THEMA Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Dan denk ik aan Brabant...❤️

Beste lezer,
 
Hoe gaat het met u? Hopelijk heeft u de paasdagen ondanks deze vreemde tijd toch goed kunnen doorbrengen.
 
Weet u het nog? Ruim anderhalf jaar geleden lanceerden we 'Bekende Brabanders op hun plek', waar zo'n vijfentwintig Brabanders vertellen aan welke plek in Brabant ze bijzondere herinneringen hebben.
 
Voor Gerard van Maasakkers is dat het Nuenens Broek. Hij ving er kikkervisjes met een nylon van zijn moeder en het stond aan de basis van een van zijn liedjes. Bosschenaar Albert Verlinde heeft zijn hart verpand aan die ene plek waar zijn opa hem voor 't eerst naar toe nam. Mooie verhalen over échte Brabanders.
 
Historisch reporter Marilou Nillesen ontmoette onlangs weer een paar bijzondere bekende Brabanders. Ook zo benieuwd welke plek Dionne Stax na aan het hart ligt, en hoe zit het met Peter Koelewijn? Lees maar snel.
 
Blijf zelf gezond en zorg goed voor de ander.
 
 
Margot America, redactie

Ontmoet bekende Brabanders op hun plek!

Wat hebben schrijfster Esther Verhoef, de oud-voetbal profs Willy en René van de Kerkhof, presentatrice Dionne Stax en priester Antoine Bodar met elkaar gemeen? Hoe kijken ze terug op hun jeugd in Brabant? Het BHIC heeft weer een nieuwe serie bekende Brabanders online gezet op www.bhic.nl/bekendebrabanders. Daar vertellen zij hún verhaal over die ene specifieke plek die de geschiedenis tot leven brengt. lees meer

Wanhopige dienstknecht hoopt dat hongerdood snel komt...

Hij moet behoorlijk radeloos zijn geweest, de zestienjarige dienstknecht uit Kaathoven. Zijn ouders zijn al jong overleden en hij heeft weliswaar onderdak en werk gevonden bij boer Van Wanrooij, maar hij heeft iets niet goed gedaan. Bang voor een uitbrander ziet de wanhopige wees maar één uitkomst: het bos inlopen en dan hopen dat hij - zonder eten en drinken - binnen een dag of twee dood zal zijn. lees meer

Van jointje tot directeur  BHIC: René Bastiaanse neemt afscheid 

Eind maart trok hij de poort achter zich dicht. Na ruim achttien jaar heeft René Bastiaanse afscheid genomen van zijn geliefde werkplek en van ons. Het coronavirus zet de plannen voor het afscheid van de directeur van het BHIC op losse schroeven. "Dat vind ik drie seconden heel vervelend, en dan zie ik die chaos blijmoedig tegemoet." Dat zijn carrière nu ten einde loopt, legt een nostalgisch dekentje over zijn laatste werkdagen. lees meer
"A.F.Th. van der Heijden is één van de belangrijkste schrijvers van Nederland. Geboren in Geldrop springt hij met dit verhaal van de hoge in De Smelen. Of... toch niet? Het blijft een mooi verhaal en hij bewaarde het speciaal voor het BHIC!" lees meer
 
Marilou Nillesen, historisch verslaggever BHIC

Verhalen van bekende Brabanders

Dionne Stax
"Het voelt hier vertrouwd en veilig. Boxmeer heeft mij een stevige basis gegeven." Journaliste en presentatrice Dionne Stax keert vanuit haar woonplaats Amsterdam geregeld even terug op het 'oude nest'. "Om de zoveel tijd moet ik hier zijn. Even bijtanken van de hectiek van de stad."
Ernst Jansz
Nu biedt de mooie boerderij in Neerkant plaats aan muzikant en schrijver Ernst Jansz en zijn vrouw. Toen hij er in 1969 als langharige hippie neerstreek kwam hij met een complete band, en werd tot schrik van het dorp daar een ware commune gesticht.
Antoine Bodar
Zijn wieg stond in Den Bosch maar inmiddels woont priester, auteur en kunsthistoricus Antoine Bodar twintig jaar in Rome. “Toch voel ik me vooral een Bosschenaar. Ook met het Lied van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch en het sentiment dat dit met zich meebrengt; daar ben ik gevoelig voor.”
De teller van verkochte thrillers en romans van haar hand staat op ruim 2,5 miljoen; Ze is dan ook een van de succesvolste en meest veelzijdige schrijvers van Nederland. Schrijven en lezen zitten haar in het bloed, en welke plek uit haar jeugd past daar dan beter bij dan de Bossche stadsbibliotheek?
Willy en René van de Kerkhof
Alleen maar voetballen. Deze oud-voetbalprofs doen in de jaren vijftig niets anders, op het pleintje achter hun ouderlijk huis aan de Engelseweg in Helmond. “Liefst dag en nacht. Eén keer in de week zaten we even stil, om Pipo de Clown te kijken bij de buren om de hoek. Die hadden als eerste tv.”
Heleen de Geest
Sta je ergens in de file? Grote kans dat zij je op de radio vertelt hoe lang dit nog gaat duren. Sinds 2002 werkt ze als filelezer bij de ANWB en is haar stem dagelijks te horen. Maar zodra het kan, gaan de hoge hakken uit en de hardloopschoenen aan. Soms ook in Boxtel, waar Heleen is opgegroeid. 
Peter Koelewijn
“Het plein voor de Fatimakerk in Eindhoven, daar is voor mij alles begonnen. Het is dé plek om te voetballen met de buurtkinderen. En het is het startpunt om de Heezerweg af te lopen en te gaan zwemmen in vennetjes op de hei. Vanaf hier ook begint zijn reis als 23-jarige naar het Gooi.
Maarten van der Weijden
“Er schijnen hier mensen ondergedoken te hebben gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voelt ergens prettig dat onze woning als een 'veilige haven' gezien werd destijds”. Olympisch en wereldkampioen openwaterzwemmen woont sinds enige tijd in een huis ‘met een ziel’: één van de voormalige leerlooierijen in Waspik.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven