Nieuwsbrief jubileum Juli 2017
Beste ,
 
- Spaarne Coaching bestaat 10 jaar -
 
 
Na 10 jaar Spaarne Coaching is het tijd om terug te kijken hoe de afgelopen jaren zijn verlopen. Wij nemen u graag mee in een vogelvlucht.
 
Het is januari 2005. Tijn Bettink werkt inmiddels 12 jaar bij Raf Electronics, als productmanager in ICT-producten. Een erg dynamische baan. In die maand is er een reorganisatie en besluit Tijn te stoppen bij Raf. Na een periode 'op adem komen' start hij bij Nuon als inkoper openbare verlichting. Hij wil onderzoeken of het vak van productmanager/inkoper niet meer zo leuk was door de omgeving of door het vak zelf. Na 3 maanden is het duidelijk: het is tijd voor een geheel nieuwe uitdaging. Met die vraag liep Tijn wel al langer rond: 'Wat kan ik nog meer?'.
 
Een aantal coachingsessies bij Onno Vendel verder en uiteindelijk met de rust om het antwoord op de vraag los te durven laten, is daar een maand later het antwoord: 'coach/trainer worden'. Tijn weet het zeker. September 2006 start Tijn de coachopleiding bij de Alba Academie. Super gemotiveerd en helemaal in voor zijn carrièreswitch start hij aan de opleiding. Een leerzaam en gaaf jaar. Niet alleen inhoudelijk maar ook in het contact met de medestudenten. En in het bijzonder met Kees de Kruijf die ook in Haarlem blijkt te wonen.
 
Kees komt uit een hele andere richting. Na zijn opleiding in Wageningen is hij terechtgekomen in de vakbladjournalistiek. Eerst als schrijvend vakredacteur, later als eindredacteur en ten slotte als hoofdredacteur. Vanuit deze leidinggevende rol ontdekt hij dat hij het geweldig vindt om uit mensen te halen wat erin zit. Daarnaast wordt hij door Trude Poorter van trainingsbureau Poorter en Partners uitgenodigd om zich op te laten leiden tot trainer. Het is duidelijk dat Kees hier meer van wil; hij besluit de coachopleiding bij de Alba Academie te gaan doen...
 
Aan het eind van de opleiding, we spreken dan 20 mei 2007, schrijft Tijn zich in onder de naam Spaarne Coaching bij de KvK. Zolderkamer ingericht, website klaar, drukwerk klaar, de klanten kunnen komen. Nou, dat gaat anders. Vier maanden later en nog geen klant in Tijn zijn nieuwe kamer. Inmiddels is Kees naast zijn baan aan het meebouwen aan Spaarne Coaching. Tja, wat nu? Er moet toch geld op de plank komen. Op naar het uitzendbureau, melkpakken vullen in de melkfabriek. Oef, dat is een hele dreun. Tijn had het zo anders voor zich gezien. Suzan (zijn vrouw) zegt: ‘Tijn er zit zoveel in je, pak je oude vak weer tijdelijk op’. Tja, aan inkopers is altijd gebrek.
 
Zo gezegd zo gedaan. In 2007 belt Tijn met Buildingcareers, een werving- en selectiebureau. Het blijkt een gouden keuze. Tijn voert daar een jaar lang werving- en selectiewerkzaamheden uit als freelancer, op zoek naar inkopers voor het bedrijfsleven (een dief vang je tenslotte met een dief). Topclub, Buildingcareers! En niet te vergeten: Tijn kon zijn eerste freelance-facturen sturen. Een jaar later komt Enter@work in beeld, of Tijn reïntegratie-trajecten voor een aantal gemeentes wil uitvoeren als senioradviseur. Gaaf, nog dichter bij het coachvak. We spreken inmiddels 2009 en de klanten voor Spaarne Coaching beginnen steeds meer hun weg naar ons te vinden.
 
Ergens in 2008/2009 krijgt Suzan twee kaartjes voor een symposium ‘Coaching bij dierenartsen’ in het Galgenwaard-stadion. Daar ontmoet Tijn een studiegenoot van Suzan, Karin Hoogendijk, lid van de Commissie Jonge Dierenartsen. Karin vraagt of wij een symposium willen organiseren bij de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde, voor jonge dierenartsen. Natuurlijk willen we dat! Tijdens dit symposium stellen we de vraag: ‘Wie is er over 5 jaar nog werkzaam als dierenarts?’, waarop van de 50 deelnemers de helft aangeeft dat NIET meer te zijn. Wij schrikken enorm.
 
Samen met Maarten Moleman en Bram van Schaik van de Commissie Jonge Dierenartsen (CJD), inmiddels Platform Jonge Dierenartsen, werken we gedurende anderhalf jaar intensief aan het Ontwikkeltraject Jonge Dierenartsen (OJD). En in 2010 starten we, in samenwerking met de KNMvD, met de eerste groepen. Kees besluit te stoppen met zijn werk als hoofdredacteur en zich volledig te storten op het coach- en trainingsvak. In 2012 starten we ook met het Ontwikkeltraject Veterinair Leidinggevenden (OVL). Sindsdien start er elk jaar een OJD- en OVL-groep. Het OJD is de connectie geweest tussen Spaarne Coaching en het veterinaire werkveld. Tijd dus om naast Spaarne Coaching ons specifiek te richten op de veterinaire doelgroep. We besluiten ook verder te gaan onder de naam Spaarne Veterinair.
Oktober 2014 promoveert Nicole Mastenbroek op onderzoek waarin ze onder meer het effect van het OJD probeerde vast te stellen. En wat blijkt? Het OJD werkt. Wij zitten regelmatig met Nicole om de tafel om na te denken hoe je studenten kunt voorbereiden op de praktijk. Dat zijn altijd interessante en passievolle gesprekken.
 
Het onderzoek naar het OJD luidt een volgende stap in. In 2015 raken we in gesprek met het VUmc over het begeleiden van kinderartsen in opleiding. In 2016 starten we met een variant van het OJD voor Aios Kindergeneeskunde. En zo zijn we inmiddels ook in de humaan medische sector vertegenwoordigd. Ook nu weer onder een nieuwe naam, DeGezondeArts (DGA). Een belangrijke rol daarin is ook weggelegd voor Rutger Beekhuis van Medicoach. Gedurende een jaar helpt hij ons om meer zicht te krijgen op het humaan medische speelveld. Daarvoor zijn we Rutger heel dankbaar. Gelukkig hebben wij Buildingcareers en Rutger samen kunnen brengen, alwaar Rutger zijn oude vak weer heeft oppakt.
 
Wat in ons tienjarig bestaan ook een grote rol heeft gespeeld, is de Talenten Motivatie Analyse (TMA). Een analyse die een goed beeld geeft van de persoon en de Talenten die deze persoon bezit. De afgelopen 10 jaar hebben we veel gebruikgemaakt van de TMA. Het heeft ons de mogelijkheid gegeven om gedegen persoonlijkheidsonderzoek te doen. In een groot deel van  onze projecten maken we gebruik van de TMA. Het geeft mensen écht inzicht…
 
Tineke Brackel, met haar missie-workshop, Janique Wienk met al haar kennis over assessments, en onze eigen intervisiegroep Netwerk Erkende Loopbaancoaches (NEL Haarlem) zijn voor ons belangrijke netwerkpartners en bronnen van inspiratie.
 
En wie we natuurlijk heel dankbaar zijn: onze klanten. Al die veranderingen, het harde werken, de tranen, de vreugde en het verschil dat wij veelal zien aan het eind van een traject. Het wezenlijk bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van leven en werken, geeft ons elke dag voldoening.
 
Want dat is onze missie: mensen in verbinding krijgen met zichzelf en hun omgeving.
 
Wij zijn in ieder geval bijzonder trots op dit jubileum.
Wij willen dit niet zomaar voorbij laten gaan.
 
Jullie vertrouwen om voor ons te kiezen, daar zijn wij heel dankbaar voor. Daardoor kunnen wij elke dag weer doen waar wij zo blij van worden: mensen, teams en organisaties helpen te groeien.
 
Een jubileum of verjaardag gaat altijd gepaard met een kado. Ons kado gaat over 'het beste uit jezelf halen'. Wij willen jullie drie heel belangrijke vragen aan jezelf kado geven. Vragen die, wanneer je deze écht laat indalen, een nieuw perspectief kunnen bieden. De laatste vraag is een wezenlijke levensvraag. Die weer leidt tot het gedicht 'De Levensweg'.
 
Waarom doe je wat je doet? Deze vraag kunnen we vaak nog wel beantwoorden.
Waartoe doe je wat je doet?  Dit is vaak al veel lastiger te beantwoorden
Wat staat je nu werkelijk te doen? Hierbij raken we snel geïrriteerd. We hebben de neiging weg te lopen voor deze vraag. De vraag wat we werkelijk te doen hebben, is voor veel mensen te confronterend en beangstigend
 
Gedicht: De Levensweg

Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen is 
er één die jij te gaan hebt.
Die éne is voor jou. Die éne slechts.
En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.
De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.
De keuze is, de wijze hoe die weg te gaan.
Met onwil om de kuilen en de stenen, 
met verzet omdat de zon een weg die door ravijnen gaat,
haast niet kan bereiken.
Of met de wil om aan het einde van die weg 
milder te zijn, en wijzer, dan aan het begin.
De weg koos jou, kies jij ook voor hem?  
 
Dag Hammarskjöld (bewerking Hans Stolp) secretaris-generaal van de Verenigde Naties van1953 tot1961 toen hij stierf als gevolg van een vliegtuigongeluk tijdens zijn vredesmissie in Congo. Hammarskjöld kreeg in 1961 postuum de Nobelprijs voor de vrede.
Tijn Bettink
 
Ik wil graag mijn weg delen aan de hand van een gedicht,
 
Mijn weg, een weg vol ontdekkingen. Soms pijnlijk en soms vreugdevol.
Alleen en toch met elkaar. Spelen en ontdekken, alleen en met elkaar.
Mijn weg IS.  Loyaal zijn aan mijn weg is een deel van de weg.
Soms ook even van de weg.... om te herontdekken hoe mijn weg ook al weer was.
 
Op mijn weg kom ik oude bekenden tegen. Af en toe sta ik stil op mijn weg. Voor mijzelf.
De weg is de bestemming. Ik ben onderweg. 

Ik vind het bijzondere aan mijn werk dat ik af en toe en stukje mee mag lopen op jullie weg. Daar word ik heel blij van.
Deel met anderen
Spaarne Coaching
Anna van burenlaan 60 2012 SM Haarlem | Tel. Tijn 06-53123185 of Kees 06-55541852