thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Kwekerij Bastin beheert de Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Wij kweken onze planten in samenwerking met de natuur. Er worden op onze kwekerij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onze potgrond is turfvrij ze is biologisch bemest en bevat geen kunstmest.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- lavendel - vakantiegevoel - lavendeltuin - imkerijdag - markt - muziek - lunch - terras -

lavendeldagen 2016

nu zaterdag en zondag 9 en 10 juli 2016, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren


Voor vakantiegevoel ben je komend weekeinde in Aalbeek weer precies op je plek.

We vieren het hoogtepunt van de lavendelbloei met veel meer dan die fantastische geur alleen.

Het terras van Chef Claude, chansons, lavendelijs, lavendelkaas, lavendelhoning, een portretist en de artisanale markt; we weten niet precies hoeveel meer fraaie francofiele franje je nodig hebt maar dit vermag mogelijk verwachtingen overtreffen.

Dit gaat intussen bijna vanzelf

Zoals onze lavendelvriend Simon Charlesworth zegt: "I prefer relaxed effort and laid back attitude. It's the lavender luvvies work ethic."

Maar intussen doet hij er natuurlijk alles aan om zijn lavendelpresentaties op Chelsea en andere RHS evenementen meer dan geweldig te maken en steeds goud of zilver te winnen. Wij doen net als hem helemaal niks, behalve ons uiterst stinkende best er een perfect feest van te maken.

Het is niet voor niets ons jaarlijks hoogtepunt.

Er is lavendel in elke denkbare vorm: lavendelplanten, lavendel bosjes, lavendelzeepjes, lavendelzakjes, lavendelkussens, lavendelhoning, etherische olie van lavendel en losse lavendelbloemen in kleine zakjes of per kilo.

Imkerij Beelicious viert niet alleen ons lavendelfeest maar ook de landelijke imkerijdagen.

Beelicious staat op de lavendelmarkt maar is ook aanwezig bij de bijenstal op onze kwekerij waar imker Willem het verhaal van de bijen vertelt.

De goddelijk verse 'Baccio d' Oro' honing van onze lavendel en andere kruiden is zojuist ook weer geslingerd. Van diezelfde honing wordt bovendien dat heerlijke lavendel honingijs gemaakt.

Nieuw is portretiste Sofie die haar aandacht in een bijzonder krachtige liefdevolle straal bundelt alsof je een geweldige grasspriet was die haar gemakkelijk meer dan een halve dag kan boeien. In een minuut of twintig maakt ze met diezelfde aandacht voor een prikje al een perfect portret. Laat jezelf of je geliefden door haar tekenen op een rustig plekje in onze tuin.

Kaasboerderij de Ruurhoeve is terug.

Het is alweer jaren geleden dat we Walter en Lies mochten helpen het geheim van lavendelkaas te kraken. Hun lavendelkaas is een goed gerijpte harde kaas met veel smaak.

Vier generaties maken op hun boerderij al ambachtelijke kazen met respect voor dier en bodem op dit familiebedrijf. De jongste generatie voegt biologische abdijkazen van geitenmelk toe aan hun sortiment. Ik ben daar heel benieuwd naar hoewel we zelf vrijwel vooral plantaardig eten.

destillatie, lavendelolie

Wij gaan beide dagen in de namiddag lavendelolie destileren in onze traditionele koperen Alambiek.

De markt is tijdens dit jaarlijkse hoogtepunt groter dan anders en extra puur.

Welke lavendelplanten er op dit moment zijn vind je hier: lavendelplanten
lavendelmarkt


Maitre cuisinier Claude Pohlig verzorgt het mediterrane en tegenwoordig ook overdekte terras met ongecompliceerde culinaire hoogstandjes, kleine gerechtjes zoals aardappelkoekjes met lavendel en ricotta of rode bieten crepes met geitenkaas, lavendelhoning, aubergine en rucola. Je lavendellunch wordt gemaakt met mooie zuivere ingredienten (liefst biologisch en uit de streek of onze moestuin) en met veel liefde.
Meer over Cuisine Potager lees je hier:
www.cuisine-potager.be


Trio Laroche brengt ons zaterdag en zondag vanaf 13:00 uur live muziek. Lopend met accordeon gitaar en viool spelen ze Franse en Italiaanse muziek, precies die liedjes die je leuk vindt.
www.triolaroche.nl


De Alambiek gaat om ongeveer 14:30 uur op stoom. Dan gaat het vuur onder de koperen ketel aan. Het is een eenvoudig maar indrukwekkend proces dat ongeveer een uur duurt. Stoom uit de ketel gaat door de lavendelbloemen en neemt de etherische olie, vluchtige geuren met zich mee. De stoom wordt daarna gekoeld en opgevangen. De lavandelolie drijft uiteindelijk op het hydrolaat en wordt daar dan van gescheiden.

Door middel van stoomdestillatie wordt etherische olie en hydrolaat van lavendel gemaakt. Het hydrolaat is heerlijk geurend en als geurig gedestilleerd water bijzonder geschikt om de was mee te strijken. De olie heeft nog veel meer gunstige toepassingen.

Fuenteroyos

Handgemaakt speelgoed, Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko vind je bij onze beste vrienden van Fuenteroyos in hun prachtige nieuwe tent.


