Nieuwsbrief nr. 50- Januari 2014
 
Beste ,
 
Een nieuw jaar, een nieuwe dag, nieuwe kansen, nieuwe ideeën. Snuffel eens aan het woord nieuw. Wat zegt het eigenlijk? Opnieuw starten, met nieuwe voornemens, iets met nieuwe ogen zien.
Zelf zaten we middenin oud en nieuw. Met het opruimen van de zolder, oud door je handen laten gaan, beslissen wat weg kan en wat mag blijven, nieuw om het opnieuw in te delen, een nieuwe plek te geven of een nieuw verfje, een nieuw kastje. Het ordent, ook in je hoofd. En dan tot de ontdekking komen dat er nog gezond gekookt moet worden en de avond al grotendeels verstreken. Ach, daar was het vakantie voor. Met een mooie mix van nuttig en aangenaam, buiten en binnen, koud en warm.
 
 
Ik heb de eer je een nieuwe nieuwsbrief te overhandigen, het vijftigste nummer! En voor het eerst niet op de eerste van de maand. Om technische reden zul je de nieuwsbrief voortaan rond de vijfde van de maand ontvangen.
Veel leesplezier!
 
Groente springlevend
 
Uit onderzoek door Amerikaanse biologen komt naar voren dat groenten in onze groentelade beschikken over een dag- en nachtritme dat functioneert, ook al zijn ze geoogst. Dat heeft invloed op de aanmaak van gezonde stofjes, de zogenaamde glucosinulaten die het gewas beschermt tegen vraat. In de avond neemt dit af, de belagers zijn dan vertrokken. Glucosinulaten zijn ook gezond voor ons. Helaas moeten wij in de groentenlade dag- en nachtritme nabootsen want groenten die constant in het donker bewaard worden maken minder van deze stoffen aan.
Dus toch maar zo snel mogelijk verwerken en ... niet te laat eten.
 
Rode kool in Schermerhorn
 
Boerderijwinkel
 
Hier vlakbij ons huis is een boerderijwinkel. Ik kom er elke week en koop er negen granenbrood, kaas, vlees, zuivel, groenten en fruit. In de winkel kennen ze mij en mijn wensen al. Zo wil ik het brood graag ongesneden en in een papieren zak. Dan blijft het wel een week lang houdbaar.
Het vlees komt van diervriendelijk gehouden dieren. In de winkel draait een webcam met beelden uit de stallen achter de boerderijwinkel. Gezellig om naar te kijken tijdens het wachten in de rij bij de kassa waar je onderwijl altijd mag proeven van allerlei lekkers. Vaak klaargemaakt door de vrouw die aan de basis stond van deze winkel. 
Verder is het een fijne plek voor een hapje en een drankje in de Biekeuke, er is een leestafel en er is wifi. Voor mij de ontdekking van het afgelopen jaar.
Ik maak geen reclame maar ben gewoon een enthousiaste klant. Omdat ik houd van eerlijke producten, no nonsense uitstraling en een plekje waar je even wat kan nuttigen.
 
 
 
Smaakprofessor Peter Klosse

Peter Klosse is eigenaar van restaurant de Echoput in Hoog Soeren op de Veluwe bij Apeldoorn. Hij promoveerde in 2004 op het proefschrift 'the Concept of Flavor Styles' en start dit jaar als lector aan de Zuyd Hogeschool in Maastricht. Hij is smaakwetenschapper. Hoe proeven we en wat vinden we waarom lekker, zijn de vragen waar hij zich mee bezighoudt.
 
