Nyhetsbrev #7 2022
 
Dags att summera ett år och satsa för ett nytt. BtA:s 2022 slutar storslaget med inbjudan till en ny manustävling!
 
Med en ombytlig vinter utanför fönstret, en jul som stampar i farstun, och i en tid som blir allt svårare att omfamna och sätta ord på, har det blivit dags att runda av ännu ett år.
 
- I början av 2022 lanserades Barnteaterakademin Podden efter ett utvecklingsarbete hösten 2021. Två pilotavsnitt släpptes i början av året, gästade av Andreas Ferrada-Noli respektive Farnaz Arbabi. I juni kom sedan två avsnitt med fokus på scenkonsten och hållbarhetsfrågan. Och i skrivande stund läggs precis sista handen vid ännu två avsnitt som alldeles strax är klara för publicering. Med dessa avsnitt etablerar vi också ett särskilt temaspår poddspår: Skolan och scenkonsten. Läs mer längre ner på sidan!
 
- Ett annat större arbete detta år har varit Skriva dramatik 2022vårt skrivprojekt för unga i Västra Götaland. Det blev väldigt fint och uppskattat och under hösten genomfördes två offentliga presentationer. De sju texterna finns för läsning och kan laddas ner här!
Vi är så stolta och glada över hela projektet och tackar varmt de två handledarna Sara Wadell (tillika projektledare) och Rebecca Alverfors och alla deltagarna för strålande insatser!
 
- Efter tiden av nedstängt p g a pandemi, kunde vi den 20 april äntligen bjuda in till ett live-arrangemang, med Politiken och konsten - en kväll om kulturpolitik, armlängder och konstens frihet. Gäster var Susanna Dahlberg, Michael Löfgren och Sofia Sol Lindström; moderator Monika Wade. Och i gradängen på Angereds Teater samlades en engagerad och initierad publik. En dokumentation av kvällen finns på vår hemsida.
 
- Den 5 december blev det äntligen dags för ett gäng med dramatiker att nörda in sig på hur "vi gör när vi skriver" i samtalet "Ensam på sin kammare", medverkande var: Dimen Abdulla, Lucia Cajchanova och Kristian Hallberg; moderator Manda Stenström. Ett samtal så poppis att det blev väntelista för att komma in på Göteborgs Litteraturhus.
 
- I styrgruppen fick vi under 2022 först tacka och säga hejdå till Malin Aghed som slutade på GöteborgsOperan Skapa. Och lite senare säga välkommen till Kristina Whitaker verksam på GEST, Gothenburg English Studio Theatre.
 
- Och så måste vi förstås igen hurra och fira av lite fyrverkerier för detta år då vi blev de stolta mottagarnea av världens finaste pris, Prix d'ASSITEJ!
 
MEN: Än är året inte slut!
 
Som en julklapp till alla sugna på att skriva dramatik för en högstadiepublik lanserar vi nu en ny dramatikertävling! Förutom målgruppen är tävlingen villkorad med att handlingen INTE SKA UTSPELA SIG I EN STORSTAD.
 
Läs mer nedan! Och känner du dig själv inte manad att skriva, hjälp oss gärna att sprida ordet! Smile
 
Denna tävling kommer förstås bli vårt större projekt under 2023, men mycket mer finns i vår planering.
 
Som till exempel Skolan, scenkonsten och pedagogiken däremellan - en tankeverkstad för särskilt inbjudna personer från skola och scenkonst som den 26 januari ska mötas på Backa Teater i samtal om de pedagogiska material och aktiviteter som erbjuds i anslutning till scenkonstföreställningar. Hur används de, vilka format uppskattas mest, vilka saknas, vilka utvecklingspotentialer finns?
 
Och självklart kommer vi också fila på planer för podden och andra former av fördjupande samtal, som ju är en viktig del av vår verksamhet.
 
Kort sagt ser vi fram emot 2023!
 
Slutligen önskar vi i Barnteaterakademin er alla en god jul! Vår värld befinner sig på alltför många vis i ett förfärligt farligt skede. Vi får hjälpas åt att hålla klokskap vid liv och tron på förändring. Om inte annat så för våra barn skull. Vi ses på andra sidan nyår.

Kristina Ros
Projektledare
 
 
Manustävling
 
Många teatrar och skådespelare tycker att högstadiepubliken är den absolut roligaste att spela för. Samtidigt råder det brist på pjäser för den målgruppen. Därför utlyser nu Barnteaterakademin en ny manustävling och reglerna är:

Du vill skriva en scenpjäs för högstadiet
Pjäsens handling ska inte utspela sig i en storstad
 
Två-tre vinnande bidrag utses av en jury utsedd av Barnteaterakademin. Bidragen kommer sedan utvecklas till långt gångna grovmanus som våren 2024 presenteras i en offentlig reading.

·    Du som skickar in ett förslag är dramatiker: erfaren, rookie, studerande. Bosatt i Sverige. Du skriver på svenska.
·    Tävlingen avser endast scendramatik, alltså inte filmmanus.
·    Vinnarna får ett arvode motsvarande 1/3-dels grundersättning enligt dramatikeravtal, samt gedigen coachning av dramaturg och ett konstnärligt team. Processerna designas utifrån dramatikerns och idéns behov.
·    Skrivprocesserna kommer i viss mån kunna anpassas i tid utifrån behov, men ska äga rum under perioden augusti 2023 till mars 2024. Du som skickar in ett bidrag ska alltså kunna ha tid för skrivande under denna period.
 
Deadline för inskick är 15 mars 2023.
 
Barnteaterakademin podden

 
Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens (research gav dock gett vid handen att det kan finnas en i USA...).

ÅRETS TVÅ SISTA AVSNITT:
I skrivande stund ligger de fortfarande på klippbordet, men snart så!

Med avstamp i Assitej Sveriges rapport Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan, presenterar Barnteaterakademin Podden avsnitt ett och två i temaspåret Skolan och scenkonsten.

#1:6
Lisa Gröön från Regionteater Väst och Ida Kaivola från Göteborgs stads kulturförvaltning samtalar med Sara Olausson, rektor för en F-6-skola i Mariestad. Vi pratar om förutsättningar, statistik och styrning och om hur konsten kan ta plats i barnens liv, med stöd av kompetenta och engagerade vuxna.
 
#1:5
Erika Isaksson från Backa Teater samtalar med Niclas Malmcrona och Michael Cocke från Svenska Assitej som ger en fördjupad bakgrund och vänder och vrider på de förslag till åtgärder som rapporten tar upp.

 
TIDIGARE AVSNITT:
 
#1:4
Climate Action Plan
Inbjuden gäst: Christian Gade Berrum med projektet Baeredygtig Scenekunst NU; redaktör Sandra Grehn.

#1:3
Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker
Medverkande: dramaturgen och dramatikern Ninna Tersman, (bl a på Riksteatern). redaktörer Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
#1:2
Unga Klara - nationell scen för barn och unga
Medverkande: Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; redaktörerna Sandra Grehn redaktör och  Sara Klingvall.
 
#1:1
Ge oss stor och fet scenkonst!
Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater, i samtal med Sandra Grehn och Sara Klingvall.

 
 
 
 
 
På Bibu i juni, blev vi de stolta mottagarna av det finaste pris en kan få i vår del av branschen och världen: Prix d'ASSITEJ!
 
Juryns motivering löd:
 
"Uppmuntrande, uppsökande och utvecklande – Barnteaterakademin har en särställning när det gäller att stimulera framtagandet av dramatik för barn och unga. Barnteaterakademin placerar scenkonst för barn och unga i centrum. Där kräver den inte bara sin plats utan också sin tid och eftertanke. Ty genom bra förutsättningar kan nya röster höras och dramatiken blomstra.
 
Samarbetet både inom och utanför organisationen skapar mötesplatser för samtal och progression, inte minst vad det gäller i utrymmet mellan det fria teatersverige och institutionerna vilket i sin tur ger synergier långt utanför Göteborg och Västra Götalandsregionen."
 
Grattis till alla som jobbat och jobbar med vår kära akademi. Tack alla som bidragit och hejat på under alla år! Tack också Göteborgs Stads kulturnämnd som stöttar oss! Hurra!!!
 
 
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna.
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!
 
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Kristina Brändén Whitaker - GEST, skådespelare, regissör, konstnärlig ledare
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros

 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
 
Scenkonst under jullovet
 
Hans och Greta
En bitterljuv skräckkaramell om syskonskap, fantasi och hur barn faktiskt klarar sig utan sina föräldrar. 
Målgrupp: Från 7 år
Var: Borås Stadsteater
När: 28 dec - 7 jan
 
 
Spökutdrivning för nybörjare
En interaktiv rysarfars för mellanstadiet. För att öka våra kunskaper om spöken och demoner bjuds vi in att delta i exorcismen av en hemsökt teater, under ledning av Jenny Ask, landets enda legitimerade spökjägare. 
Målgrupp: Från 10 år
Var: Masthuggsteatern
När: 3-6 jan
 

Cirque Alfonse: Animal
Livet på landet visar sig vara både energiskt, poetiskt och surrealistiskt i sällskap med kanadeniska Cirque Alfonse. Allt till toner av "jordbruksfunk".
Målgrupp: Familj
Var: Stora Teatern
När: 5-7 jan
 
 
Kurser, workshops fortbildning
 
Kulturakademin
Bland aktullla kurser hos Kulturakademin just nu En mikrokurs i mötet med en ung publik samt Streamingteknik.
 
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: