Nieuwsbrief Schaatstraining advies & begeleiding - mei 2021
IN DEZE NIEUWSBRIEF
AGENDA
 
 
15 mei
Droogtraining Driebergen
 
20-22 mei
Exclusieve Testdagen
 
18 juli - 6 augustus
Techniekweken zomerijs Inzell
 
22 augustus
11e Relatie Trainingsdag
 
Vanaf half september
Techniekweken Inzell
 
 

TIP - TIP - TIP
 
 
Trainen met lage hartslag
 
"Van alleen maar hard trainen word je wel moe, maar je wordt er niet beter van", aldus Jos de Koning onlangs nog in een webinar voor schaatstrainers.
 
Maar waarom is het trainen met een lage hartslag nou zo belangrijk?
 
Door te trainen in de lage zones, vergroot je je aerobe capaciteit. En als die toeneemt, worden je koolhydraten en vet efficiënter omgezet in energie. Je langzame spiervezels (die het werk doen tijdens langere inspanningen) worden sterker en je zuurstofopname verloopt effectiever. Kortom, je kunt efficiënter, langer en op een hoger tempo presteren.
 
Diane Valkenburg: "Het zal misschien saai zijn om zo rustig te trainen, het geeft vaak een minder voldaan gevoel als je na training thuis komt, maar het is echt nodig om beter te worden. Je hebt nou eenmaal veel trainingstijd in de lage zones nodig om je lactaatdrempel naar rechts te laten schuiven.
 
Door een verschuiving van de lactaatdrempel naar rechts, kun je op de lactaatdrempel een hoger vermogen leveren. Als het vermogen op je lactaatdrempel toeneemt, zul je ook in de zones daaronder en daarboven een hoger vermogen kunnen leveren en daardoor sneller kunnen fietsen (of schaatsen)."
 
Veel trainingsplezier weer!
 
TIP - TIP - TIP   
VOLG SCHAATSTRAINING ADVIES & BEGELEIDING VIA SOCIAL MEDIA
 

   


 
Schaatstraining
advies & begeleiding

+31 6 53 94 43 43

info@schaatstrainingadvies.nl
 www.schaatstrainingadvies.nl
   
Relatie Trainingsdag verschuift naar 22 augustus
De op zondag 16 mei geplande 11e Relatie Trainingsdag in Doorn hebben we verplaatst naar zondag 22 augustus.
 
Gisteren is vanuit de overheid besloten nog geen verdere versoepellingen door te voeren. Dat betekent dat we in mei gewoonweg nog geen evenement als de Relatie Trainingsdag kunnen organiseren.
 
Wel willen we zondag 16 mei een extra training in het Doornse Gat organiseren voor diegenen die we begeleiden met persoonlijke schema's. Als je daarin geïnteresseerd bent, laat ons dan weten.
 
Het weekend van 21 en 22 augustus maken we er weer een compleet trainingsweekend van vergelijkbaar met vorig jaar. Met op zaterdag een droogtraining en op zondag de Relatie Trainingsdag waaraan iedereen kan deelnemen. En voor die sporters die we met persoonlijke schema's begeleiden nog een extra training op zaterdagmiddag.
 
Meer over de inhoud, het programma en aanmelden voor de Relatie Trainingsdag volgt later deze zomer. Maar zet de datum alvast in je agenda: zondag 22 augustus!
 
Droogtrainingsweek "online"
Aangezien het organiseren van een trainingsweek in Inzell eind mei/ begin juni nog niet mogelijk is in verband met COVID-19 maatregelen in Nederland maar ook in Duitsland, hebben we besloten van de Droogtrainingsweek net als vorig jaar weer een (grotendeels) online editie te maken.
 
Had jij je niet aangemeld voor de week in Inzell, maar ben je wel benieuwd naar het programma en deelnamemogelijkheden voor deze online versie? Stuur dan even een mail.
 
