Nieuwsbrief 13 oktober 2015  
BivT nieuwsbrief oktober 2015
-- congres special -- 
Inhoud:
  • Voorwoord
  • Is er iets wat ons psychologisch beter maakt? (Prof.dr. Hans Hovens)
  • Ontgijzelen: haal eruit wat erin zit en laat dat groeien (Arjan Erkel)
  • Van circusartiest naar wetenschap (Wim Hof)
  • Accreditatie BivT-congres door beroeps- en koepelverenigingen
  • Discussie: Therapeuten, laat zien wie je bent!

 
Voorwoord
 
 
Het kan je als BivT-volger bijna niet zijn ontgaan: over enkele weken is het eerste BivT congres een feit. Achter de schermen wordt er nog altijd hard gewerkt aan de voorbereidingen. Het programma is helemaal rond. De kwaliteit van het programma wordt nog eens onderstreept door het feit dat vrijwel alle beroepsverenigingen en koepelorganisaties het congres hebben geaccrediteerd. Een mooie blijk van vertrouwen, waar we erg trots op zijn.

We hebben inmiddels een flink aantal aanmeldingen, maar er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Ben je dinsdag 1 december beschikbaar en wil je je graag vanuit diverse perspectieven horen en leren over de wonderlijke werking van het menselijke brein, schrijf je dan nu nog in voor ons congres, met als titel ‘De helende werking van het brein’. Zoals je van ons gewend bent heeft het congres een praktische insteek, dus je zal niet alleen luisteren, maar ook meedenken, discussiëren en met nieuwe inzichten en inspiratie naar huis gaan.

Nieuwsgierig? In deze nieuwsbrief krijg je alvast een voorproefje.

We zien je graag 1 december!
 
René Veraar
 
René Veraar, directeur
 
Reageer op LinkedIn
 

 
Is er iets dat ons psychologisch beter maakt?


Prof.dr. Hans Hovens
 
De titel van het BivT-congres “Wat maakt een mens beter?” kent misschien wel duizend of meer antwoorden. Het valt echter te betwijfelen of één van die duizend antwoorden het antwoord is dat u misschien zou willen horen.

Om uit te leggen waarom dat zo is, heb ik wat meer woorden en tijd nodig. Dan moet ik stilstaan bij waarom we eigenlijk nauwelijks van elkaar verschillen en tegelijkertijd waarom ieder van ons uniek is. Dat is niet alleen zo in psychologisch opzicht, maar ook in somatisch opzicht. Niet voor niets wordt er ook in de somatiek steeds meer gesproken over ‘gepersonaliseerde geneeskunde’. Tegelijkertijd heeft het categoriseren van ziektebeelden, zeker in de somatische geneeskunde, voor grote verbeteringen gezorgd. Zo is de gemiddelde leeftijd die wij bereiken inmiddels opgelopen tot een jaar of tachtig, terwijl de gemiddelde mens in de Middeleeuwen niet veel ouder werd dan 35 jaar.

Of er ook in de psychologische behandeling zulke verbeteringen mogelijk zijn, is de vraag. Er zijn veel verschillende ‘psychotherapieën’ beschikbaar, verdeeld over diverse categorieën. In mijn lezing tijdens het aanstaande BivT-congres zal ik mij voor het gemak beperken tot twee: enerzijds gericht op emoties en anderzijds gericht op cognities. Daar valt met nuance en nuchterheid al veel over te zeggen. Mogelijk leidt dit voor u tot nieuwe inzichten en wellicht kunt u deze vertalen naar uw eigen praktijk. 
 
 
  
Reageer op LinkedIn
 

 
Ontgijzelen: haal eruit wat erin zit en laat dat groeien
 
Arjan Erkel
 
Nieuwsgierigheid, flexibiliteit, zelfreflectie, vertrouwen en sociale vaardigheden hebben mij geholpen op weg naar plezier, geluk, vrijheid en gezondheid in mijn leven.

Het heeft me niet altijd meegezeten. Twintig maanden zat ik in een donker hok van anderhalf bij twee meter gegijzeld tussen de insecten en de muizen. Maandenlang zag ik geen gezichten: ik werd bewaakt door zwaarbewapende mannen met maskers.  Ik vreesde meerdere malen voor mijn leven, werd heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop en voelde mijn einde naderen tijdens nachtelijke ritten in de kofferbak van een auto, op weg naar nieuwe onzekerheid.

De ontvoering was voor mij een periode van tegenspoed en ellende. 607 dagen beroofden rebellen mij van mijn vrijheid, controle en comfort. Toch kijk ik zonder rancune naar deze gijzeling terug. Het is namelijk ook een harde en goede leerschool geweest om nog meer voor mezelf op te komen, de regie over mijn leven in eigen handen te nemen en mijn kansen af te dwingen. Groei door verandering.

Ik moest op zoek naar al mijn krachten en talenten om deze hel te overleven. Blijkbaar had ik deze in me zonder dat ik wist dat zij zo sterk waren als ik ze eenmaal aansprak. Ik voelde me dan ook geen slachtoffer maar een survivor toen ik werd bevrijd.

Doen waarvoor je bedoeld bent
Sinds mijn ontvoering besef ik nog meer hoe belangrijk vrijheid is. Vrijheid van handelen, maar ook vrijheid van geest. Ik kan het iedereen aanbevelen op zoek te gaan naar meer vrijheid. Vind je ruimte om je eigen leven en dat van de mensen om je heen te verbeteren. Doe dat waarvoor je bedoeld bent en neem zelf het heft in handen op weg naar vooruitgang.

Haal eruit wat erin zit en laat dat groeien. Ga juist op zoek naar wat je wel kan of wilt ontwikkelen en laat je niet beperken door belemmerende overtuigingen, sociale druk, angsten, onzekerheden, gebrekkige communicatie en een gebrek aan motivatie en ambitie.
Zeker na mijn gevangenschap vind ik het zonde en een verspilling om te zien dat mensen zich laten leven in plaats van de verantwoordelijk te nemen hun leven en hun leefomgeving te optimaliseren.

Bijna iedereen komt wel eens in een situatie terecht die weerstand, angst of onverschilligheid oproepen. Daarnaast zitten veel mensen vaak onbedoeld en ongemerkt vast in een patroon waaruit ze nauwelijks meer kunnen of durven ontsnappen. Denk aan de gedemotiveerde werknemer,  het vastzitten in werk of functie zonder zicht op groei, het uitgebluste huwelijk en de te dure hypotheek, die bewust en onbewust ook naar de werkvloer worden meegenomen.

Ontgijzelen, groei door verandering
Het is zaak daar niet te lang in te blijven hangen. Samen met Leonie Linssen heb ik een “Ontgijzelingsmodel” ontwikkeld dat de strijd met de belemmerende factoren en overtuigingen aangaat. Een model dat de vrijheid van denken en doen vergroot.

Basis van het model is mensen te inspireren en in beweging te zetten de regie over hun eigen leven naar zich toe te trekken. Daarnaast is mijn benadering gericht op het verbeteren van de onderlinge bejegening tussen mensen. In zeven simpele en toegankelijke stappen reikt het model inzichten en handvatten aan om mensen met zichzelf en hun omgeving te verbinden. Dit stelt hen in staat  hun mogelijkheden te vergroten, zelf de regie te nemen en ook anderen te laten excelleren
 
Reageer op LinkedIn
 

 
Van circusartiest (Iceman) naar wetenschap: Wim Hof
Wim Hof / Iceman
 
Onder luid applaus van bewonderaars wereldwijd heeft de Iceman vele records verbroken door de confrontatie aan te gaan met de kou. Met zijn uitdagingen trekt hij ook de aandacht van wetenschappers wereldwijd. De Iceman heeft aangetoond waar het menselijk lichaam toe in staat is zodra je je daar fysiek en mentaal toe zet.

Hoewel Wim Hof het nog altijd als een uitdaging ziet om zijn prestaties te verbeteren, wil hij nu vooral anderen laten inzien welke vele lichamelijke mogelijkheden we onbenut laten. Met de juiste training en oefeningen kan iedereen zijn lichaam sterker en weerbaarder maken tegen ziektes.

