thuis | web-winkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Helleborusdagen - Helleborus koninginnen - zwarte bloemen - Rodney revisited - jaarprogramma - kwekerij weer open

Helleborusdagen 2022

Komend weekeinde, zaterdag en zondag 26 en 27 februari, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur.

Ze zijn er weer volop en ze zijn fantastisch dit jaar.

Wil je meteen zien welke winterozen we hebben? Dat kan hier: Helleborus. (Alleen de onbenoemde zaailingen vind je daar niet.)

Online bestellen kan natuurlijk ook, maar Helleborus bloeiend uitkiezen is zo veel feestelijker.

Het is een uitstekend Helleborusjaar.

De zachte winter heeft gezorgd voor vroege en rijke bloei zowel in onze tuin als op de potten. De stormen van afgelopen week hebben De vele Helleborusplanten in onze tuin niet gedeerd. Ze zijn gewoon om onder erbarmelijke omstandigheden te presteren en daarom ook oersterk. In onze tuin zijn gelukkig ook geen bomen omgewaaid.

Eindelijk kunnen we weer themadagen organiseren zonder bellemeringen.

Voor wie nog een beetje voorzichtig wil zijn: De meeste planten staan buiten, er is dus ruimschoots ventilatie en genoeg mogelijkheid een beetje afstand te bewaren. Voor ons kleine kasje met zaailingen en rariteiten gebruik je desgewenst nog even een mond-neus-masker.

Het overzicht van onze andere themadagen in 2022 staat onderaan dit bericht.

Vanaf dit weekeinde zijn we ook weer open volgens onze reguliere openingstijden van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Zo lang er plaats is parkeer je gratis op ons erf of anders op straat en als je het even vriendelijk vraagt, mag je elektrische auto ook aan de stekker van ons laadpunt.

Helleborus orientalis 'Xanthia')

Helleborus

Het is een opmerkelijk en hartverwarmend hoe deze planten in het vroege voorjaar zulke wonderbaarlijke grote weerbestendige bloemen kunnen voortbrengen. Juist nu zijn die sprekende kleuren zo fijn en welkom.

Helleborusplanten kunnen uitstekend tegen strenge vorst maar als ze eenmaal bloeien is een afwisseling van vorstperiodes en warmer weer niet ideaal voor de bloemen. Deze 'winter' heeft het niet alleen nauwelijks gevroren maar waren er ook geen grote temperatuurverschillen. Je kunt ze nu veilig uitplanten.

We verwachten, net als elk jaar, zaterdag om 10:00 uur een rij voor de poort voor de allerbeste, meest spannende zeldzaamheden want de nieuwste en meest speciale introducties zijn altijd schaars. De kans is aanzienlijk dat dit weekeinde al soorten uitverkocht raken.

Onze web-site geeft de actuele voorraad van alle planten weer. Als een soort op is wordt deze, voor zover ik het kan bijhouden, nog dezelfde dag van de website verwijderd. De actuele voorraad winterrozen vind je steeds hier: Helleborus

Helleborus 'Sensas' (niger subsp. macranthus x orientalis subsp. abchasicus)

the Helleborequeens

We volgen de ontwikkelingen bij Helleborus al ruim 30 jaar en elk jaar zien we nieuwe kruisingen met verbeteringen op het gebied van kleur, bloemvorm en blad. De pioniers van natuurlijke selectie en het kruisen met Helleborus, Helen Ballard en Elizabeth Strangman, waren, toen wij meer dan dertig jaar geleden onze kwekerij begonnen, nog actief. Je kon aan de ronde bloemvorm en zuivere kleuren zien dat het er een van Helen was. Elizabeth Strangman introduceerde nieuwe kleuren waaronder zwart, geel, abricoos en gevulde bloemen.

We bezochten Washfield nurseries tegen het eind van Elizabeth's aktieve leven en waren verbluft. Vooral de dubbele zwarte maakten grote indruk op mij. Dat lag nog ver buiten mijn bereik begreep ik toen. We mochten niets meenemen want er waren geen planten meer. Ik mocht alles zien maar niks kopen. Dat maakte het extra speciaal. Uiteindelijk heb ik nog jaren geduld moeten opbrengen voordat ik mijn eerste eigen dubbele zwarte cultivar kon uitplanten.

Elizabeth was toen, die laatste jaren, nog op zoek naar 'spiders' vertelde ze, planten met ranke bloemen met lange spitse bloemblaadjes. Die prachtige Ashwood Spider in onze tuin, die Helleborusvriend Koen voor ons wist te scoren, is nu na bijna 20 jaar, nog nauwelijks gegroeid. Nog steeds is het een lief klein puppy plantje. Ook mijn eerste dubbele, gekregen van de inmiddels overleden Leon Dooyen, is zeker zo oud maar nauwelijks gegroeid.

Tegenwoordig zijn de de selecties veel vitaler. Ze maken snel volle rijk bloeiende pollen. De kleuren zijn nog veel sprankelender, de dubbele zijn nu nog voller en de zwarte nog zwarter. En Ashwood draagt daar ook nog steeds aan bij, bijvoorbeeld met Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination'.

