Bekijk deze nieuwsbrief online Nieuwsbrief - 21/07/2021
Fijne vakantie!

Inhoud nieuwsbrief
 
Een woord vooraf door Arjan van der Wart, directeur onderwijs
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
 
Welkom op het Minkema College!
Hierbij ontvang je het Minkema Nieuws. Dit is onze nieuwsbrief voor leerlingen en hun ouders waarin wij jullie regelmatig informeren over ons onderwijs, bijzondere activiteiten en praktische zaken. Deze nieuwsbrief ontvang je elke 6 weken. Dit nummer is een speciale zomereditie in verband met de zomervakantie!
 
De afgelopen twee schooljaren waren uitzonderlijk. De coronapandemie heeft veel impact op de samenleving en op ons. Het leek af en toe alsof we in een film meespeelden over het einde van de wereld. Dergelijke films gaan vaak over een groep mensen die de hoop niet opgeeft en over voldoende veerkracht beschikt om verder te gaan. Ik denk dat we de afgelopen jaren hebben laten zien dat we over veerkracht beschikken.
 
Net als jullie hoop ik dat we het komende schooljaar zo normaal mogelijk kunnen starten. Op dit moment weten we nog niet of er vanuit de overheid nieuwe richtlijnen zullen komen. We weten wel dat er medio augustus een persconferentie zal zijn over de start van het nieuwe schooljaar. In de laatste week van de zomervakantie zullen wij jullie informeren.
 
Ik wens jullie een heel mooie zomervakantie!
 
Start nieuwe schooljaar
Op dit moment ziet het ernaar uit dat we het nieuwe schooljaar ‘normaal’ kunnen beginnen. En normaal wil zeggen: alle leerlingen en docenten komen naar school en er kunnen weer (buitenles)activiteiten worden georganiseerd. Daar kijken we natuurlijk enorm naar uit!
 
Uiteraard houden we de richtlijnen in de gaten. Mochten er toch nog beperkingen nodig zijn, dan hoor je dat vóór het begin van het nieuwe schooljaar. Hou daarom de berichtgeving van school in de gaten!
 
Schoolgids 2021-2022
Veel praktische informatie vinden jij en je ouders in de schoolgids. Hierin kunnen jullie uitgebreid lezen over de uitgangspunten van de school, het onderwijs, de schoolregels, contactpersonen etc. De schoolgids is online beschikbaar op de website.
 
 
Website en Magister
Daarnaast verwijzen wij jou en je ouders graag naar de schoolwebsite www.minkema.nl, waar een schat aan informatie te vinden is. Op de homepage kun je via een inlog in Magister komen, waar jullie jouw resultaten kunnen volgen.
Je ouders ontvangen aan het begin van het schooljaar inloggegevens voor Magister. Deze sturen we op naar ‘adres 1’, het adres dat bij ons bekend is als jouw hoofdadres.
 
 
 
Heb je al (een) broer(s) en/of zus(sen) op het Minkema College? Dan kunnen jouw ouders de bekende inloggegevens blijven gebruiken. Ze hebben daarmee nl. ook toegang tot jouw gegevens. Mochten je ouders elk over een eigen inlogcode willen beschikken, dan kunnen zij een tweede code aanvragen bij magister@minkema.nl.
 
 
Bereikbaarheid in de zomer
Van week 29 tot en met week 34 is de school gesloten. Uitsluitend voor noodgevallen is onze vakantietelefoon bereikbaar: 0348-484100. Wij kunnen echter alleen ingaan op daadwerkelijke noodgevallen van persoonlijke aard. Wij vragen dan ook vriendelijk maar dringend dit telefoonnummer uitsluitend in zo’n situatie te gebruiken.
 
Vragen en opmerkingen over bijvoorbeeld roosters en klassenindelingen kunnen tegen het einde van de zomervakantie aan de betrokken coördinator leerlingzaken of afdelingsleider gesteld worden.
 
Vanaf donderdag 26 augustus zijn zij zowel telefonisch als per mail weer bereikbaar en zullen ze dit soort berichten beantwoorden.
 
Voor vragen kunnen jij en je ouders ook kijken bij de FAQ Nieuw Schooljaar. FAQ Nieuw schooljaar.
 
Lestijden
komend schooljaar hebben we op het Minkema College een 70 minutenrooster voor alle leerjaren.
 
Rooster kader/mavo en mavo/havo
1e uur    08.20 - 09.30 uur  
pauze  09.30 - 09.50 uur
2e uur  09.50 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
pauze  12.10 - 12.35 uur
4e uur  12.35 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur
pauze  14.55 - 15.05 uur
6e uur  15.05 - 16.15 uur

 
Rooster basis/kader
1e uur    08.55 - 09.30 uur  
2e uur  09.30 - 10.40 uur
pauze  10.40 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
4e uur  12.10 - 13.20 uur *
pauze  13.20 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur
6e uur  14.55 - 16.05 uur
 
* LET OP: 
Voor leerjaar 3: op de dag dat je de hele dag keuzevakken hebt, begint de pauze na het 4e uur eerder.
 
