thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

Salvia discolor met zwarte bloemen een Peruaanse schoonheid

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Agastache 'Summer Glow' een van de vele nieuwe kleuren


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

salvia - prairieplanten - rondje Nederland - rondje Europa - schijnvenkel - destilleren - marktje - schaduwrijk terras

Salvia en prairieplanten dagen

komend weekeinde, zaterdag en zondag 27 en 28 augustus 2016

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren

Het ziet er naar uit dat we het hoogtepunt van onze prairieborder en de meeste van onze Salvia tijdens een prachtig weekeinde met veel vakantiegevoel gaan beleven.

Ook al was het weer nogal bizar wisselvallig en soms zelfs extreem, ook bij ons, toch is de prairieborder nu op z'n hoogtepunt en zijn er net als altijd eind augustus veel bloeiende planten op de kwekerij, niet alleen van Salvia en prairie-soorten. Heel veel soorten die de afgelopen maanden werden opgepot groeien en bloeien nu volop.

De eerste nieuwe partijen zijn klaar.

Salvia

is een van mijn allerbeste vrienden en ook een van de de meest veelzijdige plantengeslachten. Ze komen met meer dan 900 soorten waarvan soms tientallen cultivars en ondersoorten bestaan over de hele wereld voor, in elk klimaat, van Siberie tot Zuid Afrika en midden Amerika, met een grote diversiteit aan geuren en kleuren. In elke kleur en bij elke bladvorm die botanisch beschreven kan worden is wel een Salvia soort te vinden.

Vooral exotische soorten bloeien bij ons vaak lang, maar er zijn ook genoeg goed winterharde soorten die nu nog kunnen bloeien.

De langstbloeiende soorten in ons sortiment zijn vaak net niet winterhard maar wel gemakkelijk te overwinteren. Daar zijn ze op geselecteerd.Of ze wel of niet winterhard zijn is beslist geen mysterie. Ja mag ons daar gerust naar vragen als de beschrijving die je bij elke soort aantreft je nog niet helemaal helder is of volledig heeft overtuigd.

Speciaal voor deze dagen doen we ons best om zo veel mogelijk verschillende Salviasoorten in bloei te hebben.

Prairieplanten

zijn meestal laatbloeiers die van nature ongeveer nu hun hoogtepunt beleven. De prairieborder doet het uitstekend ondanks het vreemde weer.

kwekerij

Ons kweekveld is opnieuw uitgebreid en staat toch weer bijna helemaal vol met uitstekend groeiende nieuwe planten.

Vele tientallen soorten die de afgelopen maanden uitverkocht raakten zijn er nu weer, nieuwe soorten waar we ons soms al jaren op verheugen werden toegevoegd aan ons sortiment en er volgt nog veel meer.

Komend weekeinde, gratis toegang, gratis parkeren en een heel fijn puur marktje, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur.

rondje Nederland

Een week of drie geleden werd ik bijna tegelijk uitgenodigd in de selectie- en proeftuinen van twee plantenvrienden.

De eerste kwam persoonlijk van de lavendel koning en veredelaar die ons af en toe met een bezoekje vereert. Kort daarop ontving ik een berichtje van Diederik, de vinder van Salvia 'Royal Bumble', die allerbeste rode salie die we in 2002 mochten introduceren.

Diederik is een van de grootste Salvia liefhebbers die ik ken. En ik ken er nogal wat, want Salvia heeft vanzelfsprekend veel vrienden.

Al meer dan 25 jaar zaait Diederik zijn kruisingen uit de beste soorten in zijn collectie en plant deze uit in zijn proeftuintjes. Hij let daar ook steeds meer op winterhardheid van soorten die wij tot nu toe vooral als potplanten zagen.

logo kwekerij Bastin

In 2001 kreeg ik Salvia 'Royal Bumble' van hem. Wereldwijd werd 'Royal Bumble' sindsdien gehuldigd en verwelkomd als de allerbeste rode. Al die planten zijn afkomstig van die ene plant die ik van Diederik kreeg. Ik vertelde twee jaar geleden al hoe leuk het was een massale aanplant Salvia 'Royal Bumble' in het nieuwe park vlak achter de Boulevard des Anglais van Nice aan te treffen.

Nu zoeken we nog de meest winterharde Mexicaan en de allerbeste blauwe. We kregen daarvan het beste dat onze Salvia vrienden nu hebben.

Diederik had, hoewel ik helemaal niet van plan was op planten te gaan jagen, al het een en ander precies op dat terrein voor me klaargezet. Ik heb ze bij thuiskomst rijkelijk verwent. Zodra ze weer bloeien gaan we selecteren.

Samen met Diederik bezocht ik nog wat hogerop in het land onze bondgenoten en Salvia vrienden van tuingoed Foltz. Die zitten natuurlijk ook niet stil, hun sortiment is niet alleen op het gebied van Salvia indrukwekkend.

