mei 2021

STRANDTOEGANKELIJKHEID: EEN MOOI OVERZICHT

onbeperktoppad
Het wordt binnenkort weer lekker weer om naar het strand te gaan! Het overzicht van toegankelijke stranden, dat door Pia Hendriks wordt beheerd, is vernieuwd en uitgebreid. Het overzicht is te vinden onder deze link.

 

ONDERZOEK TOEGANKELIJKHEID OPENBARE TOILETTEN 

Openbaar toiletJustine Donia Nota heeft voor haar master onderzoek gedaan naar openbare toiletten in Nederland. Zij heeft een survey opgesteld om vast te stellen waar mogelijke knelpunten liggen in het gebruik van openbare toiletten (en waar niet). De focus van het onderzoek ligt op het verbeteren van de inclusiviteit van openbare toiletten op stedelijk niveau, zodat zo veel mogelijk mensen zorgeloos gebruik kunnen maken van een openbaar toilet.
Intussen zijn er genoeg reacties op het onderzoek gekomen. Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten van het onderzoek en zullen daar in de volgende nieuwsbrief verslag van doen.

NIEUWE PADDEPOELSTERBRUG VEEL TE HOOG VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

Nieuwe Paddepoelsterbrug
In 2018 werd de Paddepoelsterbrug over het Van Starkenborghkanaal bij Groningen door een schip aangevaren en sindsdien is de brug niet bruikbaar. Het heeft meer dan twee jaar geduurd voordat er een plan kwam om de brug opnieuw aan te leggen. Er is gekozen voor een brug van maar liefst 10 meter hoog, zodat schepen ongehinderd kunnen doorvaren. De vorige brug was gelijkvloers en werd opengezet als er schepen door moesten.
Voor mensen met een beperking is zo'n hoge brug volstrekt ontoegankelijk. De hellingbanen die nodig zijn om de hoogte van 10 meter te overbruggen, zijn voor veel rolstoelgebruikers en rollatorgebruikers veel te lang.
Het bestuur van Groen & Handicap heeft daarover een advies gestuurd aan de actiegroep Brug T'rug. Die waren daar erg content mee.

JAARVERSLAG 2020 GROEN & HANDICAP

Kalender 2020
Het Jaarverslag 2020 van Kenniscentrum Groen & Handicap is verschenen. Het verslag bevat een opsomming van de activiteiten die Groen & Handicap vorig jaar heeft ontwikkeld. Als gevolg van de coronamaatregelen kon het bestuur dit jaar minder doen dat gehoopt.
Het Jaarverslag 2020 is hier als pdf-bestand te downloaden.
 
 

Week van de Toegankelijkheid

Week van de ToegankelijkheidDit jaar is de Week van de Toegankelijkheid van 4 tot en met 8 oktober 2021. Het thema is 'Uit & Thuis'. Als we er straks weer meer op uit mogen, dan moet iedereen dat kunnen. In deze week wordt daarom aandacht gevraagd voor toegankelijke winkels, horeca, theaters, parken, natuurgebieden, sportaccommodaties, festivals enzovoorts.Maar online meedoen blijft net zo belangrijk. Daarom wordt ook aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van online diensten en online ontspanning. Ook 'thuis uitgaan' moet voor iedereen mogelijk zijn.
Volg de verdere ontwikkelingen op www.weekvandetoegankelijkheid.nl.

 

 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
Aanmelden voor de nieuwsbrief: harrydietz@natuurzonderdrempels.nl