VZW DUIKCLUB SCUBA COLLEGE
0488/41.11.96
www.scubacollege.beinfo@scubacollege.be
http://www.facebook.com/ScubaCollege
 IBAN BE57 0016 8546 5835  (BIC GEBABEBB)
Monday
morning
mail
jaargang 2022
 
nummer 20
 Mmm ... Scuba College Duikclub! - mmm20220530
"Mmm" Scuba College staat voor de "Monday Morning Mail" van onze duikclub, dewelke - hoe kan het ook anders ! -  op maandag verschijnt en jou op de hoogte brengt van recente of toekomstige weetjes of activiteiten. Zo blijf je altijd op de hoogte van het reilen en zeilen van onze duikclub en hoef je echt niets te missen !
 
Het feit dat je deze mmm ontvangt, betekent dat je ingeschreven bent in de 2022 ledenlijst en mailinglijst van Scuba College Duikclub.  Enkel leden 2022 van onze club ontvangen immers de mmm.  Mocht je om een of andere reden bv. in de Nekker je lidmaatschap moeten bewijzen en je hebt (nog) geen officiële lidkaart van ons, dan kan je de ontvangst van de mmm hiervoor eventueel gebruiken.
 
 
In deze mmm :
 
Clubreis naar Egypte : een verslagje
Clubduik Put van Ekeren 18 juni
  
 
 
Clubreis naar Egypte : een verslagje
 
 
Een tijdje geleden deden we een oproep voor de clubreis naar Egypte.   Een 12 tal leden gingen mee.  Hieronder  een verslagje van hoe het er ginder aan toegaat.  Misschien kom je volgende keer ook mee? 
 
Sven vertelt....
 
Aangezien ik geveld ben door de vloek van de farao leek het mij geen slecht idee om een verslag van onze eerste dagen in Egypte neer te schrijven.
Desondanks het vroege uur, stond iedereen op tijd op de luchthaven en kon onze trip van start gaan. Buiten wat strubbelingen met een onvriendelijke Tui Check in hostess (ze was ook nog aan het wakker worden en we hadden haar onderbroken tijdens haar pre shift social media sessie 😊 ), verliep onze reis vrij vlot. Toch enige opschudding wanneer de piloot bij de tussenlanding op Marsa Alam eens goed gestuiterd heeft en direct voor een doorstart heeft gekozen. Buiten dit ongemakje, liep alles vlot en waren we al snel in het Nemo Dive hotel waar we door Sofie met open armen werden ontvangen. Buiten rustig uitpakken, het materiaal naar het duikcenter brengen, wat cocktails drinken en een korte wandeling rond het hotel hebben we niet veel meer gedaan.
Woensdag hebben we op het huisrif doorgebracht. Lekker warm water van 25° en ideaal om alles te testen en erin te komen. Sofie heeft alvast wat zoveel mogelijk vuil als ze kon dragen mee uit de rode zee gevist. Jammer genoeg maakt vuil blijkbaar een deel uit van de Egyptische cultuur… Een duikje in de voormiddag, wat chillen en nog één in de namiddag waren genoeg om te genieten van een rustige avond met al wat delen van filmmateriaal op het scherm van de bar.
De volgende dag was onze eerste dag mee met de boot. De witte schuimkopjes op het water deden reeds vermoeden dat het geen rustig tripje zou worden. Daar waar we eerst op het bovendek lagen, verhuisden steeds meer en meer Scubacollege leden naar het benedendek met een blik op het Egyptische vasteland. Iedereen hielt het gelukkig vol tot we in de beschutting lagen van het Panorma Reef waar onze beide duiken zouden doorgaan. Zeer prachtige duiklocatie met heel veel leven. Een rif tegen een wand met een diepte ernaast waarvan we het einde niet zagen… Na een lekkere lunch op de boot (niet te geloven wat die crew daar weet klaar te spelen in zo een mini keuken) was de 2de duik aan de andere kant van het rif. Door de deining werden we met de boot al varend gedropt om zo onze route terug te maken naar het rustigere deel waar de boot lag te wachten. Tijdens deze duik zie ik een mega schelp en doe teken aan Sofie die naast mij zat om het te filmen. Geen van beide hadden we door dat er 1m boven die schelp een monster van een murene uit haar hol kwam kijken wat we daar aan het doen waren. Geen idee hoe groot dat ding was, maar de kop was alleszins zeer groot en dus de rest ook 😊 Als avondactiviteit hebben we een bezoek aan Safaga gebracht met onze gids Achmed, kleinschalig maar ook zeer lokaal. Zeer tof om te doen.
 
Vrijdag was weer een boottrip, gelukkig was de zee ons veel gunstiger gezind en kon iedereen chillen op het zonnedek. Vandaag stond het wrak de Salem Express op het programma, maar als eerste duik hebben we een rif gedaan dat er niet ver af lag: Sahab Claude. Wederom een prachtige locatie waar menig Nemo'tje de hooligan kwam uithangen als we iets de dicht bij hun anemoon kwamen. Het blijven toch geweldige visjes. Op het einde van de duik moesten we nog een stukje stroming overwinnen, maar het viel nog best mee. Na de lunch was het dan tijd om ons voor te bereiden op de Salem Express. Een 15L tank erop en hop het water weer in. Reeds bij het afdalen was het duidelijk dat dit geen klein bootje was. De Salem ligt op zijn zijkant en wanneer we over de voorkant naar beneden doken en onze weg naar de achterkant maakt, werd zijn grootsheid pas echt duidelijk. Het feit dat je in het water moet liggen draaien om hem volledig in zijn breedte te kunnen zien, zegt genoeg. Het wrak ligt er ondertussen 30j en er is al heel wat begroeiing op aanwezig. Al de rommel en onderdelen van het schip die je ernaast ziet liggen, maakt het alleen maar meer indrukwekkend. Na deze fantastische ervaring gingen we terug naar de haven en door de lange trip, hebben de meeste al een dutje gedaan. Naar goede traditie is er vrijdag avond BBQ en party in het Nemo hotel, dus daar hebben we uiteraard bij aangeschoven. Heel wat Scuba College leden stonden op de dansvloer…en lagen later mee in het zwembad toen het gefeest zich naar het zwembad verplaatste.
Zaterdag hadden we als rustdag voorzien, daar lagen de activiteiten wat uit elkaar. Sommige zijn mee met de boot gegaan, anderen zijn op het huisrif gaan duiken of met de paarden gaan rijden en wat snorkelen…enfin een dagje zoals het voor iedereen het beste uitkwam. Tegen 18u heeft Vera een fantastische Fitdance sessie gegeven….kwestie van het laatste beetje energie er nog uit te duwen.
Er komt alleszins een heel uitgebreide film tijdens de filmavond…het zal nog moeilijk worden om het te beperken in tijd met zoveel beeldmateriaal en impressies.
 
Clubduik Put van Ekeren 18 juni
 
De put van Ekeren is een ideale duikplek voor de beginnende duikers. In de put zelf, is er ook een put, die tot 18 meter gaat.  In de kleiwanden van die put kan je fossiele schelpen zien. Buiten de put bedraagt de diepte ongeveer 8m. Het water is er over het algemeen helder, en er is veel plantengroei. Er zit aardig wat leven in de put, en overal in de put staan standbeelden afgezonken.  Een absolute aanrader voor je eerste duiken. Ook meer ervaren duikers kunnen er genieten van de fauna en flora die er meer aanwezig is dan in de Nekker.
 
Om te mogen duiken in de put, heb je een vergunning nodig.  Deze kan je aanvragen bij ons, en kost   10€ voor 1 jaar, of 25€ voor 3 jaar. Als je ons snel laat weten dat je nog een vergunning nodig hebt, lukt het normaal gezien wel om die tegen zondag te hebben. Graag op voorhand inschrijven via duikclub@scubacollege.be.
We spreken af om 10.00u aan de parking, en doen om 13.00 een tweede duik. De camionette zal aanwezig zijn en je kan dus materiaal huren.
 
 
Adres : Ekersedijk, 2030 Antwerpen
Datum : 18 juni
Uur : op de parking om 10.00, tweede duik rond 13.00
Kostprijs : Gratis als je een vergunning hebt (aan te vragen via duikclub@scubacollege.be)
Minimum brevet : de Put van Ekeren is geschikt voor alle niveaus
 
Vintechniekentraining-outdoor verplaatst naar 25 juni.
 
 
Veel mensen kennen hem al: de frog kick, maar wat ons betreft kunnen het er niet genoeg zijn.
Door al het water naar achteren te verplaatsen maak je minder stof… en dat willen we natuurlijk allemaal wel. Maar wist je dat er meer vintechnieken zijn om van A naar B te gaan? En dat het ook heel goed mogelijk is om perfect op je plaats te roteren, of zelfs achteruit te zwemmen? Bedenk eens hoe handig dat kan zijn als je met je gezicht naar het rif ligt om een foto te maken en vervolgens je weg te vervolgen, zonder je af te hoeven duwen op een kwetsbaar koraalrif…Deze kursus hebben we al eens laten doorgaan in het maanhoevenbad nu nemen we hem next-level : we gaan de technieken aanleren en toepassen in ons huisrif :  De Nekker.
 
Wil je dat ook kunnen? We lassen een vintechniekenkursus in op zaterdag 25 juni, deelname is gratis,maar wel graag inschrijven via duikclub@scubacollege.be
 
Waar : De Nekker - duikersparking
Wanneer: 25 juni, 9 uur
Ingang: GRATIS!(voor leden van scubacollege natuurlijk)
 
 
Steengroeveweekend 27 en 28 augustus
 
Waren er gremlins bij betrokken, of waren het andere technische problemen, maar een deel van de informatie over het steengroeveweekend is blijkbaar niet mee gekomen in de mmm van deze ochtend.  Dus bij deze een extra mmm met de volledige info over het weekend.
 
Voor wie dit nog niet gedaan heeft, markeer het weekend van 27 en 28 Augustus 2022 alvast in het vet in jullie agenda, want dan gaan we traditiegetrouw weer op duikweekend !
 
Het duikweekend eind Augustus is al vele jaren een vaste waarde waar we steeds vol enthousiasme naar uitkijken, en dit jaar brengen we een bezoekje aan enkele van de prachtige steengroeven die België rijk is. Alle info over dit tripje, de duikstekken en de planning lees je hieronder. Dus relax, en lees rustig verder …
 
Deze aankondig komt wel wat vroeg, zien we je misschien al denken … ? Wel, de organisatie van de steengroeven is sinds corona wat gewijzigd waardoor alles ruim op voorhand moet geboekt en betaald worden, des te meer we met een vrij grote groep aanwezig zullen zijn.
 
Vandaar nu al deze oproep: Wil jij graag mee voor een gans weekend of voor één duik, zo snel mogelijk inschrijven is dan de boodschap via duikclub@scubacollege.be !
 
Indien je om een of andere reden belet bent om het hele weekend te komen, maar toch graag afkomt voor één (of zelfs een halve) dag, gelieve dan heel duidelijk bij je inschrijving te vermelden welke duiken je zal meedoen.
Voor iedereen die zich inschrijft, vermeld ook duidelijk of je meedoet aan de twee etentjes ‘s avonds, zodat we ook daar op tijd alles kunnen vastleggen.
 
In het kort ziet het programma er als volgt uit:
 
Zaterdag 27/08
 
9:45 : Afspraak voor Duik 1 in Carrière de Rochefontaine
14:00 : Duik 2 in Lac de l’Eau d’Heure
19:00: Etentje in Le Rôtiss’Heure
 
Zondag 28/08
 
10:00: Duik 3 in Vodecée
13:00-16:00: Duik 4 in Vodelée
18:00: Etentje in Steackhouse Gerpinnes
 
Logies (zelf te boeken)
De logies moet ieder voor zich boeken (dat kan gemakkelijk via booking.com). Iedereen is natuurlijk vrij om zijn / haar verblijf te kiezen (hotel, camping, B&B ...), maar om toch zoveel mogelijk leden samen te krijgen, opteren we net als vorige keer voor het volgende hotel, dat het meest geschikt is voor een grote groep, en bovendien erg centraal ligt voor onze duikexcursies in de buurt.
 
Golden Lakes Hotel van de meren van l’Eau d’Heure is een 4 sterren hotel gelegen in een uniek stukje natuur van België met uitzicht op Lac de l'eau d'heure.
 
Golden Lakes Hotel, Route de la Plate Taille 51, 6440 Froidchapelle
 
Eten (deelname vermelden bij inschrijving)
 
Zaterdagavond
Ook dit jaar is er mogelijkheid om, voor wie wil, samen een hapje te eten. 
Er wordt gereserveerd op 27/08 om 19h00 bij Restaurant/Brasserie Le Rôtiss’Heure.
 
Zondagavond
Wie het weekend mee nog wil afsluiten met een etentje, is er ook op zondagavond de mogelijkheid om samen aan tafel te gaan.  https://steackhouse.be/restaurant-gerpinnes/
 
 
Details Duikplanning:
Als eerste duikstek doen we La Rochefontaine aan, een karakteristieke voormalige rode marmergroeve waarvan de kraan nog steeds hoog boven het water uit torent en het diepste punt op 53 (!) meter ligt. Heel anders qua uitzicht is dan weer Barrage de l’Eau d’Heure dat gelegen is in het grootste watergebied van België. Een zacht aflopende kant, waar naast een zogenoemde zanderige zone ook zones met stenen en zones met slakken en zoetwaterkreeften te vinden zijn. Deze duikstek staat qua omvang in schril contrast met het iets minder bekende Vodecée (ook “La Croisette” genoemd), een kleine visrijke rode marmergroeve uit begin 20e eeuw met loodrechte wanden en tal van interessante objecten. Eindigen doen met een klepper van formaat in de grijze en rode marmergroeve van Vodelée. Dit wordt door vele duikers als de mooiste duikstek van België beschouwd. Er is maar één manier om hier zelf achter te komen, en dat is natuurlijk door er een duikje te doen!
 
Voor wie nog niet vertrouwd is met het duiken in steengroeven, de temperatuur is er in de zomer doorgaans wat kouder dan in andere Belgische wateren (lees: lekker verfrissend), je kan duiken op de diepte die je zelf graag wil (voor elk niveau is er wat wils!), en in iedere groeve liggen er tientallen interessante objecten in het water (zoals een kraan, een sleepboot, een vliegtuig, een halve Porsche, een helikopter, …). Je zal gegarandeerd verschillende vissoorten tegenkomen zoals karpers, snoeken, barbelen, forellen … en met wat geluk zwem je in La Rochefontaine of Vodelee zelfs een opmerkelijke lepelsteur tegen het lijf!
 
Lees je graag meer over de verschillende duikstekken, neem dan zeker ook een kijkje op duiken-in-belgie.com.
 
Zaterdagochtend 27 Augustus
Carrière De Rochefontaine
Uur :  Ter plaatse om 9u45
Poort opent om 10u00 
(Om 13u00 moeten we het terrein verlaten.)
Kostprijs :  8 euro (ook te betalen bij annulering !!)
Adres : Centre de PlongéeCarrière de Rochefontaine, 1B-5600 Franchimont (Philippeville)
 
Zaterdagnamiddag 27 Augustus
Lac de l’Eau d’heure
Uur :  14u
Kostprijs : 5 euro (ook te betalen bij annulering !!)
Adres rue d'Oupia, n°2 6440 FROIDCHAPELL
 
Zondagvoormiddag 28 Augustus
Vodecee (La Croisette)
Uur :  10u (sluit om 13u30)
Kostprijs : 6 euro (ook te betalen bij annulering !!)
Adres : Rue de Merlemont 26, 5600 Philippeville
 
Zondagnamiddag 28 Augustus
Vodelée
Uur :  nog te bepalen ( zal tss. 13u en 16u zijn)
Kostprijs : 8 euro (ook te betalen bij annulering !!)
Adres : Route de Gimnee, 5681 Vodelée
 
Alle duiken worden op voorhand geboekt en betaald.
Deze duikplaatsen zijn populair en plaatsen zijn beperkt.
Vol = Vol en een geboekte reservering kan helaas niet worden terugbetaald.
Graag bij inschrijving het juiste bedrag overschrijven op de clubrekening.
 
Trainingen op vrijdag.
 
 
 
 
 
De eerste en derde vrijdag van de maand is het training met materiaal.  Dat wil zeggen dat de camionette aanwezig is, en dat jullie het duikmateriaal kunnen gebruiken.  Die vrijdagen zijn dus de ideale gelegenheid om je PADI-vaardigheden nog wat in te oefen in, of eventueel nieuw materiaal dat je hebt uit te testen in het 4 meter diepe zwembad van de Nekker. Het gebruik van het duikmateriaal is gratis (je hoeft dus geen huur te betalen).
 
De andere vrijdagen is de camionette niet aanwezig. We verwachten dat je dan je je eigen bril, vinnen en lood meehebt. Op die vrijdagen trainen wel vooral op conditie en apneu, onder de zeer gesmaakte leiding van Anita, die we, na meer dan een jaar, weer van stal hebben gehaald….
 
We trainen dus van 20.30 tot 22.00Het is een beetje gewoonte geworden om na de training nog van één of meerdere afsluiters te genieten in het cafetaria van de Nekker, en het zou niet de eerste keer zijn moesten we daar ook de laatsten zijn die dan naar huis gaan.
 
Praktisch : we verzamelen om 20.10 ten laatste in de centrale hal van de Nekker (aan de grote trappen). Op die manier kunnen we gezamenlijk naar binnen gaan, en om 20.30u in het water springen (kwestie van van elke minuut gebruik te kunnen maken).  Deelname aan de trainingen is gratis (zowel de inkom als het gebruik van het materiaal tijdens de materiaaltrainingen). We hebben wel graag dat je je inschrijft via duikclub@scubacollege.be. Dat kan je eventueel nog de dag zelf doen.
 
Let op : zwemshorts zijn niet toegelaten in de Nekkerpool!
 
 
Duiken in de Nekker 
 
 
 
Wil je samen met ons duiken in de Nekker, dan  moet je je inschrijven via duikclub@scubacollege.be.  Op die manier weten we met wie we allemaal rekening moeten houden.
 
Meer informatie over het duiken in de Nekker, en zelfs 2 kaartjes die je onderwater kunnen verder helpen, vindt je terug in de bijgevoegde infopedia.  In die infopedia staat nog meer informatie over de duikclub en duikschool, dus zeker eens lezen. De temperaturen beginnen te dalen, maar dan wordt het zicht in de Nekker ook veel beter.
 
Let wel : de camionette komt alleen maar als er inschrijvingen zijn, en als die mensen materiaal van de camionette nodg hebben.  Vermeld dat dus duidelijk bij je inschrijving!
 
 
 
 
Kostprijs : gratis voor clubleden
Minimum brevet : alle niveaus
Datum : elke donderdagavond (19.00 u) en elke zaterdagvoormiddag ( 9.00)
 
 
 
het bestuur.                  
onze sponsors
 
DVHydraulics
 
 
Immo Dyck