Maandag 18 mei 2020

 

Dag lezers van de Oppepper,
 
Een nieuwe week, een nieuwe serie Oppeppers.
Aan de glazen pui van Filmtheater Hilversum hangt kunst, zie foto links.
Loop eens langs.

Maak er een mooie maandag van,
Henja, Ineke en Helmi
Geen oppepper?
Soms komen deze mails niet bij alle 1700 adressen van onze verzendlijst aan. Wij weten niet hoe dat komt. Soms gaan ze in uw spambox zitten.
U vindt deze oppeppers altijd op de website van Senver, bij Oppeppers, de mails.

 
Cabaret voor de maandag
We hebben wat grappige korte filmpjes voor een koude, winderige maandag.

 
Tips voor je conditie
Kijk eens naar de weersverwachtingen van de komende week, raadt Helmi aan. Het wordt heerlijk weer, dus volop gelegenheid om een ommetje te maken.
 
Aan je conditie werken in het bos
Ga nu eens niet naar de winkels, maar stap lekker het bos in. Goed voor het lijf en voor de geest is het ook een echte oppepper. Je hebt in het bos minder moeite met het volgen van de anderhalve meter regel.

 
Als je al wat getrainder bent is het leuk om wat afwisseling in snelheid te brengen. Bijvoorbeeld 4 minuten wat versnelling en dan aansluitend twee minuutjes in een rustiger tempo (de zgn. herstelfase). Een beetje zweet op de rug is een goed teken van conditieverbetering. Dat wisselen in tempo doe je 4x. En dan heb je bijna 25 minuten op een prima manier aan de conditie gewerkt.
Stoelgymnastiek
Voor de mensen die wat minder makkelijk ter been zijn hebben we weer de stoeloefeningen. Ditmaal met gewichtjes, zie dit filmpje. Of met halve-liter-waterflesjes of  met halve-liter blikjes.
Voor de meditatie heeft Helmi zelf muziek gezocht.  Joep Beving componeert zulke mooie ontspannende muziek en speelt het ook nog eens zelf. Een paar minuten met de ogen dicht geeft zoveel rust, bekijk/beluister dit filmpje. Zelf komt ze dan helemaal tot rust. Er is op internet, o.a. bij YouTube, nog veel meer van hem te vinden. Een aanrader.  

Andere dingen
Op internet kom je Meester Sander tegen. Hij combineert leren met bewegen, speciaal voor de jongste jeugd op de basisschool. Wat een leuke manier om kleine kinderen zowel in beweging te houden als hun basis kennis te vergroten.
En kijk ook nog eens naar Erik Scherder die uitlegt waarom bewegen voor menselijke brein belangrijk is. Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen en bovenal voor senioren. 
 
Gouwe ouwe
We hebben allemaal onze favoriete herinneringen. De top drie van vandaag brengt Victoria van Schijndel terug naar haar tienertijd. Ze dweepte met Pat Boone, ja wie niet, Frida Boccara en The Platters. Veel plezier en heb je ook plezierig herinneringen aan een speciaal nummer uit je tienertijd, 1 mailtje is voldoende en we gaan op zoek.
Groetjes van Henja
 

 
Lievelingsgedicht
Merian Tiessen schrijft: Liedje is een gedicht van mijn vader ( Louis Tiesen) uit zijn eerste bundel Afstand uit 1948. Als ik op school een gedicht moest voordragen dan was het vaak dit gedicht,  makkelijk en ik was trots!


Liedje
 
In Holland liggen hand in hand
De steden aan de waterkant.
Noem mij maar zo eens voor de vuist
Een stad die niet aan het water huist.

Hoor ik een trieste kort schreeuw,
Het is die van een schorre meeuw.
Zie ik toevallig naar de lucht,
‘k Ontwaar een wilde eendenvlucht.
 
Nico Phillip Hovius zet gedichten op muziek. Hier muziek en gedicht nummer 5.
 
Afsluiten met een haiku
 
Haiku
 
Als men alleen is
en lang naar die bomen kijkt
worden het schepsels.

Uit Afrika in haiku
van Han le Nobel