Nieuwsbrief nr. 84

April 2017
 
Beste ,

Tijdens het schrijven van de nieuwsbrief is het heerlijk weer. Ook al zijn er geluiden dat het af en toe nog naar de 4 graden kan zakken. Dat is nu nog even spannend. Vooral als je kas vol staat met zaailingen. Maar het hoort erbij.
De laatste groenten zijn geoogst, ingevroren (boerenkool) of opgegeten (spinazie). De bedden zijn klaar voor nieuwe avonturen. Een drukke tijd en elke vrije minuut ben ik nu in de tuin te vinden.
 
 
Heb je nog een paar aardappelen die uitlopen? Stop ze in een emmer aarde of een plantvak en in de zomer oogst je je eigen aardappelen. Hetzelfde kun je doen met een stompje gember, daar groeit een mooie plant uit. Als je geluk hebt geeft hij zelfs bloemen.
 
 Prikkelend gezond
 
Ieder voorjaar staat bij mij de 'prikkelende' brandnetel op het menu. Gestoofd, geroerbakt (roergebakken? ...) of gekookt. Je kunt er alle kanten mee op en, eenmaal bereidt, prikt de plant niet meer. Brandnetel bevat heel veel silicium. Dat is een soort vim (Jif) en schuurt de darmen schoon. Het reinigt en wordt dan ook vaak ingezet bij de voorjaarsreiniging of ontslakking. Hier vind je nog wat meer wetenswaardigheden over de brandnetel en verderop in de nieuwsbrief een recept.
 
 
Quiz vraag
 
Wat doet vitamine D voor je en hoe kom je er aan?
 
Agenda
 
Plukken, proeven en proosten
Kom plukken, proeven en proosten. We maken een kruidenwandeling van maximaal een uur, plukken kruiden en maken hiermee een heerlijk diner klaar op open vuur. Dit kan op een Fornetto en op een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. Als het weer het toelaat doen we dit buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. Of onder de sfeervolle overkapping. Prijs op aanvraag. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken.
Vanaf 4 personen. Data op aanvraag en in overleg, klik hier.
 
 

Aanleg en/of onderhoud van een moestuin klein of groot
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier.
 
Zuiverende brandnetelsoep
 
Brandnetel, het ingrediënt dat niet te koop is maar je heerlijk zelf kunt plukken. Zit er ook wat hondsdraf of zevenblad bij? Geen probleem, wordt het alleen maar lekkerder van.

Ingrediënten voor 2 personen:
Twee handen vol brandneteltoppen
Eventueel twee handen vol zevenblad
en wat paardenbloemblad
Stukje lavas (maggiplant)
2 uien in stukjes
2 aardappels in stukjes
 
Bereiding:
Doe aardappels en uien in 500 cc water
Breng aan de kook met verse kruiden als peterselie, tijm en anders een bouillonblokje
Voeg de laatste 5 minuten de diverse bladeren toe
Pureer alles tot een dikke soep
 
Quiz antwoord
 
Uitgebreide informatie over welke functies Vitamine D allemaal beïnvloed staat mooi beschreven op de website van Natuurdiëtisten Nederland. 
Hier vind je deze info.
 
 
 
Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.