Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Bittere armoede en hopeloze liefdes

Goed nieuws voor onderzoekers, want je kunt nu al meer dan 275.000 strafvonnissen in onze rechtbankarchieven raadplegen. Het is niet vreemd dat de namenindex van het BHIC op strafvonnissen in onze rechtbankarchieven al sinds jaar en dag crimineel goed scoort. In ieder vonnis schuilen immers prachtige verhalen over bittere armoede, blinde woede, uit de hand gelopen ruzies, hopeloze liefdes en wat al niet meer. Duik er maar eens in... wie weet wat je ontdekt!  
 
Dit is ook de maand van de kermissen. Lange tijd was het Brabants volksvermaak nummer een. Rondjes draaien in de draaimolen, genieten van een mierzoete suikerspin en tot slot een zuurstok mee naar huis; het hoort er allemaal bij. Daarom heeft BrabantinBeelden een mooi filmpje voor jou uitgezocht om oude herinneringen op te halen. En als je zin hebt, kun je meteen weer gaan want de Tilburgse kermis start aanstaande vrijdag. Geniet van zomer!  
 
Margot America, redactie
 

 

Citadel als erfgoedlocatie

Op 11 juli tekenden Patrick Timmermans, directeur-bestuurder van Erfgoed Brabant, en Jan Kriek, directeur van het BHIC, een intentieverklaring om in de toekomst hun activiteiten vanaf één locatie te gaan uitvoeren: de Citadel in ‘s-Hertogenbosch. Dat betekent dat Erfgoed Brabant een verhuizing onderzoekt naar het voormalige Restauratieatelier op het Citadelterrein. lees meer
 

Meer dan 275.000 strafvonnissen in rechtbankarchieven

Wat waren in de 19e eeuw de meest voorkomende misdrijven? En heeft een van mijn voorouders ooit een bank beroofd? De namenindex op strafvonnissen in onze rechtbankarchieven scoort erg goed! Logisch, want in ieder vonnis schuilen prachtige verhalen... Typ snel je achternaam in en wacht in spanning het ‘vonnis’ af. lees meer

Nieuwe bronnen juni online

De vakantieperiode is aangebroken op de burelen van het BHIC. Toch zijn er in juni verschillende indexen en nieuwe aanwinsten op de website geplaatst. Hier staan ze allemaal overzichtelijk op een rijtje. Zo ontdek je gemakkelijk of er iets tussen zit wat jouw onderzoek weer een stukje verder kan helpen! lees meer
“Televisie is halverwege de vorige eeuw echt een luxe product. Je moest een plek weten waar je naar die magie kon kijken.”  lees meer  
 
Bjorn Bouwens, podcastmaker 'Daar bleef je voor thuis'

Beste verhalen deze maand

Hardleerse inbreker van beroep
Toen hij stierf op 1 augustus 1899 in Rotterdam was hij tachtig jaar. Huibert van den Assem, in 1818 in Vrijhoeve Capelle geboren, maar het grootste deel van zijn leven in Rotterdam woonachtig geweest. Hij stond vermeld als metselaar, maar of hij dat beroep ooit heeft uitgeoefend is de vraag... (Klaas de Graaff)
21 Namen op een eenvoudige steen. Achter iedere naam gaat een intens verdrietige geschiedenis schuil. Al deze mensen zijn namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord. En nu lijkt de gedenksteen die hun namen levend moet houden, bijna vergeten te worden op de Joodse begraafplaats in Schijndel.
Soms zie je dat er bij een inschrijving in een doopboek naast de gebruikelijke gegevens later meer over de dopeling is toegevoegd. Zo'n toevoeging prikkelt wel de nieuwsgierigheid. Neem bijvoorbeeld een toevoeging uit 1842 bij de doopinschrijving van Gerardus Servatius Buesen uit 1784.
Gastenboek van hotel ‘De Zwaan’
Het moet daar in het ‘Bondshotel’ goed toeven zijn geweest. Dat mag blijken uit de vele reacties die het echtpaar Gerard Wilhelmus van Helden en Maria Elisabeth van Dincten, alias ‘Moeke Van Helden’, in de periode 1943 – 1949 mochten ontvangen. (Bijdrage: Willie Damen van de Mosselaer)
Van beierende klokken naar bulderende kanonnen
"We hadden in Tilburg heel veel klokken, in wel 40 à 50 torens van kerken, kapellen en kloosters, kon je ze van verre horen beieren. Maar in de oorlog hadden de Duitsers - op zoek naar bruikbare grondstoffen - het daarop gemunt." (Bijdrage: Jan Kieboom)
Het jaar 1976 had een van de heetste zomers van de afgelopen eeuw. Weken geen druppel regen en volop zinderende zon. In Brabant was het in juni en juli maar liefst 15 dagen aaneengesloten meer dan 30 graden. Een ware hittegolf! Naast heet was het dat jaar ook erg droog (met mooie beelden!).
In 1617 werd in Erp een vrouw om het leven gebracht door de man die haar zwanger had gemaakt. De dader werd kort daarna opgepakt, veroordeeld en geradbraakt. De vorster van Erp heeft de gebeurtenis vastgelegd in zijn aantekeningenboekje. (Bijdrage: Johan van der Elsen)
Het begon zo mooi! Een dienstplichtige sergeant uit Goes, die verkering kreeg met een meisje uit Oirschot. Nellie Leurs heette ze. Maar twee jaar later eindigde de verloving in een drama.
BHIC Nieuwsbrief
“Welke Brabantse plekken komen vaak in beeld op televisie? Hoe belangrijk is de Efteling daarbij? En in hoeverre vormt Frank Lammers het gezicht van onze provincie in de media? Klopt het beeld van Brabant op tv eigenlijk wel?”  lees meer  
 
Marilou Nillesen, host van de podcast
 

Het geheugen van Brabant? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven