Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief juni 2018 - Ecolonie & Eigentijds Festival
Beste belangstellende,

De groenten-, kruiden- en bloementuinen liggen er weer prachtig bij. De geiten lopen blakend van gezondheid in de weilanden rondom de boerderij. Onze zuivelproducten lachen je toe. Grote hoeveelheden aardbeien worden geplukt en verwerkt tot jam of ijs. De bezetting van receptie, winkel en keuken is helemaal rond. De veelzijdigheid van Ecolonie komt helemaal tot zijn recht en de levendigheid die daar mee gepaard gaat, maakt haar tot die unieke ontmoetingsplaats zoals die bedoeld is. Veel tijdelijke participanten weten de weg naar ons te vinden en werken met ziel en zaligheid ( ja soms ook niet, want tenslotte moet je dat leren) aan bovengenoemde taken, waartoe natuurlijk ook de bakkerij, huishouding en schoonmaak behoren.

Nog ongeveer veertien dagen te gaan en dan starten we met het 24ste Eigentijds Festival met zijn prachtige veelzijdige programma. Ontspanning en verdieping zijn de kwaliteiten die zo kenmerkend zijn voor dit festival. De voorbereidingen zijn volop aan de gang. Over nieuwe activiteiten op dit festival schrijven we hieronder meer.

Verder is er groot nieuws te vertellen over het 25ste Eigentijds Festival van volgend jaar! Vele harten zullen sneller gaan kloppen als ze dit op het eind van deze nieuwsbrief zullen lezen. Hoort zegt het voort…

Voor het Kinderfestival dat gehouden wordt van 12 tot en met 16 augustus hebben we besloten om een extra leeftijdsgroep te maken van 7 t/m 9 jaar. Voor meer informatie kijk je op de website www.eigentijdskinderfestival.nl

In de vorige nieuwsbrief vertelden we over de aanbouw van onze receptie. Nu foto’s van de voortgang. We hopen deze uitbouw vlak voor het festival klaar te hebben.

Ons gevarieerde zomerprogramma met workshops en cursussen op Ecolonie na het komende festival . Maar je kunt natuurlijk ook naar ons toe komen en helemaal niets doen en genieten van de prachtige natuur. Wat ons betreft wordt het weer een gezellige veel belovende zomer waar een ieder dat kan doen wat een vakantie de moeite waard maakt.

Tenslotte nodigen we je uit naar onze vernieuwde site te gaan van de webwinkel Oikos met een bijzondere aanbieding. Overigens deze keer geen boekbespreking.

Graag tot ziens.

Met vriendelijke groet,

Bewoners en participanten
 

24e Eigentijds Festival 2018

30 juni t/m 7 juli -
 
We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het 24ste Eigentijds Festival. Deelnemers die zich al hebben opgegeven en betaald, maken momenteel volop gebruik van de mogelijkheid om zich online in te schrijven voor de workshops van hun voorkeur. Nieuwe activiteiten zijn er natuurlijk ook. Zo hebben we op de Zilverweide een grote Vortex ( zie foto en uitleg onder aan de nieuwsbrief)gelegd waar een prachtig ritueel gehouden zal worden en er zal voor het eerst op Ecolonie een vuurloop worden gehouden. Kijk op de website en ontdek de enorme variatie aan workshops, lezingen, ceremonieën en de behandelmogelijkheden op het healingveld. Twijfelde je nog, dan zal dit aanbod je over de streep trekken. Er is nog plaats. En….. het kan je ook veel voordeel opleveren als je naar dit festival komt. Lees daarvoor op het eind van de nieuwsbrief het grote nieuws over het festival van volgend jaar.

Andere jaren deden wij regelmatig in deze nieuwsbrieven oproepen voor vrijwilligers voor het festival. Met grote vreugde willen we nu laten weten dat er dit jaar meer vrijwilligers zich hebben opgegeven dan wij kunnen plaatsen. We hebben voor hen een reservelijst opgesteld. Zij kunnen op die basis tegen verlaagd tarief als deelnemers hier naar toe komen. Heb je ook nog belangstelling om op die reservelijst te staan, mail dan naar vrijwilligers@eigentijdsfestival.nl
 

Verbouwing receptie

 
 
De contouren van de nieuwe receptie worden steeds zichtbaarder. Op het dak komt later een grasdak. Naast de receptie komt een ZeN tuin.
 

Het zomer activiteiten programma op Ecolonie

Lukt het je niet om het Eigentijds Festival mee te maken maar wil je wel actief je vakantie besteden, dan zijn er mogelijkheden te over tijdens de zomerweken op Ecolonie.
 
 

Programma Eigentijds Zomercollege 2018

Een cursus van het zomercollege bestaat uit ongeveer 5 dagdelen en wordt gedurende een hele week gehouden. De ideale gelegenheid om de wens tot verdieping te combineren met een heerlijk vakantiegevoel. Er is een uitgebreid programma met een enorme diversiteit aan cursussen: van yoga tot harp spelen, van Krijgskunst tot zingen.
 
Een opvallende ‘nieuwkomer’ dit jaar is de cursus van het blad ‘Genoeg’ met het thema ‘Eenvoudig leven met genoeg’. Over hoe je concreet je eigen dagelijkse leven eenvoudiger en duurzamer kunt leven.

Verder zijn er recent nog nieuwe cursussen toegevoegd, o.a. Beeldhouwen met natuurlijke materialen en een theatercursus.

Website Eigentijdse winkel vernieuwd!

De afgelopen maand is onze vernieuwde website gereed gekomen. Deze is nu meer in de stijl van de Ecolonie site en ziet er volgens ons prachtig uit!
 
Om jou er ook van mee te laten genieten, krijg je 10% korting op elke bestelling die je bij ons doet! Gebruik hiervoor bij het afrekenen op de website de code WEBSITE. Deze korting geldt tot 1 augustus.
 
 

 

Groot nieuws over het 25ste Eigentijds Festival 2019

Achter de schermen zijn we al een tijdje bezig geweest om het idee om ons 25 jarig jubileum in 2019 in Vierhouten te houden te onderzoeken. Gesprekken met de Paasheuvel verliepen positief. We konden overeenstemming bereiken over een bijzondere datum en wel van vrijdag 7 juni tot en met maandag 10 juni, waarvan de zondag en maandag de Pinksterdagen zijn. Ideale data omdat op deze wijze deelnemers en medewerkers minder vrije dagen hoeven op te nemen. En het geeft je de mogelijkheid om samen met je partner en kind(eren) te gaan.

Maar er is één maar. Hoewel wij altijd veel verzoeken kregen om het festival weer in Nederland te houden kunnen wij niet inschatten of wij een minimale deelname kunnen garanderen. Die minimale deelname is nodig om er voor te zorgen dat wij geen verlies draaien. Dat zal iedereen begrijpen.

Nu hebben wij met de Paasheuvel afgesproken dat wij voor half oktober mogen laten weten of het festival wel of niet zal doorgaan. Om te onderzoeken of wij het minimale aantal deelnemers zullen halen gaan wij in de maand augustus starten met een voorinschrijving. Op onze website zullen dan de prijzen staan en de mogelijkheid om je voorlopig in te schrijven. Je betaalt tevens een voorschot op de deelname prijs. Mocht uiteindelijk blijken dat het festival niet in Vierhouten doorgaat storten wij vanzelfsprekend dat voorschot terug.

Natuurlijk zal het festival niet zo groot zijn als de oud deelnemers en medewerkers gewend zijn. Om verschillende redenen willen we dat niet doen. Ten eerste is het festivalterrein kleiner geworden en ten tweede bevalt ons de kleinschalige vorm veel beter zoals we die hier ook in Frankrijk gewend zijn. Wij hopen tussen de 500 en 700 volwassen deelnemers en 100 kinderen te mogen ontvangen. De bijzondere sfeer zoals we die altijd in Vierhouten gewend waren - we spraken altijd over een explosie van liefdesenergie - en waarnaar zo velen naar terug verlangen, zal vanzelfsprekend ons uitgangspunt zijn.

Bovenstaande betekent wel dat we het principe hanteren vol = vol. Dat zal dus nu eerder het geval kunnen zijn dan ‘vroeger’.

Personen die de afgelopen 4 jaren op Ecolonie deelnemer zijn geweest aan het EF krijgen voorrang! Kortom boek nog snel voor het festival op Ecolonie als je het EF in Vierhouten niet wilt mislopen.

Want ja, ondanks dit ‘er is maar één maar’, verwachten wij, als we de geluiden in kleine kring aan wie wij het vertelden nu al horen, een zeer positieve respons.

Kortom, als je mee wilt doen wacht dan onze volgende nieuwsbrief in augustus af, waarin de aankondiging komt te staan dat de voorinschrijving is geopend op onze website.
 

 

Voorbeeld van een steencirkel / vortex

Steencirkels zijn er door de eeuwen heen door verschillende culturen gemaakt. De beroemdste zijn natuurlijk Stonehenge en die in Avebury ( Zuid West Engeland) . Twintig jaar geleden toen de weide achter de plas, die wij nu de Zilverweide noemen en die toen nog niet behoorde bij de terreinen van Ecolonie, zagen wij er een krachtige energiespiraal, die als het ware oprees uit de grond. We wisten toen dat die plek op de weide in de toekomst belangrijk zou worden voor de ontwikkeling van Ecolonie. Zo’n krachtige energiespiraal wordt ook wel een vortex genoemd. Vortexen worden wel gedefinieerd als krachtige mystieke energieplekken, waar onzichtbare, magnetisch geladen lijnen – ook wel leylijnen genoemd – van kosmische energie elkaar kruisen. Het is zeer waarschijnlijk dat de oude culturen op basis van zo’n zelfde soort waarneming de plek gingen markeren met stenen.

Nadat wij de Zilverweide in bezit kregen en het Eigentijds Festival op Ecolonie gehouden werd zijn we begonnen deze vortex te markeren. De bekende sjamane Roelien de Lange wijdde de plek in door het leggen van een medicijnwiel. Daarnaast werd er een jaar later bij volle maan in 2016 in aanwezigheid van honderden deelnemers en medewerkers, een groot indrukwekkend ritueel gehouden op deze plek.

Nu gaan we daarin een stap verder door deze bijzondere plek verder te markeren op het komende festival. Op bovenstaande foto kun je zien aan welke vorm er gedacht wordt. In het programma van het EF kun je lezen wat het bijbehorende ritueel zal zijn op de woensdagavond.
 
     
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook