BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 3 
April 2015
Vad sker i barns interaktion i olika mediepraktiker? Hur förs kunskap, värderingar och smak vidare? Hur länkas lek till konsumtion? Och vad händer när barnen själva får avgöra vad som är bra, nyttig eller rolig barnkultur: kan man tala om ett barnkulturellt kapital?
 
Missa inte vår föreläsning med barnkulturvetaren Ylva Ågren. Läs mer nedan!
 
Våra två nya manusprojekt är nu sjösatta. Eli Levén och Anna Nygren skriver varsin text som kommer presenteras i samband med vårt 10-årsjubileum 27-28 oktober. Övrig planering för jubiléet pågår för fullt; bland annat har vi bokat en föreläsning med Kairos Future, vilket vi är väldigt glada för!
 
Vi är också glada att det snart är dags för scenkonstbiennal i Malmö där det bland den utvalda scenkonsten också bjuds på föreställningar för barn och unga. Och innan dess lockar Klyftans seminarium 4-5 maj. Läs mer till höger!
 
Skön valborg och första maj till er alla!
 
Kristina Ros
Projektledare

 
 
SJÄLVSTÄNDIGA AGENTER, BLIVANDE KONSUMENTER
 
Föreläsning med Ylva Ågren
12 maj kl 18.30 på Masthuggsteatern
 
Medier utgör en stor och viktig del av barns vardagskultur. I sin doktorsavhandling Barns medierade värld – syskonsamspel, lek och konsumtion har Ylva Ågren följt och studerat 14 barn i olika syskonkonstellationer. Arbetet bygger på sociokulturella och kultursociologiska perspektiv, där individen ses som en aktiv, meningsskapande och samspelande aktör som påverkar och påverkas av sin sociala och kulturella kontext.
 
Avhandlingen läggs fram den 30 april vid Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms Universitet. Barnteaterakademin är glada att få presentera Ylvas intressanta arbete på göteborgsk mark!
 
När: Tisdag 12 maj 18.30-ca 21.00 
Var: Masthuggsteatern, Masthuggsterrassen 3, Göteborg
Hur: Föreläsning, frågestund, diskussion! Det bjuds även på fika. Föranmälan senast 7 maj till info@barnteaterakademin.se
 
Varmt välkomna!
 
...........................................................................................................
 
2 x GROVMANUS // 2014
 
Fimbulvinter – sagan om hur en get, en ekorre och två korpar räddade sin vän ormen och havet
av America Vera-Zavala
På stranden högar med sopor och skrot, i haven stora sjok av plastskräp som driver omkring - och de stora verkar inte bry sig. När Heidrun, Ratatosk, Hugin och Munin en dag hittar en död säl på stranden, blir det starskottet för en resa ända bort till Midgårdsormens värme, vrede och urkraft.
Antal roller: 3-5 (kön utan betydelse)  Målgrupp: Barn 6-8 år
 
Och någon blev inte knivhuggen
av Dimen Abdulla
I en trakt mellan stor och liten, i skogen bortanför, testar tre tonåringar gränser, sig själva och varandra. Vem älskar vem? Vem har kontrollen? När går leken över i allvar?
Någon fyller år, någon slår in ett paket, någon hamnar i kläm. Plötsligt står tiden still och det värsta har hänt - och på en diffus våglängd hörs de vuxnas röster
Antal roller: 3 (2 k, 1 m)   Målgrupp: Högstadiet
 
Beställa den färdiga pjäsen
Efter en offentlig reading på Hagateatern den 5 maj, har de två grovmanusen skickats ut brett till teatrar i hela landet för att intresserad teater ska kunna sluta avtal med dramatikerna om färdigställd pjäs.
Och någon blir inte knivhuggen har nu satts upp på Lule Stassteater, urpremiär 6 mars.
Fimbulvinter finns fortfarande till förfogande. T.o.m. 5 maj 2015 gäller en förhandssubventionering från Barnteaterakademins sida, med en tredjedel av avtalat pjäsarvode. Kontakt sker genom Barnteaterakademin eller Colombine Teaterförlag (info@colombine.se alt. 08-411 70 85).

.................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Masthuggsteatern, Teater Sesam, Teater Uno och Regionteater Väst (Uddevalla).
 
Det går också att få böckerna per post. Maila då info@barnteaterakademin.se för vidare instruktioner!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Tips & notiser!
 
 
 
Klyftan-seminarium 4-5 maj
Var bor ojämlikheten? Dödar den? Hur skildras klyftorna på scen och film? Hur påverkas våra inre konflikter av politiska och samhälleliga?
Dessa frågor och några till ställs under detta tvådagarsseminarium, då också bidrag till Klyftans manustävling kommer presenteras.
Bland de medverkande: Göran Therborn, Peter Molin, Rojda Sekersöz, Baker Karim, Gellert Tamas och Frida Röhl. Samtalsledare Ann Ighe och Hasse Carlsson.
På Folkteatern, Göteborg
Mer om tider och anmälan på:

 
Scenkonstbiennalen 2015
Den 26-31 maj 2015 arrangeras Scenkonstbiennalen i Malmö. 
Med föreställningar från hela landet, workshops, seminarier och internationella gästspel är detta en branschfest och mötesplats för scenkonsten och dess utövare, nationellt och internationellt.
Backa Teater, Skuggteatern och Riksteatern är några av dem som är uttagna med produktioner för barn/unga.
 
 
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se