Cuba                  
 15 mei 2016                  Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie
  2. ARTE TV over Régis Debray
  3. Vliegvelden Cuba bezwijken bijna onder toestroom toeristen
  4. Kardinaal Ortega neemt afscheid van aartsbisdom Havana
  5. Boek: Cuba, vrolijk getralied land
  6. Help, de Kardashians; ‘Hebben Cubanen niet genoeg geleden?’
  7. Ballerina's dansen door de straten van Cuba
  8. Ook Panama sluit grens om Cubanen tegen te houden
  9. Samenwerking tussen Aruba en Cuba
10. Fidel Castro ontving weer gast
11. Culturele Agenda
12. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie
Historie en hedendaags toerisme bepalen voor een deel de inhoud van deze nieuwe aflevering van CubaTips. Toeristen overspoelen Cuba en de huidige infrastructuur van het land lijkt er niet tegen bestand te zijn. Reisboekenauteur Dolf de Vries schreef een boek over dit land met de treffende titel Vrolijk, getralied land.
De geschiedenis van de Cubaanse revolutie en de mislukte pogingen de revolutie te exporteren naar andere Latijnsamerikaanse landen, komen zeker aan de orde in de tweedelige televisiedocumentaire over het leven van de  oud-revolutionair Regis Debray. 

De redactie
 
2. ARTE TV over Régis Debray
De Franse linkse activist, politicus en journalist Régis Debray studeerde bij Louis Althusser in Parijs, was korte tijd een strijdmakker van Che Guevara en later adviseur van de Franse president François Mitterrand. In Bolivia raakte hij gevangen en werd hij veroordeeld. In een tweedelige reportage vertelt Régis Debray over zijn leven tussen de guerrillastrijd en het presidentieel paleis.

In de reportage gaat Debray dieper in op de persoonlijkheden waarmee hij te maken kreeg, zoals Louis Althusser, Che Guevara, Fidel Castro, Salvador Allende, Roland Dumas, Jean-Paul Sartre, François Mitterrand, Simone Signoret, Yves Montand, Chris Marker en Beatriz Allende.

* Foto boven: Regis Debray staat in Bolivia voor de rechter (1968) en beantwoordt hier vragen van de pers

Benigno
Debray wil in deze tweedelige documentaire ook aandacht schenken aan de naamloze genieën en anonieme helden met wie hij te maken kreeg. Hij noemt met name de vorige maand in Parijs overleden guerrillastrijder Benigno, een van de strijders die Guevara's strijd in Bolivia overleefde en terugkeerde naar Cuba. Régis Debray had met Begnino zijn reis naar Santa Cruz in het Boliviaanse regenwoud voorbereid. Of Michèle Firk, die zich in Guatemala bij de guerrilla aansloot. En Adolfo Kaminsky, een in Argentinië geboren jood met de Franse nationaliteit, die zich als professionele vervalser aansloot bij de guerrillastrijders in dit land en hen valse paspoorten bezorgde.

Tip
* In 1967 verscheen in Nederland als Zwarte Beertje Debray’s Revolutie binnen de Revolutie waarin hij aangeeft ‘hoe die revolutie er moet komen, of beter, hoe die gemaakt moet worden’, aldus de flaptekst.

Meer informatie:
Deel 1: donderdagnacht 19 mei om 1.30 uur, herhaling zondag 12 juni om 1.30 uur.
Deel 2: donderdagnacht 19 mei om 2.30 uur, herhaling zondag 12 juni om  2.25 uur.

Link
* Website ARTE TV
 
3. Vliegvelden Cuba bezwijken bijna onder toestroom toeristen
De vliegvelden van Cuba kunnen de plussen in bezoekersaantallen amper aan. Vooral Havana Airport heeft het zwaar.
 
Grootste stijger
In 2015 bezochten 3,5 miljoen mensen het eiland, dat waren er 500.000 meer dan in 2014 (+17%) en een miljoen meer dan in 2010. Het eerste kwartaal van 2016 laat een stijging van 13,5% zien ten opzichte van het zelfde kwartaal in 2015. Grootste stijger in dat kwartaal wat betreft herkomst is de VS, met 93% meer bezoekers, in totaal een kleine 100.000 van de 1,5 miljoen toeristen. Sinds de VS en Cuba in december 2014 de banden aanhaalden is het toerisme sneller gestegen dan de jaren daarvoor. Zowel touroperators als Cubanen zeggen in verschillende media dat Cuba de toestroom niet aan kan. Overal is het te merken, van restaurants tot de bus op het vliegveld.

Hotels
In sommige regio’s zijn de groeipercentage nog veel groter. Havana zag 37% meer toeristen in Q1 van 2016. De prijzen van hotels in Cuba zijn als een gek aan het stijgen. De overheid probeert het bij te houden door nieuwe hotels te bouwen, maar die laten nog op zich wachten. Er komen niet alleen nieuwe gebouwen, ook oude vaak koloniale gebouwen in het centrum worden opgeknapt en omgetoverd tot hotel. Momenteel zijn er 63.000 hotelkamers in het hele land. In 2020 moeten dat er 85.000 zijn. De meeste kamers komen in de strandresorts en niet in de culturele gebieden, zoals Havana, Santiago de Cuba en Viñales.
 
Vliegveld Havana
De vliegvelden kunnen de toestroom niet aan. Dit is vooral te merken op het vliegveld van Havana, Jose Martí Airport. Er zijn te weinig bagagekarren of vliegtuigtrappen. Een werknemer in de terminal voor VS vluchten zegt dat iedereen zijn best doet, maar dat het eigenlijk gekkenwerk is. “Alle apparatuur is verouderd en moet worden vervangen,” zegt hij tegen Reuters. Van oudsher is er een aparte terminal voor chartervluchten (T2) die in de volksmond de VS-terminal wordt genoemd. T2 bevindt zich aan de andere kant van het vliegveld. Vanuit T1 gaan de binnenlandse vluchten. T3 is het grootst en modernst, daar komen alle andere toeristen aan. Dan is er nog T5 voor de flagcarrier Cubana de Aviación. T4 is voor vracht
In 2010 in T2 opgeknapt en uitgebreid, maar volgens werknemers dus nog steeds te klein en niet modern genoeg. T3 wordt vanaf dit jaar onder handen genomen. Er komen meer aerobridges en de oostvleugel wordt vergroot om meer vliegtuigen te kunnen ontvangen. Met het project is ruim €200 miljoen gemoeid.
 
Nieuw vliegveld
Er wordt ook gesproken over een geheel nieuw vliegveld op een terrein tien kilometer van het vliegveld verwijderd wat nu een militaire basis is. Het zou onderdeel moeten zijn van een groter project om de haven uit te breiden en een spoorverbinding tussen vliegveld, haven (vooral voor cruiseschepen) en de stad. Het vliegveld moet ontwikkeld worden als grote hub voor Latijns-Amerika.
 
4. Kardinaal Ortega neemt afscheid van aartsbisdom Havana
De Cubaanse kardinaal Jaime Lucas Ortega y Alamino heeft zondag afscheid genomen als aartsbisschop van San Cristobal de la Habana. Hij leidde het aartsbisdom sinds 1981. Twee weken geleden stemde paus Franciscus in met zijn verzoek om een opvolger te benoemen en werd Juan de la Caridad Garcia Rodriguez (67), sinds 2010 aartsbisschop van Camagüey, aangesteld tot nieuwe aartsbisschop van bijna 3 miljoen katholieken in Havana. 
 
Boodschap Paus
Tijdens de afscheidsviering werd een boodschap van paus Franciscus voorgelezen, vol lof voor het levenswerk van de kardinaal, die op zijn 79ste met emeritaat gaat. Zelfs in moeilijke tijden heeft kardinaal Ortega bijgedragen tot de verzoening binnen de Cubaanse samenleving en heeft hij manieren gezocht om een open dialoog tussen Cuba en andere landen te bevorderen.
 
