Bethlehemkerk                                                   
December 2021 nr. 50
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
Als de mensen zwijgen, zullen de stenen roepen
 
Oudjaarsmiddag: viering vanuit Bethelhemkerk
 
Kerst in coronatijd –
voor de tweede keer
 
Coronamaatregelen Bethlehemkerk
 
Wie is de Mol?
 
KerstChallenge: 
verslag
 
Kerstspeurtocht door Hilversum Zuid
 
Oliebollenactie 2021: voorlopige eindstand
 
Wat is Actie
Kerkbalans precies?
 
Advents- und Weihnachtsgrüße
aus Spremberg
 
 
 
Bethlehemkerk
 
Vrijdag oudjaarsdag
31 december 2021
 
Viering Diependaalse en Bethelhemkerk samen
 
Aanvang: 15:30 uur
alleen online
 
ds. GertJan Mantel
 
 
 
-------------------
 
Zondag 2 januari 2022
 
Viering Morgenster, Regenboog en Bethlehemkerk samen
 
Aanvang: 10:00 uur
alleen online
 
 
ds. Heleen Weimar
 
 
 
 
Sterretjes
samen@
bethlehemkerk.nl
 
________________
Samen:
__________________
 
Voorbede aanvragen
U kunt uw verzoek om voorbede in de week daaraan voorafgaand ook per e-mail: voorbedegevraagd
@bethlehemkerk.nl of telefoon aan de wijkpredikant doorgeven.
----------------------------
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
----------------------------
Onze rubriek met vraag en aanbod in deze tijden van crisis!
 
samen@
bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kent u iemand die deze Nieuwsbrief nog niet ontvangt?
 
Kent u een gemeentelid zonder PC of Tablet?
 
Print dan deze nieuwsbrief uit en breng een zonnetje in huis tegen de eenzaamheid.
 
 
AGENDA
 
Vrijdag 31 december
 
Zaterdag 1 januari
 
 
Zondag 2 januari
 
 
Maandag 3 januari
 
Dinsdag 4 januari
Kerstverhaal door Hilversum Zuid 
 
Woensdag 5 januari
 
Donderdag 6 januari
 
Vrijdag 7 januari
 
Zaterdag 8 januari
 
 
Zondag 9 januari
viering Heiligavondmaal.
 
Laatste dag:
 
Vrijdag 31 december
 
Oudjaarsdag
 
Lucas 19: 38-40
 
38 Ze riepen: "Gods zegen op de Koning die door de Heer is gestuurd! Vrede in de hemel! Eer in de hoogste hemel!" 39 Er liepen ook Farizeeërs tussen de mensen in. Een paar van hen zeiden tegen Hem: "Meester, U moet uw leerlingen verbieden dat te roepen!" 40 Maar Hij antwoordde: "Ik zeg jullie dat als zíj zouden zwijgen, de stenen het zouden roepen!"
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
Wijkkrant 1215
Hilversum Zuid
 
 
"Er is een roos ontloken"
 
 
Website van de PgH www.pknhilversum.nl
 
 
BEZOEK ONZE SITE
Als de mensen zwijgen, zullen de stenen roepen
En weer een kerst zonder kerkbezoek, zonder borrelen op het kerkplein bij een vuurtje, en vooral: zonder uitbundige samenzang! Zo werd Kerst wel een hele stille nacht … Maar, zo houdt Lucas 19: 38-40 ons voor: zelfs als het gejuich van mensen stilvalt, dan zullen de stenen roepen.
 
Samen zingen is voor velen van ons een essentieel onderdeel van samen kerk zijn, van samen geloven. Muziek (maken en luisteren) en zang is belangrijk, zo niet het belangrijkste onderdeel van de liturgie.
 
