Nieuwsbrief nr. 73

Maart 2016
 
Beste ,
 
Een vrolijke nieuwsbrief en dat mag ook wel want het is het lentenummer. Ben jij al bezig met bollen, zaden, zomerkleding? De lente is in aantocht, dat merk je. Het is al wat langer licht bijvoorbeeld.
In deze nieuwsbrief het vervolg van het bataat-kweekexperiment en nog wat andere wetenswaardigheden.
 
 
Adieu Bennekoms Balkon
 
Je hebt twee jaar lang kunnen meeleven met het balkon van Esmé, mijn dochter, die ons op de hoogte hield van haar prachtige piepers, zalige spruitjes, verdorde veldsla en muizenplaag. Misschien krijgen we over een poosje van haar overzeese informatie want ze wordt een expat. Ze gaat het Bennekomse voor anderhalf jaar verruilen voor Gabon, Centraal-Westelijk Afrika. Het is nog even afwachten hoe het leven er uit gaat zien en of haar groene vingers weer gaan kriebelen. Als op elke hoek van de straat er veel vers voorhanden is dan zou dat weleens tegen kunnen vallen. We gaan het zien. In elk geval wil ik haar bedanken voor haar inzet en een goed verblijf wensen aldaar, samen met haar vriend. Een nieuwe vakantiebestemming lokt ...
 
 
Uit de tuin van Truus
 
Eerst even wat informatie naar aanleiding van mijn bijdrage van vorige maand over de zoete aardappel. Ik heb drie zoete aardappels op de beschreven manier in een glas gezet. Eén van de aardappels is gaan rotten, maar de andere twee beginnen worteltjes te krijgen. Nu is het wachten op de uitlopers aan de bovenkant. Ik kan niet wachten… Ik ben heel erg benieuwd of jij het ook gaat proberen. Laat maar via Marianne weten hoe de stand van zaken is bij jou.
 
Afgelopen week heb ik weer een bezoek gebracht aan een biologische groenteboerderij ‘de Waog’  in Neer in Midden-Limburg. Ik zag daar in een kist hele leuke gekleurde knolletjes liggen en heb ze, zo nieuwsgierig als ik ben, natuurlijk meegenomen. De naam is Oca (Oxalis tuberosa). In het Nederlands wordt Oca klaverzuringknol genoemd. Het is een knolletje dat zijn oorsprong heeft in de Andes. Het is daar na de aardappel het belangrijkste knolgewas.  Door zijn felle kleuren en aangename smaak, kan dit knolletje zorgen voor een aangename afwisseling in het dieet. In de Andes is de opbrengst bij geschikte omstandigheden het dubbele van de aardappel. Ook in ons land kan dit gewasje geteeld worden, maar door de kortere daglengte is de oogst jammer genoeg veel kleiner. Het oxaalzuur dat in veel Oca variëteiten aanwezig is verdwijnt bij het koken (het kookwater moet je wel weggooien) en bij blootstelling aan de zon. Het teveel aan oxaalzuur wordt dan omgezet in suikers.
 
Oxalis

De teelt in Neer is goed gelukt, dus misschien iets voor jou om het uit te gaan proberen? Ik ga het zeker proberen.
De Oca wordt doorgaans verwerkt in salades, maar ook gekookt zijn ze overheerlijk. Inleggen in zoetzuur of frituren is ook mogelijk. Ook in een stamppotje en in soep doet hij het goed. Misschien ook een idee om er een chutney ervan maken?
De smaak van de verschillende gevormde knolletjes hebben een aparte “fruitgroente smaak”. Ze zijn knapperig en kunnen zowel zoet als bitter zijn. De bittere smaak komt voor als er een teveel aan oxaalzuur in zit. De teler uit Neer vertelde mij dat de langwerpige knolletjes het bitterst zijn.
Een leuk receptje dat ik uitgeprobeerd heb is roosteren in de oven met honing en een beetje balsamico azijn. Wat zout en peper erdoor, wat olijfolie erbij, omscheppen en 35 minuten in de over op 200 graden. Het knalroze gaat er helaas wel af tijdens het bakken.
Tijdens het snuffelen naar informatie over Oca las ik dat er een stofje inzit, genaamd Fusarium. Een schimmel waar tomaten gevoelig voor zijn, zou hier niet tegen kunnen. Ze zouden het dus goed doen als onderbeplanting bij tomaten. Het is het experiment waard.
 
Trendy soepje van Bataat
 
Een warme soep van zoete aardappels. Er gaat gember, citroengras en kokosmelk in. Een heerlijke soep om mee op te warmen.
 
Toelichting:
Heel trendy in een klein glaasje als amuse of hapje.
 
 
Ingrediënten voor ca. 4 personen:
1 tot 2 zoete bataten (aardappels)
Stengel citroengras (sereh)
Stukje gember, gesnipperd
Blikje kokosmelk
Bouillon (tablet)
1 uitje
Olie
Zout/peper
 
Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze klein. Was de sereh en haal de uiteinden er af. Schil de gember en snipper deze, evenals de ui. Roerbak de ui, de aardappel en gember in wat olie. Voeg bouillontablet en de sereh toe kook het geheel gaar. Verwijder de sereh en pureer de soep, met de hand of de staafmixer. Voeg kokosmelk toe naar smaak.
 
Cadeaucheque
 
Als je in maart een afspraak maakt krijg je 15 procent korting, een consult kost dan geen 40 euro maar 34 euro. Als je samen komt dan loopt de korting op tot 25 procent. Melden dat je de nieuwsbrief leest is voldoende. Maak wel tijdig een afspraak. Misschien tot ziens ! 
 
Agenda
Koelkastchallenge
In maart zijn er, op aanvraag, workshops voor deze nieuwe manier van kijken naar je voorraad.

Wat zijn de voordelen?
Je krijgt inzicht in je inkoopbeleid en leert welke basisvoorraad handig is om op terug te vallen.
Je wordt creatiever en leert nieuwe kookmogelijkheden en combinaties. Je wordt behendiger in het opmaken van restjes, waar je voorheen geen brood meer in zag.
Wil je meer informatie dan kun je ons mailen.
 
Bodyscan  
Kom langs voor een bodyscan, zodat je weet hoe je conditie, spiermassa, gewicht, botmassa er voor staan. 
Elke laatste vrijdag van de maand tussen 14-19 u. Graag vooraf aanmelden.

Geinige groentenborder en koddige kruidentuin  
Vanaf heden kun je weer informatie krijgen over de aanleg en het onderhouden van een groentenborder en kruidentuin.
Je bent welkom in Vlodrop op elke eerste woensdag van de maand tussen 10-13 uur.
 
Plukken, proeven en proosten
Vanuit Vlodrop worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij ons thuis, bij de 'Zweedse hoek', een grote vuurplaats. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben in Dutch Ovens, gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.