De vele voordelen van Wim’s technieken
Wim’s technieken waaronder koude training en ademhalingsoefeningen, zorgen er niet alleen voor dat je meer invloed kan uitoefenen op lichaam en geest, het kan je ook de volgende voordelen leveren:
  • Lichaam en geest in balans brengen
  • Geestelijke wil kunnen beïnvloeden
  • Beter verloop bloedcirculatie
  • Groter vermogen ontwaken
  • Verbetering van het concentratievermogen en doelgerichtheid
  • Meer vertrouwen krijgen in eigen kunnen en dit bewust ontwikkelen
  • Het bewust aansturen van het ‘autonome’ zenuwstelsel
Al deze effecten zijn te realiseren door verschillende trainingen en oefeningen. Tijdens zijn lezing op 1 december zal Wim ons hier nog veel meer over vertellen.
 
 
Reageer op LinkedIn
 

 
 
 
Accreditatie congres door beroeps- en koepelverenigingen
 
 
Het BivT-congres ‘Wat maakt een mens beter’ wordt o.a. door de volgende verenigingen erkend voor PE-punten:
SNRO – KTNO – BATC – FAGT – IBMT – LVNG – NBVH –  NCSV – NVPA – NWP – LVPW – NFG – VBAG – VIV – VNT – SRVB – FVB – NVBT – NVDAT – NVDT – NVvMT – NVPMT – NVPMKT- MBOG – Het Verbond – VVH – LVSC -SBLP – NVPIT – NIBA – NVBT – NGVH – LVPW – ANVAG
 
Check voor de zekerheid even bij jouw vereniging of de punten ook voor jou gelden. ABvC in aanvraag.
 
  

 
Discussie: Therapeuten, laat zien wie je bent!
 
 
Vind jij het soms ook lastig om je te onderscheiden van je collega-therapeuten? Weet je niet goed hoe je aan je klanten duidelijk kan maken wat jouw meerwaarde is? En hoe je dat in woord en beeld kan laten zien? Zou je in 2 middagen concrete handreikingen willen krijgen om je website en andere communicatiemiddelen een krachtige weerspiegeling te maken van jou als mens en als professional?
 
Wij overwegen om in ons bijscholingsaanbod een workshop ‘Puur Profileren voor therapeuten’ op te nemen. In deze praktische workshop wordt je meegenomen naar de basis van jouw ondernemerschap. Je (her)formuleert je visie, missie, unieke kracht en kernwaarden en leert betekenis te geven aan jouw woorden, zodat het verhaal achter jouw praktijk ‘eigen’ en onderscheidend wordt. Daarna vertaal je je woorden naar passende beelden in de vorm van een moodboard. Je gaat naar huis met concrete handvaten voor al je toekomstige communicatie-uitingen, op maat toegespitst op jou en jouw praktijk.
 
Is dit voor jou interessant? Wat zijn jouw belangrijkste knelpunten en wanneer zou deze workshop voor jou geslaagd zijn? Discussieer mee op onze besloten LinkedIn groep en kom tijdens het BivT congres van 1 december a.s. even langs bij de stand van Puur Profileren voor meer informatie.
 
Discussieer mee in onze besloten LinkedIn groep:
 
 

 
Ons streven is dat deze nieuwsbrief 6 keer per jaar zal verschijnen. 
 
 
 

BivT hoofdlocatie:
Koningstraat 75a (achter)  1941 BB  Beverwijk
secretariaat: 0251-222210  maandag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.
  
Het BivT heeft het @ bestand met de grootste zorg samengesteld. Gegevens worden nooit voor enig ander doeleinden aan derden overgedragen. Stelt u echter geen prijs op nieuws of andere berichtgeving van het Bijscholing instituut voor Therapeuten, dan kunt u zich uitschrijven via de link onderaan deze mail of op www.bivt.nl. 
 
© BivT i.s.m. Puur Profileren - oktober 2015    i.s.m.