In de afgelopen coronatijd is juist dat zingen onderhevig geweest aan allerlei maatregelen, vanwege de grote hoeveelheden aerosolen die kunnen loskomen bij het samen zingen in een binnenruimte. Omdat niet duidelijk is hoe gevaarlijk dit kan zijn, hebben in de afgelopen 1,5 jaar verschillende scenario’s de revue gepasseerd: soms mochten er maar 1 of 2 voorzangers zingen, dan weer 4, en dit najaar toen er weer wat meer mensen in de kerk mochten komen, mochten we als gemeenteleden weer een paar liederen of coupletten zelf meezingen. Maar dan wel met het nadrukkelijke verzoek om ingetogen te zingen. Lastig, want hoe je kun nu ingetogen een glorialied zingen?
Gelukkig kwam het ook deze kerst in de Bethlehemkerk weer niet tot een zwijgen, ondanks corona. Er was dan wel geen drukbezochte Kerstnacht en Kerstochtend dienst en er was geen uitbundige samenzang, begeleid door schallende trompetten, maar de kerstdiensten waren, wat mij betreft, vol inhoud, warm, bemoedigend.
 
Het koor op Kerstavond heeft een geweldige prestatie neergezet door zo goed te zingen met – naar ik begreep – maar twee keer geoefend te hebben. De voorzangers op Kerstmorgen zongen bij de kerstboom de liederen zo, dat je ze thuis uit volle borst kon meezingen.
 

Ik hoop dat het ons lukt om ook in 2022 de lofzang gaande te houden. Ik heb daar alle vertrouwen in. Maar, mocht die ooit verstommen, laten we dan stil worden en luisteren naar het gejuich van de vogels, de planten, het water en de stenen.

God zij geprezen, hoe dan ook!

Ds. Aster Abrahamsen

 
 
Oudjaarsmiddag: viering vanuit Bethelhemkerk
 
Zoals we inmiddels al een paar jaar doen, hebben we ook dit jaar weer op Oudejaarsdag weer een dienst samen met de Diependaalse kerk. In deze dienst zal ds. Gert Jan Mantel uit Woudenberg voorgaan.
 
De viering zal opgenomen worden vanuit de Bethlehemkerk, deze is uitsluitend online te volgen.
 
De oudjaarsdag viering op vrijdag 31 december 2021 begint om 15:30 en is in beeld en geluid te volgen via een link naar kerkdienstgemist, klik hier voor de liturgie, collecte toelichting en de link naar de viering. 
 
 
Kerst in coronatijd – voor de tweede keer
 
Beste gemeenteleden,
 
zo tussen Kerst en het nieuwe jaar in laat ik weer wat van me horen. Gek om juist deze tijd van het jaar op afstand van elkaar te zijn. Om de diensten thuis mee te vieren, zonder er een aandeel in te hebben, zonder u even te kunnen groeten. Tegelijkertijd: wat is het goed dat er – ondanks alles – twee mooie kerstdiensten konden worden uitgezonden die we apart van elkaar, maar wel in verbondenheid met elkaar hebben kunnen vieren.
 
We hebben als gezin genoten van de muziek, de zang, de preken, en het mooie kerstverhaal (ademloos hebben de kinderen geluisterd…het is niet vaak zo stil in ons huis).
 
Mette, Tirza en Tomas en alle andere kinderen uit onze gemeente hebben een ontzettend leuk pakketje gekregen van de kinderdienstleiding waarmee ze op kerstochtend zelf aan de slag konden gaan. Veel dank daarvoor!
 
We hebben als gezin veel mooie en hartelijke kerstkaarten en berichten gehad, hartelijk dank daarvoor. Daarbij zijn we verrast door de vele activiteiten, diensten, en leuke initiatieven die ondanks corona vanuit de Bethlehemkerk zijn uitgevoerd.
Vorig jaar kregen we in coronatijd via de kinderdienstleiding een cd van Trinity. Daar staat een mooi lied op wat we vaak zingen: ‘ik wens jou’. We willen het graag delen met iedereen die dit berichtje leest, met onze beste wensen voor het nieuwe jaar.
Ds. Aster Abrahamsen
Ook namens Tijmen, Mette, Tirza en Tomas
 
Klik hier voor het hele artikel van ds. Aster Abrahamsen (incl. de liedtekst)
 

Coronamaatregelen Bethlehemkerk

In aansluiting op de persconferentie van zaterdag 18 december heeft de kerkenraad besloten de navolgende maatregelen te moeten nemen. De maatregelen duren tot 14 januari 2022 tenzij er eerder versoepeling van de maatregelen worden aangekondigd. De maatregelen houden in:
  • Kerkdiensten na 19 december worden uitgevoerd met een beperkt aantal medewerkers zonder kerkgangers.
  • Dit zoals in de vorige algehele lockdown.
  • Alleen voorgangers, voorzangers, diaken, ouderling, technici, koster en kerkrentmeester zullen de dienst verzorgen die u als gemeente online via kerkdienst gemist kan meemaken.
 
 
Wie is de mol: Albanië
 
Samen met andere gemeenteleden van de Bethlehemkerk gaan we ook dit seizoen weer op zaterdagavond samen kijken naar het spannende TV programma Wie is de Mol!
 
Samen met andere gemeenteleden? Kan dat? Dat kan online, ieder vanuit de eigen huiskamer. Verbonden via de app. Het is erg leuk om samen op afstand te kijken, en samen in de poule in te zetten op Wie is de Mol 2022!
 
Wil je ook mee doen? Stuur dan een mail naar WIDM@Bethlehemkerk.nl Enige wat je nodig hebt is een smartphone en de app.
 
De eerste aflevering op TV is a.s. zaterdag 1 januari 2022.
 
 
Eerder dit jaar schreef ds. Aster Abrahamsen al over dit fenomeen, klik hier voor die blog.
 

Hilversumse KerstChallenge: verslag
 
Op woensdagmiddag 29 en donderdagmiddag 30 december was er een ‘barre tocht’ door de mediastad. Met behulp van QR-codes speelden de deelnemers de vlucht na van Jozef en Maria met Jezus naar Egypte na. Een vluchtelingenverhaal van zo’n 2.000 jaar geleden 
 
De start was bij de Bethlehemkerk en via de Diependaalse kerk, Christelijke Spiritueel Centrum, Inloophuis Wording, boekwinkel de Bijbel-In, Grote Kerk en Regenboog kerk eindigde de reis in de Morgenster.
 
Het was een uitdagende speurtocht op de fiets. Door het slechte weer viel het aantal deelnemers een beetje tegen, maar degene die de reis aanvaarden waren na afloop enthousiast.
 
 
Kerstspeurtocht door Hilversum Zuid
 
De organisatie van de Kerstspeurtocht door Zuid ontvangt van mensen die langs de route van de Kerstspeurtocht Hilversum Zuid wonen of werken leuke berichten ⭐
Er lopen de hele dag door mensen en gezinnen langs. De één zoekt de letter en gaat snel weer door en de ander bestudeert de kerststallen aandachtig 🤩. Wat geweldig!
Leuk om te horen dat zoveel mensen de kerstspeurtocht🚶‍♀️, 🚲 of 🚙.
 
Hebben jullie de kerstspeurtocht al gelopen?
Bij verschillende locaties of huizen vind je een kerststal met daarbij een letter. Deze letters vormen samen een zin.
 
De kerstspeurtocht start op woensdag 22 december en je kunt wandelen en zoeken tot en met
zondag 9 januari 2022. 
Vind jij alle kerststallen bij de locaties in de wijk?
 
Iedere deelnemer kan op een eigen moment meedoen. Je mag zo vaak gaan wandelen als je wilt. Kijk op het kaartje waar je kunt zoeken. Je kunt je ‘kerstspeurkaart’ inleveren vóór maandag 10 januari 2022 in de brievenbus bij de Zoutkeet. Uit alle inzendingen wordt een 1ste, 2de of 3de prijswinnaar geloot. Klik hier voor de flyer.
 
Welk huis vind jij het mooist versierd?
Daarnaast kunnen alle wijkbewoners in postcodegebied 1215 meedoen om de wijk in kerstsfeer te brengen. Denk aan kerststallen, kerststerren, kerstbomen of engelen, voor het raam of in de tuin. Wandelaars kunnen dan genieten van de mooie kerstversiering. Alle deelnemers aan de kerstspeurtocht kunnen hun stem uitbrengen. Voor de huizen met de meeste stemmen is er eveneens een 1ste, 2de of 3de prijs.
 
 
 
Oliebollenactie 2021: Voorlopige eindstand
 
De oliebollenactie i.s.m. de Bethlehemkerk en Grote Kerk en de Verbinding Hilversum heeft een prachtige opbrengst gerealiseerd. Nog niet alles is verwerkt maar we kunnen nu al zeggen dat het netto bedrag voor de Bijbel-in rond de € 2.500,- heeft opgebracht.
 
De sfeer was ronduit gezellig. Door een grote groep vrijwilligers uit de deelnemende gemeenten is dit prachtige resultaat neergezet. Heel bijzonder en hartverwarmend waren de reacties van de grote groep ontvangers die namens de 3 gemeenten een zak oliebollen kregen aangeboden. Ook mochten we bij een kleine 100 adressen de oliebollen bezorgen. 
In totaal zijn er ongeveer 5000 oliebollen gebakken. Besteld en bezorgd ruim 560 oliebollen met krenten en ca. 150 oliebollen naturel. Besteld en afgehaald: 2100 oliebollen met krenten en ca. 300 oliebollen naturel. De reacties van de passanten uit de buurt waren ook hartverwarmend. Regelmatig werden er spontaan 'bestellingen' geplaatst en direct meegenomen, tegen betaling uiteraard. 
 
Allen hartelijk dank voor jullie inzet, afname en positieve reacties.  Een goede en mooie jaarwisseling gewenst. Eet smakelijk en graag tot volgend jaar. Dit willen we zeker gaan continueren.
 
Namens de 3 gemeenten Bethlehemkerk, Grote Kerk en de Verbinding Hilversum.
 

Advents- und Weihnachtsgrüße von der Auferstehungsgemeinde in Spremberg

In december 2021 ontving de Bethelhemkerk de hartelijke kerstgroeten van onze partnergemeente in Spremberg.
 
Beste vrienden!

Wij zenden jullie in Hilversum, de Bethlehemkerk Gemeente, onze hartelijke groeten.  Opdat wij elkaar niet uit het oog verliezen, is het belangrijk dat wij in een teken van leven van ons laten horen. De Advent- en Kersttijd lenen zich hiertoe, omdat het iets opbeurends en troostends in zich heeft, wat we zeker allemaal kunnen gebruiken op dit moment en niet alleen nu. Als we het goed bekijken, hebben we niet zoveel gelukkige dingen om ons boven onze huidige deprimerende ervaringen uit te tillen. Wij willen echter niet zozeer schrijven over deze moeilijkheden, die zeker vele mensen in verschillende mate treffen, maar eerder vertrouwen wekken. Advent en Kerstmis vertellen ons dat we alle reden hebben om vol vertrouwen te zijn.
 
 
Vanuit de Bethlehemkerk is natuurlijk ook een reactie en kerstgroeten teruggestuurd, lees hier verder ...
 

Wat is Actie Kerkbalans precies?

Kerkbalans is een actie die direct het hart van kerkleden raakt. De inzameling helpt lokale kerken een unieke positie in de maatschappij in te nemen en hun geloof en waarden uit te dragen. Dat maakt Kerkbalans niet alleen een financieel verhaal, maar ook een hartsverhaal.
 
Denk bij een hartsverhaal aan het vele mooie werk dat lokale kerken verzetten: het omzien naar eenzame ouderen, ruimte scheppen voor een ontmoeting met God, het bieden van een ontmoetingsplek in een dorp, wijk of stad en nog vele anderen hartverwarmende verhalen. De kerk brengt een ander perspectief in de samenleving en mede door Kerkbalans kan de kerk dit unieke perspectief blijven uitdragen.
 
 
 
 
De redactie van de nieuwsbrief wenst u
een Voorspoedig en Gezond 2022 toe.
 
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl voor woensdag 20:00