Organisatie: wie is wie?
Het Minkema College heeft afdelingsleiders die zich hoofdzakelijk richten op de inhoud en organisatie van het onderwijs. Met ingang van schooljaar 2021-2022 hebben we, naast pedagogisch medewerkers, ook leerlingcoördinatoren. Zij houden zich bezig met leerlingzaken. Hieronder ziet u de indeling voor schooljaar 2021-2022.
Opleiding Afdelingsleider Ondersteuning
kader/mavo & basis/kader leerjaar 1 t/m 4  mevr. Joyce Emons   waarnemend afdelingsleider
Dhr. Youssef Ben Salah (pedagogisch medewerker)
 
Dhr. Dennis Nagel (leerlingcoördinator)
mavo & mavo/havo leerjaar 1 t/m 4  mevr. Heleen van Esch
Mevr. Pauline Breukel &
mevr. Marloes Pol
(pedagogisch medewerkers)
 
Mevr. Joyce Emons (leerlingcoördinator)
 
NIEUW: Kuario-app
Met ingang van het nieuwe schooljaar gaat het Minkema College werken met de KUARIO-app. Met deze app betaal je bij de printers, in de kantine en bij de automaten.
 
Betalen zonder contant geld
Met KUARIO kun je dus betalen zonder contant geld. Dit zorgt er niet alleen voor dat transacties sneller kunnen worden uitgevoerd, maar het verhoogt ook de veiligheid en maakt betalingen inzichtelijk.
 
Opwaarderen via jouw account
Jij of je ouders kan/kunnen via KUARIO je saldo opwaarderen en zien wat er met het tegoed, wat alleen op school te gebruiken is, gekocht is. Je maakt een account via de KUARIO-app of kuario.com.
 
In de video zie je hoe je via de PC een account en een wallet kunt aanmaken en het saldo opwaardeert.
 
 
Boeken volgend schooljaar
Wat moet je doen om volgend schooljaar met de goede boeken in de klas te zitten? We hebben even alles helder voor je op een rijtje gezet!

Lees verder
 
LET OP: Bestellingen die vóór 23 juli zijn geplaatst, worden vóór de eerste schooldag op het woonadres geleverd
 
 
 
 
SteinSuccesPlan
We starten het schooljaar met het SteinSuccesPlan (SSP). Hierin beschrijven we doelen voor de leerling, school en ouders. Hiermee blijven we met elkaar in verbinding.
 
In een SteinSuccesPlan komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
 • Wat vond ik van de afgelopen weken op het vmbo?
 • Waar ga ik deze periode hard aan werken?
 • Wat wil ik in periode twee bereiken?
 • Hoe ga ik dit aanpakken?
 • Wat heb ik nodig om mijn doel(en) te bereiken?
 • Wie heb ik nodig om mijn doel(en) te bereiken?
 • Wat zijn mijn sterke en wat zijn mijn minder sterke punten (schoolvakken, gedrag, huiswerk)?
 • Wat ga ik doen om mijn minder sterke punten te verbeteren?
 • Wie of wat kan mij daar bij helpen?
Tijdens de oudergesprekken op 28 (avond) en 30 september (middag en avond) zal de mentor het door hem/haar opgestelde SteinSuccesPlan met jou en je ouder(s) doornemen. Omdat wij veel waarde hechten aan oudercontact, is deelname aan dit oudergesprek op Stein verplicht.
 
Tenminste drie keer in het schooljaar verwacht de mentor jouw met jouw ouder(s) op school. De uitnodiging hiervoor volgt per mail via Magister. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de RIVM-richtlijnen die op dat moment gelden. Het SteinSuccesPlan kun je terugvinden in Magister bij de logboekitems.
 
Chromebooks
Op woensdag 2 september zal The Rent Company de bestelde chromebooks op naam uitreiken aan de nieuwe brugklassers en zij-instromers. Heb je geen chromebook besteld bij The Rent Company, neem dan op 2 september je eigen device mee naar school. Je sluit deze eerste lesdag af met je mentor en in die les zul je je chromebook in gebruik nemen door o.a. een persoonlijk wachtwoord aan te maken.
 
Wendagen
De leerlingen van klas 1 starten na de vakantie op dinsdag 31 augustus weer met een bijeenkomst met hun klas en mentor (14.00-15.30 uur).
 
De eerste week van het nieuwe schooljaar (2 t/m 4 september) staat verder voor de brugklasleerlingen volledig in het teken van elkaar leren kennen. Tijdens deze 'wendagen' maken de leerlingen kennis met hun klas, hun mentor en het Minkema College als geheel. Aan het eind van de week sluiten we om 12.15 uur af met een BBQ.
 
Ouderavonden
Naast de gesprekken tussen mentor en de leerling over o.a. het SteinSuccesPlan in week 39 zijn er ouderinformatieavonden aan het begin van het schooljaar.
 • ouderinfoavond leerjaar 1 - donderdag 2 september, aansluitend info avond dyslexie
 • ouderinfoavond leerjaar 2 en 3 - donderdag 9 september
 • ouderinfoavond leerjaar 4 - dinsdag 14 september
Uiteraard is dit wel afhankelijk van de RIVM-richtlijnen die op dat moment gelden.
 
Kennismaking nieuwe bruggers
 
Op woensdagmiddag 30 juni hebben we jou samen met 149 andere nieuwe brugklasleerlingen welkom geheten op onze school. Je hebt met je nieuwe klas en mentor kennisgemaakt. Een spannend moment voor iedereen! De tijd op de basisschool zit erop en een nieuwe stap wordt gezet: de stap naar de middelbare school.
 
We hopen dat je een bijzonder mooie tijd op onze school tegemoetgaat! Het programma van de middag was gericht op kennismaken met elkaar en de school en natuurlijk kreeg je informatie over wat je allemaal te wachten staat na de vakantie.
 
We hopen dat je een goede start op de het Minkema College zult maken. Je hebt een informatieboekje mee naar huis gekregen met achterin een boodschappenlijstje. Overige informatie is op 1 juli naar jullie ouders gemaild: over boeken bestellen, de ouderbijdrage & voorzieningen, het aanschaffen van een chromebook, Google & privacy, Scheepstra’s rekenmachine.
 
Diploma-uitreiking
Op 12 & 13 juli kregen de geslaagde vmbo-leerlingen van het Minkema College hun welverdiende diploma uitgereikt.
 
De directeur Onderwijs, Arjan van der Wart, en vele medewerkers hadden een speciale boodschap voor de geslaagde leerlingen!
 
 
Examenresultaten
Op onze vmbo-locatie zijn alle leerlingen geslaagd (100% voor zowel basis, kader als mavo). Op onze havo/vwo-locatie is 97% van de leerlingen geslaagd op de havo en 97% op het atheneum en 100% op het gymnasium.
 
AVG-privacymodule in Magister
Wij laten jou en je ouders met beeldmateriaal (foto’s en video’s) graag zien waar we mee bezig zijn. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens feestelijke gebeurtenissen (zoals diploma-uitreiking en het gala), sportactiviteiten, excursies (werkweken in binnen- en buitenland), schoolreizen en in lessen. Ook maken wij elk schooljaar klassenfoto's.

Wij gaan uiteraard zorgvuldig om met deze foto’s en video’s. Vanuit de privacywetgeving zijn wij verplicht om toestemming te vragen aan de ouders voor het gebruik van beeldmateriaal van leerlingen als hij/zij jonger is dan 16 jaar. Leerlingen van 16 jaar en ouder mogen zelf toestemming geven.

Toestemming kenbaar maken in Magister
Nieuwe ouders (die nog geen kind op het Minkema College hebben) krijgen eind augustus de inloggegevens toegestuurd voor Magister. Het verzoek is om zo spoedig mogelijk toestemming kenbaar te maken.
 
Magister biedt een module waarin ouders zelf de toestemming kunnen doorgeven en wijzigen. Zodra er wordt ingelogd in Magister worden ouders verwezen naar deze module.
 
Google
Zoals we je eerder lieten weten, is eerder dit schooljaar door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vastgesteld dat Google niet voldoet aan de privacywetgeving.
 
Inmiddels heeft SIVON (dat is één van de partijen die namens het onderwijs aan tafel zit) laten weten dat er goede afspraken gemaakt zijn met Google. Deze afspraken bestaan uit een uitgebreide set contractuele, organisatorische en technische maatregelen. Daarmee worden de door de AP geconstateerde privacyrisico’s in voldoende mate afgedekt.
 
Zonder te diep in te gaan op de technische details is de crux van de oplossing dat Google zichzelf niet langer beschouwt als verwerkingsverantwoordelijke, maar als verwerker van de gegevens. Dit gewijzigde standpunt maakte de weg vrij om sluitende afspraken te maken.
 
 
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan raden wij u de volgende documenten aan:
 
Vakantie naar rode en oranje landen
 
Op de website www.wijsopreis.nl kun je de geldende maatregelen vinden per land. Ook buitenlandse zaken biedt een reisapp met informatie. Check deze aub voordat je op vakantie gaat. Quarantaine na een vakantie is geen geldige reden voor verzuim. We zullen in dat geval leerplicht moeten inschakelen en zijn niet verplicht deze leerlingen afstandsonderwijs aan te bieden.
 
Ouders die in quarantaine zitten mogen uiteraard ook niet op school of op het schoolplein komen. Vanzelfsprekend gelden deze voorschriften ook voor onze werknemers; we hebben hen hierop gewezen.
 
 
31/08: Eerste schooldag

De volledige nieuwe jaaragenda staat op de website.
 
Nieuwsbrief, juli 2021 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. 

Wij maken u erop attent dat u uw inloggegevens nodig heeft om in Magister de gegevens en resultaten van uw kind(eren) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kunt u niet in Magister. Mocht u de inloggegevens kwijt zijn, vraagt u dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.

Contact adres: Minkemalaan 1, 3446 GL Woerden.
Vragen? Neem contact met ons op.