Nieuwsbrief nr. 92

Januari 2018
 
Beste ,
 
Welkom in het nieuwe jaar. Hoe heb je het gevierd? Met je benen omhoog en oliebollen binnen handbereik, op gewone tijd het avondeten, of een kaasplankje en wat chipjes? Voor iedereen anders maar wat voor velen geldt is dat we meer eten dan we van plan waren.
Nu kan het gewone ritme weer beginnen en pakken we er eens een kookboek bij uit 1668. In die tijd werd het ritme van de dag bepaald door kaarslicht. Zo ging je vanzelf met de kippen op stok.
Nu zul je misschien denken dat ik je een gerecht ga voorschotelen maar met de champagne nog vers in het geheugen dacht ik aan Limonade uit de 17e eeuw.
 
"Citrusvruchten zijn in de zeventiende eeuw nog steeds bijzonder. In ons klimaat moeten de bomen overwinteren in grote, verwarmde oranjerieën. 
Limonade is dan ook beslist geen kinderdrankje! Nicolas de Bonnefons geeft dit recept voor citroenlimonade, met als variaties limonade van bittere sinaasappel en van een appelras dat nu Court Pendu heet. In de winter kun je deze limonade eens met bittere sinaasappel proberen".

Limonade uit de 17e eeuw:
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 5 minuten
Wachttijd: 6 uur

Ingrediënten:
2 citroenen
4 sinaasappels
1 tl korianderzaad
1 kaneelstokje
1 ltr water
225 gr poedersuiker
 
Bereiding:
Pers de citroenen en sinaasappels uit. Dit geeft ongeveer 350 mililiter sap. Plet het korianderzaad en splijt het kaneelstokje.
Doe alles met het water en de poedersuiker in een kan met deksel, schud tot de suiker is opgelost. Zet de kan 6 uur in de koelkast en zeef de limonade door een fijne zeef.
Drink gekoeld. Je kunt deze drank maximaal 2 dagen koel bewaren.
* Laat voor priklimonade het water uit het recept weg. Vul een glas voor een kwart met het gezeefde sapmengsel, en vul het aan met koolzuurhoudend mineraalwater.
 
Uit: Het verleden op je bord door Christianne Muusers
 
Truus is terug
 
In het vervolg op het verhaal en het recept van Marianne heb ik (Truus) voor jullie nog een recept met citroen. Ik weet niet zeker hoe oud het recept is, maar ik schat minstens 150 jaar.
Dit recept maakte mijn moeder na een feestelijk etentje en zij vertelde dat dit het lievelingstoetje van haar vader was.
 
Citroenvla
 
 
Ingrediënten:
3 eieren
1 kopje fijne kristalsuiker
1 biologische citroen (sap en rasp)
1 kopje witte wijn
 
Scheid de eieren. Doe het eigeel in een kom en bewaar het eiwit. Roer door het eigeel de suiker, het citroensap en de rasp en de wijn.
Verwarm dit mengsel au bain-marie tot het dikker wordt. Ziet er nu uit als een gele vla.
Laat dit mengsel helemaal afkoelen en bewaar de kom in koelkast tot je het gaat afwerken. Klop de eiwitten heel stijf in een vetvrije kom. Als je de kom op zijn kop kunt zetten zonder dat het eiwit eruit valt, is het stijf genoeg. Spatel nu het eiwit heel luchtig door de citroen-vla. Serveer in mooie glaasjes.
 
Energie herstellen
 
Elke 1e woensdag van de maand is het mogelijk je aan te sluiten bij een kleine groep om, bij een hapje en een drankje, te praten over het Energie Herstelplan. Wat is het Energie Herstelplan, wat is de invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen vraagt het in de keuken. Je wordt op weg geholpen, vragen worden beantwoord en ook als je er voor het eerst mee kennismaakt ga je met bruikbare informatie naar huis.

Je bent welkom bij mij thuis in Vlodrop alwaar voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.30 en de avond eindigt omstreeks 21.30 uur. De kosten zijn 10 euro per persoon, dit is inclusief een hapje en een drankje. Voor aanmelden of informatie klik hier. 
 