Ze zijn gelijk met ons, zo'n 15 jaar geleden verhuisd naar een oude boerderij om daar de kwekerij voort te zetten en uit te breiden. Hun kwekerij en tuinen zijn geweldig en prachtig. Ook daar was ik van plan niks mee te nemen maar raakte ik per ongeluk toch een beetje hebberig en kreeg ik uiteindelijk ook een paar geweldige nieuwe introducties uit Bob's heiligdom mee.

Onderweg daar naartoe bezochten we de 'De Roos van Hijken'. Luc en Petra hebben hier niet alleen een fantastisch liefdevol onderhouden en zeer interessante tuin maar ook hun pottenbakkers en sieraden ateliers.

Met als excuus dat we nog door moesten naar oost Groningen en omdat we bedwelmd raakten door de planten en verhalen van Luc tijdens de gepassioneerde rondleiding door de tuin besefte ik pas achteraf dat ik eigenlijk te weinig aandacht besteedde aan hun sublieme sierraden en pottenbakkerskunsten.

In het hoge noorden stond dit keer, omdat ik daar nog nooit was geweest, de prairietuin van Jaap de Vries boven aan mijn lijst. Het spijt me heel erg dat ik dat net niet meer heb gehaald.

Mocht je in de buurt komen dan waardeer ik zeer als je voor mij als plaatsvervanger ook deze geweldige tuin bezoekt. De tuin van Jaap is nu op z'n hoogtepunt. Als je in Groningen bent bezoek hem dan. Het is een gigantische prairietuin rondom hun B&B, je kunt er dus ook overnachten.

De lavendelproeftuin die ik bezocht is wat minder toegankelijk. Eigenlijk komt bijna niemand daar binnen. Gelukkig ben ik ook bijna niemand maar wel een betrouwbare lavendelvriend. Wat ik er over kan zeggen is dat ik er niet alleen oude vrienden zag maar ook een paar van onze op dit moment best presterende lavendels zoals Lavandula angustifolia 'Royal Blue' en 'Elizabeth'. Ik zag er de nieuwste zaailingen die nog jaren beproefd moeten worden voordat er een of twee van worden geïntroduceerd.

We spraken af nauwer te gaan samenwerken en hopelijk komen daar uiteindelijk nog veel betere lavendels uit voort. Onze selectiecriteria bleken zeer verschillend maar dat kan juist de meest interessante resultaten opleveren.

rondje Europa

We zijn sinds een paar dagen terug van een korte vakantie. Opnieuw moesten we hier en daar wat plantenvrienden links en rechts laten liggen.

We reisden heen via Duitsland.

Frank Fischer met zijn fantastische peper en Salvia collecties, net iets boven Freiburg hadden we zielsgraag bezocht, we werden verscheurd, maar het was al laat en we moesten net toen we in de buurt waren kilometers maken om de volgende bestemming te bereiken: De Zwitserse meren.

Dat was hoewel prachtig, niet de allerbeste beslissing. Onze jongste heeft er een paar Pokemon gevangen, het was verder, hoewel druilerig, zeer mooi in Lausanne.

De Adriatische kust, niet ver van kwekersgebied Albenga, de 'Costa del Fiora' in Italie beviel ons beter.

Vooral de botanische tuin 'Giardini Botanici Hanbury' die we op voorspraak van Diederik in Ventimiglia vlak bij de Franse grens bezochten was een belevenis.

logo kwekerij Bastinhttp://www.bastin.nl/images/nieuws/logo kwekerij Bastinlogo kwekerij Bastin

Daarna bezochten we de parfum hoofdstad van Europa; Grasse, waar we uit nood in een muffig hotel met nog een heel klein laatste vleugje zeezicht, zelfs vanuit ons raam, overnachtten.

Iets boven Grasse aan de rivier de Var op de grens tussen de Alpes-Maritimes en de Alpes-de-Haute-Provence was onze camping waar we een heel fijn huisje huurden.

Het was afgezien van de de bergen heel erg platteland. De bergdorpjes in de buurt waren middeleeuws, bijna Tibetaans en de straatjes in die dorpen waren niet zelden tunnels of trappen.

plantaardige vrienden

Pas als ik ik ze in hun natuurlijke omgeving heb gezien begrijp ik planten helemaal. Dan snap ik waarom sommige combinaties precies kloppen.

Mijn planten gekte raakte aanvankelijk gefixeerd op Ferulago die ik al lang zoek en die ook in de buurt waar we verbleven zeldzaam voorkomt. Zo zeldzaam zelfs dat ze op de rode lijst staat (afblijven dus) en ik ze tot nu toe ook nog nooit zag, tot ik er per ongeluk tijdens een expeditie langs een wild riviertje met heerlijk verfrissende watervallen een heel klein bladpuntje van proefde.

Het vinden van Ferula soorten leek de afgelopen jaren een soort traditie te worden. Ferulago zou dit jaar mijn schijnvenkel worden als Laserpitium niet tussenbeide was gekomen.

Gelukkig werd de meest indrukwekkende plant die ik tegenkwam nog gezien als onkruid: Laserpitium siler met haar spectaculaire schermen. Ze lijkt wel wat op Ferula maar dan met witte schermen.

Helaas zagen we ze zelfs op 1600 meter boven de zeespiegel alleen nog maar net in zaad. Het goede nieuws is dat we er daarom volgend jaar wel aardig wat planten van kunnen maken.

Een andere beeldbepalende plant deze tijd van het jaar was Calamagrostis arundinacea. Het is een tamelijk gewoon en gangbaar gras, maar in deze omgeving was het indrukwekkend aanwezig. We kennen het vooral in de fantastisch strak opgaande vorm van 'Karl Foerster'. Maar hier zagen we elegant doorbuigende wuivende planten van 80 tot 100 centimeter tussen onze geliefde kruiden. Ook hier bracht ik zaad van mee en zullen we volgend jaar wel wat zaailingen van oppotten.

Verder beeldbepalend in de streek waar we verbleven was hier en daar in weilanden Echinops in verschillende soorten. Ze zijn zeer variabel maar we zagen fantastische diepblauwe planten omcirkelt door mijn favoriete vlinder; het blauwtje. De Eryngium werden ook zeer goed door dit zenuwachtige vlindertje bezocht.

We zagen ook veel wilde lavendel, verschillende tijmsoorten, klokjesbloemen, violen, absint en bonenkruid. Naast buxus was pruikenboom (Cotinus coggygria) een van de meest gangbare inheemse struiken.

Van de lavendel die overal vrij onopvallend tussen stond verzamelde ik een klein beetje zaad van zo veel mogelijk verschillende planten met de bedoeling om deze volgend jaar te kruisen met de zaailingen van de fantastische cultivars die we nu hebben. Ze waren zelfs op bijna 1600 meter hoog in de bergen al grotendeels uitgebloeid.

In de droge bedding van de rivier de Var zag ik voor het eerst de zeldzame Paronychia kapela subsp. serpyllifolia die we al jaren in ons sortiment hebben. Het is een makkelijke plant die er uitziet als en zich gedraagt als een kruiptijm maar veel meer vocht aan kan zoals de vindplaats bewijst.

Terug naar huis reden we nog een keer langs de zure kustgronden tussen Nice, Monaco en Toulon. Daar zie je heel andere plantengemeenschappen met Cistus (Cistsus monspeliensis en andere) kuiflavendel (Lavandula stoechas), aardbeiboom (Arbutus undo) en echte mirt (Myrtus communis). Helaas kunnen we hier niet goed mee verder kweken aangezien ons bronwater al zeer kalkrijk is.

lavendelolie

Als alles meezit ga ik komend weekeinde in de middag ook lavendelolie destilleren uit echte lavendel. Je kunt daarbij zijn en alles vragen over de productie en kwaliteit van etherische olie van lavendel.

lavendel

Dit jaar zijn ze door het wisselvallige en soms bj ons ook zeer warm en droge weer snel verbloeid. Na een aantal wisselvallige weken gevolgd door warmte maken veel planten nu toch weer nieuwe bloemen.

Om te voorkomen dat ze zich gaan uitzaien en om de planten mooi vol en bol te houden is het toch goed ze nu in model te knippen.

Meer over snoei en verzorging van lavendel lees je hier: lavendel, snoei en verzorgings

Salvia en prairieplantendagen, nu zaterdag en zondag 29 en 30 augustus 2015

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren

deelnemers:

Maarten van Camac Machi uit Roermond maakt ambachtelijk middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin.
www.camacmachi.nl

Honing, honingproducten zoals propolis, mede en zonnig lavendel-honing ijs, vind je bij onze huisimker Will
em van imkerij Beelicious.
www.beelicious.nl

Kookerij Lahaye heeft behalve prijswinnende jam en confiture met de beste ingredienten geselecteerde delicatessen en mooie hartige sauzen, ook heerlijke hartige wafels en limonade.

Genieten dus, onder het overdekte terras van eten en drinken.
www.kookerijlahaye.com

Fuenteroyos reist veel door Spanje en Marokko. In zuid Spanje verzamelen ze uitgedroogde bloemstengels waar ze digeridoos van maken. In Marokko drinken ze thee bij de famillies waar ze ook huiden, natuurlijk geverfde tapijten, fossielenschalen en oude Berbersieraden kopen.

verder in ons jaarprogramma, alle themadagen in 2016

27 en 28 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

downloads en links

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2016: BastinProgramma.pdf


Nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Meer foto's zien, kletsen en 'Leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin


groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.