Extra nieuwsbrief
Stichting Senia
7 mei 2020

 
 
Beste lezer,
 
 
De natuur komt tot volle bloei en ook de zon laat zich weer zien deze week. Niet voor niets is de maand mei de Maand van het Natuurboek. Welk boek of welk muziekstuk benadert voor u het 'lentegevoel' het meest? We zijn benieuwd. 
 
We hopen dat u ook weer plezier beleeft aan het lezen van deze nieuwsbrief. Bedankt voor alle positieve reacties!
 
Wij gaan nog wel even door met onze wekelijkse nieuwsbrieven, en houden ons aanbevolen voor uw input! Mail naar nienke.timmers@senia.nl.
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter

Senia in beeld
 
Ervaring gevraagd!


 
Online bij elkaar komen, hoe doen we dat als lees- en luisterclubs? We kregen van verschillende kanten de vraag om tips en ervaringsverhalen.
 
Hebt u met uw leesclub of muziekluisterclub al eens een online bijeenkomst gehad? Hoe doet u dat? Welk programma gebruikt u? Wordt er een duidelijke gespreksleider aangewezen? Wat is er anders dan in een reguliere bijeenkomst? En wat hetzelfde?
 
We ontvangen heel graag uw tips, instructies of handleidingen, zodat we dat kunnen delen. Mail uw bijdrage naar nienke.timmers@senia.nl, wij maken een compilatie van alles wat binnenkomt voor alle Senialeden.
 
Alvast heel hartelijk dank!
 
 

 
 
Even bijpraten met...

... Lenora Crom
In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week is het de beurt aan Lenora Crom, sinds jaar en dag vrijwilliger voor Senia. Lenora schrijft leeswijzers en ondersteunt leesgroepen (begeleiding en advies).

Lees verder 
 
 
 
 
EHBB: Eerste Hulp Bij Boekenkeuze!

U bent, als het goed is, al voorzichtig aan het nadenken over de boekenkeuze voor het nieuwe seizoen. Dit jaar zijn er helaas geen inspirerende voorjaarsbijeenkomsten om u te informeren en enthousiasmeren. Daarom hebben we aan schrijvers en uitgevers gevraagd of zij iets willen insturen om u warm te maken voor hún boek op de lijst. In elke volgende nieuwsbrief zullen we zo'n aanbeveling delen. We weten het, een live toelichting is niet te evenaren, maar dit komt toch ook wel in de buurt...
Peter van der Zwaag, hoofdredacteur Vertaalde literatuur bij uitgeverij De Bezige Bij, schreef een mooie aanbeveling voor Klein Engeland van Jonathan Coe:
 
"Als geen ander weet de Britse auteur Jonathan Coe de tijdsgeest te vatten in zijn toegankelijke, warme en vaak licht-ironische romans. De jaren zeventig in het bitterzoete De Rotters Club, de jaren tachtig in Het moordend testament en de jaren negentig in De gesloten kring. In Klein Engeland richt Coe zijn pijlen op de periode rond de Brexit.
 
Hij volgt een aantal personages, waaronder de schrijver Benjamin Trotter (die eindelijk zijn magnum opus heeft geschreven), het pasgetrouwde stel Ian en Sophie (die politiek niet helemaal op een lijn blijken te zitten) en politiek commentator Doug, die vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea columns schrijft over de verhoudingen tussen arm en rijk, terwijl zijn dochter daadwerkelijk strijd levert om gelijkheid te bewerkstelligen. De romans zijn prima los van elkaar te lezen.
 
In zijn kenmerkende, glasheldere stijl koppelt Coe herkenbare scenes aan elkaar (soms geestig, dan weer wrang of ontroerend) en houdt de lezer zo ruim 400 pagina’s in zijn greep. Het resultaat is een genuanceerde, menselijke roman over een bizar fenomeen uit onze recente geschiedenis, de Brexit."
 
Interessant om te weten:
- De auteur en zijn vertalers Otto Biersma en Petra van der Eerden zijn genomineerd voor de Europese Literatuurprijs.
- Met deze roman won Jonathan Coe de prestigieuze Costa Novel Award.
- De roman werd een grote bestseller in Engeland en werd ook in Nederland meermaals herdrukt.
- Sommige personages uit Klein Engeland komen ook voor in De Rotters Club en De gesloten kring.

Leeswijzers in tijden van corona
Boekentip mét gratis leeswijzer
 
Het achtste leven
Nino Haratischwili

 
Sinds enkele weken geven de verschillende programma's van Senia in deze nieuwsbrief speciale leestips voor deze bijzondere tijd. Bij wijze van 'extraatje' kunt u bijbehorende leeswijzer gratis downloaden.

Vorige week was het de beurt aan La Peste van Albert Camus uit ons Programma Franse Literatuur.
We hebben verschillende reacties gekregen met de vraag waarom deze niet in een vertaling werd aangeboden. Een begrijpelijke vraag. Voor dit extraatje maken we gebruik van bestaande leeswijzers, in het geval van La Peste in het Frans opgesteld, daar de leesgroepen ook in het Frans de boeken bespreken.

Deze week hebben we een tip van het Programma Duitse Literatuur: Das Achte Leben van Nino Haratischwili. Omdat de werkgroep Duits al eerder een Nederlandse vertaling heeft gemaakt, treft u bijgevoegd - bij wijze van uitzondering - de leeswijzer in beide talen aan. Weet waar u aan begint; ruim 1200 pagina's, maar elke bladzijde het lezen meer dan waard.
 
De leeswijzer vindt u in de bijlage bij deze nieuwsbrief.
 
 
 
Tip voor lezers van La peste van Albert Camus
 
Vorige week ontving u de gratis leeswijzer over La peste van Albert Camus.
Mariëlle Beijk geeft ons naar aanleiding hiervan een leestip: een interessant artikel over het eerste pesthuis van Leiden. Klik hier voor het artikel van Erfgoed Leiden.

Creatieve alternatieven
 
Speciaal voor u: spoedcursus autobiografisch schrijven
 
In een periode van sociale luwte als deze kan er ruimte ontstaan om eens na te denken over uw levensloop. Waarom daar niet eens iets over opschrijven? Het is een leuke tijdbesteding, met het schrijven over je eigen leven raak je wat meer 'thuis' bij jezelf, wat eenzaamheid verdrijft, én u hebt iets moois om eens te laten lezen aan uw naasten. 
 
In de wekelijkse nieuwsbrieven geven we u steeds twee 'opdrachten' om mee aan de slag te gaan. Veel schrijfplezier!
 
 
 

 
11. Welke idealen of doelen stelde je je toen je rond de dertig was, en aan wie of wat ontleende je die? 
 
12. Maak een cluster rond een dieptepunt in deze fase van je leven.
 
Je kunt beginnen met een 'cluster' of 'woordspin', zie hiernaast voor een voorbeeld. Het schrijven volgt dan als vanzelf.
 
Bron: Autobiografisch schrijven van Willemijn Soer
 
 
Deel uw tips
 
 
We hebben al heel wat leuke tips en suggesties binnengekregen. Veel dank hiervoor!
 
Uiteraard is alles welkom: boekentips, muziektips, creatieve of culturele tips. Maak een foto, een filmpje of schrijf een tekstje en stuur uw bijdrage naar nienke.timmers@senia.nl.
 
Hieronder een greep uit de creatieve alternatieven, kijk voor meer op de speciale pagina op onze website.
 
 
Corona / corona
 
Voor alle taalliefhebbers onder ons: de website Onze Taal zet hier alle taaladviezen rondom de schrijfwijze van corona en COVID-19 op een rijtje.
 
De Taalbank houdt een 'corona-woordenboek' bij. Van afstandseconomie tot zwaaivisite, alles kunt u hier vinden. En er komen nog dagelijks nieuwe woorden en samenstellingen bij.
 
 
 
 
Het virtuele bevrijdingskoor
 
Ruim 300 zangers hebben mee gedaan aan het zingen van het 'Largo' uit De nieuwe wereld van Dvořák. Op 5 mei liet Radio 4 het resultaat horen, een groot samengesteld koor. Luister hier naar deze bijzondere uitvoering.  
 
 
 
 
 
advertentie

Mei, de Maand van het Natuurboek
 
Onder het motto ‘Bewonder met je neus in de boeken al het moois wat de natuur te bieden heeft’ zullen in een groot aantal boekhandels van 1 mei tot 1 juni ruim 50 natuurboeken extra onder de aandacht worden gebracht. Daarnaast maakte uitgeverij Atlas Contact het gratis magazine 'Natuur voor echte lezers', gratis verkrijgbaar in de boekhandel en online. Voor elk natuurboek van Atlas Contact dat tijdens deze maand verkocht wordt, doneert de uitgeverij € 1,- aan Trees for all.
 
Kijk hier voor alle informatie.
 
 
 
Vrienden van Senia

Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. Zeker in deze onzekere tijd is een bijdrage aan Senia meer dan welkom.

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk.
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend van Senia!
 
 
Een mooi plaatje, ingestuurd door Carine Toet.
 
 
 
We'll meet again! Een filmpje waarin deze klassieker op een bijzondere wijze gezongen wordt.