Nieuwsbrief februari 2017
Bevolkingsonderzoek: wat als je lichamelijke klachten hebt?
Het komt nogal eens voor dat patienten lichamelijke klachten hebben en tegelijkertijd worden opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek. Voorbeeld is iemand die gemerkt heeft dat hij of zij bloed bij de ontlasting heeft en een brief van de GGD krijgt om een test in de ontlasting te doen. Of een vrouw die een oproep krijgt om een uitstrijkje van de baarmoederhals te laten maken en ook een poosje last heeft van bloedverlies na het vrijen.
Veel mensen denken dat ze dan veilig zijn. Er wordt immers onderzoek gedaan naar hun klachten. Maar is dat ook zo?
De test die gedaan wordt in het kader van bevolkingsonderzoek is een andere dan die gedaan wordt wanneer u bij de dokter komt met lichamelijke klachten. En er bestaat in dergelijke situaties een kans dat de uitslag van het bevolkingsonderzoek goed is terwijl u toch een ziekte heeft. Wij roepen u dus op om vooral mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker. Dit onderzoek is gratis en wij denken dat meedoen gezondheidswinst oplevert. Maar heeft u lichamelijke klachten (bloedverlies bij de ontlasting, een knobbeltje in de borst of vaginaal bloedverlies na het vrijen) maakt u dan alstublieft een afspraak bij de huisarts. Zie ook:
 
Resultaten van onderzoek naar dragerschapstest UMCG
Het afgelopen jaar heeft onze praktijk meegewerkt aan een onderzoek naar een dragerschapstest die ontwikkeld is door de universiteit van Groningen voor jonge stellen met kinderwens. Met behulp van bloedafname wordt getest op 50 ernstige onbehandelbare erfelijke ziektes. Zie ook: www.dragerschapstest.umcg.nl 

In onze praktijk gaven 15 paren aan belangstelling te hebben voor deelname aan het onderzoek. Uiteindelijk zijn 12 paren op gesprek geweest en zijn 10 paren getest met behulp van de dragerschapstest. In totaal hebben in Nederland 9 huisartspraktijken medewerking verleend aan het onderzoek. Binnenkort worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht.
 
Toestemming uitwisseling medische gegevens

Uitwisseling van medische gegevens gebeurt niet automatisch. Hier moet u zelf toestemming voor geven. Dit moet u bij iedere hulpverlener aangeven.
Op onze website hebben wij een link gemaakt waarmee u heel eenvoudig online deze toestemming kunt geven. www.ikgeeftoestemming.nl
 
Handige gratis app van onze praktijk
Graag leggen wij u nog eens uit hoe eenvoudig u een app op uw telefoon installeert waarmee u al onze telefoonnummers op uw telefoon bij de hand heeft. Belangrijk voor als u ons in geval van nood nodig mocht hebben. 
 
Open op uw telefoon het programma 'Safari'
 
 
en navigeer naar onze website www.arentsengroeneveld.nl.
 
Klik vervolgens op het volgende icoon in de rand van het scherm.
 
 
Vervolgens komt u in het volgende scherm..
 
 
Hierna selecteert u het knopje 'Add to Home Screen' of 'Zet in beginscherm' en vervolgens drukt u op 'Voeg toe'. U heeft nu het onderstaande app-icoontje in uw scherm waaronder u snel de website kunt vinden met o.a. de telefoonnummers van onze praktijk.
 
 
Huisartsenpraktijk Arentsen & Groeneveld, Vissersburen 17c, 8531EB Lemmer, www.arentsengroeneveld.nl