'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 36 - Oktober 2012
 
Hallo , 
 
Waar zou jij een antwoord op willen hebben, met welke vragen over je voeding en je gezondheid loop jij rond? 
Ik schrijf deze nieuwsbrief voor jou en nog 459 andere lezers dus mag het best maatwerk zijn. Laat maar weten wat jíj wilt weten! Leuk, zo maken we de nieuwsbrief een beetje samen. Klik hier om te mailen. 
 
 
Pindakaas of hagelslag?

Onlangs kreeg ik de vraag van een 17-jarige student 'hoe je beter naar school fietst' op een broodje pindakaas of een broodje hagelslag en op halvarine of op roomboter.
Ik vond het een leuke vraag. Qua voedingswaarde ziet het er zo uit, reken daar voor roomboter 29 kcal per boterham bij.
Wat voedingswaarde betreft bevat pindakaas gezonde vetten en biologische pindakaas bevat geen suiker. Daarmee is het een gezond alternatief voor hagelslag, waar wel suiker in zit en je eerder moe van kunt worden door een insulinepiek.
Roomboter heeft mijn voorkeur, zeker als gezonde brandstof en wanneer je niet te dik bent. 
 
 
Als je nog meer wilt lezen over pindakaas en of je er dik van wordt dan kun je HIER verder lezen.
Bruinbrood      24 kcal
Pindakaas 99 kcal
Halvarine 18 kcal
  141 kcal
Bruinbrood 24 kcal
Chocoladehagelslag, puur 67 kcal
Halvarine 18 kcal
  109 kcal
 
 
 
 
 
 Foto: internet
 
 
Agenda
  
Vanaf 1 oktober is er élke 1e avond van de maand een Energie Herstelplan avond, zie artikel verderop in de nieuwsbrief. Voor aanmeldingen of vragen kun je mailen. 

Rondwandeling Kruiden herkennen voor in de keuken

Tijdens een wandeling van 1,5 uur leer je 7 kruiden kennen die je in de pan kunt verwerken tot iets lekkers of tot een frisse salade. Met het najaar voor de deur gaan we ook de uitdaging aan dat we wat lekkere paddenstoelen vinden. Ga je mee? Voor meer informatie kun je mailen. 


Supermarktsurvival - wat eten we eigenlijk?
Boodschappen doen we vaak vanuit routine. Dat is maar goed ook want het scheelt veel tijd. Stel je voor dat je elke keer opnieuw alle informatie op pakjes en potjes zou moeten gaan lezen. Maar dat is wel wat we gaan doen tijdens de supermarktsurvival. Als je denkt dat er voor jou niets nieuws onder de zon te ontdekken valt ga dan mee!
Voor aanmelding en meer info kun je mailen. Zodra we een groepje compleet hebben gaan we op stap.

Symposium natuurlijke voeding rondom de zwangerschap - Zaterdag 10 november.
In Antropia Driebergen komt Tanja Visser spreken over natuurlijke voeding rondom de zwangerschap. Haar specialisatie is natuurlijke voeding rond de zwangerschap. Zie verderop in de nieuwsbrief.
 
Energie herstellen
 
 
Elke 1e avond van de maand praten we in besloten kring over het Energie Herstelplan. De invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen dit vraagt in de keuken. Dit doen we in huiskamersfeer in Sint Odiliënberg met voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief eten en thee, koffie en aantekeningen. Voor aanmelden of informatie klik hier.
 
Recept uit het bos
 
Door het uitlaten van de hondjes kwam het dat er een enorme Zwavelzwam in het oog sprong. Bij navraag aan andere hondenuitlaters bleek het bijzonder grote gevaarte al twee weken welig te tieren. We spreken hier over een zwam van 2,5 meter hoogte en een meter breed.
Direct terug naar huis om een camera te halen en een tas met mes. Dit is een lekkere en veilige zwam zodat je die niet kan laten hangen. Er is trouwens genoeg voor het hele dorp, ik denk dat deze zwam makkelijk richting de 200 kilo gaat.
Hij is op meerdere manieren klaar te maken. Zowel vers als gedroogd. Dat heb ik dan ook allebei gedaan. In reepjes gebakken in roomboter, gegeten als kippenvlees en ragout en op de andere manier gedroogd door reepjes op een bakblik te drogen bij 70 graden in de oven. Een heerlijke smaakmaker in bouillon en stoofpotjes, maar ook aan rijst toegevoegd een rijke aanvulling. Durf je het aan, laat het me weten.

 
Solution Focus
 
Natuurlijk volg ik op voorwaarde van de diverse beroepsverenigingen allerlei trainingen en scholingsdagen. Dit in verband met het behoud van mijn licenties en daarmee de vergoedingen door de zorgverzekeraars en voor het verder ontwikkelen van mijn eigen mogelijkheden.
Als deze nieuwsbrief bij jou op de virtuele mat valt ben ik net onderweg naar een studiedag van Stichting Kind en Voeding waarover je in de vorige nieuwsbrief hebt kunt lezen. Daarover misschien later meer.

Afgelopen week was ik bij een training van Takkenwerk. Een fris, helder denkend en inspirerend bedrijf gerund door Frans Bosch.
De overkoepelende boodschap is 'durf gebaande paden te verlaten' en opnieuw te denken en te kijken naar een situatie die zich voordoet en die een oplossing nodig heeft.
 
Een leuke oefening die aangeeft hoeveel wij op de automatische piloot doen, ik kan hem je van harte aanbevelen:
 
Doe je armen over elkaar zoals je gewend bent. Sta er even bij stil als je het gedaan hebt en doe vervolgens hetzelfde maar dan precies omgekeerd. Dus de arm die onder lag komt nu boven te liggen en de hand die overstak enz. Dan zul je merken hoe ongemakkelijk en ongewoon dat voelt.
Zo is het ook met het oplossen van problemen. Daartoe zijn wij geneigd om via de gebruikelijke oplossingsgerichte en angstreducerende manieren aan de slag te gaan.
 
Daar is op zich niets mis mee maar het is weinig creatief en vaak gebaseerd op angst. De manier van je doelen bereiken is de Solution Focus, het succes van denken en doen. Durf de gebaande paden te verlaten. Misschien bij jou al bekend maar voor mij een leuke, leerzame training die ik wellicht nog kan gaan toepassen. Kijk hier voor meer informatie.
 
Internet
 
Via Twitter kun je heel snel een actie kenbaar maken en actueel nieuws delen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je even kijken?
 
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn recepten zijn te downloaden via de site van de Natuurdietisten Nederland. Een informatieve site waar veel te ontdekken valt. 

 
Foto's en copyright

 
Alle foto's zijn van eigen makelij, tenzij anders vermeld. Hiervan gebruik maken zonder aanvraag is strafbaar.
 
 Wees erbij want op is op  ...

Tanja Visser

In november komt Tanja Visser, natuurdiëtist en mede-auteur van het boek Energieherstelplan, op een dagseminair vertellen over het Energieherstelplan en zwangerschap.
Deze informatieve dag is vooral geschikt voor gezondheidsprofessionals zoals diëtisten, verloskundigen, fysiotherapeuten, osteopaten,consultatiebureauartsen en -verpleegkundigen en natuurgeneeskundig therapeuten.
Er wordt vanuit gegaan dat u beschikt over voldoende medische basiskennis en voedingsleer. Bent u geen professional maar wilt u toch het seminar bijwonen? Dan bent u ook welkom, neem dan contact op met de organisatie.
 
Voor informatie zie bijlage of http://www.dieetcare.nl
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
 
Ma t/m vrij 9.00-17.00 uur
   06 - 46022065