Droogtraining Driebergen
Door het bovenstaande is de planning voor de droogtrainingen in Driebergen enigszins uitgebreid. Kijk hiervoor in de aangepaste agenda.
 
 
Jubileumproject 10-jarig bestaan
Vorig jaar bestond Schaatstraining advies & begeleiding 10 jaar. Dat hebben we uitgebreid gevierd met op de dag zelf koffie en taart bij Hugo op het terras in Inzell, met een grootse Jubileum Trainingsdag in augustus in Doorn en natuurlijk met een mooi jubileumproject ten behoeve van het Fonds Gehandicaptensport.
 
Dit jubileumproject hebben we laten doorlopen tot het einde van het schaatsseizoen 2020-2021. En daarmee is het nu tijd geworden om de binnengekomen donaties ten goede te laten komen van een concreet project.
 
En wat zijn we trots! In totaal hebben we maar liefst 3.750 euro aan donaties opgehaald. Dat is 150% van onze doelstelling!
 
Ook het Fonds Gehandicaptensport is ontzettend blij met onze donaties en heeft een mooi project voor ons gevonden, te weten Atletiekvereniging Triathlon in Amersfoort. Wat gaan zij met het bedrag doen?
 
Atletiekvereniging Triathlon Amersfoort biedt een scala aan atletieksporten voor alle leeftijden in Amersfoort en omgeving (Hoogland, Leusden e.o.). De vereniging heeft 1150 leden afkomstig uit alle geledingen van de samenleving. Het is een breedtesport-vereniging, waarbij ook landelijk op hoog niveau wordt gepresteerd, zowel door teams als individuele atleten.
 
In 2018 is de vereniging gestart met het aanbieden van RaceRunning-trainingen voor jongeren met een fysieke beperking, die in het dagelijkse leven een rolstoel of rollator gebruiken voor hun mobiliteit.
 
Voor de training RaceRunning wordt gebruik gemaakt van een RaceRunner. Een RaceRunner is een driewielig loopframe zonder pedalen en met een borststeun en stuur. Met behulp van de RaceRunner kunnen de jongeren zelfstandig lopen en/of rennen en meedoen aan atletiektrainingen. De leeftijd van de doelgroep varieert tussen 6-21 jaar en momenteel zijn er ca. 10 leden. Wekelijks is er een RaceRunning-training op de atletiekbaan en daarnaast is er de mogelijkheid op zaterdag een extra bostraining te volgen.
 
De atletiekvereniging vindt het belangrijk dat kinderen met en zonder beperking samen sporten bij de lokale sportvereniging en zij deelnemen aan alle activiteiten die de club organiseert.
 
Het huidige constructie van de baan is echter lastig voor de RaceRunning-atleten. Zij kunnen nu 200m rennen en moeten dan omkeren. Met meerdere kinderen en een RaceRunner omkeren is chaotisch en niet alle kinderen zijn behendig genoeg om een korte draai te maken.
 
Daarom wil de vereniging de baan verlengen door het plaatsen van een buitenring van 400m met ruime bochten. Tevens willen zij de toegang tot de baan verbeteren door een betegeld pad van het clubhuis naar de atletiekbaan aan te leggen, nu is dit een grasveld.
 
Met de voorgenomen aanpassingen wordt de baan niet alleen veiliger voor de RaceRunning-atleten, maar kunnen zij ook op hetzelfde moment op de baan trainen als de andere atleten.
 
Juist deze laatste punten, veiligheid voor de sporters én de integratie van gehandicapte sporters met sporters zonder handicap, spreken ons erg aan. En daarom hebben jij 'ja' gezegd tegen dit project. Wij zijn van mening dat de besteding van ons jubileumproject bijzonder goed past bij wat wij daarmee voor ogen hadden.
 
Graag willen wij dan ook iedereen die gedoneerd heeft, nogmaals van harte te bedanken. Een fantastisch bedrag! Dank allemaal!