logohkwvl

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2019 - nr. 50

1

Heemdag 2019 - Oostende

Bie us an 't zeetje

 

ER IS NOG PLAATS !!

Op zaterdag 4 mei 2019 is er onze provinciale heemdag.

Dit keer bezoeken we Oostende
In de voormiddag zijn er twee voordrachten over de geschiedenis van de visserij.
In de namiddag trekken we de koninklijke stad Oostende in.
U kunt dan 's avonds afsluiten met een avondmaal.

Alles vindt plaats in het Thermae Palace Hotel.

U kunt hier inschrijven.

lees verder

 

 

 

 

Boek: ‘Menen Rijselstraat 51-59.
Het quartier noble van de 18e-19e eeuw’

In 1755 en 1788 werden ter hoogte van de St.-Vedastuskerk twee monumentale burgerhuizen gebouwd. De auteur op zoek naar wat zich in en rond deze huizen afspeelde. Het werd een boeiende zoektocht. De bewoners van deze woningen hebben niet alleen hun stempel gedrukt op meer dan 150 jaar Meense geschiedenis. Zij waren eveneens intens met elkaar verstrengeld zowel op politiek als op familiaal gebied.
Hier was ooit het centrum, het Quartier noble van 18de en 19de eeuw, van Menen gelegen.
Het boek kan aangekocht worden via:
https://www.shopmybooks.com/BE/nl/books?query=rosseel

 

 

Boekvoorstelling : Kasteel Gruuthuyse in Oostkamp

 

Na een uitgave over het Blauw Kasteel (2009), kasteel De Cellen (2013) en kasteel De Herten (2017) plaatst de Heemkundige Kring Oostkamp opnieuw een Oostkamps kasteel in de schijnwerper.
Kasteel Gruuthuyse, waarschijnlijk de oudste kasteelsite in Oostkamp, vraagt reeds geruime tijd om een dieper gaandere studie. Dit onderzoek startte echter met een serieuze handicap. In 1981 vernielde een grote brand het volledig dak en een deel van het interieur van dit prestigieuze kasteel in neorenaissancestijl. Daarbij ging ook heel wat historisch materiaal verloren. Toch slagen de auteurs erin om heel wat nieuwe informatie samen te brengen.
Het boek brengt de uitgebreide geschiedenis van de adellijke residentie aan de Rivierbeek en van de vroege bewoning in het beekdal tot de actuele toestand van het beschermde domein. Er is aandacht voor het oude leengoed Ten Torre, de heerlijkheid Oostkamp, de opeenvolgende eigenaars waaronder de Brugse Heren van Gruuthuuse, de uitbouw van het landgoed, het 19de- eeuwse kasteel met een uitzonderlijk park, de band met het Oostkampse dorpsleven en de uiteindelijke versnippering van het landgoed.
Auteurs Sofie Baert, Jan Demulder, Karel Dendooven, Koen Himpe, Patrick Keirsebilck en Sebastian Vande Ginste werkten mee. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met onuitgegeven fotomateriaal uit het familiealbum, historisch archiefmateriaal en actuele foto’s.

Het boek (21x27 cm, hardcover, fullcolour, 272p.) verschijnt op 5 mei 2019 en kost €29,95 (+ desgewenst €7 verzendkosten). Bestellen kan door het gepaste bedrag te storten op rekening BE39 7380 0147 4119 van HKO met vermelding ‘Gruuthuyse’ en ev. je e-mailadres. 
Het boek kan op zondag 5 mei tijdens een happening op het kasteeldomein of nadien bij HKO afgehaald worden.

 

 

 

Facebookpagina Heemkunde West-Vlaanderen

 

Ons dynamisch bestuur is duidelijk mee met zijn tijd.
Bestuurslid Wouter Staelens opende voor ons een Facebookpagina. Heemkundige kringen en anderen kunnen nu ook via onze pagina hun activiteiten promoten.
Indien u in dit geval bent, stuurt u een mailtje met uw bericht naar b.blomme@gmail.com.
Alle bijdragen over uw heemkring, publicaties, activiteiten enz.. komen in aanmerking.
U, als heemkring, kunt ook rechtstreeks uw activiteit op onze pagina plaatsen. Dit doet u door de pagina Heemkunde West-Vlaanderen als Co-Host te plaatsen.
Meer uitleg vindt u hier.

 

 

 

 

Activiteiten Heemkring Wibilinga Wevelgem

 

Wevelgemnaar Constant Vansteenkiste werd 150 jaar geleden geboren en dat was meteen de reden waarom Heemkring Wibilinga hem een jaar lang in de belangstelling plaatst.
Op 25 mei aanstaande wordt er een erfgoedwandeling in het spoor van C. Vansteenkiste georganiseerd. Verder volgen er in het weekend van 15 en 16 juni een fietstocht en een toneelstuk.
Constant Vansteenkiste was verantwoordelijk voor de bloei van de vlasnijverheid in de ruime Wevelgemse regio. Zo richtte hij in 1928 een fabriek op in Ieper, die later het huidige Picanol zou worden.
Vansteenkiste was de man van de automatisatie. ’Hoe kunnen machines de zware handenarbeid vervangen?’ was zijn motto. Zo ontwierp hij een waterbak om het vlas gans het jaar door te laten roten. Dat was niet zijn enige uitvinding in de vlassector.
Meer inlichtingen vindt u op de website van Heemkring Wibilinga.

 

 

 

Activiteiten: Heemkring Spaenhiers
stelt een nieuwe jaarboek voor

 

Op vrijdag 5 april om 19.30 u. is iedereen welkom in Ons Huis, Dorpsstraat 8 in Koekelare voor de jaarlijkse algemen vergadering. Bij die gelegenheid wordt het jaarboek 2018 – helemaal in kleur – voorgesteld.

 

 

 

 

 

Meer vrouwen verdienen een straatnaam.

 

Volgens televisiezender Canvas verwijzen amper 15 % van de straatnamen naar vrouwen. Dat kan beter.
Her en der zijn er reeds voorstellen gelanceerd en wellicht kan iedere gemeente in Vlaanderen haar best doen om enkele namen te vernoemen. Er is dus duidelijk een taak weggelegd voor de plaatselijke heemkringen om ook op dat vlak een steentje  bij te dragen.
En dat is nodig. In Tielt bijvoorbeeld zijn de statistieken ronduit dramatisch. Volgens Berenice Van Renterghem van heemkring De Roede Van Tielt, die al sinds jaar en dag adviezen uitbrengt voor de straatnaamgeving in Tielt, is er welgeteld één straat in de hele stad die in aanmerking komt. “Bij mijn weten is de Magdalena Huysstraat de enige straat die naar een vrouw vernoemd is. Zij was de moeder van oud-burgemeester Michiel Van Daele en was een van de allereerste vrouwelijke volksvertegenwoordigers. Verder hebben we ook nog de Begijnenstraat, al verwijst die naam niet naar een specifiek persoon”, zegt ze.
In Izegem is het iets beter gesteld. “De stad telt ongeveer 300 straten en pleinen en daarvan verwijzen er 59 naar een persoon”, zegt cultuurschepen Kurt Himpe. “Ook bij ons is er een grote wanverhouding. Slechts 8,5 procent van die straten verwijst naar een vrouw. Het gaat maar om vijf straten, verwijzingen naar Bijbelse figuren zoals de Mariastraat of Onze-Lieve-Vrouwstraat niet inbegrepen.” Roeselare telt daarentegen een 450-tal straten. Een 150-tal verwijzen naar een persoon en daarvan eert 11 procent vrouwen als Zuster Ida, Juffrouw Lamote of Cecilia Callebert.
In Brugge doet burgemeester Dirk De fauw ondertussen een warme oproep aan alle Bruggelingen die een naam kennen die niet mag vergeten worden in de lijst van geweldige vrouwen. Jeanne De Beir uit Brugge is voorlopig de laatste die in Brugge een straatnaam verdient. Zij is bekend als Anne Lowyck en was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet.
Het stadsbestuur van Oostende heeft ondertussen al een lijstje klaar van topatletes uit de jaren ’50. Voor hen is er inspiratie genoeg, maar voorlopig staan er geen verkavelingen op het programma in de stad.

Het kan dus een taak van alle heemkringen zijn om mee na te denken en zo passende figuren op te nemen in een soort van eregalerij.

 

 

 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]