Rodney Davies Marbled Group

Rodney Davies introduceerde in 2012 de inmiddels zeer geliefde Helleborus 'Anna's Red', 'Pink Penny' en 'Molly's White'. We waren erg onder de indruk van de heldere kleuren en het gemarmerde blad van deze complexe kruising waar Rodney ruim 12 jaar aan heeft gewerkt. De roze-rode of zilveren aders op het blad komen van Helleborus viridis, de kruising van Helleborus orientalis x niger maakt de kleuren zo zuiver. Rodney zocht en vond vroeg, lang en rijk bloeiende compacte planten met aankijkende bloemen in sprankelende kleuren met geaderd blad. Planten uit deze groep hebben gezond, stevig, gemarmerd blad.

Helleborus hybridus 'Glenda's Gloss'

Inmiddels is deze serie aangevuld met nog veel meer van Rodney's darlings. Ze zijn geweldig, je vindt ze hier: Rodney Davies Marbled Group

dubbele bloemen

Die spectaculaire dubbelbloemige vormen, waren ooit extreem zeldzame zeer kostbare toevalszaailingen.

Mijn eerste dubbelbloemige Helleborus kreeg ik bijna 25 jaar geleden. Ik was er enorm verguld mee en ze staat nog steeds in onze tuin, maar valt nauwelijks op tussen de rijke pracht van de nieuwe generaties. Spontane zaailingen in onze tuin hebben nu ook steeds vaker gevulde bloemen.

Nu hebben die dubbele parels nu volop in heerlijke kleuren en als grote volle bloeiende vitale planten.

zwarte bloemen

Zwarte bloemen vind ik nog steeds heel bijzonder. Misschien is dat een beetje kinderachtig, maar ik raak nog steeds in vervoering van die super spectaculaire diep donkere Helleborus orientalis 'Manon'. Dit jaar voegen we daar nog een aan toe: Helleborus orientalis 'Black Swan'. Helaas hebben we van deze dubbele zwarte Helleborus orientalis nog steeds maar kleine aantallen.

De enkelbloemige zwarte Helleborus orientalis zijn zeker zo mooi en daar hebben we inmiddels wat meer planten van. Als ik ze vergelijk met de zwarte die al heel lang in onze tuin staan valt ook hier op dat ze zo veel groeikrachtiger zijn. Van de volle pollen Helleborus orientalis 'Black Beauty' geniet ik elke dag vanuit mijn kantoor.

Ze staan in een soort rariteiten kabinet van planten met groene en zwarte bloemen zoals Madragora officinarum, donkerbladige Clematis, Angelica sylvestris 'Vicars Mead', Veratrum nigrum, Aquilegia viridiflora 'Chocolate Soldier' en zwarte en groene Iris. Het is er nu relatief kaal, dus Helleborus orientalis 'Black Beauty' steelt de show met gemak, maar ook Madragora officinarum bloeit al.

perzik precies pas

Waar we ook al jaren naar zoeken zijn heldere warme voorjaarskleuren zoals geel en abrikoos en dat lukt ook steeds beter. Zoals de dubbele gele Helleborus orientalis 'Xanthia' en Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ('Spot on Apricot'), zo heerlijk warm van kleur en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven.

Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ('Spot on Apricot') is precies dat; warm en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven.

groene bloemen

Bij het selecteren van zaailingen, als we planten kiezen voor ons sortiment, dan zijn we steeds op zoek naar heldere duidelijke kleuren. Een witte of rode bloem met een zweem groen is niet zuiver. We zien graag dat planten kleur bekennen. Maar groen is natuurlijk ook een kleur en als het zuiver of spannend is is dat ook uitstekend. Beste nog tamelijke nieuwe groene dit jaar is Helleborus hybridus 'Illumi Lime'.

Helleborus nigerHelleborus niger 'Double Beauty'
Dubbele kerstrozen bestaan al langer maar worden maar weinig aangeboden.
Dit is een goede zuiver witte gevulde vorm die vegetatief wordt vermeerderd. Hoewel dat zaaien ook wel wat heeft, weet je in dit geval zeker dat je perfect witte en goed gevulde bloemen krijgt.
Sprookjesachtig, laag kruipend en liefst niet te nat en een beetje zonnig.
Hollandse dubbele.

Haar naam betekent 'zwarte kerstroos', maar haar bloemen zijn zonder uitzondering smetteloos zuiver wit, ze ontleent haar naam aan het zwarte zaad. Er zijn selecties die al met kerstmis kunnen bloeien, vandaar de naam; kerstroos.

Ze is het meest gewoon en algemeen bekend van het geslacht Helleborus. Vroeger toen het leven nog simpel was, was dite je kerstroos.

Helleborus niger groeit plat en kruipend als een bodembedekker.

Ze verdraagt schaduw, maar zon en warmte bevallen haar beter.

Haar dubbele vorm Helleborus niger 'Double Beauty' is fantastisch met grote zuiver witte bloemen. We hebben ze, maar ik weet niet zeker of ik ze wel wil verkopen want we hebben er nog plaats voor in onze tuin.

