‘Het Geheugen van Brabant’ nu online!

Na maanden van bouwen en testen is de grote stap gezet naar ‘Het Geheugen van Brabant’, de nieuwe website van het BHIC. Het is nu nog prettiger om archiefonderzoek te doen, de geschiedenis van Brabant te ontdekken, zelf verhalen te schrijven en historische foto’s te bekijken, te uploaden of te delen.

Verder lezen

Digitale dienstverlening in de praktijk: Chatten met twee archieven tegelijk

BHIC en Regionaal Archief Tilburg werken nu samen om via de chat alle vragen uit beide werkgebieden op één punt te beantwoorden. Een unieke service in Nederland.

Verder lezen

Beste verhalen deze maand

Voor je werk met de boot naar Congo

“Op 21 mei 1964, enkele dagen na Pinksteren, nam mijn broer Marinus afscheid van het ouderlijk huis, kort na de uitreiking van het Missiekruis. Wat een emotionele dag!” (Bijdrage: Rini de Groot)

Klachtenregen over zeer gevaarlijke Maasveer

Op 22 september 1872 werd de nieuwe veerpont, het 'Groote Maasveer' te Boxmeer, ingesteld. Maar dan begint ook de klachtenregen…

Sleepbootkapitein Leendert Muller gesneuveld in de strijd

Over een jonge schipper die met zijn sleep midden in het strijdgewoel van Duitse militairen terecht komt en dit niet overleeft.

Het stoomgemaal van de polder Boschveld en May

Een mooi stukje geschiedenis over een gemaal dat tijdens de oorlog zwaar beschadigd raakt.

Boekje open over burgemeester Verhagen

Een treffend voorbeeld van iemand die de noden van zijn dorpsgemeenschap kende en op zoek ging naar nieuwe mogelijkheden om schrijnende situaties te stoppen.

Kenners drinken Haps Bier

“Moge het steeds iedereen gegeven zijn onze prima bieren te drinken en geen wijn, dan heeft onze brouwerij een goed bestaan en zal daarom niet ten gronde gaan…”

Ssst! Luister naar ’t verhaal van ’t archief

Echt wereldschokkend is het niet. Een jongeman wordt geadopteerd door een kinderloze notaris en zijn vrouw. Maar waarom, vraag je je af?

’Een schuur op karrenwielen’

Uit oude pachtbrieven blijkt dat tot in de tijd van keizer Karel een hoeve nog wel eens verhuurd werd zonder bijgebouwen. Soms werd een schuur zelfs verplaatst op een kar. (Bijdrage: Rini de Groot)

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

Dit keer geen zomerbreak, in juli ontvang je het speciale

Themanummer Eerste Wereldoorlog!

Het BHIC wenst je vast een relaxte vakantie toe met mooie terugblikmomenten!

 

 Stuur deze email door naar een vriend

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00