Jip's venster op de wereld
29-03-2020


 

 
#viermeibuiten
 
Het was een in isolatie geboren idee, mijn wens om op de rand van burgerlijke ongehoorzaamheid vier mei op straat te herdenken onder een vlag als #4meiopstraat. Ik was vergeten patent aan te vragen. Een paar dagen later stond in Trouw een korte lezersbrief met dezelfde gedachte. Maar originaliteit is hier minder van belang.
 
Zou het niet mooi zijn om voor één keer - de bevrijding is tenslotte vijfenzeventig jaar geleden - vier en vijf mei, herdenking en bevrijding te bundelen?
 
Onze huizen voor zover mogelijk en verantwoord even verlaten en tegelijk de straat op gaan of vanachter het venster meedoen. In een korte stille twee minuten, op gepaste afstand van elkaar, de balkons, stoepen, straten en pleinen vullen. Om samen te herdenken. Dan de stilte verbreken en er nog een paar minuten aan vastplakken om te vieren, dat je in gedachten altijd vrij bent en blijft.
Zal #viermeibuiten voldoende virale kracht hebben om dat voor elkaar te krijgen?
 
Lastige vragen
 
Op verzoek van enkele lezers blijft de rubriek lastige vragen nog even.
Als er geen antwoorden zijn, welke vraag houdt je dan het meest bezig? 
 
 
 
 
 
 
Cartoon
       
 

Deze brief is onderdeel van het schrijfproject 'Jip's venster op de wereld' en verschijnt op onregelmatige basis. Klik hier voor het archief.
Afmelden kan met de link onderaan de pagina.