Imkerij Beelicious viert de landelijke imkerijdagen bij ons en verwent je met lavendel-honingijs en andere honingheerlijkheden. Vandaag nog werd 'Bacio d' Oro' geoogst. Dit is de verse honing uit de bijenstal op onze kwekerij, door de bijen verzameld van bijna 100 soorten lavendel, tijm, salie en andere kruiden. De reputatie van deze bijzondere kruidenhoning is grenzeloos, tot in Dubai zijn ze er dol op.

Imker Willem vertelt graag over de bijen en neemt je mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij.
www.beelicious.nl

wtte lavendel met een honingbij
Maarten, de pottenbakker van Camac Machi uit Roermond maakt op bevlogen ambachtelijke wijze middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin. We zijn heel trots op zijn serieuze kunst die wordt gepresenteerd als ambachtelijk werk. Sinds kort maakt hij ook speciaal voor onze kwekerijwinkel schalen, kopjes, potten en kannen met ons logo.


van der Plancke richt een mooie winkel in in een grote tent met een breed sortiment tuinboeken, zaden van groenten en kruiden uit alle windstreken vergezeld van liefdevol en wijs advies. Je vindt ze in de grote witte tent tegen de door onze mussen zo geliefde heg aan de straatkant.


Kookerij Lahaye verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in onder andere confitures, sausen en chutney’s. Ze hadden een prachtige tijd in de Lodeve en Manosque. Het beste wat ze daarvan meebrachten waren abricozen. Meest spectaculaire nieuwigheid zijn de aarbeien met passievruchten uit Carpentras en cocos. Een soort van hun huidige hitsingle dus.

We verwijzen naar de blauwe tent.
www.kookerijlahaye.com


Altelier het Wolbeest uit Swalmen komt waarschijnlijk met: "tricotbuisverband, sprookjesvilt, wolviltlapjes, seizoentafelpakketten, gevilte tassen, vulwol, viltnaalden, sprookjeswol en een assortiment breigaren, lontwol en wat handgekaarde batts om te spinnen of vilten, allemaal handgeverfd.

Ik heb geen idee wat dat allemaal is, Linda wel, ze beheerst wolbeesten taal nog beter dan ik mijn frans.


Verdient het weer ons respect nog nu het zo slecht is?

Jazeker, meer dan ooit zelfs.

We hebben te maken met wereldwijde opwarming en extra regen, zachte vochtige winters waar lavendels niet echt dol op zijn en bijna tropische regenachtige zomers.

Echte lavendel maak je blij met liefst dertig graden vorst in de winter en vrij droge niet al te hete zomers. Het zijn geen tropische planten. Ze hebben het heel moeilijik met dit soort weer.

Vorige week hadden we te maken met onweer, hagel en overstromingen in onze straat zoals we ze kennen uit de Vaucluse. Gelukkig waren we hier op voorbereid en hebben we weinig schade op de kwekerij. Er stroomden blikjes voorbij, nog geen auto's. Planten in de tuin die het tot nu toe geweldig deden liggen hier en daar nog plat.

Onze straat veranderde in een rivier. Op het kweekveld was gelukkig weinig schade. De wind en hagel hebben de planten gesterkt maar ze niet alemaal veel mooier gemaakt. Geknakte bloemstengels maken een deel van de planten 'flawsome', het was een kleine ramp, maar we maken er ons niet al te druk over.

Lavendel planten

Wij organiseren deze dagen zodat je de lavendel in onze tuin op hun hoogtepunt kunt ervaren. Dat je zo'n lavendeltuin de volgende dag ook kunt uitplanten klopt.

De planten in onze tuin bloeien niet allemaal even rijk als normaal deze tijd van het jaar. Ze hebben best veel last van het regenachtige weer van de afgelopen weken.

Er staan natuurlijk ook veel bloeiende planten in onze verkoop zodat je kunt zien hoe ze bloeien, maar knip ze alsjeblieft meteen na het uitplanten diep terug.

Lavendel planten is niet hetzelfde als een bos bloemen in een vaas zetten. Om er jarenlang van te genieten moet je eerst de plant de kans geven zich goed te ontwikkelen. Die bloemen die je nu afknipt krijg je volgend jaar al dubbel terug.

We sturen ze ook wel zo op:

wtte lavendel met een honingbij

Dan nog moet je ze meteen na het uitplanten afknippen.

Meer over de snoei en verzorging van lavendel lees je hier: snoei en verzorging van lavendel

muistoegankelijk

De kwekerij virtueel bezsoeken kan hier: vluchtig door de tuin van kwekerij Bastin. De beelden zijn in 2014 omstreeks deze tijd gemaakt dus het is bijna net echtvirtueel rondwandelen over de kwekerij via Google maps

ook open

Het Hostaveldje is dit weekeinde ook open van 10:00 tot 17:00 uur.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2016


9 en 10 juli Lavendeldagen,
grote markt , terras en muziek.

27 en 28 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

downloads en links

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2016: BastinProgramma.pdf


Nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek

Meer foto's zien, kletsen en 'Leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin

met de groeten van Roger Bastin

Meer foto's zien, kletsen en 'Leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin


Met geurige groet, Roger Bastin