Podcast Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Verkocht! 

 
Zo, bijna vakantie! Tijd om erop uit te trekken. Wordt het een buitenlandse bestemming of zoek je in eigen land de zon op? Waar de reis ook naar toe gaat, met de auto, de fiets of te voet, nu breekt de tijd aan om te doen waar je zin in hebt. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse 'vacare', dat staat voor leeg of vrij zijn. In die vrije tijd kun je een boek lezen. Of een podcast luisteren, die je kunt afspelen op je computer of telefoon. Een soort radioprogramma, maar dan luisteren op het moment wanneer het jou het beste uitkomt: tijdens het sporten, in de auto, de trein of tijdens een wandeling in het bos.
 
Er zijn podcasts over de actualiteit, over hobby's en geschiedenis. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.  Om het je deze vakantie een beetje gemakkelijk te maken, heeft ons podcastteam (zie hierboven) speciaal voor jou de beste podcasts over de geschiedenis van Brabant geselecteerd. En weet je niet hoe een podcast werkt? Geen probleem, hieronder leggen we het aan je uit. Probeer het maar eens! Maar pas op, want voor je het weet ben je verkocht. 
 
Margot America, redactie

Tijdreizen met Wim Daniëls

In twee speciale afleveringen van onze podcast 'Het geheugen van Brabant' gaan we met taalkundige Wim Daniëls naar Florence. Op zoek naar het boek over Arnout van Eyndhouts, alias Arlenius, een gewone Brabantse jongen die in de 16e eeuw furore maakt als één van de belangrijkste taalkundigen in Italië. lees meer

Wat is een podcast?

Schrijver Wim Daniëls, historicus René Bastiaanse en onderzoeker Nadia Bouras. Zomaar een greep uit de gasten die al eens zijn aangeschoven bij onze podcast 'Het geheugen van Brabant'. Maar wat is een podcast precies? En hoe werkt het? Naar een podcast luisteren is heel eenvoudig. lees meer

De beste Brabantse geschiedenispodcasts


 
Het geheugen van Brabant
Wat is er aan de hand met die ene foto, of wat staat er in die intrigerende brief? En wat vertellen de archieven ons nu nog over de moord op Marietje Kessels, meer dan 120 jaar geleden in Tilburg? Dwaal mee door onze depots op zoek naar de mooiste pareltjes, beelden en audiofragmenten die in onze depots verscholen liggen.

Podcastluisteraar Dick: “Voor het eerst van m'n 86 levensjaren naar een podcast geluisterd. Wat een gevarieerde opzet met afwisseling van mannen, vrouwen, spreken, zingen, interviewtjes. Een heerlijke afwisseling.”

Zwart-wit verleden in Brabant
In zes afleveringen gaat Cindy de Koning van Omroep Brabant op zoek naar sporen van slavernij in Brabant. We komen op plekken waar de mensen woonden, duiken in archieven en leren zo meer over het Brabant van toen en ook over de mensen in kwestie.
 
Margot: “Boeiende podcast die van mijn eigen stad Breda kanten liet zien die ik niet kende. Maar ook van de rest van Brabant. Je vindt die sporen dus overal, als je er maar op let. Fascinerend!"

De Depot Show
Sterre Schlink van het Regionaal Archief Tilburg werd verrast door de mooie en bijzondere archiefstukken die ze vond in de depots. "Het voelt als schatzoeken." In elke aflevering praat zij met een collega over de verhalen achter bijzondere stukken.
 
Ninke: Een podcast voor nieuwsgierige mensen zoals ik, die graag dieper willen duiken in de geschiedenis van één voorwerp. Het depotstuk komt echt tot leven in de gesprekken. Ik ben heel benieuwd naar de volgende aflevering.”

Hier vind je alles over het verleden en heden van Brabant. Bijvoorbeeld historische verhalen achter bijzondere museumstukken, markante Brabanders, maar je komt ook te weten waar mensen tijdens een crisis hoop, inspiratie, afleiding en geluk in zoeken.
 
Mathilde: “De afleveringen hebben meestal een lengte van 15 tot 20 minuten. Goed behapbaar dus als je in korte tijd meer wil weten over het werk en de drijfveer van Brabanders die belangrijk zijn voor het Brabantse Erfgoed.”

De Drunense Duinen, Carnaval of toch het Brabants Kwartierke? Allemaal typisch Brabants. Maar is dat wel zo? Niels en Mark zoeken het voor je uit.
 
Marilou: “Typisch Brabant zit vol Brabantse gemoedelijkheid, met 'n snufje geschiedenis."
 
Luistertip: een jaar geleden was Niels te gast op de Citadel bij het BHIC en hij keek zijn ogen uit. Deze speciale aflevering kun je nog altijd terugluisteren.

In deze wekelijkse podcast over de Efteling bespreken Tim Hinssen en Paul Sprangers al meer dan 300 afleveringen het laatste nieuws, de historie of geven tips voor het ideale bezoek aan het bekende sprookjespark in Kaatsheuvel.
 
Marvin: "Als je net als ik een doorgewinterde Eftelingfan bent, dan is dit joúw podcast! Je komt echt alles te weten over het verleden, heden en de toekomst van de Wereld van de Efteling."

Een even wonderlijke als gevaarlijke reis door de middeleeuwen langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars.
 
Anton: "Meesterverteller Bart van Loo laat je aan de hand van kleurrijke verhalen horen, dat de geschiedenis van Nederland niet in Holland begint met Willem van Oranje, maar in de zuidelijke Lage Landen met de Bourgondische hertogen.”

Wat was de rol van vrouwen in alledaagse criminaliteit in oorlogstijd? Aan de hand van persoonlijke verhalen duiken we met zes jonge historici in het criminele verleden van twee wereldoorlogen.
 
Christian: "In oude procesdossiers kwamen de studenten vrouwen op het spoor als slachtoffer, maar ook als getuige of dader. Over diefstal of overspel, maar ook best heftige situaties als abortus en een zedenmisdrijf. Knap verteld vanuit het perspectief van de vrouwen zelf."

Doe je oortjes in, of zet je koptelefoon op, druk op 'play' en dwaal mee! www.bhic.nl/podcast

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen