Stedelijke nieuwsbrief - 31 mei 2021
Vaccinatiecampagne in Zottegem
Tot op vandaag zijn 11.602 volwassen Zottegemnaren (52,59%) een eerste keer gevaccineerd. Daarvan kregen al 5.780 inwoners ook hun tweede prik (26,20%). En het vaccinatiecentrum Zottegem schakelt nog een versnelling hoger. Deze week zijn de laatste risicopatiënten aan de beurt die voor vaccinatie werden opgegeven door de huisarts of ziekenfonds. Later deze week starten we met de brede bevolking: van oud naar jong alle 65 tot 18-jarigen. Het aantal vaccins per week gaat dan in de duizendtallen!
 
 
 
 
Vaccinatie en vakantie
Reisplannen deze zomer? Hou dan rekening met je afspraken voor vaccinatie. Je bent best volledig gevaccineerd voor je op vakantie vertrekt want ook de tweede dosis is heel belangrijk. Kan je niet wachten, plan je reis dan tussen je twee vaccindosissen, maar zorg dat je tijdig terug bent voor je tweede prik. Die kan niet worden uitgesteld. Nog geen uitnodiging ontvangen? Op Laatjevaccineren.be kan je inschatten wanneer jouw leeftijdsgroep ongeveer aan de beurt is. Hoeveel tijd tussen je eerste en tweede prik zit, hangt wel af van welk vaccin je krijgt.
 
 
Zet jij ook de bloemetjes buiten?
Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we, in samenwerking met de Stedelijke Middenstandsraad, de bebloemingsactie. Is je (gevel)tuin aan de straatzijde prachtig bebloemd? Dan kan je in de prijzen vallen! De actie is reeds toe aan haar 31ste editie, en ook ditmaal nodigen we alle Zottegemnaren uit om letterlijk de bloemetjes buiten te zetten. Iedereen kan gratis deelnemen en inschrijven kan tot zondag 6 juni.
 
 
 
Stille studeerruimte
Het is weer die tijd van het jaar: examens. Een zware periode voor onze studenten en al zeker in coronatijden. Bovendien heeft niet iedereen de nodige faciliteiten om degelijk te kunnen studeren. Daarom stellen we terug studeerruimtes ter beschikking van de Zottegemse studenten. Nog tot vrijdag 25 juni kunnen ze, na reservatie, dagelijks terecht in het OC van Velzeke. We wensen alle studenten veel succes en goeie moed!
 
 
 
 
 
Infocampagne Praten Helpt!
Jong zijn in tijden van corona, het is niet gemakkelijk. Het sociaal leven staat op een laag pitje en veel activiteiten zijn afgelast. Heel wat jongeren hebben het moeilijk en weten niet waar ze terecht kunnen met hun vragen. Daarom lanceerden we de campagne ‘Praten Helpt!’, met een praktisch overzicht van alle organisaties waar jongeren terecht kunnen. Want praten helpt echt als je het moeilijk hebt, met lastige vragen zit of gewoon jouw verhaal even kwijt wil.
 

 
 
 
Overdag goed omringd, ’s avonds in eigen bed
De begeleiding en de zorg voor iemand met dementie thuis is vaak uitdagend. Wil je de eenzaamheid doorbreken? Ben je op zoek naar veerkracht als mantelzorger? Dan is het Dagverzorgingscentrum Egmont een ideale oplossing: een huiselijke omgeving aan iedere thuiswonende oudere vanaf 65 jaar. Door nauwe samenwerking met referentiepersonen wordt aan personen met dementie een zorg op maat gegeven, volgens hun noden en wensen. En ook als mantelzorger word je ontlast en ondersteund.
 
 
 
 
Regenboogkleuren voor diversiteit
Zoals elk jaar namen we op 17 mei deel aan de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) en lieten we de regenboogvlaggen wapperen. Ook het regenboogzebrapad op de Heldenlaan en het kunstproject aan Sanitary zijn krachtige symbolen van respect, verdraagzaamheid en diversiteit in onze stad. Voor het kunstproject gingen leerlingen en leerkrachten van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst (SABK) enthousiast aan de slag. Het werd een prachtig kleurrijk resultaat, met uiteenlopende patronen, vormen en houdingen die verwijzen naar de diversiteit in de maatschappij.
 

 
 
#kijkinuwkot
De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds 2017 in Vlaanderen voorkomt. Hij is zeer schadelijk voor de biodiversiteit en landbouw, en staat bovenaan de lijst van te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging. Onder het motto #kijkinuwkot wordt opgeroepen om goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt in je tuin of rond je huis.


 
 
Tip! Hoe energiefit is jouw woning?
Wil je graag jouw woning energiezuinig maken en snel energie besparen, ook zonder zware investeringen? Top! Het klimaat én je portemonnee zullen je dankbaar zijn. Schrijf je snel in voor een of meerdere gratis online Energiefit-sessies. Zo kom je alles te weten over dakisolatie, energiezuinig ventileren, raam- en muurisolatie en energiezuinig verwarmen. Inschrijven kan via Zottegem.be/Energiefitsessies.

I
© Stad Zottegem - Communicatiedienst |  Gustaaf Schockaertstraat 7 | 9620 Zottegem