WECF Nederland   februari 2017
 
 
Een nieuw jaar, een nieuwe naam!
Beste vrienden, bekenden en partners van WECF &  Een Veilig Nest,
 
Ook in 2017 gaan we weer hard aan de slag voor een duurzame leefomgeving voor iedereen.  Met workshops, brochures en lobby- en implementatiewerk op het gebied van water & sanitatie, schone chemicaliën, voedsel en energie, werken we internationaal en ook in Nederland aan duurzame ontwikkeling; voor mannen, vrouwen én kinderen.
 
In deze nieuwsbrief:
  • Een nieuw jaar, een nieuwe naam!
  • Empower Kirgizische vrouwen – Bouw mee aan een duurzaam resource centrum in An Oston
  • Gender Just Climate Solutions Award uitgereikt op Klimaattop in Marokko
  • De biomeiler: Ook in Nederland van poep, plas en houtsnippers naar warmte en compost
  • Dankzij jullie hulp werken de biogastoiletten in Mulagi, Oeganda!
 
 
Women in Europe wordt Women Engage for a Common Future
Een nieuw jaar, een nieuwe naam!
 
Afgelopen maand veranderde WECF officieel haar naam naar Women Engage for a Common Future.  De afkorting WECF blijft onveranderd net als onze onverminderde inzet en onze missie, het werken aan een rechtvaardige, gezonde en duurzame wereld.
 
Hoewel de historische focus van ons netwerk nog steeds ligt op de Europese Regio, inclusief de Kaukasus en Centraal-Azië zijn we ervan overtuigd dat ontwikkelingen wereldwijd met elkaar samenhangen en we ons nog meer moeten inzetten om ongelijkheid te verminderen, te werken aan vrede, integratie en een gezond leefmilieu voor iedereen, wereldwijd.
 
Ook het komende jaar zullen we dit blijven doen samen met onze leden en partners in de EU, Oost-Europa, de Kaukasus, Azië en Afrika en onze internationale partners van de Women's Major Group, de Women and Gender Constituency binnen de klimaatonderhandelingen, en onze partners in het Women 2030 Programma.
  
Onze websites:


WECF op Twitter en Facebook!

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg Een Veilig Nest op Twitter, Instagram en Facebook!
 
 
 
 
WECF op PIF world
WECF is actief op Pifworld,  een online platform waarop mensen kunnen bijdragen aan een betere wereld. Neem snel een kijkje bij onze projecten! Of meld je aan als supporter of donateur. 
 
WECF Agenda

22 februari: Puur Baby Plaza, Negenmaandenbeurs, RAI, Amsterdam
 
17 maart: WECF side event tijdens de Commission on the Status of Women in New York (CSW61) "Empowering Energy - Gender Just Energy Cooperatives" met presentaties van WECF partners uit Georgië
 
15 april: Minisymposium over risico's en percepties rond schadelijke stoffen, ism Ministerie IenM, VWS, VNO-NCW en VNCI. WECF vertegenwoordigt als mede-organisator het maatschappelijk middenveld.
 
 
 

Een Veilig Nest
Een Veilig Nest geeft (aanstaande) ouders tips, voorlichting en advies over het creëren van een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving. 
 
Naast tips over vele gezonde alternatieven voor consumentenproducten die nog vaak schadelijke stoffen bevatten, zoals babyverzorgingsproducten, speelgoed of kinderkleding, pleit WECF in Brussel en Den Haag voor een strengere wetgeving, ondersteund door een wetenschappelijk adviescomité van artsen, toxicologen en chemici.
 
Helaas gaat dat niet zonder jouw hulp!
 
Op dit moment ontbreekt helaas structurele financiering voor Een Veilig Nest. De activiteiten zijn hierdoor beperkt tot informatieverstrekking via de website en free publicity.
 
Wordt daarom Vriend van WECF, dat kan al vanaf 10 euro per jaar.
Of ondersteun specifiek het werk van Een Veilig Nest. Dit kan op veel manieren: door onze pagina te liken op Facebook of door een actie te starten.
 

De Biomeiler
Sanitatie expert Fedde Jorritsma, die jarenlang WECF partners in Centraal-Azië bijstond met zijn expertise, stichtte een aantal jaar geleden LocalWise.

LocalWise helpt ideeën te realiseren voor lokale water-, sanitatie-, en energievoorzieningen: ontwerp, advies, cursussen, project begeleiding en verkoop van doe-het-zelf pakketten.

Fedde Jorritsma heeft in samenwerking met De Econiers een jaar lang geëxperimenteerd en gemeten met een zogeheten biomeiler, waar uit organisch afval- GFT, menselijke mest (humanure) en houtsnippers - energie en compost gewonnen wordt. De resultaten van dit project werden op woensdag 5 oktober 2016 in Groningen gepresenteerd.
 
