Vorige week hebben we je beloofd om je te helpen de zelfredzaamheid van je medewerkers te stimuleren en te bevorderen. Je kan dit op een heel eenvoudige manier doen door de veiligheid te creëren en hen de ruimte te geven vragen te durven stellen aan jou en aan elkaar.
Vind je dat dit nergens op slaat en nogal een eenvoudige opdracht is?
Bedenk dan dat heel wat mensen wanneer ze iets niet weten of niet goed begrijpen het niet altijd aandurven om hulp of uitleg te vragen. Sommigen kunnen het gevoel hebben zich kwetsbaar op te stellen en niet voor vol of bekwaam aanzien te worden. Anderen kunnen schrik hebben om afgewezen te worden. Bij nog anderen kan trots een rol spelen en “trotse mensen verdwalen liever dan de weg te vragen” zoals Winston Churchill ooit heeft gezegd.
Nochtans is het volgens Wallace Stevens een gegevenheid dat “de man die vragen stelt, enkel een punt tracht te bereiken waarop het niet langer nodig is voor hem om vragen te stellen”.
Leonardo Da Vinci had dit al lang begrepen. Je kunt er zijn ‘To Do List’ eens op nalezen. Heel verrassend om via deze weg ook vast te stellen hoe vragen stellen de samenwerking een boost geeft.
Ben je nog niet overtuigd dat het aanmoedigen van vragen stellen een goede methode is om de zelfredzaamheid van medewerkers te stimuleren en zo de samenwerking te verbeteren? Misschien dat een opmerkelijk resultaat van het onderzoek naar de werking van inlichtingendiensten na de 9/11 aanslag in New York je wat op weg kan helpen. De praktijkgerichte lessen die er kunnen uit getrokken worden zijn pas vorige maand gebundeld in het boek ‘Givers and Takers’ van Adam Grant, management professor van de University of Pennsylvania’s Wharton School.
Wil je medewerkers helpen hun schroom om vragen te stellen te overwinnen dan kan je tijdens een teamvergadering eens een ‘wederkerigheidskring’ organiseren. Succes 100% verzekerd en jij en je team plukken er onmiddellijk de vruchten van.
Neem gerust contact op als je hierover wat meer uitleg wilt.