1 juni 2021
 
Van de redactie
Social MediaHet mag beslist een teamprestatie genoemd worden: de voorbereiding op die Eerste Heilige Communie. Kinderen, ouders, de werkgroep en de pastores deden allemaal een stapje extra in deze Corona-tijd om te zorgen dat de kinderen goed werden voorbereid op afgelopen weekend, toen ze, gespreid over 3 vieringen, hun Eerste Heilige Communie ontvingen. In een combinatie van samenkomsten en digitale opdrachten hebben de kinderen kennis gemaakt met Jezus.
Kinderen worden spelenderwijs vertrouwd met alle digitale mogelijkheden, groeien er mee op. Ouderen kost het meestal meer moeite om bij te blijven op dit gebied, maar ook zij maken vorderingen. Mede door Corona is het beeldbellen via tablet of mobiele telefoon steeds meer ingeburgerd. En hoeveel uitvaarten of andere kerkdiensten heeft u al gevolgd via kerkdienstgemist.nl, YouTube of andere kanalen? Ook met digitaal vergaderen zijn we vertrouwd geraakt. “Via Teams, Meet of Skype?” is tegenwoordige de eerste vraag als je een overleg wilt plannen. Al blijven die digitale vormen slechts een surrogaat voor het elkaar fysiek ontmoeten.
Op 6 mei zijn de facebooksites van de parochies St. Paulus en St. Ludger samengevoegd. De nieuwe facebooksite heeft al meer dan 800 volgers. Dat groeit snel richting het aantal abonnees van deze digitale nieuwsbrief (ca. 1000).
Na de zomer krijgt deze nieuwsbrief een andere vorm en een andere rol. Vanaf 1 september is het een nieuwsbrief voor de hele parochie Paulus en Ludger. Tot nu toe richtten we ons vooral op het werkgebied van de voormalige Paulusparochie. Verder komt alle informatie straks als een bijlage (PDF-bestand) en niet meer in het mailbericht zelf. In de bijlage staan ook altijd volledige artikelen waardoor een “Lees verder…” die verwijst naar de website niet meer nodig is. De bijlage is eigenlijk een digitaal parochieblad, waarin ook ruimte is voor berichten van alle locaties. De nieuwsbrief blijft maandelijks verschijnen (11x per jaar).
Daarnaast komt er een gezamenlijk parochieblad dat 5x per jaar verschijnt. In de digitale nieuwsbrief worden straks de actualiteiten en nieuwsberichten vermeld en het papieren parochieblad zal meer themagericht zijn en interviews, achtergrondartikelen en dergelijke bevatten.
We gaan voor de nieuwsverspreiding dus wel meer de digitale snelweg op, maar zonder de lat te hoog te leggen. U heeft dus nog geen inlogcodes nodig zoals voor Twitter, Instragram, SnapChat, Tumblr, Pinterest en YouTube...
 
Wij wensen u/jullie veel leespezier.
Gerard Bartels, Berry Brockötter en Cor Peters  (nieuwsbrief@paulus-ludger.nl)
 
Alle eerder verschenen nieuwsbrieven zijn op de website nog na te lezen.
Em. pastor H.J. Scholten (93) overleden
Pastor Scholten
In de vroege ochtend van donderdag 6 mei 2021 is in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk in de Heer overleden pastor Hendrikus Johannes Scholten, emeritus priester van het Aartsbisdom Utrecht en oud-pastoor van de voormalige O.L-V. Tenhemelopneming parochie in Beltrum.
Zijn eucharistieviering ten uitvaart vond plaats op zaterdag 15 mei in Beltrum, gevolgd door de begrafenis op het kerkhof.
Hij werd geboren te Weerselo op 19 december 1927. Na zijn priesterwijding op 19 juli 1959 was hij achtereenvolgens kapelaan te Etten, Glanerbrug en Enschede (H. Joseph). Met ingang van 23 augustus 1971 werd hij benoemd tot pastor in de H. Nicolaasparochie te Denekamp en per 1 oktober 1979 volgde zijn benoeming tot pastoor van de parochie Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming te Beltrum. Op 2 juli 2000 ging hij met emeritaat.
Klik hier voor de teksten van het overlijdensbericht en het bidprentje.
Terugblik op Eerste Heilige Communie
Eerste Heilige Communie
Met grote dankbaarheid en vreugde geven we u kennis van … inspirerende en enthousiaste communievieringen 2021.
Deze zin stond ooit vaker op geboortekaartjes en klinkt voor ouderen wellicht vertrouwd en voor jongeren ouderwets in de oren…  en dat is precies wat we ervaren hebben: we kijken dankbaar terug op inspirerende en eigentijdse vieringen met een inhoud die traditioneel en door de eeuwen heen beproefd is. Rituelen, verhalen en gebeden die mensen al eeuwenlang van waarde zijn gebleken en gaan over onze relatie met God. Met de veelvuldigheid van God, want het was wereldwijd ook nog eens Drievuldigheidsweekend. Een begrip dat je theologisch kunt duiden, maar waar je een leven lang voor nodig hebt om de diepte daarvan te kunnen peilen.
En zo is het ook voor de kinderen. We leren ze de vaste gebeden, Onze Vader en Wees Gegroet en enkele kernzinnen uit de liturgie. We bespreken in de voorbereidingstijd twee verhalen uit het Oude Testament en vier verhalen uit het Nieuwe Testament, waaronder twee wonderverhalen. Deze worden op de leeftijd van de communicantjes, de zogenaamde intuïtieve-projectieve geloofsfase, nog geheel en al opgenomen als ‘wat goed dat Jezus dat kan’. Wauh super! Meer kritische vragen komen later als ze vormeling zijn geworden. Kinderen tot een jaar of 8-9 maken snel contact met hun onderbewuste. Daarom bieden we tijdens de voorbereidingen de inhoud op verschillende wijzen aan: in de persoonlijke ervaring, door verhalen en plaatjes/beeldmateriaal, of door gelovige mensen in de omgeving. Ouders, opa’s en oma’s en de thuissituatie zijn daarbij heel belangrijk. Het werkboek is dan slechts een hulpmiddel. Een hulpmiddel waarmee enthousiast thuis gewerkt is. Sommige kinderen waren zelfs zo enthousiast dat thuis vooruitwerken in coronatijd. Het contact met de ouders was laagdrempelig en vertrouwd. Betrokken ouders voelden zich gelukkig vrij om te mailen, te appen of anderszins contact te zoeken.  Regelmatig ontvingen zij ouderbrieven en/of digitaal materiaal ter ondersteuning. Door het werken in kleinere groepen was er meer interactie. We vinden het belangrijk om de kinderen te kennen.
De eucharistievieringen waren digitaal. Alle teksten stonden op het grote scherm, waardoor iedereen actief kon meelezen en meedoen. Het niet zelf mogen zingen konden we oplossen door liederen met filmpjes te laten zien en horen, die de inhoud van het liedje nog eens versterken.
We zijn blij met de positieve feedback van parochianen die verbonden waren via de livestream en van de ouders zelf. Ondanks Covid-19 en de beperkingen hebben gezinnen toch gezamenlijk kunnen vieren met maximaal acht personen per familie.
Door de vrijwilligers in de locaties Groenlo en Lichtenvoorde moesten wel een paar stapjes bijgezet worden om alles in goede banen te leiden, maar onze complimenten voor de kosters, acolieten, coronateams en andere vrijwilligers die hierbij betrokken waren. Iedereen is hartelijk ontvangen en de zaken waren lokaal goed verzorgd. Een prettige samenwerking en onderling vertrouwen is heel veel waard.
De kinderen hebben mogen ervaren dat er iets bijzonders gebeurd is: we zijn blij dat het gelukt is om onze jongste parochianen iets van geloof te laten ervaren. Niet alles begrijpen ze, maar geloven is ook een lange zoektocht. Ze hebben nog een leven lang voor zich.
Hartjes waren het centrale thema: begonnen met Valentijnsdag en afgesloten door de liefde, genade en goedheid van God met het ontvangen van hun eerste heilige hostie. Blijf dit doen! dat is de titel van het project en tevens een uitnodiging. Uit enkele gezinnen ontmoeten we nog een oudere broer of zus in de komende weken in de voorbereidingen op het heilig Vormsel. We hopen een band te kunnen opbouwen met deze jonge gezinnen die samen willen zoeken in geloof.
In de zomereditie van het parochieblad SintLudgernu.nl juli-augustus leest u nog meer. Ook zullen er dan foto’s beschikbaar zijn. De vieringen zijn terug te kijken via kerkdienstgemist.nl:
Namens de werkgroep Eerste Heilige Communie HH. Paulus en Ludger,
Carla Roetgerink, pastoraal werkster
Kerkelijke afscheidsvieringen blijven mogelijk
Kerkelijke afscheidsdienst
In onze parochie zijn dit voorjaar twee kerken aan de eredienst onttrokken (in Vragender en Bredevoort). Ook in andere locaties zullen kerken gaan sluiten. In die kerken gaan leden van het pastoraal team niet meer voor in weekendvieringen. Zolang een kerk niet is onttrokken aan de eredienst, is het nog wel mogelijk om er bijvoorbeeld een kerkelijke afscheidsviering te houden. Onze parochie biedt diverse mogelijkheden voor een waardig en persoonlijk afscheid van een dierbare overledene.
Uitvaarten in de Parochie HH. Paulus en Ludger
In onze parochie gaan zowel pastores als geschoolde parochiële vrijwilligers voor in uitvaartvieringen.
Verzoek voor een kerkelijke uitvaartviering
Het verzoek komt via de uitvaartverzorger binnen bij de uitvaartcoördinator van de parochie. De uitvaartcoördinator regelt een kerkelijke voorganger. Deze voorganger neemt contact op met de nabestaanden om de viering voor te bereiden.
Vieringen rond afscheid
De volgende kerkelijke vieringen behoren tot de mogelijkheid:
  • Avondwake
    Deze viering van woord en gebed is een voorbereiding op het definitieve afscheid en wordt gehouden op de vooravond van de uitvaart.
  • Uitvaartvieringen
    Uitvaartviering in de kerk of in een crematorium voorafgaande aan de begrafenis of crematie.
    Uitvaartviering overdag
    - Uitvaartviering ’s avonds
    - Viering in het crematorium of elders
    - Alleen een korte plechtigheid op de begraafplaats
    - Korte plechtigheid bij het bijzetten van een urn of uitstrooien van de as
Goed om te weten
Pastores gaan niet voor in avondvieringen, parochiële vrijwilligers wel.
Bij kerkelijke vieringen behoort ook een gedachteniskruisje, misintenties en waar gebruikelijk het luiden van de kerkklok.
Niet-kerkelijke vieringen
Bij afscheidsvieringen die niet kerkelijk zijn, komt er geen gedachteniskruisje en zijn er ook geen misintenties gedurende een bepaalde tijd. Wel kunnen nabestaanden zelf een intentie opgeven bij het secretariaat van de kerk waar de intentie gelezen wordt. Wel kan er op verzoek geluid worden in de gemeenschappen waar dit een gewoonte is.
Namens het parochiebestuur,
Betsy Hummelink (portefeuille Gemeenschappen)
Nieuwsflits 4: Pastoraat in Coronatijd
Nieuwsflits 4
In maart 2020 bij de uitbraak van de coronapandemie was het al snel niet meer mogelijk om in groepensamen te komen. Er konden geen kerkgangers meer aanwezig zijn bij de vieringen in de kerken. Het pastorale team volgt het “PROTOCOL KERKELIJK LEVEN OP ANDERHALVE METER ROOMS-KATHOLIEKEKERK NEDERLAND” van de Nederlandse bisschoppen.
Sinds de eerste lockdown zijn de vieringen vanuit de Calixtusbasiliek, het eucharistisch centrum, in Groenlo via beeld en geluid te volgen. Dat was vanuit de H. Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde al langer mogelijk. Ook door-de-week en met bijzondere vieringen kunnen alle parochianen thuis meevieren op deze wijze. Lokaal worden ook de liturgieboekjes behorende bij de vieringen rondgebracht en thuisbezorgd. Dat zorgt voor extra contactmomenten. Online vieringen worden goed bekeken zo is recent gebleken. 
Hoogfeesten in juni
Eucharistisch centrum
In het eucharistisch centrum de H. Calixtusbasiliek te Groenlo, worden in juni de kerkelijke hoogfeesten gevierd.
Zondag 6 juni: H. Sacrament van het Lichaam en Bloed van Christus (Sacramentsdag)
Zie het afzonderlijke bericht verderop in deze nieuwsbrief.
Vrijdag 11 juni: H. Hart van Jezus
Op de derde vrijdag na Pinksteren richten we ons op het heilig Hart van Jezus. Vroeger waren er rond deze viering vele devoties, uitingen van godsvrucht. Jezus, die één is met de Vader nodigt zijn leerlingen uit Hem te volgen die ‘zachtmoedig is en nederig van hart’ (Mat. 11, 29). Het hart is het symbool van de plek waar liefde woont. We kennen veel uitdrukkingen waarin het hart genoemd wordt. Aan het kruis toont Jezus zijn hart en vloeiden water en bloed uit zijn zijde. Water als teken van reiniging, bloed als teken van verlossing. Jezus’ hart is bron van leven en liefde. Dat vieren we dankbaar.
Eucharistieviering: 9.00 uur, vanaf 8.30 uur eucharistische aanbidding.
Donderdag 24 juni: Geboorte van de H. Johannes de Doper
Naast de viering van zijn sterfdag, 29 augustus – zoals gewoon is voor alle heiligen – vieren we alléén van Johannes de Doper de geboorte, zoals dat ook het geval is bij Jezus en Maria. We hebben dus te maken met een belangrijke persoon. Nog in de moederschoot, herkende Johannes de Redder van de wereld, Jezus, die ook nog verborgen was in de schoot van de Maagd Maria (Luc. 1, 39-45). Johannes groeide op in de woestijn, leidde een sober en boetvaardig leven en wees Jezus aan als het Lam Gods en als de Zoon van God. Om zijn getuigenis voor de waarheid werd deze wegbereider voor de Heer door Herodes om het leven gebracht.
Eucharistieviering: 9.00 uur.
Dinsdag 29 juni: HH. Petrus en Paulus
Op deze dag herdenken we het martelaarschap van de beide apostelen. Zij verkondigden het evangelie in de stad Rome en stierven daar onder keizer Nero als martelaar. Petrus werd ondersteboven gekruisigd, Paulus stierf door het zwaard. Al in de derde eeuw is er sprake van de gezamenlijke viering van deze twee steunpilaren van de Kerk. In alle basilieken wordt dit hoogfeest op de eigen dag gevierd om uiting te geven aan bijzondere verbondenheid met de paus en met de grote basilieken in de stad Rome. Petrus heeft als eerste het geloof in Christus beleden en de jonge kerk gesticht. Paulus heeft het geloof als leraar verklaard. Samen hebben zij de ene gemeenschap van Christus opgebouwd (Prefatie van deze dag). Het geloof werd en wordt doorgegeven.
Eucharistieviering: 9.00 uur, vanaf 8.25 uur rozenkransgebed door werkgroep.
Nieuwe Facebookpagina: HHpaulusludger
Facebook
De voormalige parochies St. Paulus en St. Ludger hadden elk een eigen facebookpagina. Dat betekende dat artikelen op beide pagina’s moesten worden gepubliceerd.
Sinds 6 mei is er voor de nieuwe fusieparochie HH. Paulus en Ludger een eigen facebookpagina: HHpaulusludger.
Deze facebookpagina, waarop regelmatig nieuwe berichten worden gepost, heeft bijna 800 volgers. Dat mag rustig meer worden, dus: "zegt het voort".
Decreet tot onttrekking aan de eredienst van kerk in Rekken
Interieur kerk in Rekken
Op 21 mei 2021 heeft Willem Jacobus kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, het decreet uitgevaardigd om de kerk van de HH. Martelaren van Gorcum te onttrekken aan de goddelijke eredienst. Het decreet is een gevolg van het voorgenomen beleid van het Parochiebestuur HH. Paulus en Ludger, zoals neergelegd in het bestuurlijk Beleids- en Gebouwenplan.
T/m 30 mei 2021 kon aan de Aartsbisschop een aangetekend verzoek worden richten voor verbetering of herziening van dit decreet.
Op vrijdag 9 juli, de feestdag van de HH. Martelaren van Gorcum, is om 19.00 uur de laatste eucharistieviering waarin de kerk in Rekken aan de eredienst wordt onttrokken.
6 juni: Plechtig Lof op Sacramentszondag
Sacramentsdag
Op 6 juni, de tweede zondag na Pinksteren, vieren we het Hoogfeest van het Heilig Sacrament van het Lichaam en Bloed van Christus, kortweg: Sacramentsdag. We vieren dat Jezus Christus zichzelf onder de gedaanten van brood en wijn aan ons geeft als voedsel en voortdurend onder ons wil blijven door middel van zijn waarachtige tegenwoordigheid in de geconsacreerde offergaven en in elke katholieke kerk in het tabernakel aanwezig is. De eerbied die we in onze Kerk voor de eucharistische gaven kennen, wordt op deze feestdag tot uitdrukking gebracht. We zijn blij dat nu weer meer mensen aanwezig zijn bij de eucharistieviering. Het online vieren, de geestelijke communie maakten echter dat velen zich op deze wijze verbonden weten en wisten. Jezus’ aanwezigheid en werkzaamheid in onze wereld kan door geen enkele beperking geblokkeerd worden.
In de H. Calixtusbasiliek te Groenlo wordt, naast de eucharistieviering van 9.30 uur, Sacramentsdag gevierd met een plechtig Lof, aanvang 17.00 uur en toegankelijk voor maximaal 110 kerkgangers die zich aanmelden via het reserveringsysteem op de website, telefonisch via 06-83137102 of bij de coronadeurwachters van de basiliek.
Voor de thuismeevierders: via www.kerkdienstgemist.nl en kerkradio wordt dit Lof ook uitgezonden.
Sacramentsdag, een dag van grote dankbaarheid!
Pastoor H.A.M. de Jong
Heb jij ook meegedaan aan NL Doet?
NL Doet
Heb jij op 28 of 29 mei meegedaan aan NL Doet? Goed bezig!
Dit initatief van het Oranje Fonds stimuleert mensen om als vrijwilliger eens de handen uit de mouwen te steken bij een vereniging of stichting in de eigen omgeving. Er wordt met NL Doet heel wat afgeklust: schoongemaakt, geschilderd, getimmerd en getuinierd. NL Doet is voor verenigingen en stichtingen ook een mooie gelegenheid om zich naar buiten toe te presenteren en nieuwe vrijwilligers te ontmoeten.
Zorg voor kwestbaren
Het is goed om ook te beseffen dat NL Doet niet voor elke vereniging of stichting geschikt is. Denk aan stichtingen waarbij de zorg voor kwetsbare medemensen centraal staat. Zij kunnen niet zomaar een aantal vrijwilligers een dagje laten meedraaien omdat ze te maken hebben met kwetsbare cliënten. Waardevolle activiteiten als uitdeelpunten van de Voedselbank, vrijwilligerswerk in een hospice, maatjesprojecten van Humanitas of schuldhulpmaatjes zijn niet geschikt voor deelname aan NL Doet.
Dit vrijwilligerswerk vraagt om een goede selectie, toerusting en begeleiding vanuit de organisatie. Het is intensief, maar ook dankbaar werk. En u hoeft er geen twee rechterhanden voor te hebben.
Stichting Present Achterhoek wil een brug slaan
Stichting Present Achterhoek
Stichting Present gelooft dat mensen best bereid zijn om zich in te zetten voor de ander en de samenleving. De kloof tussen die bereidheid en het daadwerkelijk in actie komen is voor veel mensen (te) groot. Er is een brug, een verbindende schakel nodig. Present Achterhoek wil die schakel zijn en slaat een brug tussen mensen die hulp willen geven en mensen die hulp goed kunnen gebruiken. Present wil een beweging op gang brengen in Winterswijk en de Achterhoek waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. In het jaaroverzicht leest u over de activiteiten in 2020.
Oproep vacature bestuurslid communicatie
Vacature bestuurslid communicatie
Per 1 januari 2022 ontstaat in het parochiebestuur van de HH. Paulus en Ludger de vacature van
BESTUURSLID COMMUNICATIE (v/m)
Doel van de functie
Het behartigen van de portefeuille communicatie in het parochiebestuur ten dienste van de geloofsgemeenschappen en parochianen in de parochie.
Plaats in de organisatie
Onze parochie wil zich inzetten voor de verkondiging van Gods blijde boodschap. We zien het als onze opdracht om in een veranderende wereld als leerling van Jezus Christus in onze tijd getuigen te zijn van geloof, hoop en liefde voor God en de mensen. Een optimale communicatie is hierbij belangrijk.
Het parochiebestuur bestaat uit acht personen en wordt ondersteund door de stafmedewerker en het parochiesecretariaat. Het parochiebestuur faciliteert zakelijk het pastorale team, vrijwilligers en gemeenschappen in hun taken, functioneert als een collegiaal bestuur en vergadert maandelijks.
Het bestuurslid voor communicatie wordt ondersteund door personen die deskundig zijn op het gebied van communicatie, media en technieken. Lees verder...
Paulusreis naar Malta, 4-11 oktober 2021
Malta
Na de succesvolle reizen naar Griekenland, Malta en Israël staat er een nieuwe, volledig verzorgde Paulusreis op het programma.
Van 4 tot en met 11 oktober gaan we opnieuw naar Malta. Deze keer beginnen we op Gozo, het kleine eiland bij Malta. We reizen in samenwerking met de oecumenische reisorganisatie Drietour. Ikzelf zal uw reisleider zijn.
U kunt zich aanmelden bij em. pastoraal werker Simon Nagelmaeker. Ik stuur u dan de details van de reis.
Contact: S.Nagelmaeker@gmail.com
Prijs: inclusief vervoer naar en van Schiphol ca. €1350,-.
Voorwaarde: Goed kunnen lopen.
Nieuws van het parochiebestuur
Parochiebestuur
Op zaterdag 15 mei vergaderde het parochiebestuur in Lichtenvoorde.
 
Lees hier wat vanuit deze vergadering te melden is.

Pastorale column van pastoraal werkster Carla Roetgerink
Pastoraal werkster Carla Roetgerink
Vreugdevolle opdracht in een VUCA-wereld
De blik gericht op Christus, het centrale oriëntatiepunt van elke geloofsreis en op de mens, die in het middelpunt van alle pastorale zorg staat, is de Kerk geroepen naar het Woord te luisteren, het zich eigen te maken en het te verkondigen, zodat God het laat groeien volgens zijn plan. Van Hem komt het vuur dat onze harten zuivert van eigenbelang en gerichtheid op onszelf. Een levenslang proces. Maar het is ook het vuur dat de koude uit onze harten verjaagt en ons bezieling brengt en levensvreugde. Dat verlangen naar onze God die ons bestaan zin geeft, houdt ons bijeen.
Onze communicantjes hebben hun eerste heilige communie ontvangen en daarmee een begin gemaakt met een traditie die van waarde wil zijn in hun geloofsleven. Na een intensief voorbereidingsweekend ontvangen de vormelingen op 12 juni opnieuw onder andere de sterkte, liefde en wijsheid van de heilige Geest als vruchten. Het jaarthema ‘Een nieuw begin’ krijgt daarmee praktische invulling.
Door de recente ontwikkelingen en bizarre tijden in de samenleving en de kerken ontdekten we ook barsten en breuken in de kerk, naast de mooie en goede dingen die zijn opgevallen. De onderlinge zorg en aandacht en het besef dat fysieke ontmoetingen van grote waarde zijn. Er is veel gebeurd en hard gewerkt tijdens de lockdown.
Toch heeft corona ons ook stil gezet wat werkt als een vergrootglas. Ze laat ons heel bewust kijken en stelt de kritische vraag of we terug kunnen of willen naar business as usual? Vragen over zingeving komen nadrukkelijker op ons af. Verhalen spelen daarin een belangrijke rol. Wat is er na het coronavirus van de kerk overgebleven? Best een spannende vraag. Is het echt waar dat de COVID-19 pandemie het secularisatieproces versnelt? Kunnen we terug naar het ‘oude normaal?’ Hoe richten we onze parochie in om een echte geloofsgemeenschap te zijn? Geloven is een werkwoord: geloven in God vraagt om heroverwegingen.
