Voor zondag 16 januari 2022
Goedemorgen Oppepper-lezers,
 
Blij dat we weer wat meer mogen?
Zo niet, dan word je misschien blij van deze Oppepper.
 
Aan de Oppepper van vandaag werken mee: Winfried, Henja, Helmi en Ineke.


 
Tips voor vandaag en deze week


Een overzicht van adresjes waar je maaltijden kunt bestellen of afhalen in Hilversum.
 
Onze stoel-yoga lessen kunnen weer beginnen, op dinsdagmorgen in het Annagebouw. Er zijn een paar plaatsen vrij. Meld je aan via een mailtje naar inschrijving@senver.nl of bel met Ike Heerschop, tel. 035-6857016. (Zie de foto, maar die komt van internet, in onze lessen zit je verder uit elkaar.)
 
Ook de tai-chi lessen beginnen weer, buiten op het sportveld bij de Schuttersweg. Toevallig start de docente komende week met een hele nieuwe serie oefeningen, dus een goed moment om in te stappen.
Onze eigen legpuzzels
En natuurlijk zijn er nog steeds nieuwe legpuzzels om te hebben of te ruilen.
 
 
Bijzondere filmpjes
Leuke filmpjes, we herhalen er af en toe een paar van vorig jaar, en we zetten er andere filmpjes tussen.     
 
Pittige boerenkool met oosterse karbonade, van Henja
We denken altijd dat boerenkool typische Hollandse winterkost is, maar daar vergissen we ons in. Recepten voor boerenkool komen over de hele wereld voor, o.a. in Italië, Ethiopië en op dit moment is het in Amerika zelfs Health food.

Vandaag een recept met een oosters tintje voor 2 personen.
      

 • ½ citroen, schoongeboend
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • Stukje gemberwortel geschild en geraspt of lepeltje djahé
 • Stukje rode peper, fijngehakt, of mespuntje sambal
 • Scheut arachide- of zonnebloemolie
 • 2 eetl. ketjap manis
 • 2 ribkarbonades
 • 500 gr kruimige aardappelen geschild en in stukken
 • 250 gr boerenkool, panklaar
 • 1-2 theelepels sambal
 • 1 bakje gefrituurde uitjes.
Bereiden
 • Rasp 1 theelepel van de citroenschil en pers de vrucht uit.
 • Meng de citroenrasp en -sap met de knoflook, gember of djahé, rode peper of sambal, 2 eetl. olie en de ketjap.
 • Bestrijk de karbonades met dit mengsel en aalt tenminste een kwartiertje intrekken, langer mag ook.
 • Kook de boerenkool en de aardappelen in 15 – 20 minuten gaar.
 • Verhit intussen  een scheut  olie of een klontje margarine en bak hierin de karbonades op middelhoge stand 5 – 7 minuten per kant. Voeg een klein scheutje water toe en maak een lekkere jus.
 • Giet de aardappelen en de boerenkool af en maak met een scheutje olie en de sambal (naar smaak) een stamppot. Bestrooi de stamppot met de uitjes en serveer met  de karbonades.
Tip: neem spitskool i.p.v. boerenkool en vervang de karbonades door varkensfiletlapjes.
 
Senver-poëziemiddagen: heeft u een suggestie?
Al negen jaar bestaan Senvers poëziemiddagen. In januari 2013 startten de maandelijkse middagen over werk en leven van dichters, over poëziestromingen en over onderwerpen waarover gedichten zijn geschreven. Ook in 2022 gaan die middagen door, voor zover dat mogelijk is.
Dat brengt de organisatoren tot een vraag aan u: heeft u een suggestie voor een middag over poëzie, of zou u zelf een presentatie willen geven over een poëzie-onderwerp?
 
De lijst van onderwerpen die aan bod zijn geweest is lang. Dichters die de revue zijn gepasseerd - van Hendrik Marsman, Herman de Coninck en Ida Gerhardt tot Willem Wilmink, Leo Vroman en Judith Herzberg. Andere onderwerpen - van de Vijftigers, Russische poëzie en joodse dichters tot gedichten over natuur, afscheidsgedichten en jeugdsentiment.
Maar er moeten meer onderwerpen zijn waarover gedichten geschreven zijn en worden, en waarover de Senver/poëziegroep middagen kan organiseren voor en met mensen die belangstelling hebben voor gedichten en dichters. Denk eens mee! We horen graag uw suggestie! Neem contact op met Ko van den Bovenkamp, tel. 06-30066815, of via e-mail aan k.vandenbovenkamp@hotmail.com.

 
Puzzelfoto van de week
De foto komt van Winfried. 

Zijn vraag is deze:

Van welk gebouw is dit de ingang?


Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl      
De puzzel van vorige week
Zo’n leuk gebouw en toch zo onbekend in Hilversum. Maar Geery, Martein, Lies, Jannetje, Cok en Boudewijn wisten het wel. Othie wist het uiteraard meteen want het huis rechts van dit gebouw is haar geboortehuis. Coby is nog steeds aan het zoeken maar gaf het zoeken op vanwege het gure weer.

Het gebouw staat op de Jonkerweg 15 niet ver van het A. Roland Holstcollege.Volgens Martijn was het vroeger een P.E.N-gebouw (dat klopt dus), daarachter stonden grote generatoren oid. Wat het tegenwoordig is, weet hij  niet. In zijn jeugdjaren woonde hij in de Alb. Perkstraat en later in de Van der Lindenlaan. Met Pedro de hond, een zwarte spaniël die de familie  met Sinterklaas kreeg, liep hij vele rondjes in de buurt. Zo kwam hij  ook vaak langs het PEN-gebouw. Schuin tegenover was het winterverblijf van circus Strassburger. (En dus niet Sarrasani, Geery.) Daar waren onder meer leeuwen en olifanten. Als jongetje kwam hij daar regelmatig, en vond het heel spannend.
     
En de firma Hooyer grensde wel aan dit terrein maar was gevestigd op de Sterrelaan, Martein. Vroeger stond er achter dit gebouwtje een ketelhuis met een hoge schoorsteen. Het pand wordt nu verhuurd aan een employé van Liander en mogelijk wat kamerhuurders.

Het gebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst, en is in 1899 gebouwd naar een ontwerp van architect Abraham Salm. Deze architect was o.a. ontwerper van het koetshuis Quatre Bras (tegenwoordig bekend als de Kapel) op de 's-Gravenlandseweg en het gebouw 'De Vereeniging' aan de Oude Enghweg nr 19.