'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 22 - juli 2011
 
Beste ,
 
 
Voor je ligt de juli-nieuwsbrief, gemaakt toen het mooi weer was. Met o.a. zes tips hoe je gezond kunt barbecueën (Van Dale gecheckt) en nieuws over chips en sport. In de rubriek 'even voorstellen' wordt een kruid uitgelicht. Veel leesplezier en mocht je op vakantie gaan dan wens ik je een fijne tijd. Iedereen die thuisblijft ook trouwens.
 
 Zaaien en oogsten
 
  
Op de moestuin was ik al vroeg in het voorjaar druk met zaaien. En door het mooie weer is het nu al weken oogstfeest, en dat terwijl het seizoen nog in volle gang is. Capucijners, andijvie, vergeten groenten zoals boksbaard (Morgenster), heerlijke kruiden zoals platte peterselie en Chinese bieslook, Barbarakruid, Arnicabloemen in de salade en nog veel meer. Wil je een keer langskomen? Woensdag 6 juli stel ik mijn moestuin in Haarlem-Noord weer open voor bezoekers. Van 10.00-12.00 uur ben je van harte welkom. Via deze link ontvang je de routebeschrijving.
 
 Geen zin 
 
 
 
Kortgeleden is een dierbare vriendin overleden. Een heftige ervaring met als gevolg dat prioriteiten verschuiven. Even ben je in een andere dimensie, een andere wereld, accenten worden verlegd en wat belangrijk leek is ineens vergeten. Agenda's en afspraken kunnen wachten. Je dagelijkse routine loopt via de automatische piloot en je leeft in een glazen bol. Maar al te vaak wordt er in zo'n periode weinig aandacht besteedt aan voeding. Wat maar al te begrijpelijk is. Waarom zou je eten als je hoofd er niet naar staat en van honger of trek al helemaal geen sprake is.
In een periode van stress en rouw is het verstandig om gezond te eten. Eet dan vooral wat groente en fruit. Zo kun je voorkomen dat een moeilijke periode je, naast geestelijk, ook lichamelijk treft. Uit onderzoek is komen vast te staan dat gezonde voeding de flexibiliteit en de snelheid van het geestelijk herstel ten goede komt. Dit wens ik iedereen toe die met een vorm van verdriet te maken heeft. 
 
Nieuwe Maan 
    
Als je deze nieuwsbrief leest op de datum van aflevering is het nieuwe maan. Dat wil zeggen dat er even geen maan zichtbaar is. Tegelijkertijd is er een zonsverduistering. Zon en maan staan samen in het dierenriemteken Kreeft, dat sterk met familie is verbonden. Het is een gunstige maan(d) om je onder familie en vrienden te begeven.
 
Quizvraag
 
Doe een (beetje flauwe) quiz en kijk of je het er goed vanaf hebt gebracht. De uitkomst volgt direct. Klik hier voor de quiz.
 
Naar het strand
  
Neem je schepje en je emmertje maar mee want we gaan voedsel zoeken. Een paar weken geleden was ik aan de Normandische kust. Daar was het goed toeven aan zee waar je te kust (hoe toepasselijk) en te keur kon kiezen uit schelpjes, wieren en zeeplanten. Ik heb er wat zeekraal geoogst, alikruikjes, zeewier en zeekool. Bij ons langs de Noordzeestranden groeien ook eetbare planten, alleen is het wat meer zoeken. Op grote schaal worden wieren gebruikt in de pillenindustrie voor het hoge gehalte aan kelp en nutriënten. In de Chinese en Japanse keuken wordt zeewier volop gebruikt. Nori, wakame, kaiso en kombu zijn de bekendste en ook hier te koop. Zeewier helpt bij afvallen, bij vermoeidheid, helpt een te hoog cholestorolgehalte verlagen en wordt ingezet bij reinigingskuren. Kook eens wat wakame (reformzaak) mee in de peultjes, rijst, bonen of linzen. Helpt bij de vertering en geeft smaak. Zout toevoegen is overbodig.
 
 
        kort gekookte zeekraal met olijfolie                 zoeken aan de vloedlijn naar eetbare wieren
 
      Beter een leeg glas dan een half ei                      sporen in het zand van de zwaardschede
 
Feiten over sport en afvallen
 
Onderzoek op de Amerikaanse Harvard-Universiteit heeft het bewijs. Door te sporten kan de gewichtstoename beperkt worden tot iets meer dan de helft. Onderzoekers benadrukken dat sporten bijdraagt aan een gezonde levensstijl, maar wijzen er ten overvloede op dat eten een veel belangrijker component is als het gaat om het lichaamsgewicht. Lees het bericht uit de Volkskrant
 
Agenda  
Juli
Woensdag 6 juli open tuindag van 10-12 uur. Graag vooraf aanmelden.
Voor meer informatie of aanmelden klik hier. 
 
Zondagochtend 31 juli Stiltewandeling, zie artikel hieronder.
 
Augustus
Woensdag 3 augustus open tuindag van 10-12 uur.
 
September
Woensdag 7 september open tuindag van 10-12 uur.
 
Oktober
Woensdag 5 oktober open tuindag van 10-12 uur. Graag vooraf aanmelden.
Van 20-23 oktober sta ik op de 50+ beurs in de Extran Sporthal bij de IJsbaan.
I.s.m. Beauty Lounge.
  
Voor meer informatie of aanmelden klik hier.
 
Schaamteloos scharrelen
 
Ben je altijd maar druk , bezig lijstjes weg te werken en zorgen dat je overal op tijd bent? Daarbij het gevoel van ‘moeten’ steeds in je achterhoofd? Het lijkt wel op het liedje van Herman van Veen: maak plaats maak plaats maak plaats, we hebben ongelofelijke haast. Haast is zonde van je tijd, zeggen de mensen van LSLTN (www.LSLTN.nl) en ik geef ze daar groot gelijk in. Tijd om een scharreldag in te lassen!
Een dagje lekker lummelen en rommelen. Verwar dit overigens niet met niets doen. Je bent wel degelijk lekker bezig en ongemerkt heb je al meer gedaan dan je eigenlijk denkt. Vanuit deze relaxte houding krijg je het werk ook gedaan. Je wordt er alleen minder moe van.
Zo af en toe een scharreldag inlassen, daar kikker je echt van op. Prima als tegenhanger van de altijd maar productieve, effectieve en vooral nuttige dagen. Ik spreek uit eigen ervaring. Scharrelen maakt het leven makkelijker. Zeker voor stresskippen. Wist je dat scharrelen ook een prima remedie is tegen het afkicken van je werk in de eerste vakantiedagen?
 
Lekker in groepsverband scharrelen in de duinen? Ga mee op een stiltewandeling. De eerstvolgende staat alweer gepland.
 
Praktische info
Wanneer: zondag 31 juli van 10-11.30 uur. Waar: ingang Duin en Kruidberg, tegenover Duin en Kruidberghoeve.
Duin en Kruidbergerweg 91, 2071 LG te Santpoort. Prijs € 12,50
Aanmelden kan via
info@basicbalance.nl of info@opeenblaadje.nl.
Deze wandeling gaat door bij minimaal 4 deelnemers. Zorg voor goede schoenen en comfortabel zittende kleding.
Als het regent gaat de wandeling niet door want dan is het niet stil genoeg.
 
Slim toch?
 
  
Een geslaagde bbq valt of staat met wat basisingrediënten zoals: lekker weer, goed gezelschap, mooi vuur en mooie producten.
Het voedingscentrum heeft daar wat over op papier gezet: lees de 6 tips hier.
 
Informatie delen
    
Op verzoek kan ik bij je thuis of op kantoor een lezing geven over voeding en de gezondheid, over het Energie Herstelplan, over vitaminetekorten en -gebruik.
Ook geef ik excursies, lezingen en kookworkshops over eetbare onkruiden, eetbare bloemen, zaden, bessen en wilde groenten. Tijdens een wandeling kom je veel eetbaar spul tegen. Leuk om eens wat meer van te weten en eten. Vanaf 4 personen. Lees hier verder.
 
Even voorstellen 
    
Aan het woord is Barbara van der Poll – Vermaat. Zij volgt een driejarige vakopleiding kruidengeneeskunde. Zo nu en dan zal zij een kruid uitlichten in de nieuwsbrief. Ditmaal iets over het Sint Janskruid / Hypericum perforatum. 
 
Foto: Marianne Willems
 
Sint Janskruid wordt verzameld als de zon op het hoogste punt staat rond de zomer zonnewende. De oorsprong van de naam Sint Janskruid ligt in het feit dat de bloem op de naamdag van Johannes de Doper ofwel Sint Jan, 24 juni, in volle bloei staat. 
 
Als je goed kijkt naar het bloeiende Sint Janskruid snap je waar het Latijnse achtervoegsel perforatum vandaan komt. Dit is namelijk afgeleid van het effect dat je ziet als je de blaadjes tegen het licht houdt; het lijkt net of er allemaal kleine gaatjes in het blad zitten, alsof het geperforeerd is. 
 
In de signaturenleer is dit geperforeerde uiterlijk van het blad analoog aan “licht doorlaten”. De depressieve mens, die zichzelf afsluit voor licht kan zich met behulp van het Sint Janskruid weer openen en blij en levenslustig worden.
Sint Janskruid tinctuur werkt dan ook kalmerend en versterkend op het zenuwstelsel en helpt bij allerlei nerveuze aandoeningen. Het helpt bij stress en overspanning, bij je opgejaagd voelen en slapeloosheid, bij chaotisch overprikkeld zijn. Het brengt rust en orde. Het kruid is dan ook zeer geschikt voor overactieve kinderen en kinderen met ADHD en concentratiestoornissen. Ook goed voor kinderen die bedplassen, wrijf hierbij de bovenbenen en de blaasstreek in met de olie.
 
Sint Janskruid olie werkt verzachtend bij brandwonden en zonnebrand. Let wel, nooit VOOR het zonnebaden gebruiken! De neutrale olie kan ook inwendig gebruikt worden; een theelepel op de nuchtere maag, dit werkt vooral kalmerend en zacht stimulerend bij nerveuze spanningen en krampen in maag en darmen. Bij oorpijn kan de olie in het oor gedruppeld worden
 
Elke dag een kopje Sint Janskruid thee zal de levensvreugde terug geven. Liefst driemaal daags een kopje vóór de maaltijd. Zeker drie weken lang.
 
Let op: Niet gebruiken naast reguliere antidepressiva, bloedverdunnende middelen en de anticonceptiepil, terughoudend gebruiken bij zwangerschap.
 
 

Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Weblog en op Twitter

 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065