thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuinplanten - kleinfruit - kruiden - groenteplanten - keuzestress -


Onvergetelijke Groentedagen

Aanstaande zaterdag en zondag 11 en 12 mei 2024 zijn onze Onvergetelijke Groentedagen,

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang.

Elk jaar kweken we in kleine oplagen een groot aantal verschillende groenteplanten waaronder zeldzame tomaten-, paprika-, peper-, pompoen-, courgetterassen en rariteiten. Ook eenjarige kruiden zoals kervel, basilicum en peterselie kweken we speciaal voor onze 'Onvergetelijke Groentedagen'.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Ze hoeven niet oud en vergeten te zijn om er bij te horen. Soms zijn nieuwe rassen gewoon veel beter. Elk jaar jaar voegen we oude, soms vergeten rassen en recente introducties toe.

Onze groenteplanten worden, zoals alle planten uit eigen teelt, opgekweekt in turf-vrije biologisch bemestte potgrond en met bronwater beregend. Daarbij worden natuurlijk geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, ook geen biologische. (Wie bedenkt zoiets, biologische bestrijdingsmiddelen?)

Linda zaait en verspeent de groenteplanten elk jaar volgens een strak schema precies op tijd. Ook dit jaar zijn er weinig soorten die eigenlijk iets te groot of iets te klein zijn, behalve koukleum basilicum. Ze zijn er wel, maar nog niet allemaal en soms wat klein.

De groenteplanten zijn niet eerder dan zaterdag 11 mei vanaf 10 uur te koop. Vanaf nu staan ze ook in onze web-winkel zodat je je daar alvast kunt inlezen en voorbereiden.

Dringend verzoek: Neem alsjeblieft, als dat kan, zelf doosjes of (klap)kratten mee om je planten te vervoeren.

We hebben maar beperkt doosjes en hergebruik is sympathiek.

De meest tere groenteplanten kunnen niet worden verzonden en ook vooraf reserveren is niet mogelijk. Ze staan online zodat je je bezoek aan de kwekerij kunt voorbereiden en niet om online te bestellen. Pas na de groentedagen kijken we wat over is en eventueel verzonden of gereserveerd kan worden.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

Net als andere jaren is er een 'marktje'. Je kunt bij mooi weer op het terras iets eten en drinken, er is een kraam met bijzondere confitures en delicatessen en er is een pottenbakker met tuinaardewerk waaronder bleekpotten voor je zeekool: Camac Machi

Onze overburen verkopen verse witte, groene en paarse asperges, aarbeien en eieren: www.driessennaturalfarming.nl

Deze dagen zijn zeer geliefd. Dat betekent dat sommige soorten snel uitverkocht raken. Om 10 uur staat er dan ook altijd al een rij liefhebbers voor de poort die niets willen missen.

De groenteplanten blijven online staan zolang de voorraad strekt. meestal is dat een week of twee. De actuele voorraad wordt, net als altijd, dagelijks bijgehouden in onze web-winkel.

Komend weekeinde dus, zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00 uur: 'Onvergetelijke Groenteplanten'.

Welke soorten er zijn vind je vanaf nu hier: Groenten, fruit en eenjarige kruiden.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

onze tuin

Het was nogal een apart voorjaar. Veel soorten waren drie tot vier weken eerder dan normaal. Wat dat betreft waren we wel blij met de koude van afgelopen weken. We genieten nu nog steeds van pioenrozen en de reusachtige Wisteria.

Ferula is een van mijn favoriete planten. Ze staan her en der in onze tuin. Ik heb zaad verzameld in Frankrijk, Spanje, Italie en op alle eilanden in de Middelandse zee. Veel daarvan gaan nu bijna bloeien. Helaas is de overwinterde voorraad al uitverkocht, maar ik heb heel veel zaailingen. Zaailingen van zaad gevonden op Sardinie en de Amalfikust, maar ook veel uit eigen tuin.

De opkweek duurt lang, maar zaaillingen van twee jaar geleden zouden, als alles meezit, in de loop van dit jaar nog verkoopbaar moeten kunnen worden.

De aanhoudende regen heeft onze tuin geen goed gedaan. Met name de prairietuin heeft er onder geleden. We zullen moeten leren omgaan met warme, natte winters. Dat is volgens mij een duidelijk gevolg van klimaatverandering. Mediterrane- en prairieplanten hebben liever een strenge, droge winter. Onze grond is te rijk, overmatige stikstofuitstoot helpt ook niet.

Mijn borders zijn er niet alleen maar om mooi te zijn het zijn vooral ook plekken waar ik kan experimenteren met planten.

groeimotor

Vorige keer en ook vorig jaar al schreef ik over het groeimotortje van planten dat steeds afslaat wanneer het 's nachts minder dan 10 graden is. De groei komt dan niet meer echt gioed op gang.

Afgelopen weken hebben veel planten echt afgezien. Een flinke nachtvorst heeft de groei bij veel planten volledig stil gelegd. Het jonge blad van onze veel te vroeg uitgelopen vijgen, druiven, moerbijen en monikspepers is bevroren. Gelukkig zijn ze zich al weer aan het herstellen. Ik heb zelfs nog een beetje hoop dat de vijgjes die aan de stuiken hebben overwinterd nog gaan rijpen voor een vroege eerste oogst.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.

vemeerdering

Al vroeg kon ik beginnen met stekken vanuit de in onze tunnelkas overwinterde moederrplanten. Het groeimotertje van mijn moederplanten, die nu al weken buiten staan, is natuurlijk ook stil gevallen. Het was even een trieste aanblik. Hun blad werd geel van de kou. Ook die zijn zich nu aan het herpakken.

Het groeizame weer, verwacht voor de komende weken, brengt hoop.

We zijn goed bij met oppotten. Inmiddels staat bijna de helft van onze kweekveld vol met nieuwe planten. Die beginnen nu ook lekker te groeien. Over een week of twee zijn sommige daarvan al verkoopbaar.

Ik verheug me er op onze web-winkel eindelijk weer te kunnen aanvullen. Dat is ook hard nodig, want we werden dit voorjaar als het ware geplunderd.

Voor zo ver dat kan maak ik in de winter een strak teeltplan. Meestal betekent dat dat een soort die uitverkocht raakt inmiddels ook alweer in opkweek is. Als jullie niet al te gretig zijn en het weer een beetje meewerkt lukt dat best aardig. Onze ruimte is beperkt. Ons kweekveld is ongeveer een hectare of 10.000 vierkante meter groot. We moeten voortdurend inschuiven om plaats te maken.

Daarom houd ik ook dagelijks de voorraad in onze web-winkel bij zodat je kunt kiezen uit de actuele voorraad.

Naar sommige soorten is zo veel vraag dat we daarvan elk jaar meer maken. Het wordt nu echt een dilemma. Om aan die vraag volledig te kunnen voldoen moeten we versimpelen en minder soorten gaan kweken.

Dat wil ik niet. Ik ben gedwongen lastige keuzes te maken.

Er zijn zoveel soorten die misschien wat minder bekend zijn, maar waarvan wij weten dat je daar heel blij van gaat worden. Soms duurt het jaren voordat een soort wordt 'ontdekt'. Wij houden dan stug vol en weten: Er komt een moment waarop je het massaal gaat zien. En dan zijn we terug in de cyclus van te weinig voorraad en opschalen ten koste van andere soorten.

Het komt voor dat een nieuwe soort na een of twee jaar explodeert van een traytje naar vele honderden.

Mijn probleem is dat ik graag elk jaar nieuwe soorten introduceer maar tegelijk ook aan de toenemende vraag wil voldoen. Ik wil jullie niet teleurstellen, voel me verplicht het sortiment overeind te houden. Maar we moeten ook niet met z'n allen tot stilstand komen en geen vooruitgang boeken.

Ik moet toegeven dat ik heel af en toe in de mist ga met nieuwe soorten die achteraf teleustellen. Daar waarschuw ik dan ook voor in mijn beschrijving. We kunnen nu eenmaal niet tienduizenden soorten uittesten op de lastigste plekken in onze tuin. En onze tuin is hoe dan ook in zijn geheel een veel lastigere plek dan de meeste beschutte achtertuinen.

Daar staat tegenover dat we meer dan 35 jaar ervaring hebben en daardoor meestal een goede inschatting kunnen maken.

Ik verheug me op de vele bijzondere nieuwe soorten die dit jaar en waarvan sommige al heel binnenkort voorbij gaan komen. Zodra ze klaar zijn staan ze in onze web-winkel. In de tussentijd gaan we ook snel de soorten die dit voorjaar veel te vroeg uitverkocht raakten weer aanvullen.

Nu staan de groenteplanten en eenjarige kruiden erbij. Dat is voor een week of twee. Meestal raken tijdens dit weekeinde al een groot aantal soorten uitverkocht. De actuele voorraad kruiden, fruit- en groenteplanten vind je hier: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

Onvergetelijke Groentedagen praktisch samengevat:

Via deze link kun je vanaf vandaag zien welke eenjarige en vaste soorten er zijn: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

Niet eerder dan aanstaande zaterdag 11 mei vanaf 10:00 uur zijn de eenjarigen op de kwekerij te koop. De kwekerij is ook zondag 12 mei open van 10:00 tot 17:00 uur.

Sommige groenteplanten en eenjarige kruiden zijn te teer voor verzending. Online bestellingen van groenteplanten voor verzending kunnen om die reden deels worden geannuleerd.

We doen ons uiterste best, je mag het proberen, ons inpakteam is inmiddels zo ervaren dat we overwegen ook Fabergé-eieren in ons sortiment op te nemen.

Meestal raakt tijdens de groentedagen al het een en ander uitverkocht. De voorraad wordt altijd dagelijks bijgehouden. Tijdens dit weekeinde doe ik dat, wanneer de drukte het toelaat, zelfs meerdere keren per dag. Zodra iets op is haal ik het uit de online-winkel. De groenteplanten blijven een week of twee, of zo lang de voorraad strekt vindbaar in onze web-winkel.

Reken dus niet op onze web-winkel voor bestellingen, kom liever zelf je groenteplanten uitzoeken. Kleinfruit, fruitbomen, vaste kruiden en onze vaste planten worden jaarrond verzonden.

De levertijd voor online bestellingen is op dit moment enkele dagen tot week. Dus dat valt nog mee voor de tijd van het jaar.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2024

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open, zoals altijd van 10:00 tot 17:00 uur.

Voor 2024 is verder de planning:

donderdag 9 mei gewoon open met Hemelvaart

zaterdag en zondag 11 en 12 mei zijn onze Onvergetelijke Groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten, markt met onder andere delicatessen, terras, zaden en boeken. “Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”

maandag 20 mei extra open voor tweede Pinksterdag

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel

zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

En verder zijn we, net als altijd, ook gewoon open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


Ik wens je alvast een geweldig, veelbelovend, zachtjes ontluikend, zonnig voorjaar,

Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuwsbrief


met de groenten van Linda en Roger Bastin