Jip's venster op de wereld
19-03-2017


 
                                                               
 
Geen bezwaar?
 
‘Maak gratis bezwaar!’ Dat was er nog niet in de tijd dat ik bezwaar maakte tegen de WOZ waarde van het aangeschafte pand. Mijn bezwaar werd ingewilligd. De gemeente kon moeilijk vasthouden aan een waarde ver boven de betaalde marktprijs.
 
Vervolgens kreeg ik jaar op jaar een verhoging met tientallen procenten per jaar te verwerken. Na vijf jaar was de waarde op papier verdubbeld tot een zevencijferig bedrag. De rijkeluisbonus bestond uit het betalen van extra inkomstenbelasting. Om dat te bekostigen, zijn we uiteindelijk in de kamerverhuurbusiness beland.
 
Ondertussen probeerde ik jaar op jaar de gemeente ervan te overtuigen dat zo’n explosieve waardestijging niet marktconform kon zijn. Maar dat vond de gemeente – per definitie – geen argument. Ik voerde daarom naast de referentiepanden die toen opeens in beeld kwamen, gekapt groen, veranderende horecavergunningen en geplaatste recyclingparken aan. Het mocht niet baten.
 
Ik ben opgehouden om bezwaarprocedures te voeren tegen de WOZ waarde. De belangrijkste reden was niet dat het prijspeil van de gemeente en de markt bij elkaar kwamen, maar dat de gemeente de gemeentelijke belastingen zodanig aanpaste dat het nooit te gek werd. Ik vertrouw de gemeente wel wat taken toe, maar dat is geen eigentijdse gedachte.
 
En nu kun je dus gratis bezwaar maken. Alle voorwaarden zijn onder handbereik, veel ingewikkelder dan een klacht op twitter of facebook is het niet. De WOZ waarden zijn openbaar geworden; het suggereert de waarheid over waarde.
 
Een bezwaarschrift is een druk op de knop. Plus een paar slimme trucs van diverse partijen die garen spinnen bij het idee dat jij teveel belasting betaalt. Sta je niet net op het punt om je huis tegen een goede prijs te verkopen, dan klopt spijt aan de voordeur. Voor ieder ander die zijn ijdelheid niet ontleent aan het toeval van een kijker in het openbare register, lonkt het belastingbesparende bezwaar.
 
Als je niet vertrouwt op de waardebepaling die de gemeente uit laat voeren, kun je op kosten van diezelfde gemeente bezwaar maken. Vermits je bezwaar wordt toegekend. Laat dat maar over aan de partijen die zich op jouw hoogstpersoonlijke bezwaarschrift storten en die de gemeentelijke kostenvergoeding opstrijken. Dat lijkt verdacht veel op een subsidie op bezwaar maken, al zullen ze zelf het binnenhalen van dit geld wel een verdienmodel noemen.
 
Iedereen blij! Behalve de sukkel die geen bezwaar maakt. Die betaalt er eerst via de gemeente dubbel aan mee en wacht vervolgens met dank aan de transparantie hoon en spot van zijn vrienden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Volop voorjaar in de stad.
 
Lastige vragen
 
Is het de tucht van de markt die maakt dat je verliest als je niet meedoet aan het bezwaar maken?
 
 
 
 
 
Cartoon
 
    
   
 

Deze brief is onderdeel van het schrijfproject 'Jip's venster op de wereld' en verschijnt op onregelmatige basis. Klik hier voor het archief.
Afmelden kan met de link onderaan de pagina.