Beste konijneneigenaar
Begin December heeft u van ons een nieuwsbrief ontvangen over het nieuwe konijnenvirus RHD-2 dat een bedreiging kan vormen voor uw konijn.
Hier volgt een update en ons huidige advies ten aanzien van vaccineren.
 
 
In het zuiden van Nederland zijn nog geen verdachte sterfgevallen gemeld van wilde of tamme konijnen. Daarom is ons advies te wachten met vaccineren tot het Franse vaccin (Filavac) beschikbaar komt in
1 dosis per flesje.
 
Er is nu ook een Spaans vaccin beschikbaar (Novarvilap), maar dit is bedoeld voor bedrijfsmatig gehouden konijnen en dus alleen beschikbaar in flesjes met 50-100 doses. Zo'n flesje is maar enkele uren houdbaar en dit betekent dus dat je veel konijnen tegelijk zou moeten vaccineren.
 
Het is juist nu niet verstandig om veel konijnen in een paar uur bij een dierenarts praktijk samen te laten komen, omdat er op die manier een hoge infectiedruk ontstaat en je konijn besmet kan worden door een konijn dat net daarvoor behandeld is. Alle vaccins geven namelijk pas na een paar dagen bescherming!
 
Voorkomen van en het verspreiden van het virus is dus de belangrijkste reden waarom we nog niet zijn begonnen met vaccinatiedagen. Daarnaast moet het Spaanse vaccin na 6-8 weken herhaald worden en geeft Filavac na 1 enting voldoende bescherming voor 1 jaar.
 
Ondanks het feit dat we wel beschikken over het Spaanse vaccin, gaat onze voorkeur dus uit naar het Franse Filavac vaccin, het enige nadeel is dat dit vaccin waarschijnlijk pas eind januari of begin februari beschikbaar komt in Nederland. Tot die tijd blijft het daarom belangrijk preventieve maatregelen te nemen om contact met wilde konijnen en uitwerpselen zo veel mogelijk te voorkomen.
 
Mocht u er toch voor willen kiezen om uw konijn te vaccineren tegen RHD-2 dan kunt u hiervoor een afspraak maken op onze locatie in Veldhoven. Overweegt u echter het bovenstaande en bel ons wanneer er nog vragen resteren.
Verder blijft het natuurlijk erg belangrijk om te vaccineren voor myxomatose en RHD-1
 
Wij hopen u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven en zodra het vaccin beschikbaar is zullen wij u hiervan op de hoogte stellen.
 
Met vriendelijke groet,
Team Dierenkliniek de Kempen
 
 
Bent u niet meer in het bezit van een konijn, heeft u nieuwe huisdieren of zijn er andere wijzigingen in uw gegevens? Zou u dit dan aan ons willen doorgeven zodat uw gegevens bij ons up-to-date zijn en u geen onnodige emails van ons ontvangt.