thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuinplanten - kleinfruit - kruiden - groenteplanten - tuingeluk -


Onvergetelijke Groentedagen

Aanstaande zaterdag en zondag 14 en 15 mei 2022 zijn onze Onvergetelijke Groentedagen,

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur en natuurlijk gratis toegankelijk.

Elk jaar kweken we in kleine oplagen een groot aantal verschillende groenteplanten waaronder zeldzame tomaten-, paprika-, peper-, pompoen-, courgetterassen en rariteiten. Ook eenjarige kruiden zoals kervel, basilicum, dille en peterselie kweken we speciaal voor onze 'Onvergetelijke Groentedagen'.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Ze hoeven niet oud en vergeten te zijn om er bij te horen. Soms zijn nieuwe rassen gewoon veel beter. Elk jaar jaar voegen we oude vergeten rassen, of juist recente introducties toe.

Onze groenteplanten worden, zoals alle planten uit eigen teelt, opgekweekt in turf-vrije biologisch bemestte potgrond en met bronwater beregend. Daarbij worden natuurlijk geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, ook geen biologische. (Wie bedenkt zoiets, biologische bestrijdingsmiddelen?)

De groenteplanten zijn niet eerder dan zaterdag 14 mei vanaf 10 uur te koop. Vanaf vrijdag staan ze ook in onze web-winkel zodat je je daar alvast kunt inlezen en voorbereiden.

De meest tere groenteplanten kunnen niet worden verzonden en ook vooraf reserveren is niet mogelijk.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

Net als andere jaren is er ook een 'marktje'. Je kunt een hapje eten en er is iets te drinken, er zijn delicatessen en er is een uitgebreid sortiment zaden te koop van van der Plancke, Je kunt hun zaden natuurlijk online bestellen maar zelf neuzen en bij elkaar sprokkelen in die enorme zadenwand is natuurlijk veel leuker en je kunt, beloof me dat je het niet verder vetrelt, de 'baas', Robbert, zelf spreken. Ook onze vrienden van Camac Machi uit Roermond zijn er met hun ambachtelijke tuinaardewerk.

Deze dagen zijn zeer geliefd. Dat betekent dat sommige soorten snel uitverkocht raken. Om 10:00 staat er dan ook altijd al een rij liefhebbers voor de poort die niets willen missen

De groenteplanten blijven staan zolang de voorraad strekt meestal is dat een week of twee. De actuele voorraad wordt, net als altijd, dagelijks bijgehouden in onze web-winkel.

Komend weekeinde dus, zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00 uur: 'Onvergetelijke groenteplanten'.

Welke soorten er zijn vind je vanaf vrijdag hier: Groenten, fruit en eenjarige kruiden.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

de tuin

Het voorjaar verloopt dit jaar spectaculair in onze tuin. De boompioenen hebben lang en rijk gebloeid en bloeien nog steeds. Nu zijn de kruidachtige en halfhoutige soorten aan de beurt. In de bomen hangen feestelijk bloeiende Wisteria slingers. (Kijk ook een keer omhoog, als je er toch bent.)

De zakdoekjesboom (Davidia involucrata) bloeit dit jaar voor het eerst. Joep Ritzen, de baas van tuincentrum Tan kon het zo treffend verwoorden: "Mevrouw, dat is zo mooi, reken op een huilbui." Dat ging dan welliswaar over een Cornus, maar de zakdoekjes komen hoe dan ook van pas. Joep is helaas recent overleden.

Salvia border

In onze experimentele Salvia border waar vorig voorjaar alleen maar half-winterharde soorten zoals Salvia patens, Salvia guaranitica en Salvia microphylla zijn uitgeplant hebben bijna alle soorten het overleefd. Het was een milde winter, dat hielp, maar we hebben toch ook nog wat stevige nachtvorsten gehad. De border was vorig jaar al fantastisch, maar deze border is niet alleen bedoeld om mooi te zijn, we willen er ook van leren door de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is. De door ons geintroduceerde 'half winterharde' Salvia cultivars zijn al jarenlang in de volle grond getest en daar ook op geselecteerd. Maar ook soorten die van heinde en verre lieten komen deden het goed. Een goede eerste winter is het halve werk. Volgende winter zijn ze nog dieper geworteld en maken ze nog meer kans.

water geven

Ondanks de extreme droogte doen veel planten in onze tuin het nog prima. In Zuid Limburg is dit voorjaar nog minder regen gevallen dan in de rest van het land.

De grond in onze tuin heeft een drie meter diepe doorlatende leemlaag. Deze laag is 'opdrachtig', zoals dat zo mooi heet. Dat betekent dat er een drie meter diepe watervoorraad is waar de planten uit kunnen putten. Normaal geven we dan ook nooit water, meestal is dat zelfs niet nodig wanneer we nieuwe soorten uitplanten.

Dit heeft ook te maken met onze onze potgrond. Doordat ze compost bevat in plaats van veenproducten wordt de grond verbeterd. Potkluiten die voornamelijk uit veen bestaan kun je jaren later nog terugvinden. Ze gedragen zich als een natte of droge spons waar wortels alleen maar last van hebben. De potgrond uit onze potkluiten wordt door het bodemleven verspreidt waardoor de wortels zich sneller met de bodem kunnen verbinden. We maken dan ook zelden of nooit mee dat onze planten niet 'aanslaan'.

Afgelopen week heb ik toch een keer water gegeven, het was nog niet echt nodig maar omdat veel planten nu een groeispurt doormaken en er ook op de lange termijn geen regen van betekenis wordt verwacht was dit precies het juiste moment. Wanneer ik dat doe geef ik drie uur lang water zodat de bodemvoorraad diep wordt aangevuld. Veel klanten vertellen ons dat ze heel goed voor de planten hebben gezorgd en ze dagelijks water hebben gegeven. Dat zijn bijna altijd de klanten met problemen. Logisch, hoewel goed bedoeld. Door dagelijks een beetje water te geven maak je planten juist droogtegevoeliger. Het water bijft dan aan de oppervlakte waar ook de planten dan gaan wortelen. Dagelijks een beetje water geven is een marteling voor planten. Geef, als het echt moet, liever een keer veel water dan dagelijks. Door dagelijks water te geven bevorder je niet alleen oppervlakkige worteling.

Wanneer je tuiniert op leem of klei loop je met regelmatig water geven bovendien veel kans op verslemping. Dat betekent dat je grond 'dicht slaat'. Er ontstaat een dichte laag die de ondergrond afsluit. Je grond heeft niet alleen water, maar ook lucht nodig. Na het beregenen schofflelen we de grond daarom ook. Dat luchtige laagje werkt als een soort van mulch en voorkomt verdamping waardoor het vocht wordt vastgehouden. Daarnaast stimuleer je het bodemleven waardoor weer voedingstoffen vrij komen. Onthoud: Schoffelen is ook mesten, maar je wil dit natuurlijk ook niet elke dag doen. Een keer water, een keer schoffelen.

Dit verhaal is sterk afhankelijk van de grondsoort waar je op tuiniert. ik kan me goed voorstellen dat je op zandgrond wat vaker wil beregenen.

de groeimotor

Wij zien het zo: Zodra de nacht temperatuur rond de tien graden blijft groeit alles florissant. Koude nachten zorgen ervoor dat het groei motortje steeds afslaat en met moeite weer op gang komt. Zodra het ook 's nachts rond de tien graden blijft kan het motortje doordraaien. Dat is wanneer je tuin zich gaat opmaken voor een hoogtepunt.

Onze prairieborder is ook daarom nu fris en ontluikend en hier en daar al best een beetje feestelijk.

Boeiend hoe verschillend planten reageren op de weersomstandigheden. Vorig jaar was het erg regenachtig. Onze Cistus hebber daar onder geleden. Bijna twintig jaar oude Cistus hadden het moelijk vanwege de vele regen en zijn door felle stormen omgewaaid en deels ontworteld Gelukkig zijn er ook mediterrane soorten, zoals Ferula, die het juist uistekend doen. Ze groeien in de winter en tijdens het koude voorjaar gestaag door, ze exploderen nu.

Al met al geniet ik nu erg van het frisse groen dat nu in een stroomversnelling komt terwijl de Euphorbia de boel spectaculair opvrolijken. Geel en groen zijn de kleuren van het voorjaar. Vanaf nu wordt het bonter.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.

verder op de kwekerij

Ik heb me even verscholen gehouden terwijl we als het ware werden geplunderd dit voorjaar. Als je wordt geschoren moet je stil zitten. Sorry daarvoor. Nog net niet onder maar wel veel aan mijn bureau zag ik hoe planten in een onophoudelijke stroom van onze kwekerij werden afgevoerd. Het was niet te houden en er raakten dagelijks soorten uitverkocht die ik ook steeds dezelfde dag uit onze web-winkel heb verwijderd.

Behalve achter mijn bureau heb ik ook veel tijd doorgebracht in mijn 'man-cave', mijn stekruimte, waar ik fanatiek onze specialiteiten en de laatste nieuwe aanwinsten heb gestekt en gezaaid. De mannen in de potschuur hebben er de ene na de andere vracht turf-vrije biologische potgrond doorgedraaid met onze nieuwe potmachine. Er is al heel veel opgepot. De komende weken worden ze met en met toegevoegd aan onze web-winkel.

'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

praktisch

Via deze link kun je vanaf vrijdag zien welke soorten er zijn: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

Niet eerder dan aanstaande zaterdag 14 mei vanaf 10:00 uur zijn ze op de kwekerij te koop. De kwekerij is ook zondag 15 mei open van 10:00 tot 17:00 uur.

De meeste groenteplanten en eenjarige kruiden zijn te teer voor verzending. Online bestellingen van groenteplanten voor verzending maken daarom weinig kans. We doen ons best, je mag het proberen, maar reken niet op succes.

Meestal raakt tijdens de groentedagen al het een en ander uitverkocht. De voorraad wordt dagelijks bijgehouden. Zodra iets op is halen we het uit de online-winkel. De groenteplanten blijven twee of drie weken, of zo lang de voorraad strekt vindbaar in onze web-winkel.

Reken dus niet op onze web-winkel voor bestellingen, kom liever zelf je groenteplanten uitzoeken. Kleinfruit, fruitbomen en vaste kruiden en onze vaste planten worden jaarrond verzonden.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2022

De kwekerij is open voor bezoek van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open, zoals altijd van 10:00 tot 17:00 uur.

In 2022 zijn dit verder onze plannen:

donderdag 26 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 6 juni extra open op tweede pinksterdag

zaterdag en zondag 9 en 10 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.

zaterdag en zondag 24 en 25 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuwsbrief


met de groenten van Linda en Roger Bastin