Spotloos zuiver wit is een grote uitdaging bij Helleborus orientalis, maar daar hebben we nu zelfs een geweldige dubbelbloemige van: Helleborus orientalis 'White Ball'.

Helleborusdagen 2022

komend weekeinde, zaterdag en zondag 26 en 27 februari 2022

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

Mocht je niet in de buurt wonen of echt geen tijd hebben dit weekeinde, dan kun je online meedingen. We doen ons best de voorraad ook tijdens deze dagen actueel te houden en bestellingen die tijdens het weekeinde worden gedaan ook snel te reserveren. Begrijp alsjeblieft dat de voorraad op de website als het druk is achterloopt op de actuele voorraad en dat het veel leuker is om zelf te komen, zien en kiezen.

Vanaf komend weekeinde zijn we weer regulier open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

bekijk hier de actuele voorraad Helleborus

lees hier meer over Helleborussoorten en hun verzorging.intussen op de kwekerij

De stormen van afgelopen week hebben we goed doorstaan. De tuin is lekker doorgewaaid en we hebben weer veel zin in kweken en tuinieren.

De prairie-border was de hele winter weer prachtig in 50 tinten beige, bruin en zilver, maar ligt nu grotendeels plat. De nieuwe Salvia border is hier en daar zelfs bladhoudend gebleken. De wat minder winterharde soorten zijn helaas niet al te erg op de proef gesteld. Dus het wordt vast en zeker ook dit jaar weer een feestje in onze Salvia border.

Ferula, mijn absolute favoriet, maakt overal in de tuin weer krachtig nieuw blad. En de lavendels verheugen zich op een forse snoeibeurt in april.

Sinds oktober zijn we al aan het zaaien en stekken. De eerste groenteplanten voor onze Onvergetelijke Groentedagen in mei zijn gezaaid.

Helleborus orientalis 'Black Beauty')

online bestellen

Vanwege het milde weer wordt er nu in onze web-winkel alweer meer dan twee keer zoveel besteld dan normaal deze tijd. Dat is best een uitdaging omdat we pas in maart weer op volle sterkte zijn. Bestellingen zijn nu, hoewel overweldigend, gelukkig wat minder urgent omdat het nog zo vroeg in het seizoen is en we het nu nog net kunnen bijhouden. Vanaf begin maart is ons 15 vrouw / man superteam weer op volle sterkte. Maar zelfs dan kunnen we het grote aantal online bestellingen waarschijnlijk nog maar moeilijk bijhouden.

Een paar jaar geleden nog dachten we dat, omdat alle ervaren tuiniers ons wel kennen en weten te vinden, het verzenden van planten een goede aanvullende service zou zijn voor klanten die wat verder weg wonen. Inmiddels wordt daar zo veel gebruik van gemaakt dat het in het hoogseizoen niet altijd meer mogelijk is binnen enkele dagen tot een week te leveren. De helft van onze medewerkers is daar full time mee in de weer. Het ziet er naar uit dat we de web-winkel de komende maanden daarom, net als vorig jaar, af en toe een week moeten sluiten om de achterstand in de halen. Dit is nodig omdat sommige klanten erg nijdig worden wanneer hun bestelling niet binnen een week wordt verzonden. Hoe dan ook worden bestellingen altijd in volgorde van binnenkomst en steeds zo snel mogelijk afgehandeld.

We worden de afgelopen jaren vooral online ernstig overvraagd. De beste ervaring heb je daarom misschien toch nog steeds wanneer je zelf naar de kwekerij komt. We houden het nu nog redelijk bij en de hulptroepen zijn onderweg. Ik wil ook geen wapenwedloop om de vroegst mogelijke bestelling ontketenen. We kunnen niet de halve voorraad apart zetten. Kom dus, als je kan, liefst zelf naar de kwekerij voor de beste ervaring. Bestel online als het echt niet anders kan en oefen dan alsjeblieft zonodig een beetje geduld. We doen altijd ons uiterste best zo snel mogelijk te verzenden. Op dit moment lukt het nog binnen ongeveer een week te leveren.

jouw tuin

Wees wel nog wat terughoudend met werken in je borders. Je kunt, vooral op nog koude natte klei- of leemgrond, door er veel in te lopen structuurbederf veroorzaken. Wortels en je bodemleven hebben zuurstof nodig. Daarom houden we de grond graag zo luchtig mogelijk.

Uiteraard verlenen we desgewenst ontheffiing om hier en daar een Helleborus uit te planten.

Helleborus orientalis 'Elise')

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2022

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open, zoals altijd van 10:00 tot 17:00 uur.

In 2022 zijn dit onze plannen:

26 en 27 februari Helleborusdagen, volop bloeiende en bijzondere winterrozen

vrijdag 15 april gewoon open op Goede vrijdag

maandag 18 april extra open voor 2e Paasdag

zaterdag en zondag 14 en 15 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


donderdag 26 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 6 juni extra open op tweede pinksterdag

zaterdag en zondag 9 en 10 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.

zaterdag en zondag 24 en 25 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

En verder zijn we net als altijd ook gewoon open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


Ik wens je alvast een geweldig, veelbelovend, zachtjes ontluikend, zonnig voorjaar,


Roger Bastin