Lof voor Raúl
Kardinaal Ortega loofde op zijn beurt de Cubaanse leiders, die sinds het pausbezoek van 1988 de deur hebben opengelaten voor de dialoog tussen Kerk en overheid. Hij had vooral woorden van lof voor de beslissende bijdrage daarin van huidig president Raúl Castro.
 
In werkkamp
Jaime Lucas Ortega y Alamino werd in 1964 tot priester gewijd en verbleef in 1966 acht maanden in een werkkamp voor religieuze en homoseksuele jonge mannen. Hoogtepunten van zijn ambtstermijn als aartsbisschop waren de bezoeken van Joannes Paulus II (1988) en Benedictus XVI (2012).
 
Bron: Kerknet
 
5. Boek: Cuba, vrolijk getralied land
La Chispa Vakantiespecial
Het digitale magazine over Latijns-Amerika La Chispa presenteert een zomervakantie-special met een aantal artikelen ter inspiratie voor hen die plannen hebben om richting Latijns Amerika te gaan. Met o.a. artikelen over Suesca, de bakermat van het klimmen in Colombia, Colonia del Sacramento en het ontspannen genieten van een oud koloniaal stadje in Uruguay plus een reportage uit Guyana, een land dat veel te bieden heeft aan hen die graag van de gebaande paden afgaan. Ook Cuba krijgt aandacht in dit toeristennummer. Mark Weenink besprak een boek van Dolf de Vries. Hierna volgt de recensie. 
 
Reisboek over Cuba
Cuba heeft als reisbestemming een magische klank. Door haar unieke geschiedenis en geïsoleerde ligging is het ‘anders’ dan de rest van Latijns Amerika. Voor de meeste toeristen is Cuba als exotisch strandvakantieland al geruime tijd populair. Het nostalgische beeld van vriendelijke mensen, opzwepende salsa en Amerikaanse Oldtimers spreekt mensen wereldwijd aan.
 
Maar Cuba is natuurlijk nog altijd een communistische dictatuur. Daar rondreizen geeft de geïnteresseerde en bewuste toerist een dubbel gevoel. Dit is ook het geval bij Dolf de Vries (1937), die Cuba, vrolijk getralied land schreef. De acteur en auteur van veel (reis)boeken (de ‘in een rugzakserie’) bereisde met zijn vrouw Lout het eiland. Al eind jaren zestig van de vorige eeuw raakte De Vries gefascineerd door Cuba, toen hij op Curaçao woonde en de ambiance van revolución meekreeg en Che-T-shirts en Castro-petten in het Curaçaose straatbeeld zag. In de jaren zeventig reisde hij bovendien veel in Zuid-Amerika, onder andere een jaar lang in een busje met vrouw en drie kinderen.
 
Reizen per auto
De Vries’ reis begint in de hoofdstad Havana, waar ze soms lastig de weg kunnen vinden met hun huurauto. We lezen over toeristische bezienswaardigheden, krijgen achtergrondinformatie en worden deelgenoot van kleine reisongemakken en overpeinzingen. Verder gaan ze het eiland over. De Vries geeft ons wat geschiedenisles, onvermijdelijk bij een land als Cuba. Historische figuren zoals Camilo Cienfuegos, Che Guevara en dictator Batista komen kort aan bod. Lees verder
 
Meer informatie
* Reizen door Cuba: Cuba, vrolijk getralied land
* Auteur: Dolf de Vries           
* ISBN: 9789038924984
 
6. Help, de Kardashians; ‘Hebben Cubanen niet genoeg geleden?’
Dikke sigaar in de ene hand, selfie nemen met de andere. Cuba is dé nieuwe hotspot voor Amerikaanse celebrities en dus zijn ook de Kardashians neergestreken op het tropische eiland. En daar is niet iedereen blij mee.
 
