van rum, soda en limoen. Op Plaza Vieja lokt het aroma van versgebrande koffie ons naar het terras van Café El Escorial. Plaza Vieja ondergaat als wij er zijn net een metamorfose. Afgebladderde gevels worden weer strak in de kleurige verf gezet.’
Lees verder
|
9. Culturele Agenda Muziek, exposities, lezingen enz. |
* Cubaanse pianisten in Bimhuis AmsterdamIn de komende maand staan er een aantal geweldige Cubaanse pianisten op het BIMHUIS podium: Ramón Valle en Fabian Almazan. - Do 21 juni: Fabian Almazan trio - Za 30 juni: Ramón Valle trio Meer informatie: Website met agenda van het BIMHUIS in Amsterdam
* Cuba Adelante Run: 27 mei in NederweertZondag 27 mei 2018 organiseert de Stichting Cuba Adelante alweer de vierde Cuba Adelante Run. Dit jaar is de run uitgebreid met een ‘Handbike Battle. Meer informatie
* Camila Cabello: 13 juni in Amsterdam Camila Cabello komt voor het eerst naar Nederland met een solo-optreden. De Cubaans-Amerikaanse zangeres en songwriter staat op woensdag 13 juni op het podium in AFAS Live in Amsterdam.
|
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog |
* Bioloog krijgt maximum straf voor belediging (14 mei 2018) De Cubaanse bioloog Ariel Ruiz Urquiola is dinsdag door de rechtbank van Viñales in Pinar del Río veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar wegens ‘belediging’. Ruiz Urquiola kreeg de maximale straf opgelegd. Zijn familie zegt dat de autoriteiten hem zijn stuk land in bruikleen willen afpakken om hem te straffen voor zijn verzet tegen de regering. De geneticus en biologieprofessor Ariel Ruiz Urquiola werd in mei 2016 om ideologische meningsverschillen van het Centro de Investigaciónes Marítimas / Centrum voor Maritiem Onderzoek van de Universiteit in Havana verwijderd. Lees verder
|
* Rosa Maria Payá: ’EU pleegt verraad aan democratie’ (15 mei 2018) Vandaag vindt in Brussel de eerste Primer Consejo Conjunto Cuba-Unión Europea (UE) / Gezamenlijke Raad Cuba – EU plaats, een jaar nadat de EU en Cuba een bilateraal samenwerkingsakkoord sloten. Namens Cuba zal de Cubaanse kanselier, Bruno Rodríguez aanwezig zijn; de EU wordt vertegenwoordigd door Federica Mogherini, buitenlandchef van de EU. De oppositiegroep CubaDecide, geleid door Rosa María Payáؘ, roept de landen van de EU op alsnog het akkoord af te wijzen en dit niet te ratificeren omdat het ‘de dictatuur in Cuba legitimeert.’ María Payá: ‘Dit is de allerlaatste boodschap die wij van de EU verwachten, een boodschap die het Cubaanse volk in de steek laat en verraad pleegt aan wat wij in de wereld als democratie beschouwen’, concludeert zij. Lees verder
|
* #00Bienal succesvol afgesloten ondanks tegenwerking Cubaanse autoriteiten (16 mei 2018)
De alternatieve #00Bienal is ondanks forse tegenwerking van de autoriteiten dinsdag jl. met succes afgesloten. Vanaf het begin noemden de autoriteiten deze Biënnale een product van de ‘contrarevolutie’ en is alles in het werk gesteld om de deelname van binnen- en buitenlandse kunstenaars te voorkomen. Ook werden tentoonstellingsruimten overal verspreid in de stad, door de politie omsingeld. Volgens de organisatoren heeft de #00Bienal zijn doel bereikt, namelijk jonge kunstenaars zichtbaar maken en ruimte scheppen voor een debat in een sfeer van vrijheid. Lees verder
|
* Klopjacht op ‘motorinas’ (17 mei 2018) De zogenaamde motorinas of kleine electrische motoren zijn in veel steden in Cuba een effectief middel voor lokaal vervoer. Niet langer afhankelijk te zijn van stadsbussen, die vaak niet komen, is een hele opluchting, zeker op de korte afstanden. Maar het geluk van de Cubanen is van korte duur. De motorinas zijn in het vizier gekomen van de staat en volgens een reportage van America TeVé zijn er, vooral in Santiago de Cuba, al veel motoren in beslag genomen. Lees verder
|
* Vliegtuigcrash in Havana: 110 dodelijke slachtoffers (18 mei 2018) Een passagiersvliegtuig is vrijdagavond (Nederlandse tijd) neergestort vlak na het opstijgen vanaf de Cubaanse luchthaven van de hoofdstad Havana. Slechts drie personen hebben de crash overleefd. Ze zijn er ernstig aan toe. Lees verder |
| |