 
De grote voedingsindustrieën - Big Food - hebben als eerste ontdekt wat we lekker vinden. Daardoor is de mens eenzijdiger voorgelicht en lijkt smaakvervlakking of verwaarlozing te zijn ontstaan. De invloed op ons smaakpatroon wordt steeds groter. Big Food heeft megabudgetten aan reclamegelden om ons allerlei dingen te laten kopen waarvan ze weten dat we die lekker vinden. Ze weten heel goed hoe ze onze 'orbitofrontale cortex' in onze hersenen kunnen bewerken. Het is dat deel waar het genotshormoon wordt gemaakt. Ze verdienen goed geld aan ons en de kleine boer met zijn heerlijke kaas heeft het nakijken want Campina roept altijd harder.
De consument kan zorgen dat hij meer kennis krijgt van wat smaak is. We zullen moeten ontsnappen aan de fuik van het gemakspakje, dat vaak vol verstopte, ongezonde suikers zit. Ook pleit Peter Klosse voor programma's op basisscholen over smaak. Je kunt niet vroeg genoeg bewust zijn.
Hij wil dat de consument beseft dat er een directe relatie is tussen voeding en gezondheid. Nu al zie je dat lageropgeleiden en lagere inkomens meer gezondheidsproblemen hebben. De levensverwachting tussen hoger en lager opgeleiden verschilt 11 jaar. De bewuste eter geeft ongeveer 1,15 euro per dag meer uit aan voeding, zo blijkt. Binnenkort start er een onderzoek waarbij patiënten voorafgaand aan een operatie twee weken een voedselprogramma krijgen met hoofdzakelijk groenten. Om te zien of ze sneller genezen van de operatie. We zullen hierop terugkomen als er meer te melden valt.

Met dank aan dagblad De Limburger.
 
Agenda

Ook in januari kun je weer op twee locaties terecht voor een consult, lezingen en kookworkshops. In Sittard en in Sint Odilënberg. Adressen vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
Vanuit Sint Odiliënberg worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij mij thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is voor 10-12 personen rond het vuur. Daar wordt gekookt wat wij geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro voor een 2-3 uur durende wandeling, inclusief eten en drinken. Data op afspraak.
 
 
Heb je al eens een supermarkt survival gedaan? In twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en staan we stil bij de keuzes die je gewoonlijk maakt, de weg die je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk!
 
De kookworkshops volgens het Energie Herstelplan worden op aanvraag gehouden.
Er zijn nog steeds kruiden en bessen te vinden voor een mooie kruidenexcursie. Eerst samen kennis opdoen en plukken. Daarna er iets lekkers van maken. Denk aan een goed gevulde soep of een mooie salade, een prachtige jam of een heerlijke pesto. Kom gerust eens mee op een kruidenwandeling. Klinkt dat aantrekkelijk of niet?

 
Beetje tijd

Hoe het voor jou zit weet ik niet maar ik word vaak zo moe van brood, vooral als ik het als ontbijt nuttig. Dus soms doorbreek ik mijn automatische piloot en ga voor een shake of smoothie, zo je wilt. Daartoe heb ik altijd van die makkelijke doosjes bevroren fruit in huis. De avond van tevoren haal ik dan een doosje uit de freezer en de volgende morgen doe ik die in een mixbeker, yoghurt erbij en wat tarwegras en pureren maar. Dan nog een schepje muesli erbij en klaar is het. Variaties in overvloed. Wat te denken van banaan, mango, spinazieblaadjes, appel, peer, kiwi en mandarijn. Niet alles tegelijk hoor.
Overigens heeft dit 'papje' hier in huis al de bijnaam 'Boerderij Zorgvrij' door de geur dat doet denken aan een kinderboerderij waar het zo lekker naar stro en dieren ruikt.
 
 
Voor nog wat meer gezonde ideeën is dit misschien een leuke site.
 
Bedankt
 
Aan het eind van deze nieuwsbrief en rond de start van het nieuwe jaar kan het zijn dat je andere mensen ook in de gelegenheid wilt stellen om een begin te maken met gezonde voeding. Stuur deze nieuwsbrief dan gerust door. Alvast hartelijk bedankt hiervoor.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
Agricolastraat 73
6131 JW Sittard
 
0475-527561 / 06-46022065