Hip
“Ik weet dat het hip is om naar Cuba te gaan, maar de Cubanen zelf zien niets van de luxe waarmee Amerikaanse celebrities omringen,” aldus wethouder Ileana Ros-Lehtinen, zelf van Cubaanse afkomst. “Nu banjeren de Kardashians rond op het eiland om hun leeghoofdige tv-show op te nemen. Hebben de Cubanen niet genoeg geleden?”
  
Monument
De Kardashians schuwen natuurlijk niet weg van een beetje faux pas, dus liet een van de Kardashians zich ook nog even fotograferen voor een monument ter ere van Fidel Castro. Arme Cubanen.
 
Lees ook: De Telegraaf
 
7.  Ballerina's dansen door de straten van Cuba
Fotograaf Omar Robles heeft meer dan 135.000 volgers op Instagram en wij begrijpen wel waarom. Zijn laatste serie met dansende ballerina’s in Cuba is bijzonder mooi. Robles zegt daarover: “Cubaanse balletdansers behoren tot de beste ter wereld.”
 
Bezoek
De fotograaf droomde al lange tijd van een bezoek aan het land, vanwege een gift lukte dat uiteindelijk. “Cubanen worstelen onophoudelijk om hun hoofd boven water te houden. Net als ballerina’s doen ze dit met een veerkracht en elegantie die ik nooit eerder gezien heb. Dit is precies waarom Cubaanse balletdansers altijd zo groot zijn en al zoveel generaties groot zijn geweest. Volharding zit in hun bloed.”
 
 
8. Ook Panama sluit grens om Cubanen tegen te houden
Panama heeft de grens met Colombia gesloten. De maatregel is genomen om te voorkomen dat nieuwe groepen Cubaanse migranten via Colombia het land binnenkomen.
 
Meer dan 3.800
In Panama zitten op dit moment meer dan 3.800 Cubanen vast. Zij zijn op weg naar de Verenigde Staten, maar kunnen niet verder doordat de Midden-Amerikaanse landen Nicaragua en Costa Rica ze weigeren door te laten. Die twee landen sloten eerder al hun grenzen. Veel Cubanen proberen zo snel mogelijk de Verenigde Staten binnen te komen. Ze zijn bang dat door de verbetering van de relaties tussen Washington en Havana er snel een einde komt aan de voorkeursbehandeling voor Cubanen. Tot nu toe hebben Cubanen zodra ze voet op Amerikaanse bodem zetten automatisch recht op een verblijfsvergunning.  
 
'Vluchtelingencrisis in het klein'
Hoewel veel korter, is de route over zee van Cuba naar de VS minder populair. "Het is gevaarlijk en de Cubanen denken meer succes te hebben als ze die enorme omweg nemen", zegt correspondent Marc Bessems. Hij wijst erop dat Cubaanse migranten niet naar de VS mogen als ze worden onderschept op zee. In Midden-Amerika is inmiddels "een vluchtelingencrisis in het klein" ontstaan zegt Bessems.
Panama heeft met Mexico een akkoord bereikt over het overbrengen van de gestrande Cubanen naar dat land. Vandaag zijn de eerste 250 van hen gearriveerd in Mexico. Volgens de Panamese president Varela blijft de grens met Colombia gesloten totdat alle Cubaanse migranten zijn overgebracht.

Bron: NOS
 
9. Samenwerking tussen Aruba en Cuba
Aruba en Cuba slaan de handen ineen om op het gebied van toerisme een samenwerking aan te gaan. Om dit kracht bij te zetten hebben beide regeringen een memorandum van overeenstemming ondertekend, zo maakt de Minister van Toerisme, Transport, Cultuur en Primaire Sector op Aruba, Otmar Oduber bekend.