Meer informatie of zelf een workshop volgen. Ga naar www.localwise.nl
 
 
 
 
 
 
Empower vrouwen in Kirgizië - bouw mee aan duurzaam resource centrum
Een groep actieve Kirgizische vrouwen bouwt een duurzaam en eco-vriendelijk resource centrum om met kleine acties grote veranderingen te bewerkstelligen.
 
An-Oston is een klein dorp, de thuisbasis van ongeveer 300 gezinnen, in een afgelegen gebied in Kirgizië. De inwoners van An-Oston zijn afhankelijk van landbouw en de levensomstandigheden zijn hard, als gevolg van strenge winters en de hoge werkloosheid. Om de trek naar de steden tegen te houden, zijn met name de vrouwen in de dorpen op zoek naar nieuwe activiteiten, waarmee zowel werk gecreeërd kan worden als het leven beter mee gemaakt kan worden. 
 
Gulai en andere vrouwen uit het dorp zetten zich dag in dag uit er voor in de levensomstandigheid van  gezinnen te verbeteren en zijn er van overtuigd dat dit alleen mogelijk is als ook het milieu wordt beschermd.
 
 
Wat is een resource centrum?
Een resource centrum informeert dorpsbewoners over natuurlijke bronnen in hun eigen omgeving, hoe die te beschermen en hoe er op een duurzame manier gebruik van gemaakt kan worden.  In het centrum worden allerlei technologische oplossingen getoond, zoals ecosantoiletten, zonnecollectoren, voedseldrogers op zonne-energie. Met name voor rural women bieden deze oplossingen veel mogelijkheden. Eerder bouwde WECF partner RCDA in Georgië al een soortgelijk centrum.
 
Omdat wij bij WECF geloven in deze vrouwen én hun actie hebben we een crowdfundingpagina aangemaakt om dit project mogelijk te maken.
WECF op de Klimaattop: "Gender Just Climate Solutions Award"
"Als vrouwen met oplossingen komen, slaan ze niemand over", stelde Amina Mohammed, Minister van Milieu van Nigeria en sinds 1 januari deputy Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, in haar speech tijdens de uitreikingsceremonie van de Gender Just Climate Solutions Award.
 
 
 
De Awardceremonie bestond uit twee onderdelen. Op maandagavond 14 novembervond de prijsuitreiking plaats. Op dinsdagochtend 15 november vond de officiële receptie plaats in het bijzijn van de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking en Internationale Handel Lilian Ploumen.

Met de Gender Just Climate Solutions Award, gelanceerd in 2015 door de Women and Gender Constituency en gehost door WECF, wordt aandacht gevraagd voor de fundamentele bijdrage van vrouwen in de strijd tegen de klimaatverandering. Tegelijkertijd toon de Award  de relevantie van de integratie van gendergelijkheid in het klimaatbeleid. Maandag 14 november, tijdens de VN Klimaattop (COP 22) in Marrakech, Marokko, werd de prijs uitgereikt aan 3 vrouwenorganisaties die met hun klimaatoplossingen hebben aangetoond dat een rechtvaardige en duurzame toekomst mogelijk is. Meer informatie over WECF's werk op de klimaattop vind je hier
 
Op de foto: Minister Ploumen met de prijswinnaars van de Gender Just Climate Solutions Award
Biogastoiletten in Oeganda: schoon, duurzaam en hernieuwbaar
Vorige zomer zetten we een crowdfundingactie op voor het bouwen van 12 biogastoiletten op het platteland van Oeganda. We haalden maar liefst 4600 euro op, waardoor we zelfs 5 toiletten meer konden bouwen. Zeventien toiletten zijn gebouwd, die als biogasinstallaties, menselijk afval tot energie kunnen verwerken – schoon, duurzaam en hernieuwbaar!
WECF werkte al met ARUWE (Action for Rural Women’s Empowerment) aan een project in het Mulagi district, waarbij duurzame technologieën gepromoot worden voor het verkrijgen van hernieuwbare energie. Maar toiletten maakten geen deel uit van dit project. Daarom besloten we crowdfunding als middel hiervoor in te zetten. Uiteindelijk haalden we maar liefst genoeg geld op om 17 biogastoiletten te bouwen.
 
 
 

Naar een rechtvaardige, gezonde en duurzame wereld

 

WECF  is een netwerk van ruim 150 vrouwen- en milieuorganisaties in meer dan vijftig landen, met een historische focus op West en Oost- Europa, Kaukasus en Centraal-Azië. WECF leden en partners werken gezamenlijk aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Dat doen we internationaal zowel via praktisch projectwerk op locatie of door middel van bewustwordingscampagnes als Een Veilig Nest in Nederland.

De WECF Nederland nieuwsbrief wordt drie keer per jaar verspreid onder donateurs en geïnteresseerden. Reageren op de inhoud van deze nieuwsbrief? Stuur een reactie naar wecf@wecf.eu
 
 

AAN- en AFMELDINGEN
Via onderstaande regel kunt u zich aan- of afmelden voor de WECF nieuwsbrief. Mocht u zich willen abonneren op de internationale nieuwsbrief dan kan dat via de website www.wecf.eu