Vraagje

Hoeveel oliebollen hebben we per persoon gegeten tijdens de jaarwisseling?
Het antwoord vind je hieronder.
 
 
Kruidvaardig - Chai

Deze kruidige thee is een traditionele drank in het Midden-en Verre Oosten. De smaak en de ingrediënten variëren en veel recepten bevatten zwarte thee, waardoor de thee aardig wat cafeïne bevat.
Dit recept is cafeïnevrij, speciaal samengesteld om een goede spijsvertering te bevorderen. Aan het eind van het recept staat nog de versie met zwarte thee genoemd. 
R. Snijders
 
Voor 500 ml (twee flinke mokken)

1/2 liter water
2 eetlepels vers geraspte gember
2 kaneelstokjes
4 hele peperkorrels
8 kardemonpeulen
1 mespuntje nootmuskaatpoeder (om over de thee te strooien als deze klaar is)
honing naar smaak
1/4 liter (amandel)melk

1. Doe het water met alle specerijen in een grote pan en laat tien minuten zachtjes koken.
2. Doe na tien minuten de melk erbij en laat nogmaals tien minuten koken.
3. Zeef de vloeistof en breng over in mokken. Voeg naar smaak honing toe en strooi nootmuskaatpoeder erover.

Variatie: Als je zwarte thee wilt gebruiken voeg die dan bij punt 2 toe.

Tip: Je kan ook een halve theelepel zoethout mee laten trekken in plaats van honing te gebruiken. Recept: Marijke Stokking
 
Ken je de 80/20 regel?
 
Je hebt waarschijnlijk een druk leven. Daardoor kun je geneigd zijn voor snelle en makkelijke maaltijden en tussendoortjes te kiezen. Maar pauzekoeken, ontbijtkoek en snoeprepen zitten vol met suikers en vallen daardoor in de categorie ‘minder gezond’. Hetzelfde geldt voor vetrijke en bewerkte producten als worst, croissants en pizza. Zorg dat slechts 20 procent van wat je eet uit dit soort producten bestaat.
 
 
Wat voor producten behoren dan tot de 80 procent ‘healthy’ , weet jij het?
Er is genoeg keus: alle soorten groenten en fruit, ongebrande en ongezouten noten, zaden en pitten, peulvruchten, gevogelte, mager rood vlees, magere kwark, eieren, havermout en andere granen, olijfolie en andere plantaardige oliën èn brood. Brood wordt vaak weg gezet als ongezond, maar als de kwaliteit goed is, kun je gerust een boterham eten.
 
Wat je ook zonder schuldgevoel kunt eten - zolang je het maar met mate doet - zijn pindakaas, notenpasta, alle soorten kaas en pure chocolade (boven de 72 procent). Genoeg lekkers om uit te kiezen dus.
 
Antwoord

Er zijn ongeveer 8 oliebollen per persoon gegeten met oud en nieuw.
 
 
Waarom we deze bollen, de opvolgers van oliekoeken, op oudejaarsdag eten, is niet precies bekend. Een van de spannendste theorieën is dat de oorsprong van de traditie Oud Germaans zou zijn. De godin Perchta zou in de periode van 26 december tot en met 6 januari met haar geesten rondwaren op aarde. Door oliebollen te eten zou het vet ervoor zorgen dat je niet kon worden opengereten door het zwaard van de godin.
 
Agenda

 
In de wintermaanden staan de buitenactiviteiten in groepsverband op een laag pitje. Voor een individuele wandeling met uitleg over planten maar ook vogels met hun geluiden is er nu alle tijd. Boek een groepswandeling of 1 op 1, dan doe je veel kennis op.
De supermarktservival, kookworkshops en lezingen gaan natuurlijk gewoon door.
Bel of MAIL en vraag naar de mogelijkheden. We maken een passend pakket voor kleine of grote groepen of voor jou alleen!
 
 
 
 
 
 

Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.