Heilige-Drievuldigheidscollege Leuven
Zorgaanbod - Eerste graad
Geachte ouder(s)
 
Dagelijks is uw dochter of zoon zeven maal vijftig minuten in de weer met nieuwe leerstof en nieuwe vaardigheden. ‘s Avonds moet uw kind deze leerstof memoriseren, instuderen en inoefenen. Vakinhouden en doelstellingen zijn anders dan in het lager onderwijs. Dat geldt ook voor de noodzakelijke studiemethode.
 
We overlopen graag de steun die we daarbij bieden. Uiteraard werd deze informatie ook met de leerlingen besproken.
 
o    Aan de hand van enkele infobladen zal de klassenleraar tips en suggesties geven, studietechnieken aanbieden en laten inoefenen, foutenanalyses uitvoeren en evalueren…
Meer info hierover vindt u in het rode mapje dat uw kind gebruikt tijdens de lessen L&L (Leef- en leersleutels).
 
De vakleraars zullen uw kind leren hoe hun vak ingeoefend kan worden. Dit is terug te vinden op fiches, die ook dienen als bladwijzer in de toetsenmap. In deze map bewaart uw dochter of zoon de toetsen (en huistaken).
 
o    Indien uw kind extra begeleiding nodig heeft bij het verwerven van een goede studiemethode dan kan zij/hij tijdens de middagpauze rekenen op een individuele begeleiding door de inhaalleraar.
 
Er zijn inhaallessen voor de vakken wiskunde, Frans, Nederlands en Engels. Een leerling volgt inhaalles wanneer een achterstand is ontstaan en zij/hij dit niet op eigen houtje kan bijwerken. Tijdens een inhaalles wordt in kleine groep een onderdeel van de leerstof opnieuw uitgelegd en ingeoefend. Inhaallessen zijn echter geen extra lesuren waarop je elke week van het schooljaar een beroep kan doen. Als uw kind een inhaalles volgt, wordt u hiervan steeds op de hoogte gebracht.
 
o    Indien uw zoon of dochter nood heeft aan extra begeleiding ten gevolge van een leer- of ontwikkelingsstoornis of een leerprobleem (dyslexie, AD(H)D, dyscalculie, ASS, faalangst …), kan hij of zij steeds terecht bij een aantal leerkrachten. Onze leerlingenbegeleider, Daniël Dupont, coördineert dit alles en zorgt ook voor eventuele socio-emotionele begeleiding (daniel.dupont@hdc.ksleuven.be).
 
o    Onze school biedt leerlingen van de eerste graad ook de mogelijkheid om zich te laten helpen door leerlingen van de derde graad via het project: “Vijf wordt zeven”. Elke middag kunnen ze er terecht met (kleine) vraagjes over de leerstof of voor een motiverend gesprek.
 
o    Bij het buddyproject worden leerlingen die extra hulp nodig hebben bij het maken van hun huiswerk en het leren van hun lessen naschools begeleid. Hiervoor werken we samen met de stad Leuven en schakelen we studenten van de lerarenopleiding in.
 
o    Nieuw dit schooljaar is dat we ook een aangepaste begeleiding voorzien voor hoogbegaafde leerlingen. Zij die aansluiten bij het project nemen deel aan een begeleid traject gedurende het tweede semester. Op dinsdag 12 november voorzien we in dat verband een speciale infoavond. Wie zich hiervoor wil inschrijven of meer informatie wenst over het project, kan terecht bij Iris Caluwaerts (iris.caluwaerts@hdc.ksleuven.be).
 
 
Al deze vormen van begeleiding worden wekelijks gepland en opgevolgd in de cel leerlingenbegeleiding. Bij dit overleg werken CLB, directie en interne leerlingbegeleiders nauw samen.
 
Studeren moet voor uw kind een automatisme worden. Leren studeren is leren werken en werken is gebaseerd op een aantal vaste gewoonten. Deze moeten ingeoefend en vooral onderhouden worden. Hierbij is uw motiverende rol onmisbaar!
 
Wij hopen dat wij allen samen kunnen bijdragen tot het verwerven van een degelijke studiemethode en een stevige basis leggen voor fijne en vruchtbare studies.
 
 
Vriendelijke groeten
 
Daniël Caron
namens de directie en de cel leerlingenbegeleiding
 
 
 

Gelieve niet te reageren op de afzender van dit bericht.
Voor verdere inlichtingen over deze activiteit, contacteer daniel.caron@hdc.ksleuven.be
Voor wijzigingen in contactadres, contacteer secretariaatsmedewerker nick.caron@hdc.ksleuven.be

HDC, thuis op de Oude Markt