Mei 2017
   
10 Tips voor helder en gezond vijverwater
 
 Beste bubbelsvrienden,

10 tips voor helder en gezond vijverwater. Tips gebaseerd op een "algemene" tuinvijver met planten en vissen, maar zonder koi of steuren. uiteraard zijn enkele tips ook voor dit type vijver geschikt.

Echter bij koi en steur is een filtersysteem een must en het hart van de vijver en zullen zuurstofplanten veelal ontbreken.

Veel leesplezier, en graag tot ziens

Dimphy, Chris en het Bubbels team onder leiding van Leander.
 
 
  
 
Tip 1: Voldoende zuurstofplanten
Zuurstofplanten zijn de natuurlijke concurrenten van algen. Als de zuurstofplanten voldoende aanwezig zijn EN groeien zult u onder normale omstandigheden minder last van algen hebben.  
 
Tip 2: Goede planten groei
Om uw planten goed te laten groeien is voeding van belang. Water, licht, Co2, sporenelementen en mineralen zijn de voorwaarden om planten te laten groeien. In de meeste vijvers zit hiervan te weinig. Om al uw vijverplanten beter te laten groeien kunt u “bijmesten” met bijvoorbeeld co2 tabletten en ferro+ mineralen voeding.



 
Tip 3: Goede watersamenstelling
Regelmatig water testen is van belang, doe dit of laat dit minimaal 6 x per seizoen doen en stuur eventuele afwijkende waterwaarden bij. Vooral een Gh waarde van 12-15 dH is heel belangrijk voor goede planten groei en helder water. Evenals een Kh van 6-8 dH. Opnamen door planten en verzuring door regen laten deze waarden altijd dalen. Door uw waterwaarden stabiel te houden zult u merken dat uw vijver en het leven daarin beter floreren.
 
 
 
Tip 4: Voldoende Bio massa
Bio massa? De hoeveelheid zuiverende bacteriën in uw vijver. Deze bacteriën zijn substraat gebonden wat wil zeggen dat ze een oppervlak nodig hebben om te groeien. Wanneer U vijversubstraat op de bodem legt, wat bestaat uit poreus materiaal en dus een veel grotere oppervlakte heeft, kunnen de bacteriën zich daarop, en erin nestelen en uw vijverwater zuiveren.
 
 
 
Tip 5: Pas uw visbestand aan
Moeilijk onderwerp, maar u kunt zich indenken dat er een balans moet ontstaan tussen de hoeveelheid geproduceerde afvalstoffen in de vijver en de verwerkings/opnamecapaciteit van bacteriën en planten. Wanneer u de vijver overbevolkt zal de hoeveelheid afvalstoffen deze capaciteit te boven gaan en geeft u een voedingsbodem aan de algen. Dus in elk geval in een plantenvijver geen karpers en steuren.
 
 
 
Tip 6: Niet te veel voeren
Dit sluit aan op tip 5, ook al heeft u niet te veel vissen in uw vijver maar voert u met gulle hand, kunt u toch een probleem creëren. Voert u graag dan bevelen wij u aan om een hele goede kwaliteit voer te nemen om de vissen gezond te houden en daar spaarzaam mee om te gaan. En voor het “fun” voeren  een licht verteerbaar voer te geven.

 
 
 
Tip 7: Verwijder afgestorven planten en ingewaaid blad
Afgestorven planten en ingewaaid blad gaat verteren in uw vijver waardoor er voedingsstoffen vrijkomen. Dit is bij een geringe hoeveelheid geen probleem maar bij grotere hoeveelheden zeker wel. Dus voorkom zoveel mogelijk ingevallen blad in het najaar door een afdeknet of een skimmer. En reinig in het vroege voorjaar de bodem hiervan

 
 
 
Tip 8: Hou de sliblaag op de bodem onder controle
Deze sliblaag ontstaat door afgestorven planten en algen, ontlasting van de vissen etc. Hierdoor komen ook weer voedingsstoffen in het water. Hou dit dus onder controle. Een keer stofzuigen in het vroege voorjaar kan bij grotere hoeveel heden. Daarnaast kunnen ook nog slib verwijderende bacteriën ingezet worden, hiermee voorkomt u het dichtslibben van uw bodem en worden de restanten op natuurlijke wijze verwerkt.

 
 
 
Tip 9: Creëer enige schaduw
Door enige schaduw te creëren voorkomt u het te snel opwarmen van het water en de enorme lichtinval in de zomer. Een parasol kan natuurlijk maar wellicht is het veel leuker om een mooie waterlelie en/of drijfplanten daarvoor te gebruiken. Dan hebben de vissen direct ook een schuilplaats tegen ongewenste vijvergasten.

 
 
 
Tip 10: voldoende zuurstof
Zuurstof is belangrijk voor alle processen in de vijver. Ook de bacteriën op de bodem hebben zuurstof nodig. Deze wordt natuurlijk geproduceerd door de planten maar aanvulling kan zeker geen kwaad. Enige stroming in de vijver aanbrengen kan hier al en belangrijke bijdrage aan leveren. Daarnaast is het zeker tijdens warme zomerperiodes aan te raden extra te beluchten. Warm water bevat minder zuurstof dan koud water. Wanneer de vijver opwarmt kan dit een probleem gaan geven. Deze beluchting kunt u in de winter gebruiken om een wak open te houden bij vriesweer.

 
 
 
Bonus tip:
U ziet het, 10 tips zonder over filtertechniek te beginnen. Klopt, Wij zijn van mening dat het ook nog steeds zonder kan in een algemene tuinvijver. ( dus zonder karpers en steuren)  Echter zal moeder natuur de baas zijn en kan de helderheid van het water fluctueren. Wilt u dit niet? Geen probleem, in dat geval is de aanschaf van een goed vijverfilter met uvc een prima investering om continue helder water te hebben. Hetgeen niet betekend dat u direct alle bovenstaande tips kunt vergeten, deze blijven van belang! En buiten de helderheid heeft u direct stroming in de vijver en kweekt u ook in het filter die noodzakelijke bacteriën. Koi liefhebbers weten hier alles van want indien u een koi vijver wenst is een goed filtersysteem het hart van de vijver en onontbeerlijk.



 
 
 
Dank u voor uw aandacht,
Bubbels
Voltweg 25,
4631 SR  Hoogerheide 
Tel: +31 (0) 164-612810