Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Brabant hofleverancier betaald voetbal

PSV, Willem II en NAC kennen we, maar wie weet nog waar DOSKO of De Valk een bal trapten? Check de historie van álle Brabantse clubs in het betaald voetbal toen en nu. Omdat Brabant een grote kweekvijver is voor profvoetballers, hebben wij ‘Het Brabantse voetbalelftal van de eeuw’ samengesteld. Er moet vast gewisseld worden... lees meer

Rijk geïllustreerde handschriften over Rooi en Meierij nu online

Gewapend met kroontjespen en galnoteninkt trok koster Adriaan Brock door de Meierij. Tijdens deze voettochten beschreef hij de dorpen en tekende hij er zelf illustraties bij. Vier van zijn handschriften staan online! lees meer

Het BHIC komt naar Sint-Michielsgestel!

Hou je van mooie verhalen en wil je weten hoe het vroeger was in Sint-Michielsgestel? Samen met de KBO organiseren we daar een gezellige, historisch getinte middag met René Bastiaanse. Kom ook en neem oude foto’s en films mee! lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Overwerk voor 14 cent per uur
Na 1870 gaat het snel met de industrialisatie van Oss. Dat komt ook door de aanwezigheid van goedkope arbeidskrachten in de regio: kleine boeren die nauwelijks kunnen rondkomen. Maar gelukkig kunnen ze een centje bijverdienen… (bijdrage: Henk Buijks)
Burgemeester te koop!
Los van zijn eigen keuzes en opstelling maar makkelijk is het leven van Johannes Offermans niet te noemen. Zijn tijd als burgemeester in Heesch vormt daarop zeker geen uitzondering. “Burgemeester te koop, tegen elk aannemelijk bod”, kopt Het Volk van 19 december 1932.
Boer zoekt vrouw anno 1963
Boerenbeweging “Ons Erf” herdenkt in 1963 het 15-jarig jubileum. Hun maandblad besteedt veel aandacht aan een Boerenjeugddag die zou bijdragen “aan het verstevigen van de vriendschapsbanden tussen jongens en meisjes van het platteland.” (bijdrage: Gerard de Bie)
Het paard in de bek kijken
“Als vrijwilliger bij het Heempark Frater Simon Deltour in Eindhoven kreeg ik een bot in mijn handen gestopt. Twee jaar later kwam daar een hoefijzer bij.” Rini de Groot over het recyclen van paardenribben, -botten en -kiezen in de Middeleeuwen.
Onze meule moalt nie mèr
“De Witte Molen in Heesch stond tegenover het huisje waar ik geboren ben op de Velft. In 1950 hebben mijn ouders deze molen samen met de maalderij overgenomen.” Henk Geurts over de molen die 't decor vormt van zijn jeugd.
Roversbende in actie!
Afpersing, geweld en uiteindelijk twee doden en één zwaargewonde. In 1761 trekt een roversbende van Heeze naar Someren en Weert en laat zijn sporen na. (bijdrage: Henk Beijers)
Tilburgs vliegtuigavontuur
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vervult de Leendse Harry van Kuijk zijn dienstplicht in Tilburg. Meteen na de oorlog start hij zijn timmerbedrijf. Gezien de beperkte zakelijke kansen in die tijd, besluit hij zich na de bevrijding toe te leggen op vliegtuigbouw. Dit loopt niet goed af... (bijdrage: Frans Kense)
Samen in verzet tegen Cuijkse politie
Overmatig drankgebruik en losse handjes blijken geen gezonde combinatie. De onstuimige jaren van de Cuijkse kleermaker Johannes Peters overstijgen ruim de jaren van zijn puberteit. Tot ver in de twintig heeft hij het regelmatig aan de stok met de vertegenwoordigers van het gezag. (bijdrage: Geurt Franzen)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

Wat vind jij van onze opstelling? Help ons de definitieve opstelling te bepalen! Klik hier lees meer

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen