'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
Nieuwsbrief no. 12 - September 2010
 
Hallo Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,,
 
Weet je wat de uitkomst is van de enquète over je of u? .... je! De meeste van mijn 350 nieuwslezers ken ik bijna allemaal persoonlijk van lezingen, voedingsadviezen en kookworkshop en ik ben blij met het antwoord. Het wil zeggen dat je de persoonlijke benadering waardeert.
 
Agenda september
 
woensdag 1 Open tuindag 10.00 uur
dinsdag 7 lezing Energie herstelplan 20.00 uur
maandag 13 Kookworkshop Energieherstelplan 17.30 uur
woensdag 15 inloopochtend 10-12 uur
woensdag 15 APK spel 14.00 uur
vrijdag 17 start Reinigingsweekend Mollenvlied
woensdag 22 koken in de Natuurwinkel Hoofddorp
vrijdag 24 vrij want dan word ik 50
dinsdag 28 Mindfulness en gewichtsbeheersing 17.00 uur
 
Voor aanmeldingen of vragen mail me.
 
 
Gewrichtsklachten en ontstekingen
 
Kurkuma en gember zijn kruiden die helpen bij gewrichtsklachten en ontstekingen. Gebruik het dagelijks royaal in je eten en thee.
Een andere naam voor Kurkuma is geelwortel. Deze mooie bloeiende plant duikt ook steeds vaker op in bloemenwinkels. Het is de wortelstok die gebruikt wordt.
 
Eten
 
Een vraag die me vaak wordt gesteld is: "wat kan ik nog eten als ik me flauw voel in de avond". Je weet dat mijn advies is om liefst na 20.00 uur niet meer te eten omdat je zo je lever en andere spijsverteringsorganen tijd geeft om te regenereren. Maar er zijn best weleens momenten dat dat lastig is omdat je bijvoorbeeld 'nog een hele avond moet'. Daarom hierbij wat tips:
 1. eet niet te zwaar of te vet
 2. een schaaltje yoghurt
 3. met wat muesli of nootjes en lijnzaadjes of lijnzaadolie
 4. een kop warme (rijste-)melk met wat anijszaadjes en een schepje honing
 5. lichte crackers met een spread
 6. olijven
 7. noten of zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten)
 8. rauwkost, fruit of gedroogd fruit (tutti frutti)
Maar ga niet met een volle buik naar bed gaat want dan kan het zijn dat je 's morgens moe wakker wordt.
 
Oliebol of krentenbol
  
                         
 
Ik werd zo blij van het lezen van een artikel in BouillonMagazine. Niet om de inhoud, die was schrikbarend. Nee, omdat er nog iemand was die zich, net als ik, enorm verbaasde over wat er allemaal in een krentenbol zit. Een krentenbol, de o zo vertrouwde krentenbol die ons vergezeld bij onze 'de paden op, de lanen in', tijdens een suffe busreis en op het werk veilig in onze werktas wachtend op een middagdipje. Maar eerlijk is de krentenbol niet te noemen, of ik ben een oliebol. Daarom hier een klein gedeelte van de tekst van Robèrt Verweij uit Bouillon.
 
"Vanmorgen was de krantenbezorger me vergeten. Dus las ik bij het ontbreken van mijn favoriete ochtendblad de ingrediëntendeclaratie op de zak krentenbollen. Het kostte me ongeveer evenveel tijd. En de verbazing was groot. Lees even mee.

Tarwebloem/Rozijnen/Water/Gist/Krenten/Tarwegluten/Weipoeder/Dextrose
Boterconcentraat/Zout/Sojabloem/Emulgator: E471, E482, E472/Katoenzaadolie
Raapolie/Zonnebloemolie/Glucosestroop/Melkeiwit/Kleurstof E100/Verdikkingsmiddel 412
Lactose/Guiker/Maïszetmeel/Citroenaroma/Boteraroma/Vanilline/Mout/Amandelen
Magere melkpoeder/Gemodificeerd zetmeel.
                                                
Maar liefst 31 ingrediënten, om mijn geliefde krentenbol samen te stellen. Maar wat opviel is dat daarvoor veel producten juist uit elkaar moeten worden gehaald. Waarom water, melkpoeder, lactose, melkeiwit, weipoeder en boterconcentraat er bij doen als je ook melk kunt toevoegen? "
 
Het artikel gaat verder in BouillonMagazine. De uitdaging is natuurlijk om een krentenbol te vinden in de supermarkt die wel gemaakt is van eenvoudige, niet verknutselde, ingrediënten.
 
Laat het me weten, als je die hebt gevonden! Mail me dan!
 
Niet direct naar de dokter
 
Als je ergens mee zit, een pijntje, een ongemak, waar je niet direct voor naar de dokter wilt dan is DIT misschien een handige site voor. De adviezen worden gezocht in voeding en soms een supplement.
 
Plaattaart met courgette en manchego
 
Dit keer vraag ik je aandacht voor een leuk boekje: “Zelf Geoogst; supersimpel moestuinieren en superlekker koken” van Marian Flint (uitgeverij Snor). Daarin wordt aangegeven hoe je (zelfs zonder tuin en zonder groene vingers) met de revolutionaire moestuinkistjes-methode je eigen groenten kunt kweken. In het boekje staan kleurrijke, simpele en heerlijke recepten. Eén van die recepten vind je hieronder en in de bijlage de printversie.
 
Ingrediënten
2 zelfgeoogste grote courgettes       
4 eetlepels olijfolie
Grof zeezout
Peper uit de molen
Bladerdeeg of deeg van volkorenmeel
Geraspte manchego (harde Spaanse schapenkaas)
 
                                                                                                    Courgette 'Ronde de Nice'
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven op 160 graden). Bekleed een bakplaat of braadslee van ongeveerd 35 x 20 cm met bakpapier. Leg het deeg erop. Was de courgette en snij deze in dunne plakjes. Leg de courgetteplakjes dakpansgewijs op het deeg. Bestrooi met kaas, zout en peper. Bedruppel – niet te zuinig – met olijfolie. Bak de taart in ca. 15 minuten goudbruin en gaar in de hete oven.
 
Lekker met rijst of gierst en een frisse salade.
 
Internet
 
Internet is een makkelijk medium. Je vindt snel wat je zoekt en je kunt je nieuws delen met vele anderen. Deze nieuwsbrief is daar een voorbeeld van, evenals mijn website en weblog. Maar zo heb ik sinds kort ook een Twitterpagina. Weet je Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,, eerlijk gezegd dacht ik dat Twitter iets was voor mensen die de hele dag niets te doen hebben maar het tegendeel is waar.
Via Twitter kun je heel snel een aktie kenbaar maken en actueel nieuws delen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je even kijken?
 
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn recepten te downloaden zijn via de site van de Natuurdietisten Nederland. Een prachtige informatieve site waar veel te ontdekken valt. Wil je even kijken klik dan hier.
 
 De moestuin
 
Op mijn 600m2 grote moestuin gaat de aankomende maanden het een en ander veranderen. Ondermeer wordt het de helft zo groot en ben ik op dit moment bezig met het schilderen van de 'opstallen' (sjiek hè). Daarom zullen de 'open tuinactiviteiten' op een laag pitje komen te staan. In het volgend voorjaar is alles dan gereed voor alle nieuwe acitviteiten. Wil je een keer komen helpen of heb je nog planten en stekken nodig kom dan eens langs. Bel of mail  me dan even van tevoren.
 
 
 
Durf te voelen
 
 
Zoals ik weleens eerder schreef heeft 90% van alle Nederlanders een lijnpoging achter de rug. De meeste startmomenten zijn na de grote vakantie en na Oud en Nieuw. Maar lijnen heeft nooit zoveel zin. Bewustwording van wat je doet en daarop je gedrag aanpassen heeft wel zin. Daarom start op 28 september voor de derde keer de 8-daagse cursus Mindfulness en gewichtsbeheersing in Villa Uitzicht te Hillegom op de dinsdag van 17-19 uur.
 
Voor alle informatie verwijs ik je graag naar de de site van de Villa.
  
 
 
 
 
 Lezing dinsdag 7 september
  
Ken je het Energie Herstelplan? Als je met het energieherstelplan aan de slag wilt is er de mogelijkheid een lezing bij te wonen. Een heel toegankelijke lezing waarbij wordt ingegaan op de constitutietypen (weet jij al wat je bent?). Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen en er is tijd om wat tests te doen. Als je het boek hebt ontvang je 
€ 3,50 korting op de entreeprijs.
 
Op dinsdagavond 7 september om 20.00 uur op onderstaand adres, kosten € 13,50. Voor meer informatie of aanmelding Klik hier .
 
APK-spel
  
Aan de hand van een splinternieuw ontwikkeld bordspel geef je op een speelse manier aandacht aan belangrijke onderwerpen in je leven. Praten over de doelen die je wilt bereiken en de verlangens die je wilt vervullen. Met thema's als balans, doen, creëren, overtuiging, behoeften, belemmering, kwaliteiten. 
 
Met het spel stel je jezelf vragen die je anders waarschijnlijk nooit durft te stellen of vergeet te stellen.          
 • Wat is je lievelingsfilm en waarom?
 •  Je vindt een toverstokje, wat ga je doen?       
 • Je bent 10 jaar jonger, welk advies geef je jezelf mee?            
 • Spreek je meest negatieve gedachten over jezelf uit en vraag  feedback.
Na afloop heb je nieuwe inzichten en actiepunten waar je mee aan de slag kunt. Bijvoorbeeld beter voor jezelf zorgen door eens de tijd te nemen om lekker en gezond te koken. Of eindelijk dat rondje joggen dat je je al zolang had voorgenomen.
 
 
Dit spel is speciaal ontwikkeld met de bedoeling te inspireren, motiveren en uit te dagen om in je leven dát te gaan doen wat je werkelijk wilt. Met dit spel kom je er achter wat je daarin tegenhoudt en ontdek je hoe je zelf je eigen wensen, doelen en verlangens in kunt vullen.
 
Een mentale opkikker in een inspirerende groene omgeving.
 
 • Coach Myrtle Vos - Basic Balance
 • Gastvrouw Marianne Willems - Praktijk 'Op een Blaadje'
Praktische informatie op een rijtje:
Wanneer: Woensdagmiddag 15 september van 14-16.30 uur
Waar:      Moestuin Op een Blaadje, Van der Aartweg 25 in Haarlem, op het Terrein:    Maluslaan 6 aanhouden
Prijs:        € 29,50 per deelnemer, incl. koffie/thee en wat lekkers van de tuin
Aanmelden: stuur een mailtje of bel 06-46022065
 
Minimum aantal spelers is 2, dus neem gezellig een vriend of vriendin mee.
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
 
 
Ma t/m vrij 9.00-17.00 uur
023 - 5382874 / 06 - 46022065
Stuur deze e-mail door naar een vriend