Cruies en timesharing
Met deze samenwerkingen willen de landen kennis delen op het gebied van cruisefaciliteiten en de succesvolle aanpak van Aruba om hier meer bezoekers voor aan te trekken. Daarnaast is gesproken over het opzetten van een cruiseroute tussen de beide landen. Ook heeft Cuba belangstelling in de wijze waarop Aruba timeshare accommodatie aanbiedt en de accommodaties op het eiland beheert. De ondertekening vond na een jaar van verkennende gesprekken plaats in Havana in het bijzijn van onder meer Minister Oduber, de CEO van ATA (Aruba Tourism Authority), Ronella Tjin Asjoe-Croes en de directeur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op Aruba, Edwin Abath.
“Met behulp van Aruba wil Cuba zich als opkomende bestemming positioneren om meer bezoekers aan te trekken. Wij zijn verheugd om samen naar nieuwe mogelijkheden te kijken om bezoekers voor beide bestemmingen te enthousiasmeren”, aldus Minister Otmar Oduber.
 
 
10. Fidel Castro ontving weer gast
Fidel Castro heeft maandag jl. de voorzitter van het Verband van Nationale Olympische Comités, sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah (links op de foto) uit Koeweit, ontvangen. De Cubaanse media verspreidden foto’s van de ontmoeting.
 
Op de foto is behalve Fidel, ook zijn vrouw Dalia Soto del Valle en een zoon van het echtpaar Antonio Castro te zien. Antonio - met stropdas - is sportarts voor het Cubaanse honkbalteam en vicevoorzitter van de Wereld Honkbalbond voor Amateurs. Zijn zoon kwam een week eerder in het nieuws als model bij de modeshow van Chanel in Havana. Sheik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah had lovende woorden voor de Cubaanse dictator: ‘U bent een excellent voorbeeld van de kracht om vol te houden ondanks allerlei problemen.’

Link
 
11. Culturele Agenda
* Anima Mundi op 20 mei naar Parktheater in Alphen aan den Rijn
Op 20 mei 2016 dompelt Serious Music Alphen het Parktheater onder in Latijns-Amerikaanse sfeer: Anima Mundi, een progrock-band uit Cuba, verzorgt dan een avondvullend concert. Het optreden maakt onderdeel uit van de jubileum-tour in het kader van het 20-jarige bestaan van de band.
Anima mundi (Latijn voor ‘wereldziel’) is de etherische geest waarvan volgens sommige antieke filosofen alles in de wereld doordrongen zou zijn. Voor muziekliefhebbers is het echter de Cubaanse progrock-formatie die sinds 1996 stevig aan de weg timmert met prachtige albums en bevlogen optredens. Dit is heel bijzonder want het is in het gesloten Cuba niet makkelijk voor een rockband om te overleven. Zo er zeer weinig aandacht in de (staats-)media voor rockmuziek, zeker voor die met buitenlandse invloeden wat door de overheid ook nog wordt gezien als een gebrek aan ‘vaderlandsliefde’. Ondanks dit alles is de band springlevend.
Met hun derde album ‘The Way’ uit 2010 nestelde de band zich aan de top en in 2011 was de eerste Europese tour een feit. In 2013 verscheen het album ‘The Lamplighter’, dat ook weer zeer goed ontvangen werd door de vakpers en publiek. Deze avond presenteert de band zijn nieuwe cd ‘I, Me, Myself’, waarvan de release op 28 april 2016 in Havana heeft plaatsgevonden. Het is een conceptalbum dat gaat over ‘Moeder Aarde’ en heeft meteen al veel indruk gemaakt. Direct na de release volgt eerst een aantal optredens in Cuba en half mei reist de band af voor de jubileum-tour in onder andere Nederland, UK en Duitsland.
Serious Music is er trots op om de sympathieke en bevlogen band in het Parktheater te presenteren. Aanvang: 20.30 uur. Kaarten 15,00 euro (inclusief consumptie) via de website, aan de zaal 17,50 euro (beiden inclusief consumptie).
 
* Foto-expositie Taxi Havana t/m 27 mei in Deventer Schouwburg
Deventer fotograaf Paul Mackenzie exposeert t/m vrijdag 27 mei in de Deventer Schouwburg met zijn foto’s gemaakt tijdens een reis naar Havana.
“Taxi Havana” is de titel van een kleine serie foto’s die Paul Mackenzie heeft gemaakt gedurende een tiendaags verblijf in Havana de hoofdstad van Cuba. De serie laat het kleurrijke straatbeeld zien van deze prachtige maar vervallen stad met zijn oldtimers, fietstaxi’s en paard en wagens. Dankzij de creativiteit van de Cubanen rijden deze vehikels al rond sinds de vijftiger jaren en niet zelden ligt er in zo’n oldtimer een motor van een grasmaaimachine.
De expositie is onderdeel van de doorlopende foto-expositie van de Projectgroep Deventer Fotografen (PDF) in de Deventer Schouwburg in dit theaterseizoen. De expositie is te vinden op de begane grond en eerste verdieping van de Deventer Schouwburg, Leeuwenbrug 2 in Deventer en is vrij toegankelijk.
 
12. Het laatste nieuws
* Journalist Granma kritiseert financiële kant spektakelprojecten
De officiële journalist Sergio Alejandro Gómez, chef internationaal nieuws van de partijkrant Granma, heeft de geheimzinnigheid bekritiseerd rond de financiële opbrengsten van recente spektakels als de modeshow van Chanel en de opnames voor de Amerikaanse sitcom Fast& Furious onlangs in Havana. Gómez schreef de tekst op zijn persoonlijke weblog. De tekst werd een dag later overgenomen door de zanger Silvio Rodríguez op zijn website Segunda City en leidde tot een honderdtal reacties. Lees verder
 
* Protest fietstaxi’s op Plein van de Revolutie
Een groep eigenaren van fietstaxi’s (bicitaxista’s) organiseerde dinsdag een karavaan naar het Plein van de Revolutie om te protesteren tegen de uitzonderlijke hoge boetes die deze kleine ondernemers worden opgelegd. Dat meldt de onafhankelijke journalist Serafín Santiago. ‘Wij protesteren tegen dit machtsmisbruik’, aldus een van de bicitaxista’s. Vakbondsman Iván Hernández Carrillo, ex-gevangene van de Groep van 75, meldt 25 deelnemers aan het protest. Lees verder 
 
* Goed en gratis onderwijs voor iedereen?   
Wie in Cuba werkzaam is in het onderwijs, doet dit niet voor het geld. Zeker niet op de eerste plaats. Rolando Leyva Caballero beschrijft op de website Diario de Cuba de onderbetaling van Cubaanse onderwijzers, de vlucht van docenten naar andere beroepen en de achteruitgang van de kwaliteit van het onderwijs. Ouders zoeken steeds vaker hun heil bij particuliere onderwijsinitiatieven. Lees verder: Deel 1 en Deel 2
 
* Succes voor fietstaxi’s na protest
De autoriteiten in Havana hebben de boetes voor eigenaren van fietstaxi’s geschrapt en een onderzoek beloofd naar vermeende misdragingen en onregelmatigheden van (politie) autoriteiten tegen deze kleine ondernemers voor het stedelijk transport. Dat meldt de onafhankelijke journalist Serafín Morán Santiago. Lees verder
   
* Stijging toerisme naar Cuba
Van 3 tot 7 mei vond in Havana de 36e editie van FITCuba, de internationale toerismebeurs van Cuba, plaats. Het thema voor dit jaar was cultuur en Canada was eregast. Met 173 journalisten, waaronder Travelution, uit 62 landen was dit de best bezochte editie tot nu toe. Manuel Marrero Cruz, Minister van Toerisme van Cuba, vertelde de aanwezigen dat het land inzet op een verdere stijging van het aantal toeristen. Lees verder