De kerk bevindt zich op een kantelpunt: tussen crisis en kansen in. Lege kerken dwingen ons om opnieuw onder woorden te brengen brengen waar Jezus in ons midden is. In onze samenleving blijken verbindende plekken belangrijk te zijn. Schalen we af naar kleinere samenkomsten? Kan een jaarthema ons verbinden? Wat heeft corona gedaan met onze relaties? Zijn ze losser geworden? Of heeft het een verlangen gewekt en waarderen we onze relaties opnieuw? Is de kerk een oefenplek voor het leren liefhebben, waar mensen elkaar in de ogen kunnen zien en elkaar spreken. Een plek waar de scheiding tussen buiten en binnen steeds meer wegvalt.
Met Pinksteren vierden we dat de heilige Geest werd ‘uitgestort’. Dat klinkt als een soort waterval. De eerste christenen hadden de ervaring dat ze plotseling ‘volgegoten’ werden met God. Veel latere gelovigen kennen dat gevoel: dat God ook in hun binnenste is en hun eigen geest inspireert. God komt zelfs zo dichtbij, dat Hij rechtstreeks in contact treedt met je.
Persoonlijk heb ik webinars gevolgd, een woord dat voor corona nauwelijks gehoord of gekend werd. Over de online cursus die ging over mentorschap en coaching in het jongerenpastoraat wil ik graag iets delen. Juist ook omdat het voor iedere mens, jong en oud, mooie vragen opwierp. Lees verder...
Parochiemagazine mei 2021
SintLudgerNu
In het juninummer van SintLudgernu.nl staan, naast artikelen die ook in deze nieuwsbrief kunt vinden, ook diverse andere interessante artikelen:
  • Samen voor een groene en sociale omgeving. Een initiatief van Stichting Present (blz. 5).
  • Interview met Simone Meijerink uit Neede en Musie Sium uit Eibergen. Zij volgen een opleiding bij het Ariënsinstituut in Utrecht en vertellen over hun motivatie (blz. 6/7).
  • "Als ik aan Petrus of aan Paulus denk": bespiegelingen door em. pastor Simon Nagelmaeker en acteur Johan Kersjes (blz. 7/8/9).
  • Aankondiging Vormselviering op 12 juli (blz. 9).
  • Oranje lintje voor vrijwilligers met hart voor de parochie (blz. 10/11)
  • ParochieParel: De muurschilderingen in Groenlo (blz. 12/13).
  • Jeugd@Church: Jezus volgen (blz. 14/15)
  • Berichten vanuit diverse locaties van de voormalige St. Ludgerparochie
  • Stap voor stap. Opnieuw leven na corona. Boek van Marinus van den Berg (blz. 29)
  • Lourdesbedevaarten gaan dit jaar niet door (blz. 30)
  • Het leven als een pelgrimstocht: ga in gesprek met een pastor (blz. 32)
Wist je dat...?
Wist je dat...?
  • Priesterwijding Paulus Tilma
    Willem Jacobus kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, zal op 5 juni Paulus Tilma tot priester wijden. De plechtigheid vindt om 10.30 uur plaats in de Sint Catharinakathedraal te Utrecht (Lange Nieuwstraat 36). Vanwege de momenteel geldende coronamaatregelen is de wijdingsplechtigheid alleen op uitnodiging bij te wonen. Wel zal deze via een livestream te volgen zijn.
    Op zondag 6 juni om 11.00 uur gaat Paulus voor in de eerste Heilige Mis in de kerk van Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming te Doetinchem. Deze viering is te volgen via het YouTubekanaal van Parochie Maria Laetitia.
  • Kerkelijke instelling Sint Caecilia
    Eind november 2020 begon in het Aartsbisdom Utrecht een nieuwe instelling voor kerkmuziek: de Kerkelijke Instelling Sint Caecilia – kortweg Sint Caecilia. Zij neemt de taken over van De afdeling van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging (NSGV) in het aartsbisdom. Op zaterdag 2 oktober organiseert Sint Caecilia een studie- en ontmoetingsdag voor kinder-, jeugd- en jongerenkoren met als thema ‘Zingende jeugd is slimmer’. Op nog nader te bepalen data is er ook een cantorcursus en een oriëntatie- en basiscursus koordirectie.
 
Deze nieuwsbrief van de parochie HH. Paulus en Ludger
verschijnt elke 1e dag van de maand.